463 találat a(z) bejelentési kötelezettség cimkére

A stratégiai társaságokkal kapcsolatos bejelentési kötelezettségről Cikk

A 2020. május 26-án hatályba lépett kormányrendelet szerint a külföldi befektetők stratégiai társaságokat érintő befektetéseivel kapcsolatban bejelentési kötelezettség áll fenn egészen 2020. december 31-éig.

Belföldi és külföldi munkavégzés Kérdés

Munkavégzés saját kft.-ben. Kérdés

Ezrek kaphatnak levelet a NAV-tól, ha nem jelentette be őket a munkáltatójuk Cikk

Levélben tájékoztatja a magánszemélyeket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), ha munkaadójuk ellenőrzésekor valamilyen foglalkoztatási mulasztást, szabálytalanságot talál. A munkavállalók így a lehető legrövidebb időn belül értesülhetnek például arról, ha nincsenek bejelentve – közölte honlapján az adóhatóság.

Állásidő fizetés nélkül – bejelentési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy munkáltató, aki a járványügyi helyzet miatt nem tud munkát biztosítani a munkavállalóknak, és az Mt. 146. paragrafusára hivatkozva nem tud bért fizetni az állásidőre. Kérdésem, hogy ilyen helyzetben van-e valamilyen bejelentési kötelezettségem a 1041-es nyomtatványon? Illetve, hogy ez idő alatt szünetel-e a munkavállalók jogviszonya? Meddig tarthatja fenn a munkáltató ezt a "nemfizetési" helyzetet? Segítségét előre is köszönöm.

Szlovák cégben magyar tulajdonos Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, fejtse ki válaszát a következő kérdésre: amennyiben egy magyar egyszemélyes kft. résztulajdonossá válik egy szlovák cégben, milyen bejelentési kötelezettsége van, milyen határidővel? Mire kell különösen odafigyelni? Amennyiben kicsúszik a határidőből, milyen büntetésre/bírságra számíthat? Segítségét köszönöm!

Külföldi távmunkavégzés magyarországi lakcímmel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Informatikusként dolgozom, és részmunkaidős munkaszerződést kötöttem egy német céggel, alkalmazottként. Azonban a munkám jellegéből adódóan elköltözésre nincs szükség, továbbra is Magyarországról végezném a munkát, teljesen távmunkában. Emellett egy itthoni céggel is van ugyanilyen részmunkaidős munkaviszonyom. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben a külföldi szerződéssel kapcsolatban van bármilyen bejelentési kötelezettségem a NAV, vagy egyéb szervek felé? Vagy elég, ha csak majd az aktuális adóbevallásomban feltüntetem az onnan érkező jövedelmeket is? Én úgy gondolom, hogy igen, mivel technikailag ugyanúgy magyarországi munkavégzésről van szó. Kaptam olyan információt, hogy a 20T1041-es nyomtatványt be kell adnom, azonban jobbnak láttam megkérdezni Önöktől. Köszönöm a választ előre is! Tisztelettel: Serke Vendel

Az osztalékkötelezettség elngedésének bejelentése Kérdés

Be kell-e jelenletni a NAV-nak, és ha igen, milyen nyomtatványon az osztalék elengedését? Biró

Be kell jelenteni a székhelyszolgáltatás igénybevételét Cikk

Az adózás rendjéről szóló törvény szerint a székhelyszolgáltatás igénybevételét be kell jelenteni a székhelyszolgáltató elnevezését, székhelyét, adószámát, e jogviszony keletkezésének – és határozott idejű jogviszony esetén – megszűnésének időpontját – figyelmeztet honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Kapcsolt vállalkozás bejelentése Kérdés

Kérem segítségüket abban a kérdésben, hogy egy adószámos magánszemély ügyvédnek, aki kapcsolt vállalkozásban áll egy társasággal, be kell-e jelentenie az ügyvédnek, és milyen nyomtatványon azt társaságot, amellyel kapcsolt vállalkozási viszonyban van? Köszönöm válaszukat. Pappné

Külföldi munka/külföldi dolgozó magyar vállakozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kata hatálya alá tartozó, alanyi adómentes, magyar székhelyű, magyar egyéni vállalkozó külföldön (EU/Ausztria) is szeretne munkát vállalni. A munkát külföldön élő, külföldi munkaviszonnyal rendelkező, külföldi ember végezné. Kérdéseim a következők: Bejelentheti-e a magyar vállalkozó saját vállalkozásába alkalmi munkavállalóként a külföldi munkavállalót, vagy van-e erre valamilyen más lehetőség, hogy foglalkoztassa? Áfa vonatkozásában: a munka számlázása áfássá válik-e, attól függetlenül, hogy az egyéni vállalkozó alanyi adómentes? Van-e bármilyen bejelentési vagy egyéb kötelezettség az osztrák adóhatóság felé? Válaszát előre is köszönöm.

Tombola Kérdés

Társaságunk VIP partnertalálkozót szervez 2020. év elejére. A tervek szerint a résztvevő partnereink (kb. 300 fő) között (beszállítók és viszonteladók) ajándékok lesznek kisorsolva. Előreláthatóan nagy összegű 3 darab ajándék, ami nem saját áru, illetve szolgáltatás. A sorsjegyet érkezéskor kapják meg a partnerek, ellenszolgáltatás (fizetés) nélkül. Az ajándékok után a 1,18 százalékkal megemelt összeg után a 15 százalék szja-t társaságunk bevallja és megfizeti. Kérdésem: a sorsolást be kell-e jelentenünk SZF02 nyomtatványon a sorsolást megelőző 10 napon belül?

Be nem jelentett egyszerűsített foglalkoztatott Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunknál a NAV helyszíni ellenőrzés keretében 2019. 09. 09. napján az egyik munkavállalónk esetében bejelentési kötelezettség teljesítésének ellenőrzésére került sor. Az ellenőrzés megállapította, hogy az ellenőrzés kezdete után a munkavállaló egy óra késedelemmel lett bejelentve. Továbbá megállapította, hogy az augusztus havi jelenléti ívek alapján 2019. 08. 09. és 2019. 08. 31. napján is dolgozott, de bejelentésre nem került sor. A jegyzőkönyv felhívja a figyelmünket, hogy pótoljuk a be nem jelentett alkalmazott vonatkozásában bejelentési kötelezettségünket, hivatkozva az Adóig.vhr. 86. § (8) bekezdésére. A kérdésem a következő: hogyan tudjuk teljesíteni a bejelentési kötelezettségünket, illetve hogyan érdemes, mivel a munkavállaló ténylegesen csak a fent említett napokon dolgozott. 1. Csak azokra a napokra bejelentjük a dolgozót, melyeket a revízió megállapított. 2. Hivatkozva a fenti paragrafusra, az 1. megállapított napot megelőző 3 hónapra visszamenőleg bejelentjük a dolgozót. Ez esetben viszont legalább a minimálbért számfejtenünk kell a munkavállalónak. Továbbá szeretném megkérdezni, hogy a társaság az 1. verziót választva az adóhatóság a minimálbér 2x után szochot és szakképzésihozzájárulási-kötelezettséget állapít-e meg? Illetve a második esetben bért kell elszámolnom, vagy csak a szocho-t és a szakképzési hozzájárulást kell-e bevallanom és megfizetnem? Válaszát előre is köszönöm!

Külföldi munkavállaló fogadása Kérdés

Külföldi (német) cég szeretné kiküldeni hozzánk egyik munkavállalóját egy évre. Fizetést kintről kapna, ott lenne biztosított stb. Lehetséges ez? Van-e nekünk bejelentési vagy egyéb kötelezettségünk? Előre is köszönöm.

Magyar vállalkozás izraeli munkavégzése Kérdés

T. Szakértő! Magyar társas vállalkozás Izraelben fog munkát végezni. A megbízó németországi cég, részükre kell számlázni, a munkavégzés helye lenne Izrael. Mi a teendő, milyen bejelentési kötelezettségek terhelik a társas vállalkozást? 12 fő alkalmazottból 2-3 fő munkavégzésére lenne szükség, kb. 2-3 hónap időtartamra. Köszönöm szépen a választ.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elvont pihenői pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Számlán két vevő neve

Kelemen László

adószakértő, jogász

Tao szerinti écs változtatása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs