407 találat a(z) bejelentési kötelezettség cimkére

Forditott áfát is le kell havonta jelenteni? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy az 50 milliós forditott áfát is le kell-e jelenteni aznap a NAV felé? Az ügyfelem csak fordított áfával dolgozik (építőipar). Köszönöm válaszukat.

Friss lista a NAV-tól a bejelentkezést elmulasztókról Cikk

Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az állami adóhatósághoz teljesítendő bejelentkezési kötelezettségüket elmulasztó adózók legfrissebb listáját, amelyen mindössze 14 szerepel.

Ez a NAV újabb listája Cikk

A NAV közzétette azon személyek listáját, akikről az eljárások során a legutóbbi lista közzététele óta bebizonyosodott, hogy bejelentési kötelezettségüket elmulasztották.

Készpénz engedményezés Kérdés

Engedményezési szerződés alapján fizet készpénzben "C" vállalkozás "A" vállalkozásnak 10 000 000 forintot. Terheli-e bejelentési kötelezettség valamelyik vállalkozást a készpénzfizetési korlát átlépése miatt?

Bejelentési kötelezettség üzletrész átruházása esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft. Volt öt magánszemély tulajdonosa. Egy – a korára való hivatkozással – eladta az üzletrészét a többi négy tagnak. Az ügyvéd rendezte a cégjegyzék módosítását. A NAV felé van valamilyen bejelentési kötelezettség ezzel kapcsolatban? És ha igen, melyik nyomtatványon? Köszönöm szíves válaszukat.

Illeték Kérdés

Tisztelt Juhász Tibor adószakértő úr! Feltettem egy kérdést, melyre rendkívül pontos és kimerítő választ kaptam – ezúton is szeretném megköszönni. A kérdés linkje a következő volt: http://adozona.hu/kerdesek/2018_3_5_ingatlanertekesites_tarsasagban_clj A kapott válaszból az derül ki számomra, hogy illetékfizetési kötelezettség fog beállni a belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban történő vagyonszerzés miatt az üzletrészt szerző magánszemély tagnál, mivel a vásárló a korábbi tulajdonosnak nem házastársa, gyermeke, szülője és nem bejegyzett élettársa, hanem csak édesapjának második felesége, és a másik két körülmény sem áll fenn. Viszont felmerül bennem a kérdés, hogy mégiscsak van talán bejelentési kötelezettség ebben az esetben – mint magánszemélynek – méghozzá az illetékfizetés hatálya alá. Vagy ezt hivatalból veti ki a NAV? Ilyen módon sem kell bejelentést tenni? Újabb válaszát és türelmét köszönöm!

Bejelentési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megbízási szerződéssel, a minimálbér 30 százalékát el nem érő jövedelemmel foglalkoztatott személy jogviszonyát a kifizetőnek a T1041 -es nyomtatványon le kell jelenteni? A nyomtatvány a biztosított magánszemély adatairól és a jogviszonyáról szól, ugyanakkor a jövedelem nagyságára való tekintettel a jövedelemből nem kell járulékot (egészségbiztosítási és nyugdíj) levonni. Tisztelettel Szné M.

Itt a válasz, miért kell külön bejelenteni a biztosítottakat Cikk

Miért kell külön bejelenteni a biztosítottakat, amikor a 08-as havi bevallás minden adatot tartalmaz, ami a biztosításra vonatkozik? – merül fel rendre a kérdés. Cikkünkből megtudhatja a választ, és azt is, mi a teendő, ha a biztosított ugyanannál a foglalkoztatónál többes jogviszonyban áll, illetve többféle munkakört tölt be.

Beruházás Kérdés

Lakóingatlant vásároltam, melyet teljesen felújítok, átalakítok. Adóköteles tevékenységhez használom az ingatlant. Mikor kell bejelentenem a földhivatalhoz, hogy nem lakóingatlan, a beruházás kezdetekor vagy elég, amikor már elkészült a beruházás? Az áfát mindenképpen szeretném visszaigényelni, úgy gondolom, erre van lehetőségem.

Bejelentési kötelezettség 2018. július 1-jétől Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőkben szeretném a segítségét kérni. Adott egy belföldi áfaregisztrációval rendelkező cég, amely nem online számlázó programot használ. Jogszerű-e, ha 2018. július 1. után az ebben a rendszerben kiállított, 100 ezer forintot meghaladó áfaösszegű számláit, mint papír alapú számlát lejelenti az erre a célra kialakított NAV-os felületen? A cég olyan számlázóprogramot használ, amit valószínűleg nem fognak online rendszerré fejleszteni. Ez esetben mi a teendő? Válaszát előre is köszönöm.

Külföldről támogatott szervezetek – Alapítói támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy szociális alapítvány működését az alapítója minden évben támogatja. A külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény alapján, mivel ez a támogatás 2017-ben is már elérte a törvény által meghatározott összeget, felmerült a kérdés számunkra, hogy bejelentési kötelezettségünk keletkezett. Sem a törvényben, sem más fórumon nem olvasható az, hogy ez a támogatás, valóban támogatásnak minősül-e, igazából nem is merült fel ez máshol még kérdésként. Kérem, segítsenek ennek értelmezésében. Köszönettel Nagy Szabolcs

Ekáer-bejelentési kötelezettség Kérdés

T. Szakértő ! “A” cég gyárt és létrehozza a “Terméket”, melyet elad “B” cégnek. Ekkor közúti árufuvarozás nem történik, mert A és B cég egy telephelyen belül működik (A gyárt, B raktároz). B cég Terméket értékesíti “C” részére, amely jellemzően mezőgazdasági növénytermesztéssel foglalkozó vállalkozás (termelő, egyéni vállalkozó, kft., zrt., szövetkezet). B cég C részére kiszállítja annak telephelyére a Terméket, majd számlát küld az átvételt igazoló szállítólevél alapján. “Fuvarozó” (külön cég) a szállításokat 3,5 tonna alatti kisteherautókkal végzi, erre B cégtől kapja a megbízást. A Termék, egyéb kockázatos termék (31052010, 31051000) kategóriába tartozó, egy szállítási címre, egy alkalommal 500 kilogramm vagy azt is meghaladó mennyiségű is lehet. Nettó számlaértéke 1190 kilogrammnál éri el az 1 millió forintot. (Van olyan termék is, ami nem kockázatos kategóriába tartozik: 31010000. Fentiek az értékesített mennyiségre és értékre vonatkozóan igazak erre is.) Kérdés: Van-e ekáer-bejelentési kötelezettség a C végfelhasználó (?) részére eladott és kiszállított termékek kapcsán? Ha van, akkor van-e mód az ekáer felületen adatimporttal megoldani az adatbevitelt? Köszönöm válaszukat, üdvözlettel: Kelemen Gabriella

Ezek a decemberi bejelentkezési, változásbejelentési kötelezettségek Cikk

Az adózókat működésük során számos bejelentési, változásbejelentési kötelezettség terheli. Vannak olyan esetek, amikor valamely adónemet vagy adókötelezettséget érintő választást kell/lehet bejelenteni az adóhatóság felé. Cikkünkben a decemberben esedékes, leggyakrabban felmerülő bejelentési kötelezettségeket/lehetőségeket vesszük sorra.

Készpénzmozgás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég eladta az ingatlana felét egy magánszemély részére. A vevő ügyvéd előtt, készpénzben fizetett ki 5 millió forintot. A nagy értékű készpénzmozgás miatt adódik valamiféle jelentési kötelezettsége az eladónak a NAV felé vagy egyéb hivatal felé? Válaszukat előre is köszönöm!

Tűzifa értékesítése Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Bt. lábon álló fát vásárolt egy Nemzeti Parktól. A kitermelést maga végzi. Egy részét tűzifának szeretné értékesíteni magánszemélyeknek, illetve tüzépnek. Ezzel kapcsolatban az alábbi kérdésekre szeretnék válasz kapni: Jelenleg a bt. tevékenységi köreiben ilyen tevékenység nem szerepel. 1.) Módosítani kell a társasági szerződést? 2.) A NAV-nak is be kell jelenteni? 3.) Más hatóságtól (önkormányzat, Nébih) kell engedély, vagy van bejelentési kötelezettség? 4.) A szállítólevéllel kapcsolatban van valamilyen speciális követelmény? 5.) A tűzifa-értékesítés áfája 27 százalék? Nagyon köszönöm előre is mielőbbi válaszukat!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlakiállítás saját költség felhasználásról

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close