439 találat a(z) bejelentési kötelezettség cimkére

Kapcsolt vállalkozás bejelentése Kérdés

Kérem segítségüket abban a kérdésben, hogy egy adószámos magánszemély ügyvédnek, aki kapcsolt vállalkozásban áll egy társasággal, be kell-e jelentenie az ügyvédnek, és milyen nyomtatványon azt társaságot, amellyel kapcsolt vállalkozási viszonyban van? Köszönöm válaszukat. Pappné

Külföldi munka/külföldi dolgozó magyar vállakozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kata hatálya alá tartozó, alanyi adómentes, magyar székhelyű, magyar egyéni vállalkozó külföldön (EU/Ausztria) is szeretne munkát vállalni. A munkát külföldön élő, külföldi munkaviszonnyal rendelkező, külföldi ember végezné. Kérdéseim a következők: Bejelentheti-e a magyar vállalkozó saját vállalkozásába alkalmi munkavállalóként a külföldi munkavállalót, vagy van-e erre valamilyen más lehetőség, hogy foglalkoztassa? Áfa vonatkozásában: a munka számlázása áfássá válik-e, attól függetlenül, hogy az egyéni vállalkozó alanyi adómentes? Van-e bármilyen bejelentési vagy egyéb kötelezettség az osztrák adóhatóság felé? Válaszát előre is köszönöm.

Tombola Kérdés

Társaságunk VIP partnertalálkozót szervez 2020. év elejére. A tervek szerint a résztvevő partnereink (kb. 300 fő) között (beszállítók és viszonteladók) ajándékok lesznek kisorsolva. Előreláthatóan nagy összegű 3 darab ajándék, ami nem saját áru, illetve szolgáltatás. A sorsjegyet érkezéskor kapják meg a partnerek, ellenszolgáltatás (fizetés) nélkül. Az ajándékok után a 1,18 százalékkal megemelt összeg után a 15 százalék szja-t társaságunk bevallja és megfizeti. Kérdésem: a sorsolást be kell-e jelentenünk SZF02 nyomtatványon a sorsolást megelőző 10 napon belül?

Be nem jelentett egyszerűsített foglalkoztatott Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunknál a NAV helyszíni ellenőrzés keretében 2019. 09. 09. napján az egyik munkavállalónk esetében bejelentési kötelezettség teljesítésének ellenőrzésére került sor. Az ellenőrzés megállapította, hogy az ellenőrzés kezdete után a munkavállaló egy óra késedelemmel lett bejelentve. Továbbá megállapította, hogy az augusztus havi jelenléti ívek alapján 2019. 08. 09. és 2019. 08. 31. napján is dolgozott, de bejelentésre nem került sor. A jegyzőkönyv felhívja a figyelmünket, hogy pótoljuk a be nem jelentett alkalmazott vonatkozásában bejelentési kötelezettségünket, hivatkozva az Adóig.vhr. 86. § (8) bekezdésére. A kérdésem a következő: hogyan tudjuk teljesíteni a bejelentési kötelezettségünket, illetve hogyan érdemes, mivel a munkavállaló ténylegesen csak a fent említett napokon dolgozott. 1. Csak azokra a napokra bejelentjük a dolgozót, melyeket a revízió megállapított. 2. Hivatkozva a fenti paragrafusra, az 1. megállapított napot megelőző 3 hónapra visszamenőleg bejelentjük a dolgozót. Ez esetben viszont legalább a minimálbért számfejtenünk kell a munkavállalónak. Továbbá szeretném megkérdezni, hogy a társaság az 1. verziót választva az adóhatóság a minimálbér 2x után szochot és szakképzésihozzájárulási-kötelezettséget állapít-e meg? Illetve a második esetben bért kell elszámolnom, vagy csak a szocho-t és a szakképzési hozzájárulást kell-e bevallanom és megfizetnem? Válaszát előre is köszönöm!

Külföldi munkavállaló fogadása Kérdés

Külföldi (német) cég szeretné kiküldeni hozzánk egyik munkavállalóját egy évre. Fizetést kintről kapna, ott lenne biztosított stb. Lehetséges ez? Van-e nekünk bejelentési vagy egyéb kötelezettségünk? Előre is köszönöm.

Magyar vállalkozás izraeli munkavégzése Kérdés

T. Szakértő! Magyar társas vállalkozás Izraelben fog munkát végezni. A megbízó németországi cég, részükre kell számlázni, a munkavégzés helye lenne Izrael. Mi a teendő, milyen bejelentési kötelezettségek terhelik a társas vállalkozást? 12 fő alkalmazottból 2-3 fő munkavégzésére lenne szükség, kb. 2-3 hónap időtartamra. Köszönöm szépen a választ.

Közösségi szolgálatot teljesítő diák fogadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy civil szervezet szerződést kötött valamelyik középiskolával 50 órás közösségi szolgálatot teljesítő diákok fogadására. A kérdésem az lenne, hogy az iskolában előírt közösségi szolgálat közérdekű önkéntes tevékenységnek minősül a civil szervezetnél? Emiatt van-e bármiféle bejelentési kötelezettsége vagy egyéb feladata a fogadó civil szervezetnek?

AVTOMATA-köteles a zsetonos automata? Kérdés

Tisztelt Adózóna! Be kell-e jelenteni a benzinkúton üzemelő önkiszolgáló kézi autómosót akkor, ha az zsetonnal működik, és a zsetont a benzinkút pénztáránál adják fizetség ellenében? A benzinkút pénztára az autómosótól 50 méterre van.

Minden automatát be kell jelenteni Cikk

Július 31-éig még szankció nélkül bejelenthetik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé az üzemeltetők azokat az automata berendezéseket, amelyek olyan terméket vagy szolgáltatást kínálnak, amiért helyben fizetnek a vásárlók és működésükhöz nincs szükség kezelőszemélyzetre – hívja fel a figyelmet ismételten honlapján az adóhatóság.

Ingatlaneladás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Idén eladtam a lakóingatlanomat, és most veszek egy telket, amire szintén lakóingatlant fogok építeni, még ebben az évben. Az a kérdésem, hogy vonatkozik-e rám az illetékmentesség ebben az esetben is? Ha igen, a telekvásárlást be kell jelenteni?

Alapitványnál képviselő személyében történt változás Kérdés

Nem közhasznú alapítványnál a szervezet képviselője elhalálozott, helyette újat választottak. A bíróság e változást az ügyvéd közreműködésével kezelte. A jogerős végzés megérkezett. Az lenne a kérdésem, hogy a NAV felé, és a cégkapunál milyen feladatom van, mint a szervezet könyvelőjének, aki az alapítványnál képviseleti joggal rendelkezem?

Ezeket az automatákat kell bejelenteni az adóhivatalnál Cikk

Nemcsak elektronikusan, hanem mechanikusan működő berendezés is minősülhet automataberendezésnek. Az automataberendezést – jogszabályban meghatározott adattartalommal, az AVTOMATA elnevezésű nyomtatványon – az üzemeltetőnek kell bejelentenie – írja honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Bejelentkezés áfakörbe Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alanyi adómentes „B” Kft.-t megvásárolja az áfakörös „A” Kft. A megvásárolt „B” leányvállalatnak „A” anyavállalat adózói státusza miatt van-e adózói státuszváltási kötelezettsége? Ha a leányvállalatot áfakörbe szeretnénk bejelenteni, azt legkorábban mikor tehetjük meg? Tisztelettel.

Ügyvezető bejelentési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Új ügyvezetőnk van júliustól, aki nem áll alkalmazásban a cégünknél, hanem a cégcsoport egy másik leányvállalatánál alkalmazott (ahol szintén ügyvezető). Kérdésem, hogy nálunk van-e ezzel kapcsolatban bejelentési kötelezettség? Válaszát előre is köszönöm

Egyéni vállalkozás megszüntetése utáni vállalkozói teendők Kérdés

Egyéni vállalkozó a mai nappal megszüntette a vállalkozását. Milyen teendői vannak és milyen határidőkkel? A NAV felé van-e külön bejelentési kötelezettsége (öregségi nyugdíjas vállalkozó volt. Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalakulás

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close