411 találat a(z) bejelentési kötelezettség cimkére

Fantázianév Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik vállalkozóm kétféle tevékenységet vett fel, amire egy fantázianevet bejelentettem. Most felvett egy harmadik tevékenységet. Eddig rendben. Csak ő erre kitalált egy új fantázianevet, amit egy újsághirdetésben láttam. Velem nem beszélte ezt meg, és bejelentve sincs. Bevétele még nem volt ebből a tevékenységből. Kérdésem az, hogy egy egyéni vállalkozó szerepelhet kétféle fantázianéven? Nekem kissé aggályos. Köszönöm válaszát!

Uniós állampolgár foglalkoztatása megbízási szerződéssel Kérdés

A magyar kft. szlovák állampolgárral (magánszemély) kíván megbízási szerződést kötni Szlovákiában elvégzendő feladatok ellátása céljából. Kérdés, hogy a magyar cégnek milyen adózási, járulékfizetési kötelezettségei keletkeznek az ügylet kapcsán, ha a megbízási díjat kifizeti? Milyen bejelentési kötelezettségei keletkeznek a társaságnak és a szlovák állampolgárnak Magyarországon?

Ha átdolgozta pénzmosás elleni szabályzatát, azt be is kell jelentenie Cikk

Tájékoztatót tett közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Irányítás Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda a Pmt. és a Kit. hatálybalépésekor (2017. június 26.) már működő könyvviteli (könyvelői), adószakértői, okleveles adószakértői, adótanácsadói tevékenységet megbízási, illetve vállalkozási jogviszony alapján végző, valamint az ingatlanügylettel kapcsolatos tevékenységet végző szolgáltatók által elkészítendő belső szabályzat kialakításához.

Kötelező szakmai gyakorlat Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő témában kérném a segítségét. Egy étterem diákok számára biztosít lehetőségét a kötelező szakmai gyakorlat teljesítésére. (A kötelező szakmai gyakorlat esetén mind nyári, mind évközi szakmai gyakorlat előfordul.) A cég minden esetben köt együttműködési szerződést a gyakorlati képzést szervező iskolákkal, intézményekkel. A tanulók között található középiskolás, OKJ-s képzésben részt vevő és felsőfokú tanulmányokat folytató is. Szeretnék érdeklődni, hogy ebben az esetben van-e bejelentési kötelezettsége a cégnek a szakmai gyakorlatot folytató szakközépiskolás, a felsőfokú intézménybe járó és az OKJ-s tanuló esetén a NAV felé a 18T1041-es nyomtatványon? Kell-e bármilyen juttatást fizetni a diákoknak? Illetve milyen összegű adófizetési kötelezettség terheli a különböző diákok jövedelmét? Segítségét előre is köszönöm!

Súlyos bírságra számíthatnak a Magyarország biztonsági érdekeit sértő külföldi befektetők Cikk

Elfogadta az Országgyűlés a Magyarország biztonsági érdekét sértő külföldi befektetések ellenőrzéséről szóló törvényt, amelynek értelmében 2019. január 1-jétől külföldi befektetők meghatározott köre a stratégiailag kiemelt jelentőségű ágazatokban csak az illetékes miniszternek történő bejelentés megtételét és a bejelentés miniszter által történő visszaigazolását követően szerezhet tulajdonrészt, illetve befolyást magyarországi székhelyű gazdasági társaságban. A bejelentési kötelezettség elmulasztása milliós bírságot vonhat maga után – összegzi a szabályozást az act legal | Bán és Karika Ügyvédi Társulás.

Ajándék pénz az anyavállalattól: van-e illeték, be kell-e jelenteni? Cikk

Kell-e ajándékozási illetéket fizetni a külföldi anyavállalattól kapott pénzeszköz után és be kell-e jelenteni a NAV-nak? – kérdezte az Adózóna olvasója. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Eltérő üzleti év bejelentése és kötelezettségei Kérdés

Az eltérő üzleti év vonatkozásában bejelentési és egyéb kötelezettséggel kapcsolatban 2018. 8. 23-án megjelent, Kocsis Zoltán által adott szakértői válasz nem ad számomra megfelelő segítséget. https://adozona.hu/kerdesek/2018_8_14_Eltero_uzleti_ev_bejelentese_pyh Biztos, hogy van bejelentési kötelezettség az adóhatóság felé? A változásbejelentő nem tartalmaz ilyen sort, lehetőséget. Akkor hogyan? Az adómegállapításra, -bevallásra és -fizetési kötelezettségre vonatkozó Art. 6. számú mellékletet nem találtam (csak 3 melléklet van). Lehetne esetleg az eredeti kérdező által feltett konkrét kérdésekre is válaszolni?

Kapcsolt vállalkozás – bejelentési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott két cég, amelyek kapcsolt vállalkozásnak minősülnek. Az egyik cég a másiknak készpénzben nagyobb összegű kölcsönt adna. Kérdésem, hogy ezt a gazdasági eseményt a hatóság felé jelenteni kell-e az alábbiakat figyelembe véve: 1) kapcsolt vállalkozások között létrejött ügyletről, 2.) 1 millió forintot meghaladó készpénzkölcsönről van szó? Válaszát előre is köszönöm!

Ekáer – garanciális csere Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem magyarországi adóalany, aki Olaszországból szerzett be korábban termelőberendezéseket, melyek ekáerbejelentési kötelezettséget vontak maguk után. Ennek ügyfelem eleget is tett, az ügylet itt le is záródott volna, de a berendezések meghibásodtak, és az olasz beszállító garanciális cserét kínált fel. Ügyfelem visszaszállítja Olaszországba a hibás berendezéseket, és ezek helyett újakat szállít Magyarországra, sőt, az eredeti darabszámnál több berendezést fog szállítani, de azok is a garanciális vállalás részeként érkeznek, számlázásra és fizetésre már nem kerül sor, az áruk csak szállítólevéllel fognak mozogni. Kérdésem, hogy a meghibásodott berendezések visszaszállítása és/vagy a csereberendezések behozatala ekáerbejelentési kötelezettséget fog-e maga után vonni, ha egyéb paraméterei alapján a kötelezettség fennállna (érték és tömeg alapján), de nem fog hozzá számla kapcsolódni, mert csak garanciális cseréről van szó? Segítségét előre is köszönöm.

2 millió forintos összeghatár bejelentésének eltörlése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy katás egyéni vállalkozó, aki alanyi adómentes, vesz a vállalkozása céljából egy ingatlant egy kft.-től. A vételárból 10 millió forint készpénzben lenne teljesítve. Az megállapításra került már, hogy erre az ügyletre az 1,5 millió forintos készpénzfizetési korlát nem vonatkozik, mert az alanyi adómentes egyéni vállalkozó nem pénzforgalmi számla nyitására kötelezett. Az is megállapítást nyert, hogy az Art. 2018.01.01-től hatályos új változata szerint egy ilyen ügylet már nem bejelentésköteles a NAV felé (a 2 millió forint feletti készpénzforgalom bejelentési kötelezettsége megszűnt). Azonban az egyik NAV ügyintéző azt mondta, hogy csak a bejelentési kötelezettség szűnt meg, attól még tilos a 2 millió forint feletti készpénzforgalom Magyarországon (tehát ha egy ilyen eset kiderül, bírságolnak, viszont bejelentési kötelezettség nincs, mert nem kötelezik az adózókat arra, hogy tegyenek bejelentést önmagukra, hogy szabályt szegtek, és a NAV bírságolja meg őket). Mivel azonban nem találtunk ilyen szabályt, újra felhívtuk a NAV-ot. Az másik NAV ügyintéző már nem tudott ilyen szabályról. Ezért a kérdésünk az, hogy létezik-e ilyen szabály, és ha igen, akkor hol találjuk meg, pontosan hogyan szól. Előre is köszönjük válaszát!

Itt a NAV legújabb listája a feketén foglalkoztatókról Cikk

Nyilvánosságra hozta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók legfrissebb feketelistáját, amelyen összesen 4093 foglalkoztató virít. Közülük 320 munkaadót ismételten, a korábbival azonos és ugyanazon telephelyen elkövetett jogsértés miatt sújtott bírsággal az adóhatóság, illetve a bíróság.

Pénzforgalmi áfa – 100 ezer forint jelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Százezer forint áfát elérő számlákról egy pénzforgalmi áfás vállalkozásnál a kifizetés időszakában, vagy a számlateljesítés időszakában kell adatot szolgáltatni? Köszönettel.

Illeték Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, kell-e jelenteni a lemondott osztalék összegét a NAV-nak? Ha igen, hogyan? Köszönöm: Kerestély Anna

Bejelentési kötelezettség 2 millió forint felett Kérdés

Harmadik országbeli magánszemélynek történő értékesítés esetén van-e bejelentési kötelezettség, ha az ellenérték akár 2 millió forintot meghaladó? Vegyi árukról van szó, és megkapja a cég a CMR okmányokat. Valamint jogos-e, ha 0 forintos áfával számláznak?

Kapcsolt vállalkozások bejelentési kötelezettsége pontról pontra Cikk

A kapcsolt vállalkozásoknak rendkívüli bejelentési kötelezettségeik vannak az adózással összefüggésben, és a társasági adókötelezettséghez kapcsolódóan más tájékoztatási teendőkkel is számolniuk kell.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Környezetvédelmi termékdíj

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Belföldi fuvar euróban történő elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close