471 találat a(z) bejelentési kötelezettség cimkére

Ekáer Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vegyiáruboltot könyvelek, ahol az árut belföldi gyártóktól szerzik be, a továbbértékesítés belföldi magánszemélyeknek és cégeknek történik. A kiszállitást sakát kisteherautóval bonyolítják. Mivel az ekáer alábbi három feltételének nem felel meg, jól gondolom-e, hogy sem a régi törvény szerint, sem az új, 08. 01-től használatos ekáerszabályok szerint nem kötelezett bejelentésre a cég? "1) az Európai Unió más tagállamából Magyarország területére irányuló termékbeszerzést vagy egyéb célú behozatalt, 2) Magyarország területéről az Európai Unió más tagállamába irányuló termékértékesítést vagy egyéb célú kivitelt, valamint 3) belföldi forgalomban nem végfelhasználó részére történő első adóköteles termékértékesítést . Akár 3,5 tonna alatt van a kisteherautó a felrakodást követően, akár felette. Köszönettel várom válaszukat.

Külföldön biztosított, magyarországi cég ügyvezetője Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar állampolgár 2014-től Dániában dolgozik, ott volt biztosított. Magyarországon ugyan van állandó lakcíme, de Dániában élt. 2016. 07. 15-én Magyarországon alapított egy kft.-t, amelyben tulajdonos-ügyvezető egyben. Az ügyvezetést megbízási jogviszonyban látja el. A dán biztosítási jogviszonya 2016. 07. 31-én megszűnik. Haza is költözött az illető. Dániából kapott egy E104-es igazolást, mely szerint 2016. 07. 31-ig él a kinti biztosítási jogviszonya. Kérdésem az lenne, jól gondolom, hogy 2016. 07. 31-ig a kft.-ben nem kell járulékot fizetnie, mint társas vállalkozónak, tekintettel a 07. 31-ig még élő dán jogviszonyára? Ha ez így van, akkor nekem majd csak 2016. 08. 01-jei kezdéssel kell jelentenem a T1041-es nyomtatványon, mint "kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő társas vállalkozó"-t?Vagy erre az átmeneti időszakra (07.15-07.31.), ameddig még kint is biztosított, de már itthon működik a kft., jelenteni kell valamit a T1041-es nyomtatványon? Illetőleg az E104-es nyomtatványon túl be kell kérnie Dániából az A1-es nyomtatványt is? Köszönettel.

Luxemburgi cég magyar ingatlantulajdonnal Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy luxemburgi cég budapesti lakóingatlant vásárol befektetési, illetve hasznosítási céllal. Mindkét tevékenység esetében minimálisan felmerülnek az ingatlanok közüzemi és fenntartási költségei. Kérdésünk az, hogy a luxemburgi cégnek be kell-e jelentkeznie magyar adóalanyként, ha csak birtokolja az ingatlant, illetve akkor, ha a birtokláson kívül bérbeadással hasznosítja is azt? Az ingatlannal kapcsolatosan felmerülő költségek (közüzem, karbantartás) áfatartalmának visszaigénylésére van lehetősége a luxemburgi cégnek? Ha igen, mik a feltételei és a folyamata? Válaszukat előre is köszönjük.

Ekáer Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozás 3500 kilogramm együttes tömegű tehergépjárművel nagykereskedésekből árut vásárol, amit elad, és ki is szállít az üzletekbe. Vonatkozik rá 08. 01-től a bejelentési kötelezettség? Köszönettel.

Raktár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nagykereskedelemmel foglalkozó kft. székhelyén kívüli településen bérel egy ingatlant, kizárólag raktározás céljából. Köteles-e ezt a cégbírósághoz bejelenteni, vagy ezt elegendő a NAV felé megtenni a T201T adatlapon? Válaszát előre is köszönöm!

Számlázás Amerikába II. Kérdés

Tisztelt László! Köszönöm szépen válaszát a korábban azonos címmel feltett kérdésemre. http://adozona.hu/kerdesek/2016_6_15_szamlazas_Amerikaba_adott_feltete_vpt Szeretném még megkérdezni, hogy ha már történt a cégnél egy ilyen eset, és felszámításra került az áfa (aminek egy részét már be is fizettük), van-e bármilyen teendőnk (például korrekció, bejelentés)? Vagy csak a vásárló járt pórul vele?

Ekáer augusztus 1-jétől Kérdés

2016. 08. 01-től a 3,5 tonna össztömeget (fuvarral együtt) meghaladó gépjárművel történő fuvarozás a nem kockázatos termékekre ekáerköteles lesz. De a nem kockázatos termékekre vonatkozó mentességet figyelembe lehet venni? Például, hogy 5 millió forintig mentes, nem kell bejelenteni?

Készpénz bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van bejelentési kötelezettsége egy kft.-nek, ha a kft. a tulajdonosoknak, mint magánszemélyeknek évente egyszer (szerződés szerint) 2 millió forintnál nagyobb összegű bérleti díjat fizet ki a telek használatáért készpénzben? Köszönöm.

Ajándék banki utalással Kérdés

Tisztelt Szakértő! Felvetődött egy idősebb embernél, hogy a megtakarított pénzét – életében még – odaadná gyermekeinek. Kérdés az, hogy megteheti-e ezt banki átutalással úgy, hogy adó, illeték vagy egyéb jogcímen ne keletkezzen sem neki, sem gyermekeinek fizetési kötelezettsége? Ha valamit fizetni kell, annak a mértéke? Kérem, segítsen, milyen módszer lehetséges? Köszönöm. Tisztelettel: Tóth Jánosné

Nyári gyakorlat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha tanuló nyári gyakorlaton dolgozik, be kell jelenteni a T1041-en, kell-e neki bért számfejteni, minimálbér jár neki? Válaszát előre is köszönöm.

Ajándékba kapott ingatlan további kérdés (nem jött válasz) Kérdés

Kérdésem volt még, hogy kell-e bejelentést tenni, ha igen, hová, és milyen nyomtatványon?

PayPal Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. villanyszerelési üzlete Paypal fizetést is szeretne bevezetni, tervezik a webáruház létrehozását is. Kérdésem: milyen bejelentési kötelezettség terheli a céget? Az itt megjelent kérdések között olvastam az elszámolásról, de a bejelentést nem találtam. Be kell-e egyáltalán a NAV felé jelenteni, vagy mi a teendő? Válaszát megköszönve, tsztelettel: Nagyné Farkas Ida

Számlázó program és kézi számlatömb Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég pénztárgép használatára kötelezett. Van is pénztárgépe, de kézi, illetve gépi számlát állít ki, mert a vevő azt kéri. A számlázó program használatát bejelentettük a NAV-hoz. Kérdésem: a készpénzes gépi számláról is kell jelentést készíteni vagy csak a kézzel írottról? (Egyik számlázási módnál sem ütik be a pénztárgépbe az összeget.) Köszönöm megtisztelő válaszát.

Ügyvezető tagsági jogviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esethez kérném állásfoglalását. Egy kft. üzemeltet egy drogériát, a cégben két ügyvezető van, férj és feleség, mind a ketten nyugdíjasok. Tagsági jogviszonyban vannak bejelentve (mind a ketten személyesen közreműködnek), a férj heti 15 órában, a feleség pedig napi 8 órában. Nincs alkalmazott, a bolt napi 8 órában van nyitva, ekkor mindig a feleség tartózkodik ott. Ez esetben jó-e ez így, hogy a feleség be van jelentve napi 8 órában, de már nem szeretnék, mert nyugdíjas. Ebből adódhat-e bármilyen probléma? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Tóth Mária

Telekértékesítés bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. (áfa körbe tartozik) telket vásárolt meg adásvételi szerződéssel (magánszemélytől). Most el szeretné adni. Be kell-e jelenti cégbíróságon az ingatlan-, telekértékesítést a tevékenységi körébe? Áfásan kell-e a számlát kiállítani? Az áfakörválasztást be kell-e jelenteni erre a tevékenységre tekintettel?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

VISSZADÓ

Surányi Imréné

okleveles közgazda

25 év alattiak szja-kedvezménye

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Turizmusfejlesztési hozzájárulás szabadidős átminősítés után

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs