472 találat a(z) bejelentési kötelezettség cimkére

Ingatlannal rendelkező betéti társaságban történő üzletrészszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy bt., melynek tagjai magánszemélyek. A bt. jegyzett tőkéje 1 millió forint (beltag 50 ezer forint, kültag 950 ezer forint). Két hónappal ezelőtt egy független (azaz nem családtag) magánszemély kültagként belépett a gazdasági társasába 10 millió forinttal. Így a bt. jegyzett tőkéje 11 millió forintra emelkedett. Most, szeptemberben az új tag névértéken, azaz 50 ezer forintért megvásárolta a beltag üzletrészét. A bt. eszközértékének több mint 75 százalékát teszi ki egy ingatlan értéke. Kérdéseim: mi lesz a 4 százalékos illeték alapja, amit az új tagnak fizetnie kell? Rövid időn belül a kültag személyében is változás fog bekövetkezni. Ha ő is névértéken, azaz 950 ezer forintért adja el az üzletrészét, akkor mi lesz az illetékkiszabás alapja? Jól tudom, hogy a NAV felé a VVBA nyomtatványon kell a cégbírósági végzéstől számított 30 napon belül a bejelentést megtenni? Esetleg van még bármilyen nemű bejelentési kötelezettségem az üzletrész-átruházással kapcsolatban? Válaszukat előre is köszönöm.

Üzlethelyiség működtetése pénztárgép nélkül Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünk nagykereskedelemmel foglalkozik (egyéb háztartási cikk nagykereskedelme m.n.s.), azonban interneten és személyesen az üzlethelyiségünkben magánvásárlókat is kiszolgálunk (csomagküldő, internetes kiskereskedelem). Ennek feltétele, hogy a vásárló a vásárlást megelőzően regisztráljon névvel, lakcímmel (weboldalunkon vagy személyesen is megteheti üzletünkben), amely adatokat a jogszabályoknak megfelelően rögzítünk és tárolunk. Erről az ügyfeleket tájékoztatjuk, illetve, hogy nálunk csak "áfás számlára" lehet vásárolni. Amennyiben ezeket a feltételeket valaki nem fogadja el, sajnos nem tudjuk kiszogálni. A számlázáshoz számlázó szoftvert (Kulcs-Soft) használunk. A fentiekről az adóhatóságot tájékoztattuk (PTGREG plusz nyilatkozat a fentiek szerint). Szeptember 30-a után továbbra is alkalmazható a fenti metódus vagy szükséges pénztárgépet beszereznünk? Havonta 4-5 magánvásárlás történik mindössze, tehát a törvényi lehetőségek keretein belül szeretnénk továbbra is pénztárgép használata nélkül működni. Válaszukat előre is köszönöm!

Egyszerűsített foglalkoztatás napi órakerete Kérdés

Azt szeretném kérdezni, hogy egy egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozó naponta maximum hány órát dolgozhat? Különösen az érdekelne, hogy akinek van egy heti 40 órás főállása, mellette dolgozhat-e egyszerűsített munkavállalással még 8 órát? Mivel a bejelentések nem órára szolgálnak, csak az adott napra jelentjük be a munkavállalót, és a napi keretösszeg van megadva, ezért nem világos számomra, hogy van-e maximálva náluk a napi munkavégzés? Köszönöm a választ!

Itt az új lista: ők mulasztották el bejelentési kötelezettségüket Cikk

Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a bejelentési kötelezettségüket elmulasztó személyek legfrissebb listáját.

Külföldi társas vállalkozó járulékának jelentése Kérdés

Magyarországi cég külföldi tulajdonosa személyesen közreműködik a kft.-ben, juttatást ezért nem kap. EU-tagállamban biztosított. Az adóhatóság már többször kérte, hogy ezen nem járulékköteles tevékenységet jelentsem a '08-as bevallásban, de a bevallás taj szám nélkül nem elküldhető, viszont az egészségbiztosító nem ad ki taj számot, ha a magánszemély másik tagállamban biztosított. Érdeklődöm, hogy van-e esetleg olyan jogszabály, ami ezen magánszemélyeket mentesíti a jelentési kötelezettség alól, vagy lehetővé teszi a taj szám igénylését, csak a hivatalok figyelmét kerüli ez el?

Bejelentett részesedés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vázolom az ügyletet, amelynek megoldásában kérem segítségüket. „A” cég vett „B” cégben 2001-ben 60% részesedést, majd 2013-ban megvette „B” cég további 10%-os üzletrészét, majd 2016-ban megszerezte a 100%-os részesedést és a 30% megvásárlását bejelentette a NAV felé (bejelentett részesedésként, 16T201T) Kérdések: 1. "A" cég bejelenthette volna-e a 2013-ban szerzett 10%-os részesedését (azaz bejelentett részesedésnek minősülhetne-e), hiszen a 2001-ben vásárolt 60%-kal együtt meghaladja a 30%-os törvényi minimumot? 2. „A” cégnél a 2016-ban "B" cégben megszerzett 30%-os részesedés bejelentettnek minősül-e? Kérem, válaszukat jogszabályhelyekre való hivatkozással küldjék meg. Köszönettel: Szekeres Zsolt

Bt átalakulása kft.-vé Kérdés

Bt.-nk a 2016. 06. 30-ai közbenső mérleg alapján 2016. 09. 30-ával átalakul kft.-vé. Szeretném megkérni Önöket, hogy legyenek szívesek tételesen felsorolni, milyen időpontokban, milyen bejelentési, változás-bejelentési, bevallási, adatszolgáltatási, egyszerűsített éves beszámoló beküldési, társaságiadó- és helyiadó-bevallási, KSH, egészségbiztosítási, illetve nyugdijbiztosítási igazgatóság felé történő bejelentési, bejelentkezési stb. kötelezettségeink lesznek a bt., illetve a kft. esetében. Nem szeretnénk semmi kötelezettségünket elmulasztani. Előre is köszönöm a segítséget.

Kft. átalakulása egyszemélyes kft.-vé Kérdés

Egy kft. mindkét tagja ügyvezető. Az egyik tag ki akar lépni a cégből, lehet egyszemélyes kft. a cég? Mit kell tenni, hogy egyszemélyes kft.-vé alakuljon át, gondolok itt a számvíteli teendőkre is, a NAV fele kell-e valamit jelenteni, beadni, kell-e könyvizsgáló? A cégnek minimális az eredménytartaléka, tartozása nincs. Gyors vállaszukat előre is köszönöm.

Ekáer Kérdés

A kft. tűzifaeladással foglalkozik. Magánszemélyeknek adja el a fát, és azt a kft. saját kocsijával ki is szállítja. Ekáer-bejelentési kötelezettsége van-e?

Fizetés nélküli szabadság, tagi jogviszony Kérdés

Egy kft. egyik tagja heti 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkezik. A kft. tevékenységében személyesen nem működik közre. A járulékot a munkáltatója fizette utána, akitől 1 év fizetés nélküli szabadságot kér és kap hozzátartozó tartós ápolása céljából. Jól gondolom, hogy ebben az esetben nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékra bejelentkeznie és fizetnie? A biztosítása nem szünetel ugyan, viszont járulékalapot képező jövedelme nem keletkezik. A tagi jogviszonyával kapcsolatban van valamilyen bejelentési kötelezettség? Válaszát előre is köszönettel.

Harmadik országos társas vállalkozó bejelentése, bevallásai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kínai magánszemély kft.-t alapított Magyarországon, amelynek ügyvezetője is. Úgy tudjuk, hogy a taj szám kiadásának feltétele a tartózkodási engedély. Tartózkodási engedélye még nincs, és valószínűleg hónapokig nem is lesz, így taj száma sem. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben hogyan kell bejelenteni őt társas vállalkozóként (mivel a T1041-es nyomtatványon kötelező a taj szám), és hogyan tudunk járulékbevallást beadni az alatt az idő alatt, amíg nincs taj száma? Köszönettel: VL

Figyelem, így változtak a lakásáfa szabályai július közepén! Cikk

Az áfatörvény július közepétől hatályos módosítására hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhatóság legfrissebb tájékoztatójában.

Láncügylet – ekáer Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Van egy négyszereplős láncügylet. A közösségi ország, B szintén, C és D magyar. Számlázás a sorban következőnek. Az árut A fuvarozza közvetlenül D országba. Két kérdésem lenne. Az ekáerszámot C vagy D képezi? Ki számít feladónak, és ki számít címzettnek? Ugyanez a konstrukció azzal a különbséggel, hogy B is magyar cég, akkor ki az ekáer-bejelentő és ki a feladó, illetve a címzett? Segítő válaszát nagyon köszönöm. Szívélyes üdvözlettel. GE.

Megbízási szerződés munkaviszony mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik cégem megbízási szerződést kötött egyszeri alkalomra. A megbízott rendelkezik heti 36 órát meghaladó munkaviszonnyal. A díjazása bruttó 75 500 forint, ami meghaladja a minimálbér 30 százalékát. A kérdésem az, hogy be kell-e jelenteni a biztosítási jogviszonyt a 16T1041 nyomtatványon? Az Art.-nak volt olyan rendelkezése, hogy ebben az esetben nem keletkezik biztosítási jogviszony, (bejelenteni nem kell csak a 08-as bevallást beadni), de most ezt nem találtam meg a törvényben. Köszönettel: Burián Tamásné

Határozott idejű munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hathónapos határozott idejű munkaviszonyban, háromhónapos próbaidővel foglalkoztatunk egy munkavállalót, a határozott idő hamarosan lejár. Még nem igazán tudtuk eldönteni, hogy alkalmas-e a munkakörre, így újabb 6 hónapos határozott idejű munkaszerződést kívánunk vele kötni, nem hosszabbítani, hanem újat kötni, hogy a háromhónapos próbaidő ismét érvénybe lépjen. Ebben az esetben a lejáró határozott idejű munkaszerződés miatt ki kell őt léptetni, és a NAV-hoz elküldeni a kijelentést, majd az új szerződés keretében megtenni a bejelentést, rögtön az előző szerződés lejártát követő nappal, vagy csak egy új munkaszerződést kell kötni, és mivel már be van jelentve a munkavállaló, így mindent változatlanul hagyni? Amennyiben az első variáció a törvényileg helyes, és később munkáltatói igazolást kér a munkavállaló, akkor a munkaviszony kezdetének melyik időpontot kell megjelölni, hiszen valójában már februártól dolgozik nálunk, de a NAV-hoz augusztustól lett újból bejelentve? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs