577 találat a(z) bejelentés cimkére

Négyezernél több adózót fülelt le a NAV bejelentetlen foglalkoztatás miatt Cikk

4117 olyan adózó szerepel a NAV legfrissebb, április adatokat tartalmazó, be nem jelentett alkalmazottakat foglalkoztatókról közölt listáján.

Nem kapcsolt vállalkozások közötti kölcsön Kérdés

Tisztelt Hunyadné Szűts Veronika! Köszönettel vettem válaszát a „Nem kapcsolt vállalkozások közötti kölcsönadás” témában. Kérdés URL: http://adozona.hu/kerdesek/2018_5_25_Nem_kapcsolt_vallalkozasok_kozott_mta Ön a válaszában az alábbiakat írja: „Ha kölcsön nyújtását kölcsönszerződés nem támasztja alá, akkor az átadott pénz nem feltétlenül tekinthető kölcsönnek, hanem átminősíthető véglegesen átadott pénzeszközzé, és ekkor annak az összes következményével számolni kell.” Tudna abban segíteni, hogy mit ért Ön az összes következmény alatt? Ha jól tudom, akkor adóalap-módosítás az átadó fél esetében felmerülhet, ha nem áll rendelkezésre a tao-törvény 3. sz. melléklet 13. pontja szerinti nyilatkozat. Feltételezzük azt, hogy az átadó társaság növeli az adóalapját az átadott pénzeszközzel, az átvevő társaság pedig nem csökkenti az adóalapját az átvett pénzeszközzel. Illetékfizetési kötelezettsége sem áll fenn egyik fél részéről sem, ha jól tudom, csupán be kell jelenteni a pénzeszköz átadást az adóhatóságnak. A kérdésem lenne, hogy bejelentés esetére van-e bármilyen limit, amely felett kell csak a bejelentést megtenni? A fentieken kívül számolni kell-e még bármivel mint következménnyel? Köszönettel! Szilágyi Ferenc

Ezrével buktak le foglalkoztatott bejelentésének elmulasztása miatt Cikk

Összesen 4118 adózó szerepel a NAV be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató áprilisi listáján.

NAV: adózói hibák a kapcsoltság bejelentésénél, értelmezésénél Cikk

A transzferárral kapcsolatos előírások számos teendő teljesítésére kötelezik az érintetteket. A NAV összeszedte az ellenőrzésok során tapasztalt hibákat.

Baj volt a részvényértékesítéssel – összesen 29 millió forint bírságot szabott ki az MNB Cikk

Az MNB 3 millió forint bírságot szabott ki az NVT Cooperation Zrt.-re az értékpapírok zártkörű forgalomba hozatalát érintő bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt. Emellett 26 millió forint bírsággal sújtotta a társaságban vezető tisztséget betöltő magánszemélyt is, aki a zárt körben kibocsátott részvényeit jogsértő módon ajánlotta nyilvános értékesítésre.

Egyéni vállalkozó nyugdíjba vonulása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású munkaviszony mellett jelenleg evás egyéni vállalkozó is vagyok. Szeretném nyugdíjazásomat kérni, ennek érdekében tudom, a főállású munkaviszonyomat meg kell szüntetni, az egyéni vállalkozás automatikusan kiegészítő tevékenységűvé válik: ezzel együtt milyen bevallási, bejelentési kötelezettségeim vannak: 1858, 18T1041 és 18T101E vonatkozásában, vagy vannak-e? Ha ezek után szeretnék esetleg katás vállalkozó lenni, akkor mit kell tennem, milyen bevallásokat kell beadnom, és főleg az áfaalanyiságom, amely az eva miatt most van hogyan alakul? Ezzel együtt választhatom-e az alanyi mentességet? Bevételem nem haladja meg a 8 millió forintot. Válaszát előre is nagyon köszönöm. Üdvözlettel

Próbaidő, próbamunka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Próbanap vagy próbahét alatt be szeretném jelenteni a munkavállalót. Az iránt szeretnék érdeklődni, milyen lehetőségeim vannak erre úgy, hogy a legkevesebb adminisztrációval járjon a be- illetve a kijelentés (például abban az esetben, ha nem felel meg a munkakörre, és két nap után el kell küldeni)?

Külföldön biztosított társas vállalkozás tagja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. ügyvezetője Angliába megy dolgozni, és ott lesz biztosítása is. Kérdésem az lenne, hogy ezt milyen jogviszony alatt kell bejelentem a T1041-es nyomtatványon, hogy itthon ne kelljen járulékot fizetnie?

Egyszerűsített foglalkoztatás bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Mtv. 202. § (2) pontja szerint a bejelentéssel létrejön a jogviszony. Ez esetben elegendő a jelenléti ív vezetése és a pénztárbizonylat a bérkifizetéséről? Előre is köszönöm a válaszát. Szép napot!

Jogsértés megszüntetése miatt bírság? Kérdés

A NAV méltányolta, hogy az egyszerűsített foglalkoztatotti bejelentés (17T1042E) – alaposan alátámasztott és prezentált technikai okokra hivatkozva – nem jött létre, továbbá, hogy az egyszerűsített munkaszerződés a helyszíni ellenőrzés során rendelkezésre állt, ezért egyrészt megállapította, hogy a cselekmény nem be nem jelentett foglalkoztatásra irányult, abban szándékosság nem volt, másrészt bírságolt a kiszabható maximális összeg 5 százalékában a kellő körültekintés hiányára hivatkozva. A jogsértés megszüntetése végett a bejelentés (17T1041), a járulékok bevallása és megfizetése utólag megtörtént a Tbj. szabályai („normál munkaviszony”) szerint. Fél év elteltével a munkaügyi hatóság eljárást indít azért, mert az alkalmazott bejelentése (17T1041) későn történt meg, holott a bejelentés elmaradásáért a NAV már bírságolt, és ez utóbbi bejelentés nem egy kései bejelentés, csupán egy technikai jellegű cselekmény a jogsértés megszüntetésére. Honnan kerülhetett ez a munkaügyi hatóság látóterébe? Jogos-e az eljárása? Bírságolhat-e ezért?

Orosz állampolgár megbízási szerződése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk megbízási szerződéssel orosz állampolgárt kíván alkalmazni moszkvai értékesítési hálózat kiépítésére oroszországi munkavégzéssel. Kérdésünk, hogy terheli-e a megbízási díjat adó- és járulékfizetési kötelezettség Magyarországon (a minimálbér 30%-át meghaladja a megbízási díj) (értelmezésünk szerint nincs), illetve Oroszországban van-e cégünknek valamilyen bejelentési kötelezettsége? Köszönöm mikro

Egyszemélyes kft. Kérdés

25 éve alakult kft.-nek két tulajdonosa volt 2017. június 8-áig. Június 8-án a kft. az egyik tulajdonostól visszavásárolta az üzletrészét névérték felett. A visszavásárolt üzletrészt a másik tulajdonos szerzi meg a kft.-től ingyenesen. Így egyszemélyes kft. jön létre. A változással kapcsolatban milyen bejelentési kötelezettség terheli a kft.-t? Magánszemélynek van-e bejelentési kötelezettsége? A módosulást a könyvvitelben az visszavásárolt üzletrész kivezetésével elegendő-e rendezni? Az ügyvezető nyugdíjas tagként vállalkozási jogviszonyban viszi tovább a kft.-t. Milyen adó- és járulékfizetési kötelezettség terheli a kft.-t, illetve a nyugdíjas ügyvezetőt? Köszönöm megtisztelő válaszát.

Letiltás bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállalónál végrehajtó cég részére letiltást foganatosítunk, végrehajtói levél alapján. 2018. évtől szükséges-e a NAV részére erről jelentést benyújtani? Ha igen, akkor milyen nyomtatványt kell használni? Előre is köszönöm a válaszát! Tisztelettel.

Biztosítás szünetelésének bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy mely esetekben kell a T1041-es nyomtatványon bejelenteni a biztosítás szünetelését? A kitöltési útmutató a munkavállaló igazolatlan hiányzását és az egyéni vállalkozás szüneteltetését hozza példának, de lehet-e más eset is, amely indokolja a nyomtatvány ezen részének használatát? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Szakértő! Kérdés

Evaalany 1 000 000 forint feletti áfatartalommal állított ki számlát. Kérdésem, hogy neki be kell-e ezt jelenteni valahova, mivel evaalany áfabevallást nem készít, ott nem tudja bejelenteni. További kérdésem, hogy július 1-után az evaalanyoknak is be kell jelenteni a 100 000 forint feletti áfatartalmat?.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egészségügyi szolgáltatási járulék

Széles Imre

tb-szakértő

Bejelentett részesedés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szoftvervásárlás Ausztriában

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close