706 találat a(z) bejelentés cimkére

MNB árfolyam bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk több éve állít ki, és fogad be devizás számlákat. Az MNB árfolyam alkalmazásának bejelentésére ebben az esetben év közben is van lehetőség vagy csak 2020.01.01-től jelenthetjük be?

Iskolaszövetkezeten keresztüli munkavégzést jelenteni kell-e? Kérdés

Iskolaszövetkezeten keresztüli munkavégzés esetén be kell-e jelenteni a "munkavállalót" a 19TMUNK nyomtatványon?

Kft.-tag járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-nek vagyok nem személyesen közreműködő tagja, volt 8 órás munkaviszonyom, ami megszűnt, ezután álláskeresési járadékban részesültem, és jelenleg is regisztrált munkanélküli vagyok. A kérdésem az, hogy mivel a kft.-ben tag vagyok (még ha nem személyesen közreműködő, és nem én vagyok az ügyvezető) keletkezik-e valamilyen adó- és járulékköteles jövedelmem, kell-e valamilyen jogviszonyban engem bejelenteni? Válaszát köszönöm.

Változnak az ekáer szabályai, több ponton módosul az Art. Cikk

Az adózás rendjének változása főként az anyagi jogszabályokat érinti, ugyanakkor érdemes figyelemmel lenni az ekáerkötelezettségre 2020. január 1-jétől érvényes új előírásokra is.

Céges e-mail-cím változtatása Kérdés

Ezúton szeretném megkérdezni, hogy ha egy kft. szeretné megváltoztatni az e-mail-címét, mely be van jelentve a cégbírósághoz, lehetősége van-e rá? Kell-e hozzá társasági szerződést módosítani? Eddig [email protected]ődött, de rengeteg kivédhetetlen e-mail érkezik, mely zavarja a levelezését a cégnek. A változást hova kell még bejelenteni, amennyiben van erre mód ( esetleg NAV...)?Tisztelettel köszönöm szíves válaszukat!

Nonprofit kft. adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném kérdezni, hogy nonprofit kft. és közhasznú nonprofit kft. választhatja-e a kisvállalati adót a társasági adó helyett? Ha választhatja, akkor az iparűzési adót számolhatja-e a kivaalap 120 százaléka alapján? Az áfában választhatja-e a pénzforgalmi elszámolást? Számít-e a fenti adóalapoknál, hogy a nonprofit kft. közhasznú-e vagy sem? Van-e a kivánál és az iparűzési adónál a közhasznúság miatt adóalap-kedvezménye? A nonprofit kft. 100 százalékos tulajdonosa egy forprofit kft. A kapcsolt vállalkozásról szóló bejelentést alakulástól kell megtenni, vagy az első kettejük között kötött szerződés keltétől? Köszönettel: Kauker Zsoltné

Katás egyéni vállalkozó nyugdíjba megy Kérdés

Egyéni vállakozó nyugdíjba megy. Katás, tovább szeretne dolgozni, milyen bejelentési kötelezettsége van, és hová? Nyugdíjas katás egyéni Vállalkozó szüneteltetése? Mert még nem döntötte el, hogy végleg nyugdíjba megy vagy folytatja. Milyen bejelentési kötelezettsége van a szüneteltetésnek, gondolok itt arra, hogy 101E és ha nyugdíjas, akkor kell-e szüneteltetés esetén fizetni valamit? Köszönöm

Kiva – kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tavalyi, kivával kapcsolatos előadás során hallottam, hogy csak bemenetkor szükséges a kapcsolt vállalkozások adatait együttesen vizsgálni. Ha belépést követően kapcsolt vállalkozás tulajdont szerez a cégben, akkor szükséges-e ismét megvizsgálni a belépéskori árbevétel- és létszámfeltételeket? A NAV-tól azt a tájékoztatást kaptam, hogy igen, de nem kaptam jogszabályra utalást, ami alapján ez valóban szükséges. Előre is köszönöm a segítségüket! Üdvözlettel: Füzesi Katalin

Szövetkezet igazgatósági tagok bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy szövetkezetnél az ügyvezetést háromtagú igazgatóság látja el. A szövetkezettől díjazást nem kapnak a tagok. Mindhármuknak van máshol 40 órás munkaviszonya. Kérdés, hogy be kell-e jelenteni őket a T1041-esen? Illetve kell-e róluk adatot szolgáltatni a 08-as bevalláson? Jól értelmezem a 08-as kitöltési útmutatóját, mely szerint a 304. sorba kell nullát írni ebben az esetben? "A gazdasági társaság (szövetkezet) vezető tisztségviselőjének jövedelmét még abban az esetben is ebben a sorban kell bevallani, ha a természetes személy e tevékenységet megbízási jogviszony keretében folytatja." Válaszát előre is köszönöm!

Ekho Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyesület edzőt alkalmazna, aki ekho szerinti adózást választ. Van mellette munkaviszonya. Be kell-e jelenteni T1041-en, vagy csak a 08-as nyomtatványon? Kell-e jelölni, hogy Tbj. szerint nem biztosított? Köszönöm válaszát!

Rokkantsági nyugdíjas munkavállaló bejelentése Kérdés

A munkavállalónk rokkantsági nyugdíjas. A születési dátuma alapján lehetne már öregségi nyugdíjas is. Be kell-e jelentenem a munkaviszonyt, és mennyi járulékot kell tőle levonnom bérfizetéskor ?

Július végéig be kell jelenteni a használatban lévő, kezelőszemélyzet nélkül is működni képes automataberendezéseket Cikk

Az automataberendezést üzemeltető adózó a 2019. április 13-ától hatályos jogszabályi rendelkezések alapján köteles az állami adó- és vámhatósághoz elektronikus úton bejelenteni az automataberendezés üzemeltetésével kapcsolatos egyes eseményeket és adatokat.

NAV számlázó bejelentése Kérdés

Tisztelt szakértő! Cégünk eddig nyomtatvány útján előállított számlát állított ki. Most szeretnénk áttérni a NAV számlázóprogramjára. Az a kérdés merült fel, hogy ezt is be kell-e jelenteni a SZAMLAZO nyomtatványon? Vagy ezt egyből regisztrálja a NAV? Nem találtuk kitételt evvel kapcsolatban. Válaszát köszönöm.

Feketén foglalkoztatók – itt nézheti meg a listát! Cikk

Közzétette a be nem jelentett alkalmaztatókat foglalkoztatók legfrissebb – májusi adatokat tartalmazó – listáját a NAV.

Harmadik ország állampolgárságával rendelkező ügyvezető biztosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben kérnénk az állásfoglalását. Van egy márciusban alakult magyar kft., amelynek az ügyvezetője egy harmadik ország állampolgára. Az ügyvezetőnek még nincs munkavállalási engedélye és nincs másik biztosítási jogviszonya Magyarországon. Ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkezik pillanatnyilag, melyen szerepel a szálláshelye címe. Az ügyvezetőséget munkaviszony keretében fogja ellátni. Mikortól lehet bejelenteni a munkajogviszonyát (van-e erre megkötés a munkavállalási engedély hiányából vagy bármi másból adódóan)? Szükséges-e a munkavállalási engedély az ügyvezető bejelentéséhez? Ha igen, akkor addig milyen jogviszonyban jelenthető be, vagy kell-e bejelenteni? Kell-e Magyarországon tb-t fizetnie, és milyen esetekben mentesülhet? Válaszát előre is köszönjük.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pénztárgép használata

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Katából társasági adózásra visszatérő bt. osztalékfizetése 2023-ban

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Áfa – teljesítési idő

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs