706 találat a(z) bejelentés cimkére

Egyszemélyes kft. tagja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésem lenne. Egyszemélyes kft.-ben a tag ügyvezetô és személyesen is közreműködik. Havonta 400 ezer forint tagi jövedelmet vesz ki. Bejelentve mint főállású társas vállalkozó van, egy jogviszonyban. Ez így helyes? Melyik FEOR-számot kell alkalmazni? Az ügyvezetőit, vagy a szakmai tevékenységét, amit folytat? Köszönöm a segítségét. Üdv, Hajni

Sportszakember ekho-választása megbízási szerződéssel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy sportegyesületnél megbízási szerződéssel foglalkoztatunk egy utánpótlás koordinátor szakembert. A megbízás egész hónapra szól. Az illető havi megbízási díja 45 000 forint (azaz nem éri el a minimálbér 30 százalékát). Az illető sportszakembernek is minősül (FEOR 2717). Kérdéseim: – Jól értelmezzük-e, hogy mivel sportszakembernek minősül, adózhat az ekho szabályai szerint, azaz a megbízási díjból 15 százalékot vonunk le, illetve kifizetőként megfizetjük utána a 17,5 százalékos kifizetői ekhót? – Mivel megbízási szerződést kötöttünk az illetővel alkalmazhatjuk-e (ekho választása esetén) a 10 százalékos költséghányadot (vagy ez csak abban az esetben lehetséges, ha „normál” módon történne a szja, illetve egyéb közterhek levonása, azaz nem ekho szerint adózna?) – Be kell-e jelenteni a NAV felé a biztosítotti jogviszonyt (T1041-es nyomtatványon) tekintettel arra, hogy a megbízási díjból származó bevétele nem éri el a minimálbér 30 százalékát? Illetve ez esetben hogy történik az ekho levonása? Válaszát előre is köszönöm.

Ingatlanvásárlással kapcsolatos adóügyi teendők Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy mérnöki iroda úgy döntött, hogy a nyereségéből egy ingatlant vásárol. Azt most még nem döntötte el, hogy az ingatlant milyen formában fogja hasznosítani (iroda, lakás-bérbeadás, továbbértékesítés vagy elhelyezkedése miatt akár szálláshely-szolgáltatás is lehet). Egy most épülő társasházi ingatlant választott, melyre egy éven keresztül kell részleteket fizetni foglaló, illetve vételárrész címén. A kérdéseim: A kifizetett részletek elszámolhatósága érdekében kell-e adójogilag valami intézkedést tenni? (Az áfa tartalmát sajnos nem vonhatjuk le, mert lakóingatlannak minősül.) Telephelyként mely időponttól kell tekinteni és bejelenteni? Hasznosításhoz kapcsolódó tevékenységi kört mikor kell tenni? Így, hogy még nem tudjuk, hogy mit szeretnénk kezdeni vele, kezelhetjük beruházásokra adott előlegnek? Köszönettel

Katás egyéni vállalkozás automatikus megszűnése utáni teendők Kérdés

Katás egyéni vállalkozásom szüneteltetését bejelentettem 2017.12.22-én, két év szüneteltetés után a vállalkozás 2019.12.23-án automatikusan megszűnt. A szüneteltetés szabályosan történt, az idő alatt tevékenység nem folyt, a szüneteltetés előtti tevékenységről az adóbevallások időben és rendben megtörténtek. Kérdésem, hogy az automatikus megszűnés (erről értesítést nem kaptam, de lehet, hogy nem is kell) után milyen bejelentési, bevallási kötelezettségeim vannak? Köszönettel.

Járulék, biztosítotti bejelentés, 08 bevallás, EGYKE Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves válaszát arra vonatkozóan, mi a megfelelő eljárás az alábbi esetben. Ügyvezető váltás van a bt.-nél, az új ügyvezető 36 órás munkaviszonnyal rendelkezik más munkáltatónál, az ügyvezetői teendőket megbízási jogviszonyban látja el nulla forintért, mellette a bt.-ben személyesen közreműködik. A társaság az új ügyvezetőt a T1041 bejelentőlapon mint társas vállalkozót jelenti be. A 08-as bevalláson is mint társas vállalkozó fog szerepelni, de nem vagyok biztos, hogy a FEOR ügyvezetőnek megfelelő legyen, vagy a személyes közreműködésben ellátott tevékenység FEOR-ja szerepeljen rajta. Ez a kérdés azért merült fel, mert így mint ügyvezető sehol sem lesz bejelentve, mivel ebben a felállásban nem biztosított. Az új ügyvezetőre vonatkozóan milyen nyomtatványon kell bejelentést tenni, és a régi ügyvezetőt milyen nyomtatványon kell kijelenteni? (T1041 nem, mivel nyugdíjas.) Nem találtam erre vonatkozóan nyomtatványt. Vagy egyáltalán ezzel kapcsolatban nincs teendő, mivel a cégbíróság ezen adatot közölni fogja az NAV-val? Van bejelentési kötelezettség az EGYKE nyomtatványnál? A másik probléma: kft.-ről beszélünk, ahol van egy ügyvezető, aki nyugdíjas, és egy kültag, aki megbízási szerződésben látja el az adminisztratív teendőket. Az ügyvezetőnek megbízási szerződése van, amely tartalmazza az ügyvezetői feladatok ellátását. A cég jelenleg tevékenységet nem folytat, nincs bevétele, várhatóan felszámolásra kerül. Kérdés: kell-e fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot az ügyvezető és a könyvelő után?

Harmadik országba nyújtott szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korábban tettem fel kérdést harmadik országba nyújtott szolgáltatással kapcsolatban. Az adott szolgáltatás szállításra előkészítő szolgáltatás, magyar kft. nyújtotta amerikai társaságnak. A teljesítés helye a partner székhelye, jelen esetben Amerika, és ebben az esetben a számlát a magyar kft. áfamentesen állítja ki, megjelölve rajta, hogy az áfatörvény területi hatályán kívüli. A magyar cég áfabevallásában feltünteti a kiállított összeget a bevallás 91. sorában. Eddig rendben is van. De felvetődött bennem a kérdés, hogy ezen kívül a magyar cégnek van-e egyéb kötelezettsége? Bejelentési, bevallási, adófizetési? (Erre sajnos a választ adó nem tért ki, így elbizonytalanodtam.) Segítségét köszönöm!

Rokkantsági ellátás melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Rokkantsági ellátás mellett való munkavégzés mint munkavállaló tb jogviszonyt keletkeztet? Be kell jelenteni a 19T1041 nyomtatványon mint munkaviszonyt? A járulék fizetése megegyezik a sima munkavállalóéval? Lehet a munkáltatónak bármilyen kedvezményt igénybe vennie? Köszönettel Ibolya

Kézi számla online bejelentés Kérdés

A cég kézi számlázását 1 millió felett be kell jelenteni, de a vevő egy társulás és nincs adószáma, ezért az online felület nem fogadja adószám nélkül. Így nincs bejelentési kötelezettség, mivel nem adóalany?

Ekáer: figyelem, jelentős változás a bejelentés rendjében! Cikk

Olvasói kérdés nyomán jutott tudomásunkra, hogy előzetes figyelemfelhívás nélkül szigorodott az ekáerbejelentés rendje: a fuvarozás megkezdésének dátumánál már az órát és a percet is meg kell jelölni.

Ekáer – jogszabályváltozás? Kérdés

A mai napon (2019.09.27.) reggel azt tapasztaltuk, hogy az ekáerbejelentő platformon változás történt. A belföldről közösségbe relációnál a fuvarozás megkezdésének dátumánál már az óra percet és kéri a rendszer. Továbbá belföld-belföld relációnál a lezárásnál sem elég a dátum, ott és kéri a rendszer az órát és a percet. Kérdésem: változott a jogszabály a napokban? Büntethet-e a NAV, ha nem egyezik az okmányokon szereplő óra, perc a bejelentésen szereplővel?

Diákszövetkezettől igénybe vett munka Kérdés

Egy társaságtól kaptam könyvelésre számlát, valamelyik diákszövetkezettől kapták, a tartalma -20 óra fizikai munka. Be kell jelenteni az itt dolgozott diákokat a 19TMUNK nyomtatványon? Vagy ez nem munkaerő-kölcsönzésnek minősül, hanem szolgáltatás?

Kft.-tag halála esetén a könyvelő feladata Kérdés

T. Szakértő! Egyszemélyes kft.-tag elhunyt, a cég végelszámolás alatt volt. Azt szeretném kérdezni, hogy ilyenkor a könyvelőnek milyen feladata van, az örökösöket nem ismeri. Kell-e valamit a NAV felé beadni, illetve bejelenteni? Előre is köszönöm a válaszát.

Munkáltatói jogutódlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy a munkáltató személyében bekövetkező változás – munkáltatói jogutódlás – esetében az átadó cégnek a 1908-as bevalláson kell-e jelölni az átadott munkavállalóinál a munkaviszony végét? Valamint jól tudom-e, hogy a T1041 bejelentő lapon nem kell kijelenteni őket? Előre is köszönöm válaszát.

Korengedményes nyugdíjas munkavállaló Kérdés

Korengedményes nyugdíjas munkavállalót be kell jelenteni, és ha igen, milyen járulékkötelezettségei vannak?

Nyugdíjas alkalmi munkavállaló sofőr munkakörben Kérdés

Nyugdíjas sofőr alkalmazása esetén - alkalmi munkavállalóként jön dolgozni, a kérdéseim: mindennap be és ki kell jelenteni vagy havi szinten? - a munkaszerződése tartalmi követelményei?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pénztárgép használata

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Katából társasági adózásra visszatérő bt. osztalékfizetése 2023-ban

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Áfa – teljesítési idő

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs