111 találat a(z) bíróság cimkére

Az Adózónát igazolja az Európai Bíróság döntése áfa-ügyben Cikk

Az Európai Bíróság szerint az áfalevonást az adóhatóság a számlakibocsátó által elkövetett szabálytalanságok miatt is csak akkor tagadhatja meg, ha az adóalany tudta vagy tudnia kellett volna, hogy a levonási jogot megalapozó ügylettel adócsalásban vesz részt. Ezt fogalmazta meg az Adózóna szakértője néhány nappal ezelőtt.

Alkotmányjogi panasszal a bírói döntéssel szemben Cikk

Adóügyekben gyakran volt APEH-jogász bírók ítélkeznek. Más bírók egyáltalán nem, vagy csak keveset értenek az adóügyekhez. Emiatt gyakran kritika nélkül elfogadják az adóhatóság álláspontját, és semmibe veszik a másik felet képviselő okleveles adószakértőét. Ezen a kialakult helyzeten változtathat az Alkotmánybíróság új jogosítványa, az alkotmányjogi panasz.

Jogutódlás: adóhatósági határozat kontra bírósági döntés Szakértői Kommentár

A keresetlevelet fő szabályként az elsőfokú döntést hozó hatósághoz kell benyújtani. A keresetlevél benyújtásának határideje 30 nap az adóhatósági határozat kézhezvételétől számítva, ez jogvesztő. Ez lényeges különbség a többi polgári perhez képest, amelyeknél a keresetlevél csak a bíróságra nyújtható be. Okok és magyarázatok.

A PSZÁF pert nyert az AXA Bank fióktelepe ellen Cikk

Első fokon pert nyert a PSZÁF az AXA Bank fióktelepével szemben indított közérdekű igényérvényesítési eljárásában. A bíróság ítélete szerint érvénytelen a hitelintézet üzletszabályzatának egyik, a bankkártyákkal kapcsolatos banki felelősség kizárására vonatkozó pontja.

Jár-e kamat az elmaradt áfára? Szakértői Kommentár

A parlament elfogadta az adó-visszaigénylés különös eljárási szabályairól szóló törvényt, amely rendezi az Európai Bíróság legutóbbi, Magyarország elleni döntése alapján szükséges áfa törvénybeli módosításokat. Ez a törvény előírja, hogy az adóalanyok milyen formában jogosultak visszatérítési eljárást indítani a pénzügyileg nem rendezett és ezáltal még vissza nem igényelt áfa tekintetében. De van olyan, amire sok visszaigénylő kíváncsi, ám a törvényben nem szerepel.

Egy család vagyonosodási kálváriája és a bírói gyakorlat Cikk

A kisvállalkozó feleségevel 2006-ban, a kampányszerűen meghirdetett vagyonosodási vizsgálatok során az APEH látókörébe került, amiért hat évvel ezelőtt ingatlant vásároltak. A család tagjait egyenként vonták ellenőrzés alá: 25 millió forintos megállapításból hármat megítélt a bíróság. Anomáliák, tortúra avagy mi vár az APEH kiszemeltjeire a tárgyalóteremben? Bírói ítélet a szakértő szemével.

Szakképzési hozzájárulás: sérti a letelepedés szabadságát Cikk

A magyar szakképzési hozzájárulás ellentétes a letelepedés szabadságának az Európai Unióban garantált elvével - mondta ki csütörtöki ítéletében az Európai Bíróság Luxembourgban.

Az APEH szerint életszerűtlen az elköltött pénznyeremény Cikk

Az adózó hiába igazolta, hogy nyerte a pénzt, az APEH életszerűtlennek tartotta annak elköltését. Miért?

Mögöttes felelősség és a bizonyítási teher a bíróságon Cikk

Nincs lehetősége az adózónak az ellene indult eljárásokban félként eljárnia, illetve, hogy a vele szembeni megállapítások ellen jogorvoslati kérelmeket terjesszen elő. Az adózók peres eljárásainak menetéről, az ott előforduló problémákról és a témában fontos szabályokat szedtük csokorba.

Történetek a tárgyalóteremből: mi van az elkevert bizonyítékokkal? Cikk

Az adózók peres eljárásainak menetéről, az ott előforduló problémákról és a témában fontos szabályokról mesél és magyaráz az Adózóna adójogban járatos ügyvéd szakértője, Dr. Marosi Andrea.

Végrehajtás felfüggesztése: mikor, kinek ad igazat a bíróság? Cikk

Az adóhatósági közigazgatási határozat elleni perben arra kérte a felperes a bíróságot, hogy függessze fel a határozat végrehajtását. Arra hivatkozott, hogy az adóhatósági kötelezés őt, mint magánszemélyt sújtja. A bizonyítékok beszerzésére pedig 30 nap helyett záros határidőt kért. Hogyan reagált a kérésre a bíróság és mit szólt mindehhez az APEH? Marosi Andrea, büntetőjogász tudósítása a tárgyalóteremből.

Néhány közismert áfacsalás: színészek, bírók, politikusok Cikk

Kiket ítéltek el áfacsalásért Magyarországon? Néhány közismert közéleti sumákolás.

Vámosi: jogbiztonságot adóügyekben! Cikk

Elő kellene írni az adóügyekben ítélkező bírák kinevezési feltételévé valamilyen képzésben való részvételt, ez lehetne adótanácsadói, adószakértői végzettség, avagy a bírói jogakadémia valamilyen akkreditált tanfolyama - mondja Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst&Young adószakértője. Az APEH egykori elnökhelyettese arra hívja fel a figyelmet, hogy az adózási kérdéseket érintő perek száma nő, az értékük pedig hatványozódik, miközben a teljesen eltérő bírói döntések születnek országszerte.

Ítéletet hoztak egy 100 milliós adócsalás ügyében Cikk

Fiktív számlák segítségével követtek el százmillió forintot meghaladó értékű adócsalást egy üzleti csoport tagjai, akiket pénteken letöltendő, illetve felfüggesztett jogerős szabadságvesztéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla.

Vagyonosodási vizsgálat: a temető szanálásából és a ruhásszekrényből származó pénz Cikk

Mit tehet a vagyonosodási vizsgálat alá vont adózó, ha nem ért egyet az adóhatóság döntésével, és igazolni szeretné, hogy az APEH által eltitkolt jövedelemként aposztrofált bevételéhez nem törvénytelen úton jutott? Szakértőnk egy 2006-os bírósági ítélet kapcsán mutat be egy ügyet, ahol az adózók ruhák közé rejtett pénzzel, ajándékokkal, kölcsönökkel szeretnék igazolni jövedelmük eredetét. Az adóhatóság nem akar új eljárást, a bíróság azonban másképp döntött.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close