130 találat a(z) bíróság cimkére

Bődületes összeget kellene visszafizetnie a volt miniszternek Cikk

Négyszáznégy millió euró (több mint 125 milliárd forint) visszafizetésére ítélte jogerősen a bíróság csütörtökön Bernard Tapie francia üzletembert, volt minisztert abban a botrányos kártérítési ügyben, amelynek a hullámai Christine Lagarde-ig, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) főigazgatójáig elértek.

Bíróság által megítélt átalány kártérítés adóvonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelemnek jogellenes felmentéssel szüntették meg a munkaviszonyát, ezért átalány kártérítés címén ítélt meg a bíróság 7 havi átlagkeresetnek megfelelő összeget és 20 munkanap szabadidő-megváltást, valamint a szabadidő-megváltáshoz kötődően késedelmi kamatot. Kérdésem, hogy az ilyen kifizetések kapcsán milyen adófizetési kötelezettségek merülnek fel? Köszönettel, várom a válaszát.

Óvodásokat hülyézett le és bántalmazott – sérelmezte, hogy elbocsátották Cikk

Egy óvodapedagógus többször is bántalmazott óvodásokat, ezért konfliktusba keveredett munkáltatójával és a gyerekek szüleivel is. A munkáltatói felmondást bíróságokon megtámadta, majd az ügy felülvizsgálatát kérte a Kúriától.

OTP Bank: a bíróság hatályon kívül helyezte a GVH határozatát Cikk

A Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte az OTP Bankra 281 millió forint bírság kiszabását megállapító, 2009. szeptember 24-én kelt GVH határozatot az úgynevezett bankközi jutalék ügyben, megváltoztatva ezzel az azt helyben hagyó elsőfokú bírósági ítéletet, egyben a Gazdasági Versenyhivatalt új eljárás lefolytatására kötelezte március 9-én – tette közzé a bank a BÉT honlapján.

Ismét elfogadta az Országgyűlés a közigazgatási perrendtartási törvényt Cikk

Módosítva ismét elfogadta a parlament az Alkotmánybíróság (Ab) által korábban alaptörvény-ellenesnek minősített közigazgatási perrendtartási törvényt. A képviselők 127 igen, 31 nem szavazattal, 22 tartózkodás mellett szavazták meg a jogszabályt.

Ping-pong a bírósági határozatokban – döntött a Kúria Cikk

Több bíróságot, némelyiket többször is megjárt az az uniós mezőgazdasági támogatás teljesítésével kapcsolatos ügy, amelyben a minap döntött a Kúria.

Gazdálkodók, figyelem! Július 1-jétől már csak így lehet pereskedni Cikk

Július 1-jétől kötelező a polgári peres eljárásokban az elektronikus kapcsolattartás a gazdálkodó szervezetek, a jogi képviselővel eljáró peres felek, valamint a közigazgatási szervek számára. Tehát valamennyi gazdálkodó szervezet, bíróság előtti beadványait csak elektronikusan, ügyfélkapun, ÁNYK segítségével nyújthatja be, függetlenül attól, hogy van-e jogi képviselője vagy nincs.

Bíróság által megítélt összeg könyvelése, adóvonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan kell elszámolni a cég könyveiben azt a számlát, amelynek a teljesítését nem fogadta el, de a választott bíróság annak megfizetésére kötelezte? Visszaigényelhető-e a számla áfatartalma? Esetleg a számla bruttó összege nem vállalkozási célú költség, így társaságiadóalap-növelő tétel? Kérem, írja meg a cég a számlát a könyveiben szerepeltetheti-e, milyen adókötelezettségekkel járhat? Köszönettel: Szekeres Zsolt

Egyesület-megszüntetés teendői Kérdés

Tisztelt Szakértő! Törvényességi felügyeleti eljárás keretében a bíróság az ügyész indítványára az egyesület megszűnésének megállapítása iránt indított pert. Az egyesület elnöke a bíróságon nyilatkozott, hogy az egyesület 3 éve nem működik, vagyona és tartozása nincsen. 2015.09.24-én kelt ítélet szerint a bíróság az egyesületet megszüntette, amely 2015.10.29-én jogerőre emelkedett. Kérdésem az lenne, hogy van-e valami teendőm ezzel kapcsolatosan (végelszámolás, felszámolás stb.) vagy ezzel lezárult minden. Próbáltam a 1529-es bevallást benyújtani, de hibának hozta a bevallási időszak végét (2015.10.29.) Hogyan kellene ezt helyesen benyújtanom, ebben kérném a segítségüket. Üdvözlettel: Szűcsné

Mától kötelező az elektronikus kapcsolattartás Cikk

Péntektől kötelező az elektronikus kapcsolattartás az újonnan induló polgári, gazdasági, munkaügyi és közigazgatási bírósági peres ügyekben a jogi képviselővel eljáró felek, a gazdálkodó szervezetek, a közigazgatási szervek és a bíróságok számára – olvasható az Országos Bírósági Hivatal (OBH) honlapján.

Adóperek tanulságai, itt eligazodhat – élen az áfa Cikk

A Kúria minden eddiginél átfogóbb dokumentumban részletezi az áfalevonási perekkel kapcsolatos joggyakorlatot, mindez eligazodási alapot adhat a jövőben a vállalkozásoknak az ügyleteik kockázatmentesebb bonyolításához.

Országos járvány söpör végig a magyar cégeken: kényszertörlés Cikk

A kényszertörlés a leggyakoribb oka a vállalkozások megszűnésének. Tavaly – különböző eljárások alkalmazásával – összesen 53 ezer vállalkozást töröltek a céglistáról, 49 százalékukat – szám szerint 25 960 céget – kényszertörléssel tüntették el a piacról. A cégbíróságok 2012. augusztustól alkalmazzák, és folyamatosan nyilvánosságra is hozzák döntéseiket. Az adatok összesítése szerint azóta összesen 81 956 céget kényszertörléssel vezettek ki az üzleti világból – tájékoztat a feketelista.hu.

Az FHB nem enged az MNB nyomásának Cikk

Az FHB Jelzálogbank nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) több mint 100 millió forintos bírságot megállapító határozatával, ezért élni kíván a bírósági felülvizsgálat lehetőségével - közölte a bank a BÉT honlapján pénteken.

Quaestor-károsultak: a vitatott igényeket soron kívül bírálják el Cikk

A Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt. felszámolási eljárásában a felszámoló beterjesztette a bíróságnak azokat a hitelezői igényeket, amelyek esetében bírósági határozat alapján történhet meg a kárrendezés; a bíróság soron kívül jár el és megkezdte az igények elbírálását – tájékoztatta a Fővárosi Törvényszék szerdán az MTI-t.

Ha nem akar bíróságra kerülni, ezekre a jogsértésekre figyeljen Cikk

A NAV-val vagy a munkaügyi felügyelettel találhatja szemben magát, ha a munkáltató nem kellő gondossággal jár el, de az is előfordulhat, hogy a munkaügyi bíróságon köt ki. Épp ezért összefoglaltuk a munkaügyi felügyelet figyelmét leginkább érdeklő hat leggyakoribb jogsértést.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nők 40 gyes

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szolgálati idő

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Munkaidőkeret rendkívüli munkaidő, pótlékok

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs