111 találat a(z) bíróság cimkére

Ismét elfogadta az Országgyűlés a közigazgatási perrendtartási törvényt Cikk

Módosítva ismét elfogadta a parlament az Alkotmánybíróság (Ab) által korábban alaptörvény-ellenesnek minősített közigazgatási perrendtartási törvényt. A képviselők 127 igen, 31 nem szavazattal, 22 tartózkodás mellett szavazták meg a jogszabályt.

Ping-pong a bírósági határozatokban – döntött a Kúria Cikk

Több bíróságot, némelyiket többször is megjárt az az uniós mezőgazdasági támogatás teljesítésével kapcsolatos ügy, amelyben a minap döntött a Kúria.

Gazdálkodók, figyelem! Július 1-jétől már csak így lehet pereskedni Cikk

Július 1-jétől kötelező a polgári peres eljárásokban az elektronikus kapcsolattartás a gazdálkodó szervezetek, a jogi képviselővel eljáró peres felek, valamint a közigazgatási szervek számára. Tehát valamennyi gazdálkodó szervezet, bíróság előtti beadványait csak elektronikusan, ügyfélkapun, ÁNYK segítségével nyújthatja be, függetlenül attól, hogy van-e jogi képviselője vagy nincs.

Bíróság által megítélt összeg könyvelése, adóvonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan kell elszámolni a cég könyveiben azt a számlát, amelynek a teljesítését nem fogadta el, de a választott bíróság annak megfizetésére kötelezte? Visszaigényelhető-e a számla áfatartalma? Esetleg a számla bruttó összege nem vállalkozási célú költség, így társaságiadóalap-növelő tétel? Kérem, írja meg a cég a számlát a könyveiben szerepeltetheti-e, milyen adókötelezettségekkel járhat? Köszönettel: Szekeres Zsolt

Egyesület-megszüntetés teendői Kérdés

Tisztelt Szakértő! Törvényességi felügyeleti eljárás keretében a bíróság az ügyész indítványára az egyesület megszűnésének megállapítása iránt indított pert. Az egyesület elnöke a bíróságon nyilatkozott, hogy az egyesület 3 éve nem működik, vagyona és tartozása nincsen. 2015.09.24-én kelt ítélet szerint a bíróság az egyesületet megszüntette, amely 2015.10.29-én jogerőre emelkedett. Kérdésem az lenne, hogy van-e valami teendőm ezzel kapcsolatosan (végelszámolás, felszámolás stb.) vagy ezzel lezárult minden. Próbáltam a 1529-es bevallást benyújtani, de hibának hozta a bevallási időszak végét (2015.10.29.) Hogyan kellene ezt helyesen benyújtanom, ebben kérném a segítségüket. Üdvözlettel: Szűcsné

Mától kötelező az elektronikus kapcsolattartás Cikk

Péntektől kötelező az elektronikus kapcsolattartás az újonnan induló polgári, gazdasági, munkaügyi és közigazgatási bírósági peres ügyekben a jogi képviselővel eljáró felek, a gazdálkodó szervezetek, a közigazgatási szervek és a bíróságok számára – olvasható az Országos Bírósági Hivatal (OBH) honlapján.

Adóperek tanulságai, itt eligazodhat – élen az áfa Cikk

A Kúria minden eddiginél átfogóbb dokumentumban részletezi az áfalevonási perekkel kapcsolatos joggyakorlatot, mindez eligazodási alapot adhat a jövőben a vállalkozásoknak az ügyleteik kockázatmentesebb bonyolításához.

Országos járvány söpör végig a magyar cégeken: kényszertörlés Cikk

A kényszertörlés a leggyakoribb oka a vállalkozások megszűnésének. Tavaly – különböző eljárások alkalmazásával – összesen 53 ezer vállalkozást töröltek a céglistáról, 49 százalékukat – szám szerint 25 960 céget – kényszertörléssel tüntették el a piacról. A cégbíróságok 2012. augusztustól alkalmazzák, és folyamatosan nyilvánosságra is hozzák döntéseiket. Az adatok összesítése szerint azóta összesen 81 956 céget kényszertörléssel vezettek ki az üzleti világból – tájékoztat a feketelista.hu.

Az FHB nem enged az MNB nyomásának Cikk

Az FHB Jelzálogbank nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) több mint 100 millió forintos bírságot megállapító határozatával, ezért élni kíván a bírósági felülvizsgálat lehetőségével - közölte a bank a BÉT honlapján pénteken.

Quaestor-károsultak: a vitatott igényeket soron kívül bírálják el Cikk

A Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt. felszámolási eljárásában a felszámoló beterjesztette a bíróságnak azokat a hitelezői igényeket, amelyek esetében bírósági határozat alapján történhet meg a kárrendezés; a bíróság soron kívül jár el és megkezdte az igények elbírálását – tájékoztatta a Fővárosi Törvényszék szerdán az MTI-t.

Ha nem akar bíróságra kerülni, ezekre a jogsértésekre figyeljen Cikk

A NAV-val vagy a munkaügyi felügyelettel találhatja szemben magát, ha a munkáltató nem kellő gondossággal jár el, de az is előfordulhat, hogy a munkaügyi bíróságon köt ki. Épp ezért összefoglaltuk a munkaügyi felügyelet figyelmét leginkább érdeklő hat leggyakoribb jogsértést.

Megtagadta az áfalevonási jogot az adóhatóság, az adózó nem hagyta annyiban Cikk

Nem vonhatta volna le az általános forgalmi adót az adózó – határozott az adóhivatal, amit jogszerűnek ítélt a bíróság is. Az adózó a Kúriához fordult.

Sallert kapott a kormány az EU bíróságától Cikk

Az Európai Unió Bírósága szerint nem egyeztethetők össze az uniós joggal a SZÉP-kártya rendszer és az "Erzsébet étkezési utalvány" rendszer egyes elemei.

A perek 22 százalékát elveszítette a NAV Cikk

Egyre nehezebb dolga van annak, aki győztesen szeretné elhagyni a tárgyalótermet az adóhivatal ellen indított perben. Korábban a keresetek hetven százalékát megnyerte a hatóság, tavaly viszont száz ügyből 78-ban az ügyfél ellen ítélt a bíróság. Az adófizetők 2015-ben is tízmilliárdok miatt perelték be a hivatalt – írta a Magyar Idők.

Rekord a cégtörlésben Cikk

Rekordot döntöttek a bíróságok idén a cégtörlésben. A bejegyzett cégek 35-40 százaléka nem működik – közölte a feketelista.hu.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elmaradt vevői számlakészítés

Bunna Erika

adótanácsadó

Anglia, szolgáltatás igénybevétele, áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Egyéni vállalkozás szünetelése

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close