130 találat a(z) bíróság cimkére

13 eset, amikor a munkavállaló mentesül a munkavégzés alól, mégis jár neki távolléti díj Cikk

Előfordul, hogy a munkavállaló mentesül a munkavégzés alól. mégis megilleti a távolléti díj. Összefoglaltuk, hogy milyen esetekben lehetséges ez.

Új bírósági döntés: nem jár bérleti díj a koronavírus-járvány miatti korlátozások időszakára Cikk

Nem jár bérleti díj arra az időszakra, amíg a bérlő a koronavírus-járvány és annak megfékezésére tett kormányzati intézkedések miatt a bérleményt zárva tartotta. Ez jelentős változás az eddigi bírói gyakorlathoz képest, mivel korábban a bíróságok csak nagyon szűk körben – konkrét ok-okozati összefüggés fennállása esetén – ismerték el vis maiorként az általános gazdasági-társadalmi változásokat. A Fővárosi Ítélőtábla döntésének hátterét a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal jogászai foglalták össze.

Így döntött a Kúria egy pedagógus óraszám- és keresetcsökkentésének ügyében Cikk

A Kúria friss döntésében (BH2022.244.) azt vizsgálta, hogy egy pedagógus jelentős óraszám- és keresetcsökkentése bírósági úton támadható-e. Az ügy tanulságait jelen cikkünkben foglaljuk össze.

Jövedéki ellenőzés – leesett zárjegy Kérdés

Munkahelyi diszkrimináció Covid-fertőzés miatt Cikk

A munkavállaló és a munkáltató között Covid-fertőzéssel összefüggésben számos vita előállhat. Ilyen vitás terület lehet például az, hogy a munkavállaló a betegségét mikor és hogyan jelezze, hogyan tartsa a munkáltatóval, illetve munkatársaival a kapcsolatot, illetve jogosult-e a táppénzes időszak vonatkozásában teljesítményfüggő juttatásokra. Ezeket a kérdéseket vizsgálta a Kúria friss döntése (BH2022.190.), melyet jelen cikkünkben mutatunk be.

Topmilliárdost marasztalt el a bíróság egy uniós pályázati csalás ügyében Cikk

A Kecskeméti Törvényszék júniusban egy költségvetési csalási ügyben bűnsegédként elmarasztalta Jellinek Dánielt, és egyúttal mentesítette a büntetett előélet jogkövetkezményei alól az üzletembert – értesült az Átlátszó.

EUB-határozat: túl sok adatot gyűjtenek be a légi utasoktól, a legszükségesebbekre kell szűkíteni ezeket Cikk

Az Európai Unió bíróságának keddi határozata szerint az alapvető jogok tiszteletben tartása érdekében a legszükségesebb mértékre kell korlátozni a légi utasok adatainak rögzítését, amelynek a célja egyébként a bűnmegelőzés.

Ellentétes az uniós joggal az Ausztriában dolgozó külföldiek családi juttatásainak megkülönböztetése Cikk

Diszkriminatív, ezért ellentétes az uniós joggal az Ausztriában dolgozó külföldi munkavállalóknak járó családi juttatásokat és különböző adókedvezményeket érintő osztrák jogszabály – közölte döntését az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága csütörtökön.

„Rezsicsökkentő” rendszer kiépítésével és olcsó repülőjegyekkel csaló férfit ítélt börtönbüntetésre a bíróság Cikk

91 rendbeli kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, 46 rendbeli nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, jogtalan elsajátítás vétsége és közokirat-hamisítás bűntette miatt 4 év 6 hónap börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélt a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság egy férfit, aki az általa elkövetett csalássorozatoknak több száz sértettet károsított meg több mint 70 millió forint értékben. A bíróság ítéletében egyes polgári jogi igényekről rendelkezett, míg mások érvényesítését egyéb törvényes útra utasította – olvasható a Fővárosi Törvényszék által pénteken közzétett sajtóközleményben.

Nemzetközi lapszemle: jogsértő a kettős üzemanyagár Cikk

Thierry Breton, a belső piacért felelős európai uniós biztos szerdán a külföldi rendszámú járművekkel szemben alkalmazott diszkriminatív üzemanyagárak alkalmazásának felfüggesztésére szólította fel Magyarországot. Amennyiben a felszólításnak Magyarország nem tesz eleget, bíróság elé állíthatják – derül ki az Európai Bizottság leveléből, tette közzé a Reuters.

Shakirának 14,5 millió euró értékű adócsalás miatt kell bíróság elé állnia Cikk

Bíróság elé kell állnia Shakirának 14,5 millió euró (5,7 milliárd forint) értékű adócsalás miatt, miután a barcelonai törvényszék csütörtökön elutasította a kolumbiai énekesnő fellebbezését az eljárás ellen – tette közzé az MTI.

Éves beszámoló nyílvánosságra hozzatala Kérdés

Példák, amikor nagyon hasznos lehet igazságügyi adószakértőt bevonni Cikk

Cikksorozatunk első részében az igazságügyi adószakértők által végzett tevékenységet, annak jogrendszerünkben betöltött szerepét és a magánszakértői véleménnyel történő bizonyítást tekintettük át. A második részben a szakértői munka gyakorlati oldalát nézzük meg, olyan példákon keresztül, amelyek során igazságügyi adószakértő bevonása segítette az ügy szakszerű és összességében költséghatékony megoldását, elkerülendő a jogvita időbeli elhúzódását.

Bíróság által utólag megállapított kártérítés és jövedelem Kérdés

Korrupt pénzügyőrök bűnszövetségben pénzt fogadtak el, börtön és vagyonelkobzás lett a vége Cikk

Kilenc, a röszkei autópálya-határátkelőhelyen szolgálatot ellátó, az utasoktól készpénzt elfogadó pénzügyőrt ítélt el csütörtökön első fokon a Szegedi Törvényszék.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nők 40 gyes

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szolgálati idő

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Munkaidőkeret rendkívüli munkaidő, pótlékok

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs