158 találat a(z) bértámogatás cimkére

Őstermelő bértámogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéseimre szeretnék választ kapni. Őstermelő vállalkozóvá váláshoz minimálbérnek megfelelő bértámogatást kapott. Az őstermelő átalány szerint adózik. Az szja bevalláshoz kapott igazoláson a támogatás összege vállalkozói bevételként jelenik meg. E szerint mint egyéb bevétel a támogatás 15%-a a jövedelem. Az Agrofórum honlapján azt olvastam, hogy csak a területalapú támogatás számít vállalkozói bevételnek, e szerint a bértámogatást (vállalkozóvá válási támogatást) önálló tevékenység bevételeként kell szerepeltetni a bevallásban a főlapon. Ha ez a helyes eljárás, ezzel a bevétellel szemben költségként elszámolható a bérköltség, ill. a járulékok 100%-ban? Illetve ha nem számoljuk el költségként, akkor bevételként sem kell az adóbevallásban szerepeltetni? A másik kérdésem, hogy jól értelmezem-e, hogy a tartós befektetésből származó jövedelem után 10% az adó, ha 3 év 6 hónap után történt a befektetés megszüntetése? Válaszát előre is köszönöm!

Fiatal szakorvosok támogatási programja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk a fiatal szakorvosok támogatási programjában vesz részt (162/2015. korm. rend.), melyet utólag elbíráltak és utólag 2 havi bértámogatást részünkre átutalt az OEP. Ez bruttó 151 000 Ft/hó bért jelent egy szakorvosnak, melyet tovább is utaltunk neki. A bérszámfejtés és a 1708-as bevallás leadása után derült ki, hogy megítélték a támogatást és ezután érkezett meg a támogatási összeg is. Bérszámfejtés és a 08-as bevallás szempontjából vagyunk bizonytalanok: 1. ugyanúgy kell kezelni/leszámfejteni, mint a rendes munkaviszonyos bérét és abba a sorba is állítom be a 08-as bevallásban? Vagy esetleg elkülönítetten máshova? 2. Utólag a következő havi 08-ba állítom be egy összegben, vagy önrevízióval a megelőző 2 havi bevallást javítom? Milyen időszakra vonatkozóan kell néznünk? Válaszát előre is köszönöm!

Bértámogatás mikortól? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A bértámogatás lehetőségéről szóló cikkük nyomán az lenne a kérdésem, hogy a bemutatott támogatás mikortól igényelhető? Folyamatosan rendelkezésre áll a kormányhivataloknál erre forrás? Van-e iparágra/ágazatra/cégméretre bármi korlát, feltétel a támogatás igénybevétele során? Köszönöm! Szabó Zoltán

Bértámogatás: kinek, mikor, és milyen feltételekkel jár? Cikk

Támogatást kaphatnak a munkáltatók a munkaviszonyban foglalkoztatott hátrányos helyzetű vagy megváltozott munkaképességű személyek munkabérének és tb-közterheinek megfizetéséhez. Alábbi cikkünkben részletezzük az erre vonatkozó tudnivalókat.

Katás bevétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó új dolgozót szeretne felvenni, aki tartós munkanélkülinek számít. Munkaügyi hivatal által nyújtott bér- és szociálishozzájárulás-támogatás beleszámít-e a 6000 ezer forint katás jövedelembe? Válaszát köszönöm.

De minimis támogatás értékhatár számítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás az alábbi támogatásokban részesült. 2013. 09. 11. OTP hitelkiváltás NHP program; kamatkedvezmény: 34 652 euró 2014.07.03. hitelhez HG kezességvállalás díjkedvezmény 143 971 euró 2015. 10. 13. bértámogatás 2332 eFt 2015.12. 22. bértámogatás 1334 eFt 2016. 03. 30 bértámogatás 1270 eFt 2016. 05. 17 bértámogatás 2011 eFt. A dátumok a támogatásokról szóló határozatok dátumai. A kérdésem az lenne, hogy milyen árfolyamon kell átszámolni euróba az összegeket? Továbbá, jól gondolom-e, hogy 2016-ban a 2014., 2015., 2016. években kapott támogatásokat kell figyelembe venni az értékhatár számításánál? Válaszát előre is köszönöm.

Megváltozott munkaképességű munkavállaló járulékai, táppénze Kérdés

Tisztelt Cím, az első kérdésem: rehabilitációs és rokkantsági ellátásban részesülő dolgozónak milyen egyéni járulékterhei vannak, azaz kell-e tőle pénzbeli egészségbiztosítási járulékot vonni, így jogosult-e táppénzre és baleseti táppénzre? Amennyiben jogosult táppénzre, a táppénzfolyósítás érinti-e, és ha igen, mennyiben a munkavállaló részére egyébként folyósított ellátást vagy akár a munkáltatót ha például rehabilitációs hozzájárulás kedvezményt, illetve bértámogatást vesz igénybe ezen dolgozója után? Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel B.Gyöngyi

Evafizetés bértámogatás után Kérdés

Tisztelt szakértő! Azt szeretném megkérdezni, hogy egy evás betéti társaság, mely bevételi nyilvántartást vezet, egy pályakezdő munkanélkülit foglalkoztat, mely után a munkaügyi központ bértámogatást és munkába járási támogatást nyújt. Azt szeretném megkérdezni, hogy ezen támogatás 37 százalékát vissza kell-e fizetni eva címén az államnak? Ez is bevételnek számít? Jó lenne, ha nem kellene befizetni, mert bár bővítem a foglalkoztatottságot, és kifizetem a bérletét a dolgozónak, és járna érte támogatás, de így is az adhatóhoz képest alig adtak valamennyit, szinte alamizsnaként, mondván, hogy nincs keret, és most meglepve tapasztalom, hogy még ennek a 37 százalékát is vissza kellene talán fizetni? Köszönöm válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elvont pihenői pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Számlán két vevő neve

Kelemen László

adószakértő, jogász

Tao szerinti écs változtatása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs