377 találat a(z) bérleti díj cimkére

Adószámos magánszemély ingatlan-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemély az ingatlanbérbeadást adókötelessé tette. Kifizetőnek nyújt áfás számlát a bérleti díjról. Ilyen esetben a bérleti díj nettó összegéből köteles a bérlő személyi jövedelemadót vonni?

Közös bérleti díj Kérdés

Kedves Szakértő! Ügyfelem tulajdonosa egy ingatlannak, amire testvérének haszonélvezeti joga van. Az ingatlant most bérbe szeretnék adni, a bérleti díjról számlát kérne a bérlő. Lehetséges-e hogy csak a tulajdonos váltja ki az adószámot és az ő nevén lesz elszámolva bérleti díj, vagy a haszonélvezőnek is kötelező adószám kiváltása és a bérleti díj bevallása? Köszönjük a választ.

Bérletidíj-kompenzálás egyszeres könyvvitelben Kérdés

Társasházak könyvelésével foglalkozunk. A társasház az egyik közös helyiséget bérbe kívánja adni, viszont a bérbeadáshoz jelentős felújítás szükséges. A felújítás költségének egy részét a bérlő megelőlegezi a társasház részére, azonban ezt az összeget, arra hivatkozva, hogy értéknövelő beruházást végez az ingatlanon, szeretné a bérleti díjjal szemben kompenzálni. Van-e lehetőség egyszeres könyvvitelben bérletidíj-kompenzálásra és ez könyveléstechnikailag hogyan működik?

Rezsi továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bérleti díjhoz kapcsolódó rezsi számlázásával kapcsolatban kérném segítségét: 1. Ha 06. 26-án a májusi rezsit számlázom tovább 07. 04-ei fizetési határidővel, akkor a teljesítés időpontja mi lesz, 06. 30 vagy 07. 04? 2. Az E-on számlán AHK (áfamentes) áfás tételt áfamentesen kell továbbszámláznom vagy 27% áfával növelten? (Ingatlanbérbeadásnál áfakötelezettséget választottunk.) Válaszát előre is köszönöm!

Bérleti díj és közüzemi számlák kiszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alábbi kérdésben kérem állásfoglalását. Van egy cég, amely bérleti díjat számláz át nekünk, folyamatos szolgáltatásként, bruttó 1 millió 524 ezer forint értékben, valamint a bérleti díjhoz tartozó közüzemi elszámolásokat is ő számlázza ki. A bérleti díj és a közüzemi számla nem egy számlán szerepel. A bérleti díjat előre számlázza, például a júniusi bérleti díjat májusban számlázza az alábbi időpontokkal: Számla kelte: 2018.05.25. Teljesítési ideje: 2018.05.25. Fizetési határidő: 2018.06.08. A közüzemi díjat utólag számlázza ki, például az áprilsi áram-víz-fűtésdíjat: Számla kelte: 2018.05.22. Teljesítés ideje: 2018.05.22 Fizetési határidő: 2018.06.05. Kérdésünk, hogy helyesen számláz-e ki így, az időpontokat tekintve? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: T.Mária

Bérleti díj teljesítési időpontja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég három napra eszközt bérel, amit utólag – 8 napon belül –egyenlít ki. Mi a teljesítés időpontja: a bérlés utolsó napja vagy a fizetési határidő? Köszönettel!

Magánszemély bérleti díjának adóztatása kinek a feladata? Kérdés

Magánszemély részére bérleti díjat ítéltek meg, melyet végrehajtás útján teljesítettek. Annak okán, hogy a bírói végzés nem rendelkezett az szja levonásáról kérdésem, hogy az összeg adóztatását és az adóztatás jelentésének kinek kell eleget tennie? A bérleti díjról kinek kell a számlát bekérnie a magánszemélytől? A bírói ítélet erre nem tért ki. Kérdésem: a bérleti díjat hogyan adóztassa az a cég, ahol ez elszámolásra kerül? És hogyan jelentse a NAV felé ?

Bérleti díj – amortizáció elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem évek óta kiszámlázza a lakásbérbeadását irodabérleti díjként a cég felé, azonban a lakás amortizációját (a vásárláskori érték 2 százalékát) eddig még egyszer sem érvényesítette. Kérdés, hogy az eddig leadott szja-bevallásait önrevízíózhatja-e visszamenőleg, s ha igen, akkor melyik évtől lehet még? Tisztelettel: Géczi Sándorné

Őstermelő, nyílt lízing Kérdés

Őstermelő nyílt végű lízing keretében traktort szerzett be 2017-ben. Kérdésem, hogy a havonta fizetendő tőkerész, tőkerész áfája tárgyi eszközként kerül nyílvántartásba és écs-zni fog vagy az egész bérleti díjnak minősül, s automatikusan költség lesz?

Kell-e számlát kiállítani? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdés megválaszolásához kérem szíves segítségét. Társaságunk (kft.) magánszemélytől bérel próbatermet. Bérbeadónk természetes magánszemély, nem kért a bérbeadáshoz adószámot, és nem is jelentkezett be a NAV-hoz. Számviteli bizonylatot állít ki számunkra, amin feltünteti az adóazonosító számát. Elszámolhatjuk-e költségként ez alapján a számviteli bizonylat alapján a bérleti díjat, vagy számlát kellene ehhez kapnunk a bérbeadónktól? Számlát csak akkor tud kiállítani, ha van adószáma, de nem tudjuk meggyőzni, hogy kérjen adószámot, és számlát állítson ki nekünk. Minden hónapban bevalljuk és befizetjük a tőle levont szja-előleget. Köszönöm válaszát.

Cégautóadó-fizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy kft. magánszemély tulajdonában lévő autót használ cégben taxiként, de nem fizet bérleti díjat utána, akkor kinek kell megfizetni a cégautóadót, a magánszemélynek, vagy a cégnek? Az üzembentartó a cég, a tulajdonos a magánszemély. Előre is köszönöm a választ.

Mobilitási célú lakhatási támogatás az adómentes korláton túl Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő. A társaság lakást bérelne munkavállalójának, aki egyébként megfelel az adómentes mobilitási célú támogatás feltételeinek, ahol a bérleti díj magasabb, mint az adómentesen adható támogatás összege. Az adómentesen adható összeg feletti rész munkaviszonyból származó jövedelem lesz a munkavállalónál. A kérdésem, hogy mi lesz az adók és járulékok alapja? A bérleti díj adómentes támogatással csökkentett összege, vagy ezt még "bruttósítani" kell? Mi lesz az adók és járulékok alapja, ha a bérleti díj áfásan kerül számlázásra? Válaszát előre is köszönöm.

Költségtérítés bérleti díj fizetése nélkül Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Orvosi rendelő és gyógyszertár egy épületben működik, amely önkormányzati tulajdonban van, bérletidíj-fizetési kötelezettség nincs. A közüzemi mérőórák az orvosi rendelő nevén szerepelnek. Százalékosan meghatározott közüzemi költséget számláz a rendelő a gyógyszertár felé. Mi a szabályos számviteli elszámolás rendje, különös tekintettel az iparűzési adóra? A költségtérítés egyéb bevételnek vagy nettó árbevételnek minősül? A választ előre is köszönöm.

Bérelt jármű elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás az áfa szempontjából személygépkocsinak minősülő kisbuszt bérelne, hogy a dolgozók azzal tudjanak bejárni dolgozni egy másik településről. Levonható-e az áfa a bérleti díj után, illetve elszámolható-e költségként, vagy természetbeni juttatásként kell kezelni? Válaszát köszönöm!

Társasági adó – önellenőrzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi probléma megoldásában kérném a segítségét: 2018 januárjában kiszámlázott a cég elmaradt bérleti díjat. A számla kelte 2018.01.31., teljesítés: 2017.01.30. Ez a díj 2016. évre vonatkozik, ugyanis a szerződés szerint a díjat utólag fizetik, évente egyszer, az időszakot követő 30 napon belül. A 2017. évi januári áfát önellenőrizni kell, de mi a helyzet a társasági adóval? Ha a számlát időben kibocsátják, akkor a 2016. évi bevallásban és beszámolóban szerepel, ezért azt is önellenőrizni kell? Vagy mivel 2017-ben számlázták, ebben az évben kell bevallani is és nem kell önellenőrzést benyújtani? Segítségüket előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Családi adókedvezmény 2.

Lepsényi Mária

adószakértő

T1041

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close