397 találat a(z) bérleti díj cimkére

Ingatlan-bérbeadás. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Új lakást bútorozottan, háztartási gépekkel felszerelve szeretnénk bérbe adni. A bérleti díjból költségként elszámolható-e a berendezés értéke és hogyan? Köszönöm válaszát.

Ingatlan-bérbeadás külföldinek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar cégtől – amely az ingatlan-bérbeadásra áfakötelezettséget választott – egy osztrák cég bérelne ingatlant. A bérleti díjat áfa nélkül kell-e számlázni? Kell-e magyar adószámot kérnie az osztrák cégnek, miután a bérelt ingatlanban webshop jellegű tevékenységet fog folytatni? Amennyiben igen, és van magyar adószáma, akkor áfásan kell számlázni a bérleti díjat? Válaszukat köszönöm. Némethné Takács Krisztina

Társasház milyen bizonylatot köteles kiállítani adóany felé Kérdés

Társasháztól egy kft. üzlethelyiséget és teraszt bérel. Az üzlethelyiség bérleti díjáról és a közös költségről, valamint a hőmennyiségről, a meleg vízről, a hideg vízről az óraállás alapján a társasház havonta számlát helyettesítő bizonylatot állít ki a kft. részére. Kérdésem a társasház szabályosan jár el, amikor nem számlát, hanem számlát helyettesítő bizonylatot állít ki? A kft. a fenti bizonylat alapján a felmerült költségeket el tudja számolni. A közös költséget is teljesen elszámolhatja a költségei között? A válaszát előre is köszönöm: Vasóczki Ildikó Adó-tudor Kft.

Ingatlan-bérbevétel levont jövedelemadója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozóként béreltem tárolásra használt ingatlant társasháztól. A számlában a társasház az adóval csökkentett összeget is feltüntette. Az adót átutaltam a NAV-nak, a bérleti díjat a társasháznak. Kérdésem: hol kell feltüntetnem a 2018. évi szja-bevallásban a levont és átutalt jövedelemadót? Köszönöm válaszát!

A kiva alapja 2019-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kiva szerint adózó vállalkozás tagjának számla ellenében bérleti díjat fizet. Az egyik tag a szóban forgó cégben alkalmazott, a másiknak van heti 36 órát elérő munkaviszonya. A kérdésem az, hogy a számla ellenében fizetett bérleti díj beleszámít-e a kiva alapjába? Válaszát előre is köszönöm!

Igazolás bérleti díjból levont szja-ról Cikk

„Cégünk társasháztól bérel helyiséget. Számla ellenében történik a bérleti díj utalása havonta, illetve a levont szja bevallása és befizetése. Milyen nyomtatványon kell igazolnunk a társasház felé, hogy az szja-t levontuk, bevallottuk és befizettük?” Olvasói kérdésre Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Bérleti díj – közvetített szolgáltatás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két magánszemély a tulajdonukban (50-50%) álló négy lakást bérbe adják a saját tulajdonukban (50-50%) lévő kft.-nek hasznosításra. A kft. ezt szintén bérbe adja bérlőknek, beszedi a bevételt és a kapcsolódó költségeket (rezsi). A magánszemélyek a bérleti díjat a kifizetőtől szja levonásával kapják meg. Iparűzési adó szempontjából a kft. figyelembe veheti-e a magánszemélyeknek kifizetett bérleti díjat, hiszen maga is változatlan formában adja bérbe az ingatlanokat? Könyvelhetjük-e ennek megfelelően a közvetített szolgáltatások közé, vagy maradnia kell a személyi jellegű kifizetések között a tételnek? Előre is köszönöm a segítségüket!

Bérleti díjból levont szja Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünk társasháztól bérel helyiséget. Számla ellenében történik a bérleti díj utalása havonta, illetve szintén a levont szja bevallása és befizetése. Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen nyomtatványon kell igazolnunk a társasház felé, hogy az szja-t levontuk, bevallottuk és befizettük? Köszönöm a választ előre is!

Útnyilvántartás-vezetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Véleménye szerint szükséges-e útnyilvántartás vezetése, részben hivatali célra használt bérelt személygépkocsi esetében 2019-ben akkor, ha a cég élni kíván a bérleti díj áfatartalma 50 százalékának levonásával? Azt értem, hogy az 50 százalékos áfalevonhatóságnak ez nem feltétele, de például a bérleti díj társaságiadó-alapból való levonhatóságának nem feltétele a hivatali célú használat útnyilvántartással történő alátámasztása?

Személygépkocsi-bérlet áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019. januárra kapott személygépkocsi-bérlet számlájával kapcsolatban lenne kérdésem. Az egyik lízingcég két tételben megosztva számlázza ki a bérelt gépkocsi díját. Az egyik tétel a bérleti díj, a másik pedig az adók és mellékszolgáltatások (a szerződés szerint szervizszolgáltatás, gumiabroncs-szolgáltatás, jogsegély és adók). A másik bérbeadó cég csak egy soron számlázza ki bérleti díjként a teljes költséget. Kérdésem, hogy az elsőként említett esetben a számla mindkét tételénél alkalmazható az 50 százalékos levonási jog? Hiszen tulajdonképpen mindkét cég ugyanazt a szolgáltatást nyújtja felénk, csak a számlatételek megnevezésénél van eltérés. Válaszát előre is köszönöm.

Helyi iparűzési adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó egyéni vállalkozó vagyok. Termőföldet bérelek, a bérleti díj, amit kifizetek a föld tulajdonosának, levonható-e a helyi iparűzési adó alapjából? 2017.05.10. Dr.Verbai Tamás "Helyi iparűzési adó" válaszában felsorolja, hogy mi vonható le, többek között "termőföld esetében aranykoronánként 500 forintot"... Ez mit jelent, ugyanis saját tulajdonomban lévő termőföldet is művelek a vállalkozás keretében. Ez rám vonatkozhat-e, ha igen, hogyan? Válaszát köszönöm.

Helyi adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó egyéni vállalkozó vagyok. Földterületeket bérlek, a bérleti díj, amit kifizetek a föld tulajdonosának, levonható-e a helyiadó-alapból? Válaszát köszönöm szépen.

Céges teherautót alvállalkozó vezet Kérdés

Kedves Szakértő! Egy cég frissen vásárolt teherautóját a rendszeresen beszámlázó alvállalkozója (aki katás egyéni vállalkozó) vezeti, okoz ez valakinek is bármiféle gondot (rendőr, NAV), mivel a menetlevélben is az ő nevét tüntetik fel? S kell-e ezért az alvállalkozó részére bérleti díjról számlát kiállítani? Főleg, ha lesznek olyan utak is, amelyeket nem az autótulajdonos cégnek végez ezzel az autóval (lévén, az egyéni vállalkozó a cég tulajdonosának a családtagja is egyben), hanem esetleg egy harmadik adóalanynak? Hogyan kell jogszerűen kezelni ezeket az eseteket (bérleti díj arányosítása stb.)? Köszönettel.

Bérleti díjhoz kapcsolódó rezsi számlázása Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy egy bérleti díjhoz kapcsolódó utólagos közüzemi díj számlázása esetén mi a teljesítés dátuma. Folyamatos teljesítésről beszélünk, ahol a bérleti díjat mindig előre számlázzuk, tehát a 12. havit, 11. hó végén. A bérleti díj számlázásánál a teljesítés dátuma megegyezik a számlakiállítás dátumával, mivel mind a fizetési határidő, mind a számla kiállítása megelőzi az aktuális hónap végét, amire vonatkozik a bérleti díj. Az energia továbbszámlázása ugyanekkor történik, tehát a 11. hó végén, ekkor csak a 10. hó adataival rendelkezünk, de a 12. havi bérleti díj számlázása van folyamatban. Az energiát külön számlán számlázzuk. A folyamatos teljesítésnél melyik szabályt kell ekkor alkalmazni, utólagos számlázás, mivel a 10. hó adatait számlázzuk, tehát a fizetési határidő egyezik meg a teljesítés dátumával, vagy mivel a 12. havi bérleti díj számlázásához kapcsolódik, ezért a bérleti díjhoz hasonlóan a teljesítés a számla keltével egyezik meg?

Bérleti jog és bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. többségi tulajdonosa saját tulajdonú ingatlanának (amelyben a kft. működik, és ez a székhelye is) bérleti jogát apportként bevitte a társaságba. Ez sok évvel ezelőtt történt, az értékcsökkenések elszámolása miatt a bérleti jog nyilvántartási értéke már nulla. Eddig a kft. térítés nélkül használhatta az ingatlant, igaz, hogy az ingatlannal kapcsolatos költségeket (építés, átalakítás, karbantartás...stb.) a kft. fizette, ezek értéke a kft. eszközei között szerepel, idegen ingatlanon végzett beruházás címszó alatt. Most a tulajdonos bérbe adná a kft.-nek az ingatlant, bérleti díjért. Lehetséges ez? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlázás

Bunna Erika

adótanácsadó

Áfa-önellenőrzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Egyszemélyes kft. ügyvezető jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close