397 találat a(z) bérleti díj cimkére

Továbbszámlázott bérleti díj Kérdés

Kedves Szakértő! Az egyik cégünk bérel két helyiséget, a bérbeadó nem választotta az áfát a bérbeadásra, tehát mentesen számláz. Ez a cég ezt a két helyiséget tovább adja bérbe, ő sem választotta az ingatlan-bérbeadásra az áfát. A kérdésem az, hogy attól függetlenül, hogy nem az ő ingatlanát, hanem egy bérelt ingatlant ad tovább bérbe, azt ugyanúgy megteheti áfamentesen, ugye? Válaszukat előre is köszönöm.

Ingatlan bérleti díjának átszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság bérel egy üzlethelyiséget, amiről áfás számlát kap a tulajdonostól (egy cég az). A tulajdonos engedélyével a társaság albérletbe adja az ingatlant. Az áfába bérbeadásból külön nincs bejelentkezve. Közvetített szolgáltatásként áfásan vagy áfa nélkül számlázhatja tovább?

Kölcsönadás tehergépjármű Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy katás egyéni vállalkozó tulajdonában van egy tehergépjármű, amit a saját kft.-jének kölcsön ad. Bérleti díjat nem számláz, csak az esetleges felmerülő javítási költségeket a kft.-nek kell fizetnie. Ebben az esetben a gázolajnál és a javítási költségeknél le lehet vonni az áfát, vagy csak költségként számolható el?

Ingatlanbérlet áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő, Kérdésem, hogy adott egy egyéni vállalkozó, aki általános szabályok szerint adózik az áfában. Bérbe szeretne venni egy lakóingatlannak nem minősülő ingatlant, a bérbeadó választotta az ingatlan bérbeadásra vonatkozóan az adókötelessé tételt. A bérbevevőnél ez nincs bejelentve. A bérbeadó áfával növelten állítja ki a számlát a bérleti díjról. A bérbevevő visszaigényelheti a bérleti díj áfa tartalmát, ha a bérlet adóköteles tevékenységét szolgálja? Köszönettel: Kiss Anita

Bérleti díj beszámítása ingatlan értékesítésébe Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft. a tulajdonában lévő, nem új lakóingatlannal kapcsolatban bérleti szerződést kötött egy magánszeméllyel. A szerződés a birtokbavételtől számított 130 hónapra szól, a bérleti díj havi 50 000 Ft (a főszabály szerint áfamentesen). A felek úgy állapodtak meg, ha a bérleti díj teljes egészében megfizetésre kerül a határozott időszak végéig, akkor azt a felek az ingatlan vételárának tekintik és az ingatlanra adásvételi szerződést kötnek. Ha az időszak végéig nem kerül megfizetésre a teljes összeg, vagy a bérlőnek két havi elmaradása keletkezik, akkor az adásvételre nem kerül sor. Kérdésem, hogy a fenti esetet hogyan kezeljem az áfatörvény, illetve a számviteli törvény előírásai szerint? Hogyan történik szabályosan a bizonylatolás? Mikor kerül kivezetésre az eszköz a kft. könyveiből? Meddig lehet értékcsökkenést elszámolni az ingatlan után? Előre is köszönöm a válaszokat!

Forrásadó áthárítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknek ipari berendezés bérbeadása kapcsán forrásadó-fizetési kötelezettsége keletkezett a cseh-magyar kettős adóztatást elkerülő egyezmény alapján. A felek a szerződésben a bérleti díjat úgy határozták meg, hogy az nem tartalmazza a forrásadót, azt a bérbevevő viseli. A forrásadót a szolgáltatás igénybe vevője fizeti be a cseh adóhivatalnak. Hogyan helyes ebben az esetben a számla kiállítása, hogy az mind a szerződésnek, mind az áfatörvénynek és a kettős adóztatást elkerülő egyezménynek megfeleljen? Szükséges-e kiszámlázni a forrásadó összegét, megemelve ennek bruttósított összegével a bérleti díjat, vagy a szerződésben foglalt átvállalási megállapodás alapján tudjuk kivezetni a kötelezettséget egyéb bevételként?

Nyugdíjjárulék Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Szeretnék segítséget kérni az ügyben, hogy kiadott műhely bérleti díjából kell-e nyugdíjjárulékot vonni? Segítségét előre is köszönöm!

Katás, áfás egyéni vállalkozó számlázása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Áfás, katás egyéni vállalkozó az alábbi tevékenységek keretében számláz. 773901-Egyéb gép, tárgyi eszköz kölcsönzése és a 773201-Építőipari gép, berendezés kölcsönzése. Az egyéni vállalkozás tulajdonában lévő tárgyi eszközökkel kapcsolatos kiadásokat a saját kft.-jének számlázza ki, például bérleti díjként. Például autót ad bérbe a kft.-nek, annak arányában számláz, hogy például hány órát, napot használta azt a kft., vagy egy nagy csiszológépet bérbe ad, annak arányában, hogy hány üzemórát használta a cég. A kérdésem, hogy az ebből a tevékenységekből származó bevételek ugye katabevételnek minősülnek? Előre is köszönöm válaszát! N. Tünde

Reklámdíj után fizetendő szja Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az alábbi esetben kérném szíves segítségüket. Egy kft. reklámdíjat fizet egy társasháznak. A számla kibocsátója a társasház, a kft. a vevő. A számla 15 százalék szja-t tartalmaz, és az áll a számlán, hogy a 15 százalék adót a bérlő köteles levonni és megfizetni a NAV felé. A társasház az szja nélküli nettó összeget kapja meg. Kérdésem: ebben az esetben is úgy kell eljárni, mint amikor bérleti díjat számfejtek? Ugyanúgy bérszámfejtem, és szerepeltetem a 08-as bevalláson? Segítségüket előre is köszönöm! Üdvözlettel: Kiss Beáta

Lakáskiadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019.09.01-től kiadom a lakásomat Budapesten, és bérelek egy másikat Szentendrén. Le lehet-e vonni a a lakáskiadásból származó bevételemből a bérelt lakás bérleti díját, ahol életvitelszerűen lakom?

GPS-beszerzés áfájának levonhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem válaszát az alábbi kérdésre. Egy kft. hosszú távú egyedi bérleti szerződés (nem lízing) szerint használ egy személygépjárművet. A bérleti díjat rendszeresen fizeti és a bérletidíj-számla áfatartalmának 50%-át levonásba helyezi. Kérdés: a kft. által a személygépjárműhöz vásárolt GPS (készülék, nem szolgáltatás)számlájának áfatartalmát levonhatja-e, ha igen, hány százalékát? Köszönettel: Adózó

Friss NAV-útmutatás a személygépkocsi-bérlés utáni áfalevonásról Cikk

Kiegészítést tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a gazdasági és magáncélra egyaránt használt személygépkocsi bérbevételét terhelő előzetesen felszámított áfa kezelésére vonatkozó tájékoztatóhoz.

Itt vannak a friss albérletárak Cikk

Felélénkítette az albérletek piacát a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése, az azt követő tíz napban a magánszemélyek 28 százalékkal több hirdetést adtak fel, mint az azt megelőző tíz napban – derült ki az ingatlan.com legfrissebb körképéből.

Személygépkocsi bérleti díjának áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 2018-ban tartós bérleti szerződéssel személygépkocsit bérelt. 2018-ban útnyilvántartás alapján a bérleti díj áfáját visszaigényelte. A cégcélú használat átlagosan kb. 70% volt. (A társaság kizárólag áfalevonásra jogosító tevékenységet végez.) 2019-ben az I. negyedévre folytatta ezt a módszert, azonban most a II. negyedévre a törvény által megengedett 50%-os áfalevonhatóságot választaná az útnyilvántartás alapján végzett megosztás helyett. Jogszerűen megteheti, hogy ugyanarra a személygépkocsira megváltoztatja az alkalmazott levonási módszert? Ha igen, akkor éven belül is változtathat? Válaszát előre is köszönöm. Válaszát előre is köszönöm.

Az áfatörvény 142. § értelmezése 100 ezer forint alatti szolgáltatás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy felszámolási eljárás alatt álló társaság eszközöket ad bérbe, a bérletidíj-szerződés szerint havi 60 ezer forint plusz áfa. Helyes-e, ha a felszámolás alatt álló társaság havonta 60 ezer forint plusz áfa összegről állítja ki a számláját? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlázás

Bunna Erika

adótanácsadó

Áfa-önellenőrzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Egyszemélyes kft. ügyvezető jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close