402 találat a(z) bérleti díj cimkére

Ingatlan-bérbeadás számlázása kapcsán felmerült kötelezettségek Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ügyfelem katás egyéni vállalkozó. A bérleti díjat számla ellenében megfizeti egy szintén katás egyéni vállalkozónak, aki azonban a bérbeadási tevékenységét magánszemélyként folytatja. Kérdésem, hogy ügyfelemet terheli-e valamilyen kötelezettség (bevallás, kiállítandó igazolás) a két fél közötti szerződés alapján létrejött és számla alapján megfizetett ellenértékkel kapcsolatosan. Válaszukat előre is megköszönöm. Üdvözlettel:

Bérleti díj magánszemélytől Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alábbi kérdésben kérném állásfoglalását. Egy kft. üzlethelyisége után bérleti díjat fizet. A bérbeadó adószámos magánszemély, nem egyéni vállalkozó. Tudomásunk szerint ebben az esetben a kifizetőnek kell tőle levonni az szja-t, azonban a bérbeadó ezt nem engedi, nem veszi ezt tudomásul. Kérem, legyen szíves álláspontunkat megerősíteni. Tisztelettel: T.Mária

Külföldi ügyvezető lakásbérleti díja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Német anyavállalat az osztrák leányvállalatnál foglalkoztat heti 5 órában ügyvezetőként egy osztrák állampolgárt, aki a magyarországi leányvállalatnál is ügyvezető, heti 20 órában. Lakást is bérel számára a cég Magyarországon, mely után az eddigi gyakorlat szerint a magyarországi cég fizeti meg a cég nevére szóló számla ellenében a bérleti díjat, és adózza le az egyéb meghatározott juttatások szerint. Kérdésem: törvényesen jár-e el a cég? Az elmúlt időszakban felmerült, hogy esetleg a magánszemélynek kellene leadóznia, de több fórumon ellentétes információkat találok. Sőt a NAV-tól telefonban olyan tájékoztatást is kaptam, hogy esetleg adómentesen is lehetne juttatni ezt a munkavállalónak. Mely változatnak milyen adminisztrációs (szerződés, megállapodás stb.), illetve járulékkötelezettsége (ha a magánszemélynek ez adóköteles jövedelem) keletkezik? Elsősorban az érdekelne, hogy ha a cég adózza le, milyen háttérdokumentumokra van szükség. Ha a magánszemélynek adóköteles ez a jövedelem, és nem havonta történik a számlakifizetés, ebben az esetben a magánszemélynek milyen időközönként kell leadóznia? Szíves válaszát előre is köszönöm!

Munkaerő-kölcsönzés munkagéppel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretnék tanácsot kérni: a vállalkozás évek óta nagy munkagépeket ad bérbe (homlokrakodók, teleszkópos rakodók, úthenger stb.). Felmerült az igény, hogy a munkagépekkel együtt szakképzett munkagépkezelőket is bérbe vennének a cégünktől. Tudomásom szerint ez munkaerő-kölcsönzésnek minősül, ami áfakörben fordított tevékenységnek minősül. Továbbá szükség lenne a tevékenység nyilvántartásba vételre, valamint idéntől az 5 milliós vagyoni biztosíték megfizetésére. A legfontosabb kérdés az, hogy a társaság megteheti-e, hogy nem veteti nyilvántartásba magát munkaerőkölcsönzőként a kormányhivatalnál, de továbbra is kölcsönadja a dolgozóit az általa bérbe adott munkagépek kezelésére, viszont 27% áfával számlázza ezt a bérleti díjat fordított áfa helyett. Helyes-e így, végezheti-e így ezt a tevékenységet? Köszönettel: Horváth Emőke

Fizetési meghagyással is behajthat kölcsönadott pénzt, bérleti díjat Cikk

Az előző évinél 13 százalékkal több mint 526 ezerre nőtt a fizetési meghagyási kérelmek száma tavaly – derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) nyilvántartásából.

Ingatlan bérbeadása nagykövetségnek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi cég ingatlant ad bérbe külföldi állam Magyarországon lévő nagykövetségének. A bérbeadó magyar cég az ingatlan bérbeadását áfakötelessé tette. Felszámítson a magyar bérbeadó cég áfát a bérleti díj után, vagy a bérbeadás áfa területi hatályán kívüli ügyletként minősül-e? Válaszát előre is köszönöm.

Ingatlan-bérbeadás – rezsiköltség áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: ingatlanbérleti díj számlázásánál a közös költség továbbszámlázása ugyanúgy 27 százalékos áfás, mint a bérbeadásé? Köszönettel: Urbán Ágnes

Házaspár bérletidíjköltség-elszámolása Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Egy házaspár ingatlan-bérbeadás jogcímen külön-külön számlázza le a bérleti díj bruttó értékét. A költség elszámolásánál annál, akinek a nevére szól a számla, 30%-os költséghányadot vettünk figyelembe, míg a másik félnél a 10%-os költséghányadot. Kell-e, lehet-e a költségeket is 50-50%-ban mindkettőjüknél figyelembe venni? Tisztelettel: Géczi Sándorné

Bérelt ingatlanon végzett beruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. bérelt ingatlanon végzett beruházást, amit aktivált is. A bérbeadóval – amely egy másik kft. – megegyeztek, hogy a bérleti díjba beszámítják a beruházás érkékét. A bérbeadó kiszámlázza minden hónapban a bérleti díjat. A bérbevevő ugyanolyan összegben állít ki számlát minden hónapban, vagy egyösszegben ki kell állítania a beruházásról a számlát, és azt havonta egyenlítik ki a bérleti díjakkal kompenzálva? Válaszát előre is köszönöm.

Határozott idejű elszámolású számla uniós partnernek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretnék segítséget kérni, hogy egy havi elszámolású, nem ingatlanhoz kapcsolódó bérletidíjszámlának mi lesz a teljesítési dátuma, illetve mely dátum alapján szerepeltetem az áfabevallásban, ha a fogadó fél uniós partner, és a számlát a leszámlázott hónap után pár nappal állítjuk ki? Az áfatörvény 58. § (1) bekezdés b) alapján a fizetési határidőre tippelnék teljesítési dátumként, ha az a valós teljesítést 60 napon belül követi. A 60. § (1) bekezdés a) viszont kimondja, hogy a fizetendő adót a számla kelte alapján kell bevallani esetünkben, amivel a héa-irányelvnek felel meg az áfatörvény. Kérdésem, hogy helyesen állítjuk-e ki a számlát, ha a számlateljesítés dátumát a fizetési határidővel egyenlően töltjük ki, de az áfabevallásban a számla keltével szerepeltetjük azt?

Bérletidíj-szerződés Kérdés

Egy ingatlannak három tulajdonosa van, illetve az egyik szülőnek haszonélvezeti joga van az ingatlanon. Amennyiben a három tulajdonos hozzájárul, bérbe adhatja-e az ingatlant a haszonélvező, jelen esetben a három tulajdonos édesanyja, s ha igen, milyen feltételekkel?

Munkába járás költségtérítése az szja- és az áfatörvény szemszögéből II. Kérdés

Tisztelt Lepsényi Mária! Először is szeretném megköszönni válaszát a "Munkába járás költségtérítése az szja- és az áfatörvény szemszögéből" elnevezésű kérdésemre. A választ olvasva felmerült bennem egy kérdés a csoportos személyszállítás kapcsán: mivel bérelt személygépkocsikról van szó, melyekkel kizárólag munkába járás történik, ezért, ha üzembentartóként a bérlő szerepelne a bérelt gépkocsik hivatalos irataiban, akkor alkalmazható-e az szja törvény 3. § 63. pontjának a) bekezdése? Ha igen, akkor a kizárólag munkába járáshoz használt személygépkocsi bérleti díjának áfája levonásba helyezhető? Válaszát előre is köszönöm.

Alapítvány áfa Kérdés

T. Szakértő! Egy közhasznú egyesület be van jelentkezve az áfakörbe. Amit áfásan számláz, az egy menedékház bérleti díja. Ez a menedékház egy harmadik gazdálkodó tulajdonában van, aki az egyesület felé számláz bérleti díjat áfásan. Ezt a bérleti díjat számlázza tovább az egyesület. Lehet-e áfásan számlázni ezt a továbbszámlázott bérleti díjat? Segítségét köszönöm, Ildi

Egyéni vállalkozó költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó magánszemélytől bérel egy ingatlant. A vállalkozó a szerződés alapján az ingatlantulajdonos bankszámlájára készpénzbefizetésként teljesíti az aktuális bérleti díjat és a rezsit. Az lenne a kérdésem, hogy a készpénzbefizetések költségként elszámolhatók-e a vállalkozásban, ha nem, akkor milyen bizonylattal számolható el a bérleti díj és a rezsiköltségek. Válaszát köszönöm!

Egyéni vállalkozó korábban kifizetett bérleti díja Kérdés

Ha az egyéni vállalkozó decemberben kifizeti a 2017-es januári bérleti díjat, elszámolhatja-e költségként, csökkentheti-e vele az adóalapját 2016-ban? A számla teljesítése decemberi (áfaszempontból), de az időszak vége január 31. A vállalkozó egyszeres könyvvitelt vezet. Előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Építési telek – egyenes vagy fordított áfa?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Jutalék áfa – építőipar

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Használt ingatlan értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close