397 találat a(z) bérleti díj cimkére

Kivaalap és a tagi kölcsön, valamint ingatlan bérleti dij esetén Kérdés

A vállalkozás 2017. évben a tagok által nyújtott kölcsönből vásárolta meg a tevékenységéhez szükséges gépeket. Kérdésünk: a tagi kölcsönt a kiva éves bevallásban mely soron kell kimutatni, hogyan befolyásolja a kiva alapját ? A társaság egyik tagjától bérel a társaság egy irodát, a bérleti dijból a vállalkozás az szja összegét levonja, Kérdésünk, hogy a tagnak kifizetett bérleti díjat a kiva előlegnél és éves elszámolásban hogyan kell szerepeltetni?

Mezőgazdasági terület bérbeadása őstermelőként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Őstermelő almatermesztéssel foglalkozik, az őstermelést áfás adószám birtokában végzi. A gyümölcsös egy részét bérbe adná hosszabb távra egyéni vállalkozó fiának. Ezzel kapcsolatban a következő kérdések merültek fel: – A bérleti díj őstermelői bevételnek minősül? – Ha nem, akkor hogyan adózik, illetve hogyan tudja kiszámlázni azt az őstermelő? (Használja a meglévő áfás adószámát, és áfásan adja bérbe?) – A termőföld-bérbeadási tevékenységet be kell jelenteni a NAV felé a meglévő adószámra vonatkozóan? A gyümölcsös teljes egészére merülnek fel szolgáltatási díjak a művelés során (például permetezés, kézi munkák stb). Ennek egy része a bérbe adott területet érinti, és az őstermelő közvetített szolgáltatásként szeretné továbbszámlázni a bérlőnek. Kérdéseim ezzel kapcsolatban is hasonlók: – a továbbszámlázott közvetített szolgáltatás őstermelői bevétel? – amennyiben nem az, hogyan adózik, illetve hogyan kell bizonylatolni? – milyen tevékenységi kör bejelentése szükséges?

Bérleti díj Kérdés

Lányom külföldre költözött. Munkahelye és biztosítása is van Hollandiában. Magyarországon van egy ingatlana, amit már korábban is bérbe adott egy cégnek. Kérdésem az lenne, hogy továbbra is a magyar törvények szerint adózik-e, és hogy az egészségügyi hozzájárulást is kell-e fizetnie, mivel a cég továbbra is bérli az ingatlant?

Alvállalkozó, közvetített szolgáltatás-iparűzési adó Kérdés

Tisztelt Cím! Társaságunk reklámfilmeket gyárt. Elszámolhatóak-e a következő igénybe vett szolgáltatások alvállalkozói teljesítésként, illetve közvetített szolgáltatásként (megrendelőivel kötött szerződésében rögzítésre kerül, hogy igénybe vehet alvállalkozókat): Műterem bérleti díj Egyéb forgatási helyszín bérleti díja Technikai berendezések bérleti díja (világítási eszközök, kamerák) Kellékek bérleti díja

Személygépkocsi bérleti díj áfájának levonása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy belföldi társaság(kft.) személygépkocsit fog üzemeltetni tartós bérlet formájában. Levonható-e a bérleti díj előlegének áfája annak ellenére, hogy az autó átvétele még nem történt meg? A használatba vételt követően 100 százalékban levonható-e az áfa abban az esetben, ha az útnyilvántartásból megállapított magáncélú használatot áfával növelten kiszámlázzuk a magánszemély részére? Válaszukat előre is köszönöm.

Dolgozók elszállásolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tulajdonában lévő lakást úgy használják, hogy abban egy kft. dolgozóját szállásolják el (munkásszállás fogalma nem érvényes, mert nem kettő fő lakik egy szobában). 1. Milyen adóvonzata van ennek a cég, illetve a magánszemély részéről, ha a dolgozók nem fizetnek semmit, a cég nem számláz bérleti díjat? 2. Ugyanez a kérdés akkor, ha számláz bérleti díjat? 3. Dolgozóknak ebben az esetben adhat-e albérleti hozzájárulást a cég? 4. Ha kiszámlázza a bérleti díjat, azt áfásan vagy anélkül teheti meg? Előre is köszönöm a választ: Polyák Márta 70-3872719

Bérleti díj és lízing tulajdonjog-átruházással Kérdés

Tisztelt Szakértők! Cégünk üzemeltetési szerződést kötött egy informatikai céggel. A szerződés tárgya, hogy a vállalkozó a saját tulajdonát képező eszközökkel a cégünk részére számítógépes nyomtatási és fénymásolási szolgáltatási feltételeket biztosít. A szerződés alapján fizetünk havi bérleti díjat (ez az eszközök értékének 1/12 része, ami a piaci értékkel egyező) és a nyomtatási és fénymásolási szolgáltatás után, példányszám alapján. Azonban a szerződés vége tartalmazza, hogy az eszközök 12. havi díjának megfizetését követően az eszközök a mi tulajdonunkba kerülnek. Mikor mutatom ki eszközként a cég könyveiben a nyomtatókat? Nem kellett volna a teljes eszközértékről ilyenkor (zárt végű lízing) egy számlát kapni, és kvázi törleszteni az ebből fakadó kötelezettséget? Segítséget szeretnék kérni a helyes könyvelés ügyében. Köszönöm válaszukat előre is! Üdv: Zsuzsa

Ingatlanbérleti díj euróban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves tájékoztatás azzal kapcsolatban, hogy ha egy adott ingatlanbérleti szerződésben a bérleti díjat euróban határozták meg (a bérbeadó kettős állampolgár, de magyarországi tartózkodási hellyel nem rendelkezik, így véleményünk szerint nem itthoni adóilletékességű), és az átváltási árfolyamról a szerződés nem rendelkezik, akkor melyik törvény milyen paragrafusa alapján kell forintosítani az ellenértéket a kifizetőnek az adóelőleglevonáshoz és a bérleti díj elszámolásához. Még arról is kérem szíves véleményét, hogy van-e eltérés akkor, ha készpénzben vagy átutalással történik a kiegyenlítés. Ez utóbbi esetben is két eltérő módon történhet az utalás: eurót utalok forintszámláról vagy eurót eurós számláról. Köszönöm a segítségét.

Számlázás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünk vásárolt egy kéményt 2016. június 30-án, amelyet egy telefonszolgáltató bérelt. Az új ügyvezető a bérleti díjról nem tudott megegyezni a szolgáltatóval, de a területet továbbra is használta a cég. Úgy tűnik, hogy most sikerül megállapodni és szerződést kötni a két cégnek. Az lenne a kérdésem, hogy az elmúlt több, mint egy év elmaradt bérleti díját hogyan számlázzuk? Mivel nem volt szerződés a két cég között, így számlakiállítás sem történt. Segítségüket előre is köszönöm!

Bérleti díj számla? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozásunk egyik ingatlanát kiadja bérbe egy vállalkozás részére. Szerződésben állapodtunk meg velük, hogy az ingatlanon beruházást (felújítást) valósít meg. A ráfordított összegig nem kell bérleti díjat fizetnie. A kérdésem az lenne, hogy arra az időszakra míg „lelakja” a ráfordított összeget, kell-e bérletidíj-számlát kiállítanunk (akár nullás számlát?) A bérlő a felújítás számláit nem számlázza nekünk tovább. Hogy fog a mi könyvelésünkben a beruházás – mint értéknövelő beruházás – szerepelni, ha semmilyen számlát, iratot nem kapunk a bérlőtől? Válaszát előre is köszönöm.

Ingatlan rezsijének áfa kulcsa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne: egy társaság leszámlázza egy másik társaság felé a bérbeadott ingatlan bérleti díját. A számlázás áfamentesen történik, mivel a bérbeadó társaság nem kért áfásságot e tekintetben. Más tekintetben az általános szabályok szerint áfakörös. Egy későbbi számlán átszámlázza a társaság a rezsit is, mely áll áfakörös villanyszámlából, gázszámlából, vízdíjból, illetve mivel az energiafelhasználásnak van bizonyos áfa hatályán kívüli része áfakörön kívüli szolgáltatásból, illetve eleve mentes megítélés alá eső biztosítási díjból. Ezt a számlát a bérbeadó társaság tárgyi mentes áfakulccsal számlázta ki, hasonlóan a bérleti díjhoz. Két külön számlán történik tehát a bérleti díj és a rezsi számlázása minden hónapban. Véleményem szerint ez így helytelen, és a rezsit megbontva általános kulcsú, hatályon kívüli és tárgyi mentes részre kellene a számlán szerepeltetni. Talán más lenne a helyzet, ha a rezsi egy számlán szerepelne a bérleti díjjal.Helyesen jár el a bérbeadó? Ebben a kérdésben várnám véleményét, azt előre is köszönve.

Bérleti díj számlázása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünk vásárolt egy kéményt 2016. június 30-án, amelyet egy telefonszolgáltató bérelt. Az új ügyvezető a bérleti díjról nem tudott megegyezni a szolgáltatóval, de a területet továbbra is használta a cég. Úgy tűnik, hogy most sikerül megállapodni és szerződést kötni a két cégnek. Az lenne a kérdésem, hogy az elmúlt több, mint egy év elmaradt bérleti díját hogyan számlázzuk? Mivel nem volt szerződés a két cég között, így számlakiállítás sem történt. Segítségüket előre is köszönöm!

Felesbérlet - terménykiadás Kérdés

Felesbérleti szerződésre a bérleti díjat terményben egyenlítjük ki. Készletkiadás tartozás fejében - áfaelszámolása hogyan történik?

Előre fizetett bérleti díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem áfaalany kft. Erdőt, erdőrészeket bérel magánszemélyektől, határozott időre, 10 évre. Két év már eltelt, a bérleti díjat évente fizette. Most szeretné a hátralevő 8 évre is kifizetni egy összegben a bérleti díjat. Oka: az erdők kitermelése 2017. évben történik, tehát bevétele ebben az évben keletkezik. Mi a módja, hogy előre, egy összegben kifizesse, illetve 2017. évben költségként elszámolhassa a teljes időre járó bérletidíjköltséget? Szerződésmódosítással elkerülhető a költségek számviteli időbeni elhatárolása? Mindenképpen el kell határolni az egyes évekhez kapcsolódó bérleti díjat, akkor is, ha nem lesz bevétele, és veszteséget fog termelni? Köszönöm! Km

Tehergépkocsi menetlevél és -használat Kérdés

Kötelező-e menetlevelet vezetni, ha nem szállít árut (például üzletkötők járnak kis "van" haszongépjárművel partnerekhez, nem mindig visznek árut)? Hol van ennek hatályos jogszabályi hivatkozása? Megfelelő-e a GPS követőrendszer kimutatása a költségelszámoláshoz (vagy csak menetlevél jó)? Ha magánhasználat van, azt meg kívánom téríttetni. Ha az elszámolt valamennyi költséget (üzemanyag, bérlet, biztosítás, javítás...) arányosítom az elszámolt időszakra üzleti és magánhasználat szerint kilométer alapján, és a magánhasználatra jutó költséget kiszámlázom a használónak áfával terhelten, helyesen járok el? . Ekkor nem keletkezik a használónak jövedelme, a beszerzések áfája levonva, a magánhasználat áfája megfizetve. A számla mint költségtérítés, vagy mint bérlet kell szóljon? Köszönettel

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlázás

Bunna Erika

adótanácsadó

Áfa-önellenőrzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Egyszemélyes kft. ügyvezető jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close