678 találat a(z) bérbeadás cimkére

Ingóság bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy őstermelő traktorját szeretné kölcsönadni egyéni vállalkozó vejének, kb. 3 hónapra. A veje szolgáltatásra használná, az üzemanyagot el szeretné számolni. Természetesen díj nélkül történne az átadás, de helyesen szeretnének eljárni. Lehet ingyenesen kölcsönadni? Amennyiben nem, az adófizetés (szja, eho) a piaci ár szerint történik és önálló tevékenységből származó bevétel lesz? (Szja-bevallás 7,.vagy 9 sora?) Köszönöm válaszát.

Ingatlaneladás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy ha egy kft. év elején megvásárolt egy kereskedelmi célú ingatlant (nem lakást), amit áfamentesen számláztak ki neki, és azóta bejelentkezett bérbeadásra áfára, és kiadta a lakást, akkor, ha most el szeretné adni az ingatlant, áfamentesen vagy áfásan teheti azt meg? Ingatlaneladásra nem jelentkezett be áfára. Előre is köszönöm a választ.

Beruházás bérbeadásának áfája Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Adott egy társaság, amely a saját ingatlanát – ingatlannyilvántartásilag üzleti ingatlan – felújítja, annak értékét beruházásként könyveli, az áfáját pedig visszaigényli, továbbá az üzleti ingatlant áfásan bérbeadja. A beruházás befejeztével a ingatlanokat át szeretné minősíteni lakóingatlanná, a lakóingatlan bérbeadást nem teszi adókötelessé. A kérdésem, hogy helyesen járt-e el a társaság akkor, amikor az átminősítést megelőzően a beruházás áfáját visszaigényelte, majd a beruházás befejeztével kezdeményezi az átminősítést és azt követően adómentesen ad bérbe?

Bérbeadás Kérdés

T. Szerkesztőség! Katás egyéni vállalkozó a magánszemély tulajdonában lévő üzlethelyiséget kft.-nek kívánja a továbbiakban bérbeadni. A kft. kifizetőhelyként számlát kér, és nettó összegben utalna. A katás adószámhoz rendelt számlatömb használható magánszemély adóazonosítójával? Milyen formában lehet a bérleti díjról szabályos bizonylatot adni? Kiváltható egy bérbeadásos adószám? Köszönettel Varga Éva

Bérbeadás 2017 Kérdés

Egy lakást bérbeadtak a 2017. évben. A bérleti szerződést a tulajdonos kötötte a bérlőkkel. A lakásnak van haszonélvezője, aki a tulajdonos édesanyja. A bérbeadó tulajdonos és a haszonélvező megállapodást kötöttek, hogy a kapott bérleti díjat megfelezik. Kérdésem, hogy jogszerű ez a megállapodás? (Így a 2017. évben nem érte el fejenként a jövedelmük az egymillió forintot, s így nem fizettek ehót.)

Lakóingatlan-értékesítés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás 2015 februárjában lakóingatlant vásárolt. Alakuláskor a lakóingatlannak minősülő és lakóingatlannak nem minősülő ingatlan (ingatlanrész) bérbeadására, haszonbérbe adására, valamint az értékesítésre az általános szabályok szerinti adókötelessé tételt választotta. Ennek megfelelően az általános forgalmi adót levonásba helyezte. 2015-2017. között a lakóingatlan bérbeadás által hasznosult. A vállalkozás tulajdonosa fontolgatja, hogy 1.) magánszemély számára értékesítené az ingatlant. Mivel a lakóingatlan-értékesítést is adókötelessé tették, és magánszemélynek kerül továbbértékesítésre, így a vállalkozás általános forgalmi adót számít fel, bevallja és megfizeti. Ebben az esetben a figyelési időn belüli eladás miatt a hátralévő időre keletkezik-e a vállalkozásnak arányosított áfabefizetése a korábban levont áfa tekintetében? 2.) Mennyiben változik az áfafizetési kötelezettség, ha a vállalkozás az ingatlan értékesítése nélkül szünteti meg tevékenységét, és az ingatlan értéke fedezi a jegyzett tőkét, illetve a vállalkozás tulajdonosok felé fennálló tartozását?

Magánszemély: bérbeadás számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély továbbszámláz bérleti díjat. Neki jövedelme nem származik belőle. Egyéni vállalkozótól bérli és több egyéni vállalkozónak számlázza tovább. Feltétlenül kell neki adószámot kérnie bérbeadáshoz? Illetve mi a helyzet az adóelőleg-levonással számviteli bizonylat esetén, vagy ha kell az adószám, akkor számla esetén? Köszönöm segítségét.

Ingatlan-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. saját tulajdonú ingatlanában szálláshely-szolgáltatási tevékenységet folytat. Ingatlan-bérbeadási tevékenysége nem volt eddig, bár a tevékenységi körében már régóta szerepel a 6820 Saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése. Most kibérelnének tőle egy helyiséget és az udvari részt egy rendezvény megtartására. Be lehet-e jelenteni így év közben, hogy ingatlan bérbeadásra áfakötelezettséget választ, annak ellenére, hogy a tevékenységi körében már régóta szerepel ez a tevékenység, vagy ezt már csak kijavítási kérelemmel lehet kérni? Köszönettel: Némethné T. Krisztina

Kempingterület hosszútávú bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. kemping kialakítását tervezi, ahol több terület is kialakításra kerülne lakókocsik számára. Ezeket a területeket kizárólag hosszú távra kívánja bérbeadni a cég (1 éves időtartamra). Ezek a területek fizikailag konkrétan behatárolhatók. A területhez egyéb szolgáltatás nem jár, egyedül a közös vizesblokkot használhatná a bérlő, villanyt, vizet is maga fizetné. Kérdésem, hogy ez ebben az esetben terület bérbeadásként számlázható-e? Válaszát előre is köszönöm!

Adószámos magánszemély: bérelt lakás bérbeadása Cikk

Bérbe adhatja-e egy adószámos magánszemély az általa ingyenesen bérelt lakást, ha igen, milyen bejelentési, illetve közteherfizetési kötelezettség mellett? – kérdezte az Adózóna olvasója. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

A lakáskiadás jövedelméből adót kell fizetni – figyelmeztet a NAV Cikk

A kiadó ingatlanok piacának csúcsszezonja augusztusra és szeptemberre esik, évek óta ilyenkor keresnek a legtöbben bérelhető házat, lakást. A tanév kezdetével lassan megtelnek a kiadó albérletek, így nem árt tisztázni a hosszú távú lakáskiadás szabályait – emlékeztet a NAV.

Katás egyéni vállalkozó és a bérbeadás Kérdés

Kedves Adózóna Szakértő! Katás egyéni vállalkozó vagyok, jógát és angolt tanítok. Szeretnék egy jógastúdiót nyitni, ahol nemcsak én tanítanék, hanem más tanárok is, akik fizetnének a teremhasználatért. Ez klasszik bérbeadás szerintem. Az önkormányzatnál azt mondták, hogy magánszemélyként nem adhatok bérbe, ha katás vagyok, csak a vállalkozás keretein belül. Máshol pont fordítva írják, hogy katás nem veheti fel a bérbeadást a tevékenységei közé. Megint máshol, hogy a kizárás csak akkor történik, ha bevétele is származik bérbeadásból. Kérdésem, hogy mi a javaslatuk, tudok-e jógastúdiót működtetni katás egyéni vállalkozóként, vagy csinálnom kell rá egy céget? Esetleg magánszemélyként adhatok-e bérbe a katás egyéni vállalkozás mellett? Mert akkor magánszemélyként bérelném a stúdiót és adnám tovább bérbe a többi oktatónak. Köszönöm előre is a válaszukat! Üdvözlettel: Judit

Közlekedési eszköz bérbeadása Kérdés

Az alábbi kérdésben kérném szíves tájékoztatásukat: Egy magyar adóalany bérbe szeretné adni nem vízi közlekedési eszközét rövid távon (30 napon belül). Áfa megítélése szempontjából hol kell az áfát bevallani és megfizetni, ha magánszemélynek történik a bérbeadás, és a jármű átadása Magyarországon is és a Közösségen belül is történhet. Köszönöm megtisztelő válaszukat!

Lakás építettetése bérbeadás vagy eladás céljából Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném állásfoglalását: Egy társaság rendelkezik telekkel (építési telek ), amelyre generálkivitelezési szerződés alapján megbízott egy építőiparral foglalkozó céget, hogy építsen egy kulcsrakész lakóingatlant. Helyesen gondoljuk-e a folyamat számvitelét és áfa szempontból való megítélését ? 1. Az építőipari cég a készletek között befejezetlen termelésként tartja nyilván az építkezés során felmerült kiadásait, majd a szerződés szerinti részteljesítéskor fordított áfával számláz ki, a befejezetlen termelés egyidejű kivezetésével. 2/a. Ha a megrendelő cég bérbeadási céllal épített: A megrendelő cég a beruházások között tartja nyilván a befogadott kivitelezésről szóló számlákat, majd használatba vételkor aktiválja az ingatlanok között. Kell-e ebben az esetben saját rezsis beruházás miatt fizetendő áfát elszámolni, és mivel bérbeadás céljából építteti a lakóingatlant, amely bérbeadásra kéri az adómentesség helyett az áfa felszámítását, a levonható áfa között is elszámolni? A telek és a felépítmény külön lesz aktiválva (telek 0%, felépítmény 6% amortizációs kulccsal). 2/b. Ha a megrendelő cég eladási céllal épített: Amennyiben továbbértékesítés céljából építteti a a lakóingatlant, úgy a befogadott számlákat a befejezetlen termelés között tartja nyilván, majd innen átvezeti az áruk közé. A lakóingatlant egyenes áfa felszámításával fogja értékesíteni 2019. dec. 31-éig megkötött szerződés alapján magánszemély felé (ha cég a vevő, akkor is egyenes áfa), és mivel megfelel az 5%-os áfakritériumnak, így 5%-os áfamértékkel. A számlán lakóingatlant kell feltüntetni, vagy a telek + felépítmény bontásban kell szerepeltetni a szerződés szerinti értéket? Mi úgy gondoljuk, hogy mivel a telek nem önállóan lesz értékesítve, így a telek áfája fel veszi a felépítmény áfakulcsát (5%). Amennyiben a vevő nem fogja tudni teljes mértékben kifizetni a számlán szereplő teljes vételárat, hogyan alakul az áfa mértéke, illetve milyen számlahelyesbítést kell végrehajtani az eladónak, keletkezik-e önrevízió? Kérjük, hogy amely esemény megítélését nem jól gondoljuk, ott jelezzék a helyes eljárást! Válaszukat előre is köszönöm.

Magánszemély – bérbeadás Kérdés

Magánember szeretne telket bérbeadni egy kft.-nek. Kell-e neki adószámot kiváltania? Kell-e számlát kiállítani, vagy elég, ha a cég megadóztatja ezt a bérbeadást, és a 1808-as bevallásban jelenti a NAV felé?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Útdíj, túlsúlydíj, iparűzési adó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close