46 találat a(z) autópálya cimkére

Külföldi autópálya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk magyar áfaalany, fő tevékenysége horvát autópályákhoz kapcsolódó kényelmi szolgáltatások nyújtása. A gyakorlatban úgy néz ki, hogy ha a vevők előre bizonyos összeget feltöltenek egy eszközre, akkor nem kell sorban állniuk az autópályán, hanem egy külön kijelölt sávban akadálytalanul haladhatnak tovább. Mi számlázzuk a feltöltés összegét a vevőknek (főként magyar magánszemélyeknek, és például magyar fuvarozó cégeknek), ezt a horvát autópálya-üzemeltető cég továbbszámlázza felénk, mi pedig a forgalom után értékesítési jutalékot kapunk a horvát cégtől. Helyes-e az az eljárás, hogy mivel az áfatörvény 39. paragrafusa alapján ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatásról van szó, a teljesítési hely Horvátország, így a magyar cégnek regisztrálnia kell Horvátországban, a számlát a vevőknek horvát áfamértékkel kell kiállítani, és mi is horvát áfával növelt számlát kapunk a horvát cégtől? Lehet-e valamilyen módon a magyar cégnek elkerülnie a horvát áfaregisztrációs eljárást?

Több újdonság lesz jövőre az autópályás díjfizetésben Cikk

Sok újdonságot hoz a jövő év az autópályás díjfizetésben – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. az MTI-hez eljuttatott közös közleményében szombaton.

Megépül az M35-ös görbeházi csomópontja Cikk

Jövőre megépül az M35-ös autópálya görbeházi csomópontja, amely kimaradt a beruházásból – jelentette be mai debreceni sajtótájékoztatóján Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter.

Kiküldetéshez vásárolt autópálya-matrica megtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! http://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Utazasi_koltsegterites_amikor_a_tavmunkas_i_R28X04#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_daily&utm_content=201609_old_subscribed A fenti címen található állásfoglalással kapcsolatban szeretném felhívni a figyelmet a NAV által kiadott, a gépjárművek költségelszámolásáról szóló 08-as információs füzet V. pontjában olvasható mondatra: "Amennyiben a magánszemély a saját gépkocsiját használja hivatali, üzleti célra és a kifizető autópálya-matricát, jegyet úgy juttat a magánszemélynek, hogy azt a nevére szóló számlával vásárolja meg, akkor emiatt nem keletkezik sem a juttatónak, sem a juttatásban részesülőnek adófizetési kötelezettsége még akkor sem, ha saját célra is használja azt a magánszemély." (Hivatkozás: Szja tv. 4. § (2a) bekezdés.) Nem jelentős összegekről van szó, de sok munkavállalónak ez fontos kérdés lehet, ezért várom a véleményét a fentiekkel kapcsolatban. Válaszát előre is köszönöm.

A Horvát Autópályák Vállalat elbocsátja alkalmazottai több mint felét Cikk

A horvát autópálya-kezelő vállalatok átszervezésére irányuló reformtervezet keretén belül a Horvát Autópályák Vállalat elbocsátja háromezer alkalmazottja több mint felét – írta a Vecernji List című horvát napilap pénteken.

Szerződést bontott a megrendelő a Lugos-Déva autópálya építőjével Cikk

A román Szállításügyi Minisztérium részlegesen felbontotta a szerződést a Lugos-Déva autópálya egyik szakaszának építőjével – közölte csütörtökön a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság.

Indulhat az M4-es autópálya építése Berettyóújfalu és Nagykereki között Cikk

Lerakták ma az M4-es autópálya Berettyóújfalu-Nagykereki (román országhatár) közti szakaszának alapkövét.

Mi a különbség? Kérdés

Mi a különbség az útdíj és az autópálya-matrica között? Helyi adónál csak az útdíj vehető figyelembe. Akkor külön kell könyvelni a főkönyvben?

Horvátországban nyaralna? Ennek nem fog örülni Cikk

Mától öt százalékkal drágulnak az autópályadíjak Horvátországban – közölte a Horvát Autópályák Vállalat (HAC). Főszezonban – július 1-jétől szeptember 30-áig – akár további 10 százalékos lehet a drágulás.

Figyelem, ma éjfélig érvényesek a tavalyi autópálya-matricák! Cikk

Január 31-én éjfélig érvényesek a tavalyi éves országos és megyei autópálya-matricák, szerdától már csak a 2017-es e-matricákkal lehet használni a díjköteles autópályákat és autóutakat. Fontos tudni, hogy az autópályamatrica-vásárlás után kapott ellenőrző szelvényt, illetve nyugtázó üzenetet az e-matrica érvényességének utolsó napjától számított két évig meg kell őrizni.

Útdíj lesz a német autópályákon is Cikk

Jóváhagyta a német autópályákra vonatkozó „tisztességes és megkülönböztetéstől mentes” útdíj bevezetését az Európai Bizottság.

Bírság továbbszámlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A bérbeadott gépjárművekre megérkező bírságot átszámlázzuk a bérbevevő cégre. Az átszámlázás gondolom áfásan történik. Amennyiben így lehet átszámlázni, az a kérdés, hogy gyorshajtási bírság áfás számlán kerül a partner céghez. Ők ennek az áfáját levonhatják-e, illetve autópálya bírságokról van szó. Köszönettel

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a cég tulajdonos ügyvezetője a saját személygépkocsiját használja üzleti célra és kiküldetési rendelvény alapján kap térítést a törvényben előírtak szerint, üzemanyagnorma*NAV üzemanyagár és a kopás. Kérdésem az lenne, hogy ha cég venne erre az autóra autópályamatricát, akkor cégautóadó-fizetési kötelezettség keletkezik-e és ha igen, akkor kinek? Válaszát előre is köszönöm!

Autópálya: két új szakasz a nem fizetős listán Cikk

Két új autópálya szakasz került fel a nem fizetős listára, három pedig a jövő év elejétől lekerül onnan, a nemzeti fejlesztési miniszter rendeletmódosítása értelmében.

Így számolható el a külföldi tankolás és sztrádadíj Cikk

Szerepeltetni kell-e a külföldön vásárolt üzemanyagot, kifizetett sztrádadíjat az áfabevallásban? – kérdezte olvasónk. Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértőnk válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Euróalapú szállásadás számlázása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Noprofit bt. beszámolófajta

Pölöskei Pálné

adószakértő

Mikrogazdálkodói beszámoló nonprofit bt.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close