141 találat a(z) autó cimkére

Közel 100 ezer forinttal több lehet az átirási illeték autóvásárlásnál Szakértői Kommentár

Az elmúlt hónapokban az áfa és jövedéki adó emelése, az olaj drágulása és a forint mélyrepülése miatt történelmi csúcsra ugrott a benzinár hazánkban, az autózás azonban nem csak a literenként 450 forintos üzemanyag miatt drágul 2012-ben.

Így adózunk a gépjárművek után 2012-ben Cikk

Az év utolsó hónapjára kezd kikristályosodni, milyen terhekkel kell szembenézzenek a járműveket üzemeltető cégek és magánszemélyek a következő esztendőben. A lista még nem teljes, ugyanis az útdíjakról nem született még döntés, de a jó néhány adó, vagy adó jellegű kötelezettség mértéke már végleges.

Luxus lesz autót tartani januártól Cikk

Szinte az összes autózáshoz kapcsolódó adón módosítana a kormány január 1-jétől, sőt új terheket is kivetnének az...

Vannak, akik nyugodtan járhatnak külföldi rendszámú autóval Magyarországon Cikk

A közúti közlekedésről szóló törvény 2011. szeptember 1-jén hatályba lépett módosítása alapján főszabály szerint, ha egy gépkocsi üzembentartója belföldi üzembentartónak minősül, vagy vezetője Magyarországon lakóhellyel rendelkezik, akkor a gépkocsi kizárólag magyar rendszámmal ellátva használható a közúti közlekedésben. De vannak kivételek.

Kudarcba fulladhat az Orbán-kormány legújabb adóamnesztia-akciója Cikk

Kudarcba fulladhat az Orbán-kormány legújabb, a külföldi rendszámú autók „hazahozatalára” összekapkodott adóamnesztia-akciója, ahogyan az idén eddig a százmilliárdosra becsült offshore vagyonból is csupán 6,5 milliárdnyi csordogált haza. A csali ezúttal a regisztrációs adó felének elengedése, a honosítandó autók áfáját viszont meg kell fizetni.

Vadiúj szabályok külföldi rendszámú autóknál Cikk

Szeptember 1-jétől megváltozott a közúti közlekedésről szóló törvény. A módosítást már kihirdették július 12-én, de csak szeptembertől lépett hatályba, ezzel egy kis reagálási időt hagyva a külföldi rendszámmal közlekedő autósoknak. E szerint a közúti forgalomban csak magyar hatósági engedéllyel és jelzéssel vehet részt jármű, ha az üzembentartója belföldi személy, vagy vezetője Magyarország területén lakóhellyel rendelkezik.

Használhatjuk saját autónkat adómentesen, minimális adminisztrációval Cikk

Manapság a munkát keresők autó nélkül már nem boldogulnak, mert az állásajánlatok nagy részénél feltétel a saját gépkocsi és a vezetői jogosítvány. Csakhogy az autózás egyre költségesebb, az pedig nem mindegy, hogy a kiadásokat adózott pénzből kell-e fizetni, vagy csak bonyolult adminisztrációval lehet velük az adóalapot csökkenteni. Ráadásul már harmadik éve, hogy a magánszemélyeknek is cégautóadót kell fizetniük, ha személygépkocsi-használat címén költséget számolnak el. Létezik egy költséghatékony megoldás.

Illetékszabályok: amikor autót kap a gyerek Cikk

Ha egy szülő már a gépkocsi megvásárlásakor tudja, hogy az üzembentartó a gyermeke lesz, ezt célszerű még azon a napon, akár ugyanabba az okiratba foglalni, mert ez esetben kedvezőbbek az illetékszabályok - derül ki az adóhatóság honlapján közzétett tájékoztatóból.

Elengedik a regisztrációs adó felét, de több feltétele van Kérdés

Mit kell tudni a regisztrációs adóval kapcsolatos amnesztiáról? Olvasói kérdésre, a Csurgay Ügyvédi Iroda, az Adózóna partnere válaszol.

Bankjegyautomákat akart feltörni a röszkei csempész Cikk

Bankjegyautomata illegális használatára alkalmas alkatrészekkel bukott le a bolgár férfi a röszkei határátkelőnél. A rendőrség büntetőeljárást indított ellene.

Utazik a VPOP a nem uniós rendszámú kocsikra Cikk

A nyári hónapokban is kiemelten ellenőrzi a Vám- és Pénzügyőrség azokat a személygépkocsikat, amelyek Európai Unión kívüli államok rendszámával közlekednek, de magyar állampolgár vezeti őket - közölte Letenyén tartott keddi sajtótájékoztatóján a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője.

Vámosi a vagyonadóról: álságos, ami maradt Cikk

A személygépkocsi, melynek árában megjelenő általános forgalmi adó nem igényelhető vissza, a magyar adórendszer „totemállataként” 2010. január 1-től újabb adónem születését volt kénytelen elviselni. Az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló törvény ugyanis az ingatlanadó mellett „megtalálta” a légi, a vízi járművet és a nagy teljesítményű személygépkocsit, mindezt „a vagyonarányos közteherviselés elvének fokozottabb érvényre juttatása érdekében”. Vajon sikerült-e vagyonadó megmaradt részének beváltania a hozzűfűzött reményeket?!

Új cégautóadó: méltánytalanságok, mentességek és az ellenőrzés Cikk

Legyen igazságosabb és átláthatóbb – ez volt a kormányzat szándéka a február 1-jétől bevezetett új cégautóadó-rendszerrel. Ám ez sem mentes a méltánytalanságoktól, például az egyéni vállalkozók egy része rosszabbul járt. Hogyan ellenőriz az APEH és alkotmányos-e ez a típusú vagyonadóztatás?

APEH válaszol: ingatlanértékesítés, örökölt lakás és a nyugdíjas autója Cikk

Ha eladom a személygépkocsimat az jövedelemnek számít? Hogyan kell utána adózni, ha nyugdíjas vagyok? Egy örökölt lakást szeretnénk értékesíteni. A lakás eladási árából az szja-bevallásnál mi vonható le? Olvasóink kérdéseire az APEH válaszol.

Milyen autók után nem kell adót fizetni? Cikk

Közel 190 modell kapta meg már a jövőre esedékes Euro 5 normát. A következő hónapokban egyre több ilyen, a környezetet jobban kímélő jármű kerül a piacra.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlan-bérbeadás megszűnése közös megegyezéssel

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Online pénztárgép és az online számlázás összefüggése

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Pihenőidő

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close