11 találat a(z) alultőkésítés cimkére

A kivaalanyiság megszűnésének esetei Cikk

A magyar adórendszerben 2013. január 1-jén bevezetett kisvállalati adó (kiva) egyik nagy előnye, hogy év közben is választható. Az adóalanyiság választásának feltételei mellett aránylag kevés szó esik az adóalanyiság megszűnésének eseteiről.

Alultőkésítés 0% kamat esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben kérem segítségét: adott két kapcsolt vállalkozás, ahol "A" kölcsönt adott "B"-nek, de a kölcsön kamatát 0%-ban határozták meg. Egyéb, alultőkésítés szempontjából releváns kötelezettsége nincs "B"-nek. Kérdésem, hogy az alábbiak szerint kell "B"-nek az alultőkésítés szabályának megfelelnie? Ki kell számolnunk: a szokásos piaci kamat mellett mennyi kamatot kellett volna megfizetnie, ez az összeg csökkentő tétel lesz [18. § (1) a) szerint], – feltétele, hogy kapjon "A"-tól nyilatkozatot, hogy ő megnöveli az adó alapján? –, és (mintha a számított kamatot megfizette volna – a [18. § (1) j) szerint] növelő tételként számolok a kamattal? Másik kérdésem, hogy ha a fentiek alapján kell számolnom, van-e könyvelési kötelezettségem, vagy csak korrekciós tételként veszem figyelembe a számítást? Válaszát előre is köszönöm.

Alultőkésítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alultőkésítés számításánál a kötelezettségeknél a cégben meglévő kölcsöntőkére évek alatt felszámított kamat is növeli a kötelezettségeket? És még egy kérdés: követelések összeszámításánál a bankban lévő befektetési jegyek értékének átlagállományával csökkenthető-e a kötelezettségek értéke? Köszönettel.

Alultőkésített a cége? Így kerülheti el a kényszertörlést Cikk

Havi 2-3 ezer új kényszertörlési eljárást tesz közzé a cégbíróság, amelyben jelentős szerepe van annak, hogy sok cég nem tudja a jogszabályi előírásoknak megfelelően rendezni a tőkehelyzetét. Ez javarészt arra vezethető vissza, hogy az adóhatóság szigorúbban ítéli meg azt a korábban bevett gyakorlatot, mely szerint a cégek úgy próbálták helyrebillenteni a hitel-tőke arányukat, hogy a tulajdonosok a társaságnak nyújtott tagi kölcsönöket a társaság saját tőkéjébe apportálták.

Alultőkésítés Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kérdésem a következő: helyesen alkalmazzuk-e az alultőkésítési szabályt, amikor egy gazdasági társaság üzletrészt vásárol, és azzal azonos értékű kölcsönben részesül (nem banki hitel, nem tagi kölcsön), és a saját tőke/kölcsönforrás arány számításánál ezt a kölcsönt figyelmen kívül hagyjuk? Egyébként a befektetésre van vételi opciós joga egy másik gazdasági társaságnak, és az opciós jog érvényesítésékor kell a kölcsönt törleszteni a kamataival együtt. Erre fedezetet fog nyújtani a vételi opciós díj. Válaszukat előre is köszönjük.

Figyelem! Újdonságok a társasági adóbevallásban, itt a fogódzó Cikk

Elérhető a NAV holnapján a 1329-es társasági adóbevallási nyomtatvány és a kitöltési útmutató. Cikkünkben azokra az újdonságokra hívjuk fel a figyelmet, amelyekkel a 2013. adóévi adóbevallásban találkoznak először a vállalkozások.

Alultőkésítés negatív saját tőkénél Kérdés

Tisztelt Szakértő!Taggal szembeni kötelezettség 14 M Ft. Saját tőke negatív. - 1 M Ft., a saját tőke 3-szorosa - 3 M Ft., a saját tőke háromszorosát meghaladó kötelezettség 17 M Ft. A kötelezettség rész 17/14= 1,2. Elszámolt kamat 1 M Ft. Kérdésem, hogy a tásasági adót 1,2 M Ft.-tal kell növelnem, vagy 1 M Ft.-tal (maximum az elszámolt kamattal)? Segítségüket nagyon köszönöm

Cégeknek kedvező új szabály az alultőkésítésnél Cikk

Kedvező az a 2012-től hatályos módosítás, amelyik figyelembe veszi azt, ha a felvett idegen forrásból a vállalkozó kihelyezést, közvetítést végez, azaz a kötelezettségek meghatározásánál csökkentő tényező a befektetett pénzügyi eszközök, a követelések, vagy az értékpapírok közt kimutatott pénzkövetelés adóévi átlagos napi állománya.

Alultőkésítés: hogyan változtak a szabályok 2012-ben? Cikk

A társasági adó alanyainak sokszor fejtörést okoz az úgynevezett „alultőkésítési” szabály és az emiatti adóalap-növelés alkalmazása. E téren 2012. évtől is változott a társasági adóról szóló törvény, így a következőkben összefoglaljuk a már több évtizedes múltra tekintő „intézményt”, amelynek ugyanakkor a nemzetközi adótervezésben is jelentős szerepe lehet.

Társasági adó: szigor és megszűnő adókedvezmény Szakértői Kommentár

A társasági adót érintő változásokat ismertető cikkünk első részében a veszteségelhatárolással foglalkoztunk, a folytatásban a vállalkozókat érintő szigorításokat vesszük sorra.

Hogyan lehetne megfékezni az "elbocsátás-számlálót"? Cikk

Rendkívüli időkben érdemes elgondolkodni azon, hogy az adótörvényeken keresztül is próbáljunk enyhíteni a vállalkozások terhein, illetve, hogy érdemes lenne felülvizsgálni korábbi álláspontokat, dogmákat. Véleményem szerint a mostani válság több adóalap-módosító tétel felülvizsgálatát is megkívánhatja. Egy életből vett példával illusztrálva.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás

Szipszer Tamás

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Áttérés, kataátalány

Szipszer Tamás

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Kivás vállalkozó

Szipszer Tamás

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close