13 találat a(z) alkotmány cimkére

A férfi és nő házasságán alapuló családfogalom alkotmányba iktatásáról döntenek Cikk

A férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alaptörvénybe iktatásáról dönt Románia csaknem 19 millió választópolgára a szombaton és vasárnap megrendezendő kétnapos alkotmánymódosító népszavazáson.

Felfüggeszthetik Törökország uniós csatlakozási tárgyalásait Cikk

Törökország uniós csatlakozási tárgyalásainak felfüggesztésére szólított fel csütörtöki állásfoglalásában az Európai Parlament (EP) plenáris ülése, amennyiben Ankara változatlan formában végrehajtja a széles körben bírált alkotmányos reformcsomagot.

Ezt ígéri Áder és Majtényi – Nincs kétharmadja Ádernek! Cikk

Áder János jelenlegi köztársasági elnök, államfőjelölt az elnökválasztást megelőző parlamenti felszólalásában számot adott az eltelt öt évben végzett munkájáról, és kijelentette, hogy a következő öt évben is a korábban vallott értékek mentén kívánja végezni ezt a munkát. Kihívója, Majtényi László szerint viszont helyre kell állítani a köztársaságot, amelyben intézmények biztosítják az alkotmányos jogokat, és vissza kell térni az 1989-es, 1990-es alkotmányos mozgalom értékeihez, vagyis a parlamenti demokráciához.

A kormánynak nincs joga a fix árfolyamú végtörlesztésre Cikk

A bankoknak van jogi lehetősége rá, hogy figyelmen kívül hagyják a kormány végtörlesztési javaslatát. Az erről szóló törvénnyel a magyar alkotmányt és egy sor nemzetközi egyezményt is megsértene vele Magyarország.

Alkotmányellenes a bizalomvesztésre hivatkozó elbocsátás? Cikk

A Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége (KSZSZ) és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) az Alkotmánybírósághoz fordult a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény és a kormánytisztviselők jogállásáról szóló – 2011. május 27-én kihirdetett - törvény egyes szabályainak alkotmány ellenessége megállapítása érdekében.

Hogyan értelmezi a fogalmakat az adóhatóság? Szakértői Kommentár

Az utóbbi időben feltűnően megszaporodtak azok az ügyek, melyekben az adóhatóság a megállapításait köznapi fogalomra építi. A fogalmak köznapi értelmét maga a hatóság igyekszik meghatározni.

Helsinki Bizottság: nyugdíjjogosultság tulajdoni védelmet élvez Cikk

Az Emberi Jogok Európai Egyezményének a tulajdonhoz való jogot biztosító rendelkezését sértené a már megszerzett kedvezményes nyugellátás csökkentése, megvonása, vagy az érintettek számára jelentős hátrányt okozó egyéb átalakítása - figyelmeztet a Magyar Helsinki Bizottság.

Az új alkotmány és a végkielégítések különadója: mi következhet? Cikk

Az új alaptörvény megalkotásakor a jogalkotó megpróbálta részben pótolni az Alkotmánybíróság korábban megnyirbált jogköreit. Az Alkotmányba bekerült: eseti ügyben az Alkotmánybíróság a bíróság ítéletét megsemmisítheti. Mit jelenthet ez a 98 százalékos különadó esetében?

Megtámadott szuperbruttó: emelhetik az adókulcsot Cikk

Adókulcsemelés lesz a vége, ha az Alkotmánybíróság elfogadja az országgyűlési biztos érveit, és alkotmányellenesnek találja a személyi jövedelemadózásban 2010-től bevezetendő szuperbruttó adóalapot.Sérti-e az alaptörvényt, hogy ha valakinek havi 100 ezer forint a bére, akkor 127 ezer forint után kell személyi jövedelemadót (szja) fizetnie?

Alkotmányellenes a hétfőn megszavazott családi pótlék? Cikk

A hétfőn megszavazott törvénymódosítás szerint 2009. január 1-jétől a családi pótlék adóterhet nem viselő járandóság. Ez visszamenőleges személyijövedelemadó-kötelezettséget jelent majd a kihirdetést megelőző időre is, mivel az év első felében szerzett jövedelmet is magasabb adósávba kényszerítheti a szeptembertől kapott családi pótlék.

Új cégautóadó: méltánytalanságok, mentességek és az ellenőrzés Cikk

Legyen igazságosabb és átláthatóbb – ez volt a kormányzat szándéka a február 1-jétől bevezetett új cégautóadó-rendszerrel. Ám ez sem mentes a méltánytalanságoktól, például az egyéni vállalkozók egy része rosszabbul járt. Hogyan ellenőriz az APEH és alkotmányos-e ez a típusú vagyonadóztatás?

Szlovákia: a vagyon eredetének igazolására senki sem kötelezhető Cikk

Alkotmányellenesnek találta a szlovák alkotmánybíróság szerdán a vagyon eredetének igazolására kötelező törvényt.

A cseh alkotmánybíróság elutasította az adóreform megsemmisítését Cikk

A cseh alkotmánybíróság csütörtökön elutasította az ellenzék beadványát, hogy semmisítse meg a tavaly nyáron elfogadott államháztartási reform adóintézkedéseit.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Parkolási bírság

Nagy Norbert

adószakértő

Kampány a dohányzásról leszoktatás miatt

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Kriptovaluta vállalkozói tevékenységben

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close