176 találat a(z) alkalmi munkavállaló cimkére

Alkalmi munkavállaló – létszámkeret Kérdés

Létszámkeret alkalmi munkavállalók foglalkoztatása esetén Kérdés

Alkalmi munkavállaló bére és közterhe - egyéni vállalkozó Kérdés

Fakivágás, erdőtisztítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó fakivágást, erődtisztítást végez, mely munkálatok a tavalyi vihar által az erdőkben okozott károkhoz kapcsolódnak.A kérdésem, hogy az egyéni vállalkozóhoz az egyszerűsített foglakoztatás keretében bejelentett dolgozók mezőgazdasági idényunkásnak vagy alkalmi munkavállalónak számítanak? Válaszát előre is köszönöm. Pataki István

Katás vállalkozó alkalmi munkavállalója táppénz alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Táppénzen lévő katás vállalkozó (könyvelő) foglalkoztathat-e a táppénz alatt alkalmi munkavállalót, aki helyette a határidős bevallásokat beadja a vállalkozó ügyfélkapuján keresztül, mivel a NAV-nál neki van a cégekhez regisztrációja? Jól gondolom, hogy számlát az alkalmi munkavállaló sem állíthat ki a vállalkozó nevében a táppénz időszaka alatt, mivel ez idő alatt nem tehet szert bevételre? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: MÁ

Egyszerűsített foglalkoztatás – napi kifizethető összeg II. Kérdés

Korábbi, azonos című kérdésünkre kapott válasz pontosítását szeretnénk kérni. A szakértő azt írja, hogy "Ettől eltekintve nincs akadálya annak, hogy az alkalmi munkavállaló 1 napra 22 057 forint díjazásában részesüljön, ami után a munkaadónak az általános szabályok szerint kell az 1000 forintos napi közterhet megfizetni." Az általános szabály nem a napi 1000 forintos adóteher, ugye? Hanem az általános szabály a 15%-os szja és a 33,5%-os járulék? Tehát ezt kell a 22 057 forintos kifizetés esetében megfizetni a munkáltatónak és munkavállalónak.

Alkalmi munkavállaló szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alkalmi munkavállaló napi rendszerességgel 12 500 forintért dolgozott, így meghaladta az szja-mentes 11 661 forintos bért. A munkáltató nem vont le szja-előleget. Helyes, ha az 1953 bevallásban munkabérként bevalljuk a 12 500–11 661 forint különbözetét, és azután megfizetjük az adót? Ebben az esetben nem kell pótlékot fizetni? Köszönettel!

Manikűrös, pedikűrös foglalkoztatása Kérdés

Heti 36 óra mellett egyéni vállalkozó a családtagját foglalkoztatná manikűrösként, pedikűrösként (a családtagnak van végzettsége hozzá). Milyen feltételekkel tudja ezt megtenni? Lehet-e alkalmi munkavállalóként, vagy be kell jelenteni alkalmazottként, ha igen, minimum mennyi időre? A családtagnak is van heti 36 órás munkaviszonya. Milyen engedélyek szükségesek hozzá? Köszönettel: Valler Istvánné

Alkalmi munkavállaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alkalmi munkavállaló foglalkoztatása esetén a (minta) egyszerűsített munkaszerződést alkalmazzuk. A munkavállalók 11–20 óra között dolgoznak, 45 perces munkaközi szünettel. Ilyen esetben az egyszerűsített munkaszerződésben hogyan jelöljük a munkaközi szünetet? A ténylegesen ledolgozott órákat kell feltüntetni és külön kell a munkaközi szünetet beírni, vagy a ténylegesen ott töltött időt kell írni, de fizetni a 8 óra 15 percet kell? A 15 perc ilyen esetben túlórának minősül? Szíves válaszukat várva, köszönettel.

Alkalmi munkavállalói jogviszony korlátja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk a munkaerőhiányt alkalmi munkavállalók foglalkoztatásával enyhíti. A naptári éven belül 90 nap foglalkoztatási lehetőség korlát értelmezésével van gondunk. A naptári év január 1-jétől december 31-éig értendő, vagy ha a munkavállaló első beléptetése év közben történik, akkor attól az időponttól számított 365 napon belül értendő? Köszönettel.

Alapítvány és az alkalmi munkavállaló alkalmazása Kérdés

Alapítványnál nincs munkaerő-foglalkoztatás. Pályázaton az alapítvány nyert bizonyos összeget működési költségekre. A nyert összeget az alapítvány alkalmi munkavállaló költségeire szeretné felhasználni. Az előbbiek alapján lehetséges ez 2019-ben? Köszönettel: Négyökrűné

Fővállalkozó-alvállalkozó munkajogi kapcsolat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőiparban adott egy "Fő" Kft., amely elvállalt egy társasházépítést. Ezzel kapcsolatban az egész építkezés villanyszerelési munkáit kiadja "Al" Kft.-nek, mivel a "Fő" Kft.-nek nincs villanyszerelő alkalmazottja. "Fő" Kft. ügyvezetője a kft.-jében megfizeti a járulékokat, ott biztosított. A villanyszerelési munkában viszont ő is dolgozna alkalmanként. Az járható-e, hogy azokon a napokon, amikor ő is részt vesz "Al" Kft. mellett a munkában, "Al" Kft. bejelentse őt alkalmi munkavállalóként? Mivel az építési területen csak azok lehetnek ott, akiket megbízott "Fő" Kft. a munkával, esetleges munkaügyi ellenőrzés alkalmával megállja-e a helyét, hogy "Fő" Kft. ügyvezetője részt vesz a munka elvégzésében alkalmi munkavállalóként? Köszönöm szépen.

Külföldi munka/külföldi dolgozó magyar vállakozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kata hatálya alá tartozó, alanyi adómentes, magyar székhelyű, magyar egyéni vállalkozó külföldön (EU/Ausztria) is szeretne munkát vállalni. A munkát külföldön élő, külföldi munkaviszonnyal rendelkező, külföldi ember végezné. Kérdéseim a következők: Bejelentheti-e a magyar vállalkozó saját vállalkozásába alkalmi munkavállalóként a külföldi munkavállalót, vagy van-e erre valamilyen más lehetőség, hogy foglalkoztassa? Áfa vonatkozásában: a munka számlázása áfássá válik-e, attól függetlenül, hogy az egyéni vállalkozó alanyi adómentes? Van-e bármilyen bejelentési vagy egyéb kötelezettség az osztrák adóhatóság felé? Válaszát előre is köszönöm.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alkalmi munkavállalónk szakirányú végzettséggel rendelkezik. Napi 8000 Ft értékű juttatást biztosítanánk a részére 8 órai munkára. A juttatás értéke úgy nézne ki, hogy a bolti termékeinkből napi 1600 Ft értékben kapna, 6400 Ft-ot pedig ténylegesen készpénzben. Szabályos-e a jövedelem-elszámolási bizonylat, ha a bruttó összegként megjelenik 8000 Ft, levonásként feltüntetésre kerül az 1600 Ft értékű termék, kifizetendőként pedig a 6400 Ft? Pénztárgépes az értékesítésünk, a pénztárgépbe beütésre kerül az 1600 Ft értékű termék, de a pénzt nem vesszük át tőle, hanem csak a különbözetet fizetnénk ki.

Nyugdíjas alkalmi munkavállaló sofőr munkakörben Kérdés

Nyugdíjas sofőr alkalmazása esetén - alkalmi munkavállalóként jön dolgozni, a kérdéseim: mindennap be és ki kell jelenteni vagy havi szinten? - a munkaszerződése tartalmi követelményei?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Repoharak helyes pénzügyi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Csed/gyed ellátási alap

Széles Imre

tb-szakértő

Szolgálati nyugdíj melletti munkavégzés

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs