65 találat a(z) albérlet cimkére

Nőtt az albérletek iránti kereslet Cikk

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után 15-20 százalékkal élénkült az albérletek iránti kereslet, de a kínálat is 17 százalékkal bővült – mondta Balogh László gazdasági elemző szombaton az M1 aktuális csatorna délelőtti műsorában.

Albérletet keres egyetemi városban? Ezekre az árakra készüljön fel! Cikk

Drágultak az albérletek az egyetemi városokban a felsőoktatási ponthatárok ismertetését megelőzően, ami az albérleti szezon kezdetét jeleni; a legdrágább Budapest, havi átlagos 150 ezer forinttal – derül ki az ingatlanpiaci cégek MTI-nek küldött elemzéseiből.

Albérlet adózása Kérdés

Kedves Szakértő! Lakást szeretnék bérbe adni. A bérleti díj havi 80 000 forint. A rezsiszámlák (víz, áram, közös költség, gáz, internet) a saját nevemre szólnak, ennek havi költsége 35 000 forint. Kérdésünk erre vonatkozóan az lenne, hogy mennyi adót kell ezután fizetni? Az árbevételt a rezsiköltséggel együtt kell figyelembe venni, és ha együttesen meghaladja az 1 millió forintot, akkor az egész után meg kell fizetni a 14 százalékos ehót is? Köszönjük a választ.

Székhely kiadása albérletbe Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van-e törvényes lehetőség arra, hogy a kft. székhelyként bejegyzett irodájának egy részét – nagyobb részét – albérletbe kiadjuk? Természetesen az iroda és az albérletként funkcionáló rész külön-külön bejáratú, egymástól elszeparált lenne. Mely feltételekkel, illetve bejelentési kötelezettségekkel lehet mindezt megvalósítani? Válaszát előre is köszönöm!

Albérlettámogatás külföldi munkavállalónak Cikk

Külföldi munkavállalók is kaphatnak mobilitási célú lakhatási támogatást, ha az egyéb feltételek teljesülnek? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné, okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Külföldi ügyvezető lakásbérleti díja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Német anyavállalat az osztrák leányvállalatnál foglalkoztat heti 5 órában ügyvezetőként egy osztrák állampolgárt, aki a magyarországi leányvállalatnál is ügyvezető, heti 20 órában. Lakást is bérel számára a cég Magyarországon, mely után az eddigi gyakorlat szerint a magyarországi cég fizeti meg a cég nevére szóló számla ellenében a bérleti díjat, és adózza le az egyéb meghatározott juttatások szerint. Kérdésem: törvényesen jár-e el a cég? Az elmúlt időszakban felmerült, hogy esetleg a magánszemélynek kellene leadóznia, de több fórumon ellentétes információkat találok. Sőt a NAV-tól telefonban olyan tájékoztatást is kaptam, hogy esetleg adómentesen is lehetne juttatni ezt a munkavállalónak. Mely változatnak milyen adminisztrációs (szerződés, megállapodás stb.), illetve járulékkötelezettsége (ha a magánszemélynek ez adóköteles jövedelem) keletkezik? Elsősorban az érdekelne, hogy ha a cég adózza le, milyen háttérdokumentumokra van szükség. Ha a magánszemélynek adóköteles ez a jövedelem, és nem havonta történik a számlakifizetés, ebben az esetben a magánszemélynek milyen időközönként kell leadóznia? Szíves válaszát előre is köszönöm!

Lakhatási támogatás adómentesen: erre figyelmeztet a NAV Cikk

Január 1-jétől a mobilitási célú lakhatási támogatással bővült azoknak a juttatásoknak a köre, amelyeket a munkáltató adómentesen nyújthat a munkavállalóinak. Az Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatójában összefoglalta a főbb tudnivalókat.

Szállásköltség térítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Német anyavállalat magyarországi vállalatának vezetésével német állampolgárt bíz meg, munkaszerződéssel foglalkoztatja a magyar vállalatnál. Az ügyvezető szállodában lakik átmenetileg, amíg nem talál albérletet. A szállodai számla elszámolható-e költségtérítésként, illetve a későbbi albérlet elszámolható-e költségtérítésként az ügyvezető részére, vagy adóznia kell a társaságnak magánszemély részére juttatott természetbeni hozzájárulásként? Köszönettel:

Albérlet-támogatás – cafetéria 2017 Kérdés

Tisztelt Szakértő! A jövő évtől érvényben lévő albérlet-támogatással kapcsolatban a kérdésem, hogy amennyiben a cég egy kistelepülésen van (ahol nem könnyű albérletet találni), és a támogatásban részesülő alkalmazott a szomszéd településen (faluban) találna albérletet, abban az esetben is adható a támogatás? Van valami kilométer-meghatározás arra vonatkozóan, hogy a cég telephelyétől milyen távolságon belül kell, hogy legyen az albérlet? Köszönöm a válaszukat. M.

Belföldi kiküldetés napidíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 278/2005. kormányrendelet és az szja-törvény 16. 08. 01. változása alapján kérdezzük, hogy amennyiben építőipari vállalkozás kiküldi munkavállalóját a kivitelezés helyére (ahol lakást bérel számára), akkor a munkajogi szabályok alapján fizetni kell-e minden távolléti napra legalább 500 forint napidíjat. Mivel az szja-törvényben csak a "hivatalos sofőrökre" találtunk bizonylat nélkül elszámolható költséget, a napi 500 forintot mint bruttó munkabért kell számfejtenünk (szja levonás, szocho, szakképzési hozzájárulás teherrel)? Válaszukat köszönöm.

1500 forintos négyzetméterenkénti albérletadó? Varga szerint még nem dőlt el Cikk

A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) felkészült az online pénztárgépek kötelező használatának január elsejei kiterjesztésére, a gépek engedélyeztetése jól halad – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Díj a sikeres vállalkozásokért elismeréseinek átadása után az újságíróknak szerdán, Budapesten.

Megjelent az augusztusi VálaszAdó Cikk

Joggal tartanak az vállalkozások, magánszemélyek az adóellenőrzéstől, mert még azoknál is kedvezőtlen következményekkel járhat az eljárás, akik mindent megtesznek, hogy jogkövető módon teljesítsék adókötelezettségeiket. Tapasztalatok szerint sokan nincsenek tisztában a jogaikkal, s azzal, hogy mire kell különösen odafigyelniük észrevétel, fellebbezés, önellenőrzés, az adóhatósági határozattal szembeni bírósági eljárás során.

Ingyenes szálláshely juttatása Kérdés

Egyik cégünk ingatlanokat forgalmaz. Nagy értékű ingatlan esetében, amikor az az értékesítést megelőzően viszonylag hosszú ideig van a cég birtokában, a terveik szerint munkavállalót alkalmaznának napi néhány órában, aki az ingatlant rendben tartaná (füvet nyírna stb.). Az így alkalmazni kívánt munkavállaló állandó lakóhelye az ingatlanoz képest az ország másik végében van. Ha az ingatlanban is lakna, akkor az minősülhetne-e szolgálati lakásnak, és 2017 január 1. után adómentes lenne-e ez a szálláshelyjuttatás? És mi a a helyzet 2016-ban? Válaszukat előre is köszönöm.

Szálláshely-szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó magánszemélytől lakást bérel. Szeretné ezt a lakást, booking.com-on keresztül szálláshely-szolgáltatásként bérbeadni. Ha az ingatlan tulajdonosa hozzájárul, hogy a lakást szálláshelyként hasznosíthassa, akkor végezheti-e ezt a tevékenységet, tekintve, hogy az ingatlan nem az ő tulajdona? Ha igen, akkor milyen teáor számmal végezheti a tevékenységet?

Jócskán átírták a lakhatási támogatásról szóló rendeletet Cikk

Másfél év helyett csak egy évig kaphat 2015. január 1-jétől vissza nem térítendő adómentes lakhatási támogatást az a munkavállaló, aki a lakóhelyének a betöltendő munkahelytől való távolsága miatt lakást, albérleti szállást kénytelen bérelni. Minden hónapra ugyanakkora összegű támogatás jár.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magánszemély termékbeszerzése EU-ból

Nagy Norbert

adószakértő

Külföldi autó tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs