53 találat a(z) alanyi mentesség cimkére

Áfa alanyi mentesség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély 2018.03.06-án kezdte meg vállalkozói (katás) tevékenységét. Áfa szempontjából alanyi mentességet választott. Számításunk szerint – mivel évközben kezdte a vállalkozását – az ő alanyi adómentessége 6 597 ezer forintnál megszűnik. A magánszemélynek ingatlan bérbeadásból is van bevétele, nem vállalkozóként, hanem magánszemélyként. Az ingatlan bérbeadás tárgyi adómentes. Az áfamentességi értékhatárba viszont bele kell vonni ezt a bevételt is. A vállalkozásában május 31-iég várhatóan kiszámláz 4 500 ezer forintot, bérbeadásból 2 080 ezer forintot, összesen 6 580 ezer forintot. Jól gondoljuk-e? Ha vállalkozásában az év további részében nem lesz bevétele, de bérbeadásból még lesz 1 200 ezer forint, ezzel nem szűnik meg áfában az alanyi mentessége. Válaszukat előre is köszönöm.

Még az idén válasszon kedvezőbb adózást – javasolja a minisztérium Cikk

December 31-én három – a vállalkozásoknak jelentős adómegtakarítást eredményező – választási határidő jár le. Az év utolsó napjáig választható a kisadózók tételes adója (kata) és a kisvállalati adó (kiva) – ha már január elsejétől ezen igen kedvező adózási módok egyike szerint kíván adózni a vállalkozó –, illetve az alanyi mentesség az áfában. Ehhez mindössze annyit kell tenni, hogy 2017. december 31-én éjfélig az erre vonatkozó nyilatkozatot el kell juttatni az adóhivatalnak, írja közleményében az NGM.

Áfafizetés alanyi mentesség választásakor meglévő készlet után Kérdés

Tisztelt Szakértő ! 2018. január 1-től alanyi mentességet választó, kiskereskedelmi tevékenységet folytató társaságot terheli-e áfafizetési kötelezettség a 2017. december 31-én meglevő árukészlete után? Alanyi mentesség választásának feltétele az elfogadott törvénymódosítások szerint maradt 8 millió forint? (Az áfatörvény jelenleg elérhető, 2018. január 1-jétől hatályos állapota szerint ezt találtam a törvényben.) Válaszát előre is köszönöm szépen. Rozika (könyvelő)

Alanyi mentesség Kérdés

Tisztelt Szakértők! Ügyfelem jelenleg áfa hatálya alá tartozik. Jövő januártól szeretne alanyi mentességet választani, de már előre tudjuk, hogy át fog esni az áfatörvény hatálya alá körülbelül áprilistól, arányosítva az évre. A kérdésem az lenne, hogy ez megoldható így? Segítségüket előre is nagyon köszönöm!

Tárgyi eszköz levont áfakorrekciója az alanyi mentességre való áttéréskor Kérdés

Kedves Szakértők! A minap meglepő dologgal találkoztam: az adóhatóság támogató eljárást indított a cég ellen, arra hivatkozva, hogy a 2012-ben beszerzett (még áfás időszak) tárgyi eszközökre alkalmazott levont áfát fizetendő áfaként állítsa be a 2016-os áfabevallás (2016.01.01-jén lett alanyi mentes a cég) 31-es sorába, az áfatörvény 135. § (2) hivatkozva. Ez létezik? Én eddig csak értékesítéskor foglalkoztam ezzel, de itt nem történt tárgyi eszköz értékesítés az alanyi mentes időszakban. Köszönöm mielőbbi válaszukat.

Alanyi mentesság választása áfában Kérdés

Mire kell figyeljen a könyvelő áfából való kilépéskor, áfa alanyi mentesség választásakor? Különös tekintettel a tárgyi eszközökre vonatkozóan? Köszönettel!

Kataalany áfa alanyi mentessége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kataalany az alanyi áfamentességet választotta. 2017 decemberében ki kell állítania egy számlát, mellyel meghaladja bevétele a 8 millió forintot – amennyiben ezt az összeget a 2017-es bevételhez hozzá kell számítani. Azonban ezt az összeget csak 2018. január 20. után utalják át neki (30 napos átutalási határidővel). Ennek a számlának az összegét bele kell-e számítani a 8 millió forintos értékhatárba 2017-ben, kell-e rá áfát számolni, illetve be kell-e jelenteni a NAV-nak, az értékhatár túllépése miatti alanyi mentesség megszűnését? Tisztelettel várom válaszukat. Boskóné

Tárgyi eszköz – áfaarányosítás alanyi mentesség miatt Kérdés

Az azonos témában 2017.01.26-án felmerült kérdéssel kapcsolatban szeretnék kérdezni. A korábbi kérdés linkje: http://adozona.hu/kerdesek/2017_1_26_Targyi_eszkoz_afa_aranyositas_ala_yen A válasz egyik része szerint: "Az Áfa tv. 135. § (2) bekezdésében foglalt utólagos korrekciós kötelezettség eredményeként az adóalany pótlólagos adófizetési kötelezettsége a korábban levont, tárgyi eszközökhöz kapcsolódó előzetesen felszámított adó meghatározott része tekintetében fennáll az alanyi adómentes időszakban is. Az alanyi mentesség időszakában évente tehát 1/5 résznyi áfát kell visszafizetni." A kérdésem arra irányul, hogy az áfatörvény szerint: 153/C § (1) Abban az esetben, ha a levonható előzetesen felszámított adó összegét meghatározó tényezőkben utólag, az adólevonási jog keletkezését követően változás következik be, és ennek eredményeként az eredetileg levonható előzetesen felszámított adó összege csökken, az adóalany a különbözetet abban az adómegállapítási időszakban köteles a 153/A § (1) bekezdése szerint megállapított fizetendő adó összegét növelő tételként figyelembe venni, amelyben ... c) a változás bekövetkezik az a) és b) pontok alá nem tartozó esetekben. Értelmezésem szerint, ha a vállalkozó alanyi adómentességet választ, akkor a teljes korrekciót az utolsó áfabevallásában rendeznie kell. Köszönettel.

Alanyi adómentesség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katas egyéni vállalkozás alanyi adómentesség számításába beletartozik-e a magánszemélyként kapott értékpapír visszavásárlás értéke, illetve annak nyeresége? Köszönöm

Alanyi mentesség lehetőségei Kérdés

Milyen lehetőség van az alanyi mentességen belül, milyen határok vannak egyes tevékenységi körökön belül? Konkrétabban: van egy 4939 sofőrszolgálati tevékenységet folytató kft., meddig lehet alanyi mentes? Hallottam olyan, hogy akár 12, illetve 50 millióig is. Szeretném pontosan tudni, esetleg milyen igazolások szükségesek. Üdvözlettel: Kiss Erzsébet

Családi gazdálkodás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A családi gazdaság 4 főből áll és áfakörbe jelentkezett be. A számlák a családi gazdaság vezetője nevére szólnak. Az egyik tag (nem a vezető) alanyi mentes egyéni vállalkozó, független a tevékenysége a családi gazdaságtól. Alanyi mentes egyéni vállalkozó éves bevétele: 1 960 000 Ft. Éves bevétel a családi gazdaságban: nettó 16,5 millió forint, melyből terület alapú támogatás 4,8 millió forint. A tagok nyilatkozattételre jogosultak és rendelkeznek 20% költséggel. Hogyan osztható fel ebben az esetben a bevétel? Az egyéni vállalkozó bevétele és a családi gazdaságból származó egy főre jutó bevétel, ha meghaladja az áfa értékhatárát, megszűnik-e az alanyi mentessége? Köszönettel

Alanyi mentes – közösségi adószám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes adószámos magánszemély a budapesti lakását az Airbnb szervezeten keresztül adja ki. A teljes összeget az Airbnb szedi be, és a jutalékával csökkentett összeget utalja át a lakását kiadó magánszemélynek. Az Airbnb a levont 4% jutalékáról 27% áfával növelten számlát állít ki a magánszemély nevére, így pl. a teljes összeg 200 euró (62 500 Ft), ebből az Airbnb 8 euró (2500 Ft) jutalékot és 2 euró (625 Ft) áfát, összesen 10 euró (3125 Ft) összeget von le és számlát ad róla. Kérdéseim a leírtakkal kapcsolatban: 1/ az alanyi adómentes magánszemély rendelkezik közösségi adószámmal, de mivel alanyi mentességet választott, így az Airbnb számlája miatt kell-e neki 17A60-as bevallást benyújtania? 2/ a 17A60 bevalláson a 04 lapot (közösségi szolgáltatás igénybevétel) kell kitöltenie a 2500 Ft összegről (8 euró jutalék)? 3/ ha a 17A60 bevallással egyidejűleg 1765-ös áfabevallást is be kell nyújtania, akkor a havi áfabevallásban melyik sorokban kell ezt szerepeltetni, illetve fizetendő és visszaigényelhető adóként is be kell vallania? 4/ van-e esetleg még valami ezzel kapcsolatban, amire figyelemmel kell lennie a rövidtávú lakáskiadással kapcsolatban? Válaszukat előre is köszönöm.

Tárgyi eszköz figyelési idő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy ha egy áfakörös egyéni vállalkozó 2017. január 01-jétől alanyi mentességet választott, a 2016 márciusában beszerzett tárgyi eszköz visszaigényelt áfájának az 1/5 részét 2017 decemberében kell-e bevallania fizetendő áfaként, vagy már a 2016. évi utolsó bevallásban is?

Kata - számlázás külföldre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Most alakul egy katás vállalkozás, amely Amerikába számlázna jogdíjat. A kérdésem: meg fogja haladni a bevétele az alanyi mentességi határt, de mivel csak Amerikába számláz, így is átkerül alanyi mentesből az áfakörbe? Ha igen, akkor sem lesz a számlának áfatartalma, mert külföldre számláz, de ilyenkor is be kell nyújtani áfabevallást? Ha igen, akkor melyik sorban kell feltüntetni ezeket a bevételeket és milyen gyakorisággal? Válaszát előre is köszönöm!

Ne halogassa a döntést: sokat nyerhet, ha még az idén megteszi Cikk

December 31-én három – a vállalkozásoknak jelentős adómegtakarítást eredményező – határidő jár le. Az év utolsó napjáig választható a kisadózók tételes adója (kata) és a kisvállalati adó (kiva) - ha már január elsejétől ezen igen kedvező adózási módok egyike szerint kíván adózni a vállalkozó -, illetve az alanyi mentesség az áfában. Ehhez mindössze annyit kell tenni, hogy 2016. december 31-én éjfélig az erre vonatkozó nyilatkozatot el kell juttatni az adóhivatalnak. A pénztárgéphasználatra újonnan kötelezetteknek is az év utolsó napján jár le a kassza üzembehelyezésére nyitva álló határidő, amely az állami támogatás igénybevételének egyik legfontosabb feltétele.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Keresetkorlát

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Üzemanyag-megtakarítás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szülő pénzbeli ajándékot ad gyerekeinek

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close