7 találat a(z) ajéndékozás cimkére

Megszavazták! Illetékmentes lesz a testvérek közötti öröklés, ajándékozás Cikk

Elfogadta az Országgyűlés mai ülésén – 166 igen, 5 nem és 23 tartózkodó szavazat mellett – a testvérek közötti ajándékozási és öröklési illetékmentességről szóló törvényjavaslatot. Az érintetteknek sem ajándékozásnál, sem öröklésnél, sem visszterhes átruházásnál nem kell illetéket fizetniük.

Ingatlan értékesítéséből származó jövedelem bevallása Cikk

A szerzés időpontjától függően kell meghatározni a jövedelmet a számított összegből (a bevétel és a költség különbözete) az ingatlan, az ingatlanra vonatkozó vagyoni értékű jog 2018. évi átruházása esetén.

Egyenesági rokonnak készpénz-ajándékozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van-e adóvonzata, ha egyenesági rokonnak adok készpénzt ajándékba? Nem az illetékre gondolok, hanem egyéb adókra.

Kiskorúnak venne, ajándékozna ingatlant? Ilyen terheket vállal vele Cikk

Kiskorúak esetében mind vagyonszerzéskor, mind a vagyontárgy, ingatlan eladásakor szigorú szabályokat kell betartani. Gondoljunk csak bele, milyen problémákat vetne fel, ha a gyermek már kiskorában olyan ingatlant szerezhetne meg, amely tele van terhekkel, illetve úgy adhatnának el egy örökölt ingatlant a nevében, hogy a vételárat a szülő magára költi.

Ajándék illetéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyeneságbeli rokonnak ajándékozott készpénzt be kell-e jelenteni a NAV-nak, ha igen, milyen nyomtatványon? Köszönettel várom a válaszát.

Kft.-ben lévő üzletrész ajándékozása házastársnak Kérdés

Egy kft.-ben férj és feleség is tag, a feleség a többségi tulajdonos. Férj a saját, kisebb üzletrészét a feleségének ajándékozná. Ha jól értelmezem, ez illetékfizetési kötelezettséggel nem jár. Egyéb más (szja, eho) kötelezettség esetleg keletkezhet az ügyletből (nem értékesítés, hanem ajándékozás)?

Ajándékozás és malacpersely Kérdés

Tisztelt Szakértő! A férjemnek és nekem is van a CIB-nél malacperselyem, ő is szokott az én megtakarításomba utalni és én is az övébe, ha van rá keretünk. Ez általában a 100.000 forintot nem szokta meghaladni. Ebbe a hónapba viszont meghaladta a 150.000 forintot. A kérdésem az, hogy az egymás megtakarításába utalt pénz ajándéknak minősül? Ha igen, akkor 150.000 forint felettire vonatkozik a bejelentési kötelezettség? Mivel bankból bankba történik az utalás, ha ez ajándékozásnak minősül, akkor illetékmentes, ugye? Ha nem ajándékozásnak minősül, akkor minek? Az egymásnak utalt összeget kell szerepeltetnünk a bevallásba? A másik kérdésem, ha a keresztszüleimtől, akik nem rokonok, kapok ajándékba 1-2 millió forintot, akkor azt gondolom be kell jelentenem a NAV-nak és az ezt tartalmazó szerződést is csatolnom kell? Ezt a 1253-as bevallásba szerepeltetnem kell? Kell utána szja-t fizetni majd? Illetéket - azt mondta az ügyvéd -, hogy nem kell fizetnem, mert bankból bankba megy az utalás, ez igaz? Előre is köszönöm a segítségét!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Táppénzigényt hová kell küldeni?

Széles Imre

tb-szakértő

Egészségbiztosítás fizetése

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close