348 találat a(z) adózás cimkére

Adam Smith adózási alapelvei, érvényesülésük napjainkban Cikk

Nem szeretünk adózni! Ennek alapján talán fölöslegesnek tűnik a kérdés, hogy milyen a jó adózás? Ha viszont tudomásul vesszük az adózás szükségszerűségét, akkor már nem értelmetlen a kérdéssel foglalkozni. Sokan, sokféleképpen próbáltak erre válaszolni, de közülük is figyelmet érdemelnek Adam Smith nézetei: ő már a XVIII. század közepén megfogalmazta a jó és a rossz adózás alapelveit is.

Ingyenes termékátadás Kérdés

Korábban feltett kérdésemre az alábbi választ kaptam, azonban továbbra sem világos számomra, hogy ezek után a termékek után a társaságot terheli-e reprezentációs adó? Saját kérdés SZAKÉRTŐ VÁLASZA: "Az Áfa törvény szerint nem minősül termékértékesítésnek a másnak ingyenesen átadott kis értékű termék. Kis értékű termék a szokásos piaci áron 5000 forintot meg nem haladó termék. Ez azt jelenti, hogy az ingyenes átadás miatt nem kell áfát felszámítani, míg – ha van – az előzetesen felszámított áfa levonható. Ha a DVD értéke meghaladja az 5000 forintot, akkor – abban az esetben, feltéve, hogy a termék szerzéséhez kapcsolódóan az adóalanyt részben vagy egészben adólevonási jog illette meg – az ellenérték nélküli átadás termékértékesítésnek minősül és áfa kötelezettséggel jár. A társasági adókötelezettség szempontjából a termék ingyenes átadása támogatásnak minősül és ahhoz, hogy az elszámolt ráfordítással ne kelljen növelni az adóalapot, a DVD-hez ingyenesen hozzájutónak (kereskedőnek) nyilatkoznia kell, illetve a nyilatkozatot meg kell erősítenie a Tao törvény 3. mell A) fejezet 13. pontjában foglaltak szerint".

Kijevtől független adózást követelnek Kárpátalján Cikk

Tüntetők vonultak pénteken Ungváron a Kárpátalja megyei adóhivatal és állami számvevőszék épületei elé a vállalkozókra gyakorolt hatósági nyomás megszüntetését követelve és a megyében befizetett adók helyi felhasználását biztosító, Kijevtől független számvevőszék létrehozását szorgalmazva.

Kamat Kérdés

Tisztel Szakértő! Egy kft. kölcsönt nyújtott egy másik kft.-nek 5 évre. A szerződésben rögzítették a kamat mértékét, melynek megfizetése a kamattal együtt a lejáratkor vált esedékessé. Évente leegyeztették a kimutatott kamatokat. Évente a hitelező kft. könyveiben bevételként lekönyvelte, a társasági adót évente megfizette, és az adóssal szemben követelésként kimutatta. Kérdésem: helyesen jártak el a kamattal kapcsolatban? Le kellett évenként adózni a kamatokat? Köszönettel: GG

Sosem gondolná, hogy a nyugdíjat is megadóztatják? Itt a példa Cikk

Már a közepes nagyságú nyugdíjjal rendelkezőknek is adót kell fizetniük az öregségi ellátásuk után Németországban – tudatta a német pénzügyminisztérium. A tárca közleménye szerint az idén nyugállományba vonulók esetében a nyugdíj 1225 euró (jelenlegi árfolyamon nagyjából 367 500 forint) feletti része adóköteles.

Indulhat az „egyszámlás” adóutalás! Itt vannak a részletek Cikk

Megjelent az egyszerűsített elektronikus fizetést, az úgynevezett „egyszámlás” adóátutalást lehetővé tévő nemzetgazdasági minisztériumi rendelet. Az adózó akkor használhatja a banki pénzforgalmi számláját az adókötelezettségek egy összegben történő megfizetésére, ha a pénzforgalmi szolgáltatója csatlakozik az Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszerhez (EFER). A rendelet rögzíti: az EFER-en át történő átutalás költsége az adózót terheli. Nagy kérdés, mit nyernek az adózók az adó-, illetve járulékkötelezettségek egyösszegű átutalási lehetőségével.

Akik tízmilliárdokat tesznek zsebre adózás nélkül Cikk

Az egészségügyi rendszert igénybe vevő aktív korú, hálapénzt fizető magyar lakosok egy főre vetítve átlagosan havi 16 100 forintot, összesen pedig 21 milliárd forintot fizettek ki hálapénzként az elmúlt 12 hónapban. A teljes felnőtt lakosság hálapénz-kiadása az elmúlt egy évben mintegy 34 milliárd forintra tehető – írja a ProfitLine.hu az AXA Egészségpénztár megbízásából a GKI Gazdaságkutató által készített felmérésre hivatkozva.

Hogyan adózunk 2014-ben? Cikk

Milyen könnyítésekkel kecsegtet a jövő évi adócsomag?

Családi kedvezmény: itt vannak a példák, kinek, mennyi jár Cikk

Ugyan már harmadik éve élnek a családi adókedvezményre vonatkozó szabályok, az érintett adózók jelentős része számára még mindig nem egyértelmű, hogy a különféle családmodellek esetén, házas-, illetve élettársi viszonyban élőknél mekkora kedvezményt lehet igénybe venni. Ráadásul a nyakunkon van a családi járulékkedvezmény bevezetése, amelynek szabályai - mint nemrégiben bemutattuk a kiszivárgott elképzeléseket - szintén nem lesznek egyszerűek. Úgy tudjuk, a családi járulékkedvezmény bevezetése nem érinti sem a családi adókedvezmény mértékét, sem a kedvezmény megosztási lehetőségeit a házas-, illetve élettársak között. Ahhoz, hogy az új járulékkedvezményre vonatkozó szabályokat helyesen tudják alkalmazni az érintettek, tisztában kell lenniük a családi adókedvezményre vonatkozó rendelkezésekkel, amelyeket cikkünkben a különböző családmodellekre lebontva számos példán keresztül ismertetünk.

Vaterázás és szja-fizetés Cikk

Bizonytalankodnak a különféle holmiktól szabadulni akarók, merjék-e cuccaikat kínálni az internet aukciós portáljain (Vatera, Tesz-Vesz, eBay). Nem is ok nélkül: az adóhatóság figyeli, hogy a sikeres ügyletek szereplői helyesen értelmezik-e adózási kötelezettségeiket. Azonban nem kell mindenkinek aggódnia. Mit kell tudniuk a vaterázó magánszemélyeknek?

Itt mindent megtudhat a külföldi munkavállalásról Cikk

Fórumot rendeznek a külföldi adózási szabályokról október 15-én Győrben. Az EU tagországokban munkát vállaló magyar állampolgárok esetében nem csak a magyar jogszabályok, hanem az uniós irányelvek is megszabják a társadalombiztosítás és az adózás szabályait.

Ennyit hoztak az államnak az alkalmi munkások Cikk

Szeptember közepéig több mint 520 ezer ember vállalt legálisan alkalmi munkát, s közel 100 ezer vállalkozás hatmilliárd forintot fizetett be az államkasszába utánuk - olvasható a Magyar Nemzetben.

Így bukhatnak el a cégek a kisadók miatt Cikk

A nagyadók világában sem könnyű nyomon követni a folyamatosan változó szabályokat, de még annál is nehezebb kiigazodni a különböző kisadókra vonatkozó rendelkezésekben. Tapasztalatok szerint sok vállalkozás azért vérzik el az adóellenőrzés során, mert nem tartja be a kisadókra vonatkozó szabályokat.

Varga Mihály: korai még sírni a jövedéki adó miatt Cikk

Elhamarkodott lenne Varga Mihály szerint két hónap adata alapján beszélni a dohánytörvény miatt kieső adóbevételekről, illetőleg azok pótlásáról. A nemzetgazdasági miniszter, Varju László (DK) írásban feltett kérdésére leszögezte: a hatásvizsgálathoz hosszabb időszaknak kell eltelnie, és több tényezőt kell figyelembe venni.

Itt élnek a legjobban az emberek Magyarországon Cikk

Az elmúlt évben 71 milliárd forinttal, összesen 3 267 milliárd forintra emelkedett a budapesti és Pest megyei magánszemélyek által megszerzett jövedelmek összege. Családi kedvezményt 21 ezerrel többen vettek igénybe, mint egy évvel korábban – közölte a NAV Közép-magyarországi Regionális Adó-főigazgatósága.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozónak adott 500 ezer Ft

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close