348 találat a(z) adózás cimkére

Tolmács kell a pontos adózáshoz, különben büntethet a NAV Cikk

A magyar hatóságok megkövetelhették az uniós jogban előírtakhoz képest többletkövetelményeket tartalmazó és magyar nyelven nem elérhető műszaki üzemanyag-előírások alkalmazását - állapította meg egy magyar ügyben hozott ítéletében az Európai Bíróság.

Vállalkozás /üzletrész/ eladása Kérdés

A társas vállalkozás a tulajdonát képező ingatlanban folytatja a tevékenységét. A folyamatos működés mellett az üzletrészek értékesítésre kerültek az ingatlannal együtt, a névértéket meghaladó összegért. Az üzletrész tulajdonosai a névértéket meghaladó összeg után, 16 százalék szja-t és 14 százalék ehót fizettek meg és fognak bevallani az éves bevallásukban? A vevőt milyen fizetési, bevallási kötelezettség terhei? A vevő

Stockphoto jellegű szolgáltatások adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék bővebb tájékoztatást kérni a stockphoto jellegű szolgáltatások köréről, és a hozzá kapcsolódó adózásról. Köszönettel.

Melyek 2015 legproblémásabb adózási kérdései? Szavazzon! Cikk

Sok esetben igazi kihívás a szakma számára megtalálni a helyes megoldást egy-egy adózási kérdésre. Kérdőívet készítettünk, hogy megtudjuk, Önök szerint melyek a legtöbb problémát felvető adózási kérdések 2015-ben. A kitöltőknek a HVG Pszichológia egyik számát küldjük ajándékba.

Lakásbérbeadás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy házaspár közös tulajdonban lévő lakását szeretné bérbeadni. A tulajdoni arány 50-50 százalék. A közüzemi számlák a tulajdonos nevén maradnak, amit a bérlő majd megtérít. Rendelkezhetnek-e úgy a tulajdonosok, hogy csak az egyikük lesz a bérbeadó? Ha az így kapott bevétel meghaladja az 1 millió forintot, érdemes-e külön-külön adózniuk a bérbeadás után, ha az így kevesebb lenne, mint 1 millió? Tételes költségelszámolás választása esetén milyen bevétel- és költségtételekkel kell számolni, hogyan történhet a jövedelem meghatározása? Mikor kell adóelőleget fizetni? Köszönettel várom válaszát!

Borravaló: mi lesz az étteremben fizetett szervizdíjjal? Cikk

Ki kapja meg vajon az éttermi számlában fizetendő szervizdíjat? – merül fel a kérdés lépten-nyomon. Olvasónk kérdéséből kiderült, olykor maguk az éttermek sincsenek ezzel tisztában. Surányi Imréné szakértőnk válaszából megtudhatja, kit illet meg a szervizdíj, és milyen adózási, tb-szabályokat kell betartani.

Magánszemély – lábon álló erdő értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két kérdést szeretnék feltenni: 1. Ha egy magánszemély, akinek erdő van a nevén, az erdőből a fát lábon állva szeretné értékesíteni, hogyan kell az értékesítés után adóznia? 2. Magánszemély, aki közös őstermelői igazolvány birtokában átalányadózóként adózik, a nevén lévő erdőből a fát lábon állva, magánszemélyként értékesíti. Hogyan kell adóznia az értékesítés után? Válaszát előre is köszönöm! Sutka Bálintné

Külfüldi társaság és a járulékfizetés Kérdés

Magyar állampolgárok Írországban szeretnének alapítani egy céget, ennek a cégnek lenne egy telephelye Magyarországon. Itt alkalmaznának munkavállalókat. Ez esetben hogyan alakul Magyarországon a járulékfizetés és az adózás?

Külföldön élő személy osztalékadója Kérdés

Külföldön élő magyar állampolgár Magyarországon kft.-ben tag. Osztalékot kap. Milyen adót kell levonni az osztaléka után? Jövedelme külföldön van, ott adózik, ott fizeti a társadalombiztosítást is.

Magyar állampolgár, ír munkáltató, ghánai munkahely Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy magyar állampolgárságú személy, aki 2014-ben Ghánában dolgozott 183 napot egy ír székhelyű cég alkalmazottjaként. Az állandó lakóhelye Magyarországon van, a családja is itt él. A fizetést dollárban kapja, és adót is vonnak belőle. Arra szeretnék választ kapni, hogy ebben az esetben a magyar szabályok szerint itthon kell-e adót fizetnie, vagy elég beállítani az adóbevallásba, mint külföldön szerzett jövedelmet? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel, Pónya Aladárné

Külföldi tulajdonos részére fizetett osztalék adózása Kérdés

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy 100 százalékban uniós cég tulajdonában lévő magyar kft. milyen adófizetési kötelezettség mellett fizethet osztalékot a külföldi tulajdonos részére?

Borkóstolón elosztott bor könyvelése, adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Borkóstolón kiosztott kóstolóként adott bort hogyan kell adózási szempontból figyelembe venni? Egy kóstolásnyi mennyiség nem kereskedelmi forgalomba hozható űrtartalmú. Hogyan adózik a kóstoltatónál, és hogyan adózhat a magánszemélynél (a magánszemélyre jutó adókat nyilván a kóstoltató fizeti meg.) Köszönöm válaszát!

Ezt gondolják az adózók a NAV-ról és az adószabályokról Cikk

A hazai vállalatok az adórendszer kiszámíthatatlanságát tartják a legnagyobb kockázatnak, viszont alapvetően jónak érzik a kapcsolatukat a NAV-val.

Visszavásárolt biztosítás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély felbontotta beföldi biztosító társaságnál lévő biztosítási szerződését. A biztosító társaság visszautalta a visszavásárlási értéket mindenféle adó levonása nélkül. A magánszemély semmilyen szja-kedvezményt nem vett igénybe ezzel kapcsolatban a korábbi években. Kell-e adóznia a visszavásárlási érték után? Köszönettel.

Katás bt. osztaléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Már többször boncolgattuk a katás bt. osztalékával kapcsolatos tudnivalókat. De még mindig van, ami nem világos. A vállalkozás 2014. április 1-jén tért át a kisadózásra. Beltagja bejelentett kisadózó, kültagja nem. A kültag nyugdíjas, nem végez tevékenységet a cégben. Részesedésük 90-10 százalék. A 0471-es bevallásban megállapították az osztalékot, vagyis az adóalapot, ami után fizetni kell 3 év alatt egyenlő részletben a kiváltó adót. Kérdéseim. 1.) Ezt az adóalapot (osztalékot, vagyis az 1/3-ad részét) fel kellett volna tüntetni a 04. havi 08M-es bevallásban? 2.) A 2015. 01. 31-ig kiadandó M30-as igazoláson fel kell tüntetni jövedelemként? 3.) Ha igen, a kisadózó beltagnak a saját szja-bevallása készítésekor nincs fizetendő adója? A nem kisadózó beltagnak az szja rendezve van, de 27 százalék ehót kell fizetnie? 4.) Vagy egyáltalán nem kell feltüntetni sehová. Csak ki kell fizetni 3 év alatt a 16 százalékos adót? Köszönöm válaszukat. Tisztelettel. P. Mária

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Biztosítás adóvonzata 2

Szipszer Tamás

adószakértő

Egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Tervezett kata szigorítás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close