29 találat a(z) adóváltozások 2010 cimkére

Szja: záporoznak a módosítások Cikk

Az Országgyűlésnek benyújtott, az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvénnyel és a megtakarítások ösztönzésével összefüggő módosításokról szóló törvényjavaslat (T/10676), számos adónemmel kapcsolatban tartalmaz lényeges változtatásokat. Melyek ezek?

Helyi adók 2010-ben: telephely, bevallás, engedélyezés Cikk

A közteherviselés rendszerének átalakítását célzó 2009. június 29-én elfogadott törvényjavaslat értelmében 2010. január 1-jétől minden külföldi telephelyen végzett tevékenységből származó „iparűzési adóalapot eredményező rész” mentesül az iparűzési adófizetési kötelezettség alól Magyarországon - tudatja hírlevelében a PricewaterhouseCoopers.

Adóváltozás 2010: mire kell felkészülni? Cikk

Az adótörvények őszi módosítása még előttünk áll. Az Adózóna foglalkozott már a cafeteriát és a vagyonadót érintő tervezett változtatásokkal, de ez még korántsem jelenti a végét a várható módosításoknak. Lássuk, mi lesz a Start-kártyával, készpénz-helyettesítő eszközökkel és egészségügyi szolgáltatási járulékkal?

Adótörvény 2010: társasági adó, szja, amnesztia Cikk

A kormány által benyújtott legújabb adótörvény-módosító javaslat társasági adót érintő szakaszai az adóelkerülés megakadályozását célzó, korábban elfogadott szabályokat módosítják, pontosítják, illetve szigorítják elfogadásuk esetén. Új jogintézményként a javaslat a társasági adó alanyai közé emelné be az egyéni céget is. A javaslat néhány helyen módosítja a személyi jövedelemadó törvény rendelkezéseit is, továbbá új fogalmakat vezet be ezen adónemben. A törvényjavaslat értelmében módosulnának egyes illetékfizetési szabályok, és több, az adózás rendjét érintő változásra is készülniük kell a vállalkozásoknak. A Deloitte a legfontosabb várható változásokat összegezte.

Adótörvények a köbön: a sok módosítás a jogbiztonságot sérti Cikk

Az adótörvények 2010-re történő módosítását kihirdették. A változások tartalmát már sokan elemezték. Közelítsünk most formális oldalról is, vajon mennyire sikerült a mindenki által túlbonyolítottnak minősített rendszeren egyszerűsíteni. Túlzottan egyszerű adórendszer nincs, s minél fejlettebb egy társadalom, a jogrendszere és társadalmi viszonyai annál cizelláltabbak, bonyolultabbak; mégis, a mienk társadalmunk fejlettségénél mintha összetettebb lenne. Van tehát min faragni. Vámosi-Nagy Szabolcs kommentál.

Cafetéria: 40 ezerrel több maradhat a zsebünkben Cikk

A cafeteria-rendszeren belül az üdülési csekk, a munkahelyi képzés, a helyi közlekedési bérlet, az iskolakezdési támogatás, az önkéntes pénztári (egészségpénztár, magánnyugdíjpénztár) befizetések után 25 százalék adót kell fizetni 2010-től. A hideg étkezési utalványra pedig 97,89 százalékos adóteher hárul. Nő viszont a melegétel-utalványok havonta adható kerete 12 ezerről18 ezer forintra. Mikor jár a legjobban a munkavállaló és mennyit spórolhat így a munkáltató?

2010-es adócsomag: mire kell figyelni az ingatlanszektorban? Cikk

Az Országgyűlés által elfogadott törvény ingatlanszektort érintő adóváltozásai a törvénytervezethez képest érdemben egy ponton módosultak: a bejelentett részesedés szabályai 2010-től – a törvénytervezettől eltérően – alkalmazhatóak lesznek az ingatlannal rendelkező társaságokban történő részesedésszerzésekre is - tájékoztat hírlevelében a PwC.

Csehül állunk, avagy hogyan számol Oszkó? Cikk

A Csehországban bevezetett modell szerint történik hazánkban is a bruttósítás - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter. Néhány szakértő azonban olyan különbségekre hívja fel a figíelmet, ami minden munkavállaló számára forintosítható.

Szja-változások: kinek lesz vastagabb a pénztárcája? Cikk

Az Országgyűlés által elfogadott törvény értelmében 2010. január 1-jét követően változik a személyi jövedelemadóról szóló törvény több előírása, a végleges, elfogadott törvény több tekintetben eltér a korábbi javaslattól. 2010-től a személyi jövedelemadó alapja a bruttó jövedelem munkáltatói járulékokkal (társadalombiztosítási járulék, illetve egészségügyi hozzájárulás), növelt összege lesz - írja a PricewaterhouseCoopers hírlevele.

Oszkó az olcsóbb és motiváltabb magyar munkaerőről Cikk

Most már minden kérdésre végleges választ tudok adni a 2010-es, illetve a 2009-es adóváltozásokat illetően - kezdte Oszkó Péter pénzügyminiszter ami kormányszóvivői tájékoztatót, amelyen a tegnap elfogadott törvénmódosításokat kommentálta.

Jövőre vagyonadót kell fizetni Cikk

Jövő évtől adót kell fizetni a nagyértékű lakás, hajó, repülő és személyautó után, az ingatlandó három kulcsos lesz. A parlament 195 igen, 165 nem és 1 tartózkodás mellett fogadta el az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló törvényjavaslatot.

Adótörvények a parlamentben: szja, különadó, cafeteria Cikk

A kormány az adórendszer olyan átalakítását tartja helyesnek, ami a foglalkoztatást támogatja, a munkát, a többletteljesítményt ösztönzi - mondta Katona Tamás pénzügyminisztériumi államtitkár expozéjában, kedden a parlamentben.

Ingatlan: adó- és illetékváltozások 2010-től Cikk

A 2010-től tervezett adó- és illetékváltozások a PricewaterhouseCoopers (PwC) szerint két ponton érintik érzékenyen az ingatlanszektort: a jövő évtől illeték terheli a főleg ingatlanvagyonnal rendelkező társaságokban történő részesedésszerzést, továbbá a külföldi tagot társasági adó sújtja az ingatlannal rendelkező társaságban lévő részesedés elidegenítéséből származó nyereség után.

Vagyonadó: az ördög a részletekben lakozik Cikk

A vagyon az ember javainak összessége, vagyis a vagyontárgyak, jogok együttese. Bár most vagyonadóról beszélnek a döntés-előkészítők, valójában vagyoni típusú adókat szeretnének bevezetni, mégpedig az ingatlanra, a motoros vízi járművekre, a légi járművekre és a nagy teljesítményű személygépkocsikra. Ezek vagyontárgy-adók. A fogalmi különbség tartalmit takar. Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst&Young adóigazgatója kommentál.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cégautóadó-fizetési kötelezettség megállapítása

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Ajándékba adott termék és szolgáltatás adózása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs