483 találat a(z) adószámos magánszemély cimkére

Fizetővendéglátás adózása Kérdés

Falusi turizmus keretében az adószámos magánszemély kiadta a szobáit. 200 000 forint bevétele van. 10 százalékos költséghányaddal számolva a 180 ezer forint után megfizeti a 16 százalékos szja-t. Mint önálló tevékenységből származó jövedelem számolja el. Helyesen jár el? Kell-e utána fizetni 27 százalékos ehót?

Így kell adózni a külföldre értékesített fotók után Cikk

Adószámos magánszemély EU-tagállamokban és unión kívüli országokban is értékesít fotókat. Hol kell adóznia – tudakolta egyebek között az Adózóna olvasója. Kérdéseire Sinka Júlia szakértőnk válaszolt.

Magánszemélyként eladás vállalkozónak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Harmadik országból vám- és áfamentesen érkező termékeket egy tételben, egyszeri alkalommal szeretnék eladni egy vállalkozónak. Személyesen történik az eladás. Az eladási ár kevesebb is lehet, mint a beszerzési(alku). Milyen formában és módon tudom ezt megtenni? Elég hozzá adószám kiváltása? Áfaköteles vagy áfamentes? Járulékok, levonások? 600 000 forint értékhatár itt is érvényes? Kell igazolnom a termékek beszerzési árát? Ha igen, kinek? Remélem nem hagytam ki semmit... Adalékként – már ha számít – főállású alkalmazott vagyok. Előre is köszönöm a választ. Balogh Tamás

Fotós adószámos magánszemély Kérdés

Ügyfelem fotókat készít, melyeket adószámos magánszemélyként az Európai Unió területén és az unión kívüli területeken lévő galériákba (kiállításokra, rendezvényekre) magazinoknak értékesít. Ügyfelem áfakörbe bejelentkezett, és EU-adószámmal is rendelkezik. Az értékesítés módja alapvetően kétféle lehet, egyik esetben a partner interneten kapja a fotókat, és úgy használja fel azokat, másik esetben ügyfelem készíti el a fotó képét (nagyítás, keretezés), és postázza külföldre. A bekeretezett képek akkor válnak értékessé (műtárggyá), ha azokra az aláírás rákerül. Kérem válaszoljanak a következő kérdésekre: – Ez az értékesítés az áfatörvény szerint termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás? – Amennyiben szolgáltatásnyújtás, hol van a teljesítés helye? – Ügyfelemet milyen szja- és eho-, vagy egyéb adófizetési kötelezettség terheli a befolyt bevétellel kapcsolatban? – A fotókat jellemzően külföldön (például Romániában) készíti, mellyel kapcsolatban utazási és szállásköltségei merülnek fel. Több fotót készít, és nem lehet tudni előre, hogy melyiket tudja majd értékesíteni, tehát a költségek nem a konkrét bevételhez kapcsolhatók, hanem a fotózási tevékenységhez. Elszámolhatja-e költségként a befolyt bevétellel szemben ezeket a tételeket? Előre is köszönöm a válaszukat.

Ehofizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Cím! Adószámmal rendelkező magánszemély (biztosított, főállása van, napi 8 óra), ha számlát állít ki, kell-e fizetnie ehót?Tisztelettel: Ninkovics Katalin email: [email protected]

Fafaragás vállalkozásban? Kérdés

Egy hordókészítő szakember alkalmazottként dolgozik egy cégnél napi 8 órában. Hobbija a fafaragás. Ha a faragványokat el szeretné adni, akkor ahhoz vállalkozónak be kellene jelentkeznie? Vagy milyen módon tudná ezt a tevékenységet legálisan művelni, hogy amit készít, el is adná?

Gyógytornászi mellékállás adózás Kérdés

Tisztelt Cím! Főállásban gyógytornászként dolgozom, lehetőségem lenne mellékállásban is dolgozni. A leendő mellékállásom munkáltatója nem akar megbízási szerződésben alkalmazni, azt mondja, hogy legyek egyéni vállalkozó, és akkor majd beszélünk. Ez a plusz munka hetente 4-5 óra lenne összesen. Milyen más lehetőségem lenne, hogy számlát tudjak adni, de nem mint egyéni vállalkozó? Segítségüket előre is nagyon köszönöm. Tisztelettel:Czotter Kati

7-es adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Cím! 7-es adószámos magánszemély 2013-ban 125 000 forint jövedelmet szerzett magánszemélyektől. Hogyan adózik utána?

7-es adószámos magánszemély járulékfizetése Kérdés

7-es adószámmal rendelkező magánszemély tevékenysége után számlákat állított ki. A számlát befogadók a számláit teljes összegben fizették ki. Sem jövedelemadót, sem járulékot nem vontak le tőle. A meg nem fizetett járulékokat kinek kell utólag bevallani? A magánszemélynek kell-e önrevíziót benyújtania, és ha kell, milyen nyomtatványon?

Pénztárgép Kérdés

Az alábbi kérdésben kérném segítségét: falusi szállásadó tevékenységet folytatok, TEÁOR-azonosító: 5520, mint adószámmal rendelkező magánszemély. A szállásadási tevékenységből körülbelül 500 ezer forint az éves bevételem. Kérdésem, ha számlát állítok ki a szálláshely szolgáltatásról, szükséges-e beszerezni pénztárgépet vagy a számla elegendő? Várom válaszát.

Felhasználási szerződés járulékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Felhasználási szerződésnél 50 % tételes költség elszámolásáról nyilatkozott az adószámos magánszemély. Ez a költség a személyes közreműködésért járó díjból és a vagyoni oldalból is egyaránt levonható? Milyen járulékokat kell levonni? Eho, vagy szocho fizetése terheli a kifizetőt? Válaszát előre is köszönöm.

Adószámos magánszemély Kérdés

Kedves Szakértő! Heti 30 órás munkahelyem mellett alkalmanként sminkeléssel szeretnék foglalkozni, erre az adóhatóságnál megkaptam a 7-es adószámot. Kérem segítsen, hogy milyen teendőim, fizetendőim vannak a bevételeim után. Köszönöm!

Szálláshely-szolgáltatás, adószám kiváltása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély kereskedelmi szálláshely-szolgáltatással szeretne foglalkozni. A jegyzőnél már kiváltotta az engedélyt. Mivel csak egy ingatlant fog kiadni, ezért az átalányadót választja. Kérdezném: mivel adószámköteles tevékenységről van szó, a magánszemély kiváltja az adószámot például áprilisban, de a vendégek előreláthatólag csak május-júniusban lesznek. Az átalányadót illetve az ehót attól az időponttól kell fizetni, amikor az adószámot megkapja, vagy csak a valósan megkezdett tevékenység időpontjától. Amennyiben az év utolsó negyedévében ismét nem lesznek vendégek, arra az időszakra is meg kell fizetni az átalányadó, illetve eho negyedévre eső részét? Köszönettel!

Adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemély vagyoni értékű jogot vásárolt az Elműtől. Az egyik üzlet bérlője kifizetné a csatlakozási díj felét. A kérdésem arra irányul, hogy akkor a bérlő számára szerződéssel együtt, vagy hogyan lehet a számlát kiállítani? Egyáltalán lehet-e ezt a műveletet megtenni? Köszönöm szépen a segítséget.

Szja költségelszámolási mód Kérdés

Magánszemély adószámmal lakást ad bérbe. A bérbeadásról számlát állít ki, amelynek ellenértékéből a kifizetők nyilatkozat alapján 10 százalékos költségátalányt érvényesítve levonták az adóelőleget. A magánszemélynek egyéb jövedelmei is vannak (tagi kivét, osztalék). A 2013. évi szja-bevallását túl hamar adta be, és egy jövedelmet elfelejtett feltüntetni. Ebben a bevallásban a bérbeadását 10 százalékos költségátalány elszámolásával adta be az önálló tevékenységeire vonatkozóan. Amikor az önrevíziót készítette felhívtam a figyelmét, hogy a bérbeadással szemben jogszerűen érvényesíthet értékcsökkenési leírást. (Az ingatlant kizárólag a bérbevevők használják). Kérdésem: beadhatja-e most az önrevíziót jogszerűen, úgy, hogy a költségelszámolási módot utólag változtatja meg, tételes költségelszámolást érvényesít, és ezáltal visszaigényelhető adója keletkezik? Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Költség-továbbszámlázás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Jogdíj továbbhárítása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Üdülő áfalevonási jog

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink