355 találat a(z) adómentes juttatás cimkére

Üzemanyag-megtakarítás: kinek, mennyi adható adómentesen? Cikk

Egy nemzetközi és belföldi fuvarozással foglalkozó cég minden tehergépkocsija 3,5 tonnát meghaladó. Hogyan kell kiszámolniuk az üzemanyag-megtakarítást a gépkocsivezetőknek (melyik két üzemanyag-fogyasztást kell összehasonlítaniuk), és azt milyen bizonylattal kell alátámasztaniuk? – kérdezte olvasónk. Juhász Tibor okleveles adószakértőnk válaszolt.

Adómentes munkáltatói lakástámogatás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az adómentes munkáltatói lakástámogatással kapcsolatban az alábbi, részletező kérdéseket szeretnénk feltenni: 1.) Ugyanazon cégtől ugyanaz a munkavállaló kaphat-e 1 éven belül másik, egyébként a feltételeknek megfelelő lakásra támogatást? A korábban a támogatás segítségével megvett lakást már értékesítette, és másik lakást szeretne venni. Van-e valamilyen korlátja, adóvonzata a fenti megoldásnak? 2.) Az a munkavállaló, aki már kapott adómentes munkáltatói lakáscélú támogatást korábban (2017-ben), másik cégben, egy másik lakás vétele esetén kaphat-e ismét – 2018-ban – adómentesen támogatást? Ha igen, figyelembe kell-e venni a 4 éven belüli 5 millió forintos korlátot? Tisztelettel: Ecker Dániel

Szemüveg adómentes költségtérítése – kiegészítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018.04.14. válaszukban, mely kérdés címe: Szemüveg elszámolása volt (https://adozona.hu/kerdesek/2018_4_13_Szemuveg_elszamolasa_rja), a következő szakaszban írottakra szeretnék rákérdezni, mert amit Ön most írt, és amit az említett kérdésre válaszoltak, eltér egymástól, mégpedig jelentősen. Az akkori válasz ezen részét kérem, hogy magyarázza meg, hogy mire is kell alkalmazni: – A fenti előírásoknak megfelelő képernyős védőszemüveg is adómentes juttatás. Amennyiben azonban a képernyő előtt munkát végző személy egyébként is szemüveget hord, úgy a szemüveg ára nem számolható el védőszemüvegként adómentesen, csak egyes meghatározott juttatásként. A másik kérdésem pedig változatlanul az, hogy milyen igazolás alapján számolható el adómentes juttatásként, és mikor nem számolható el adómentes juttatásként, hanem egyes meghatározott juttatásként? Miután a munkavállalót panasz esetén a munkáltató utalja be üzemorvoshoz, úgy gondolom, hogy az üzemorvosi alkalmassági vizsgálatról hozott igazolás nem elegendő a képernyő előtti munkavégzéshez szükséges szemüveg elszámolásához. Vagy ez az igazolás is elegendő lehet? Segítségét megköszönve.

Napi munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk közigazgatási határon kívüli lakóhelyéről saját gépjárművel utazna a legközelebbi településig, ahonnan busszal tudna bejutni a munkahelyre. Így a lakóhelye és a legközelebbi buszmegálló között utazási költségtérítést, a buszra pedig bérletet igényelne. A kérdésem, hogy ilyen formában adható-e adómentesen az utazási költségtérítés és a bérlettérítés?

Adómentes juttatások Kérdés

Egy kft. kizárólag az alábbi adómentes juttatásokat szeretné biztosítani munkavállalói részére: – sportrendezvényre szóló belépő (korlátozás nélkül), – kulturális belépő (évi 50 000 Ft-ig), – óvodai, bölcsődei szolgáltatás. Kérdéseim: – ezen juttatások biztosításának feltétele-e, hogy a kft. rendelkezzen ún. cafeteria-szabályzattal, – adhatók-e ezen juttatások 2 órás részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállalónak is, – adhatók-e ezen juttatások a kft. ügyvezetőjének, – adhatók-e ezen juttatások a kft. által egyszerűsített foglalkoztatással sokszor foglalkoztatott személynek? Előre is köszönöm válaszát.

Nevezési díj adómentessége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. a dolgozóját szeretné egy futóversenyre benevezni "csapatépítési" tréning keretében. A nevezési díjat a kft. fizeti. Az így kifizetett nevezési díj megfelel-e a sporteseményre szóló adómentes juttatásnak, vagy természetbeni juttatásként adókötelezettsége keletkezik a társaságnak? Köszönettel: Juhász Kati

Dolgozók részére vásárolt rekreációs szolgáltatás adómentessége Kérdés

Egy kft. a dolgozóinak "ép testben ép lélek" alapon jógaoktatást és uszodai bérletet biztosít. A számla természetesen a cég nevére van kiállítva, de az áfát nem igénylik vissza. Elszámolhatók ezek a költségek? Lehet ez adómentes juttatás úgy, hogy a cégnek nem kell utána megfizetni az adót és a járulékot? Köszönettel várom válaszukat.

Mit lehet tenni a fel nem használt lakáscélú támogatással? Cikk

Nem tudta felhasználni a munkavállaló a munkáltatótól kapott lakáscélú támogatást, mivel meghiúsult a lakásvásárlása, hogyan fizetheti vissza adómentesen? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

SZÉP-kártyások, figyelem: elveszhet a támogatás!* Cikk

Május végén lejár a felhasználási határidejük a 2016-ban SZÉP-kártyára utalt összegeknek, s a plasztiklap érvényességét is érdemes ellenőrizniük a kártyatulajdonosoknak.

Kulturális rendezvény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném kérni a véleményét, hogy a bűvészelőadás kulturális rendezvénynek minősül-e, és így adómentes juttatásként adható-e az erre a programra vásárolt jegy? Válaszát előre is köszönöm!

Extrém hideg: a forró tea adómentes, de a kávé nem az Cikk

Vörös-kód riasztás figyelmezteti a lakosságot, hogy tavasz helyett napokig tartó szokatlan hideg lesz. Mi a teendőjük a hóban, fagyban, hidegben dolgozók munkáltatóinak?

Szálláshely besorolású ingatlan Kérdés

A társaság szálláshely besorolású ingatlannal rendelkezik. Ebben távoli lakhellyel rendelkező dolgozóinknak biztosítunk tartósan lakhatást. Az albérleti hozzájárulás havi piaci értékének 60 ezer forint/fő/hó összeget állapítottunk meg. A főkönyvi könyvelésben. szeretnénk kimutatni ezen értékeket, melynek számviteli elszámolásához kérünk segítséget. Vagy csak könyvelésen kívüli nyilvántartással, számítással igazoljuk a dolgozók lakhatása miatt az adómentességet? Például lehetséges-e a 2. számlaosztályban nyilvántartásba venni az 58 Saját teljesítménnyel szemben? Ezt követően kivezetnénk T55 Személyi költségek K 225 vagy 26? A felmerült rezsiköltségek, karbantartási költségek áfáját véleményünk szerint levonhatjuk, mivel szálláshely besorolású az ingatlan, és kizárólag a vállalkozás érdekében kerül használatba. Kérjük, ezt is legyen szíves véleményezni. Együtt gondolkodásukat előre is köszönjük. Négyökrüné

Adómentes juttatás Kérdés

Érdeklődöm, hogy 2018-tól valóban maradt-e az önkéntes nyugdíjbiztosításra a munkáltató által befizett összeg adómentessége? A biztosító dolgozójától kaptam azt az információt, hogy ez adómentes maradt.

Munkába járási költségtérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megbízási szerződéssel foglalkoztatott munkavállaló részére is adómentesen kifizethető-e a munkába járással kapcsolatos kilométerenként 15 forint utazási költségtérítés? Köszönettel: Vincze Ildikó

Édességcsomag adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyházi fenntartású közoktatási intézmény saját tanulóinak édességekből összeállított, 1000 forintot meg nem haladó értékű mikuláscsomagot ajándékozott. Adhatja-e adómentesen, ha nem, minek minősül, egyes meghatározott vagy béren kívüli juttatásnak, vagy más adózás vonatkozik rá? Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzemanyag hatósági/piaci ár könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Földbérleti díj kifizetése

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs