355 találat a(z) adómentes juttatás cimkére

Utazási költségtérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hivatali, üzleti utazás esetén a kiküldetési rendelvény alapján fizetett költségtérítés összegéből igazolás nélkül elszámolható elismert költségnek minősül a kiküldetési rendelvényben feltüntetett kilométertávolság szerint a jogszabályban meghatározott üzemanyag-fogyasztási norma és legfeljebb a NAV által közzétett üzemanyagár, valamint 15 forint/kilométer általános személygépkocsi normaköltség alapulvételével meghatározott összeg [szja-törvény 3. számú melléklet II./4. és 6. pont; 60/1992.kormányrendelet]. Szeretném kérdezni, hogy a kilométerenkénti 15 forint általános személygépkocsi-normaköltség egy fix összeg, vagy az a kifizető által "adómentesen" fizethető maximális összeg, amitől a kifizető akár el is térhet, ennél alacsonyabb összegben is meghatározhatja? Válaszát előre is köszönöm!

Belföldi sofőr napidíja Kérdés

Tisztelt Szakértő, vélemyényét kérem. Abban az esetben, ha a cégnek vannak 24 tonnás és 3,5 tonna alatti gépkocsijai is, és van fuvarozói engedélye, akkor adható a kis autót vezető sofőrnek a 3000 forintos napidíj adómentesen? Előre is köszönöm.

Ennyi lesz a diákhitel kamata 2018-ban Cikk

A Diákhitel1 kamata 2,3 százalék marad a 2018. január 1-je és június 30-a közötti időszakban. A kötött felhasználású Diákhitel2 2017. október 1-je óta kamatmentes az állami kamattámogatásnak köszönhetően – közölte a Diákhitel Központ (DK) Zrt.

Lakástámogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 36 órás munkaviszonyban (határozatlan idejű) dolgozónak a cafetérián belül hiteltörlesztést adott a cég. A kérdésem arra vonatkozik, hogy előtörlesztésre 2 millió forintot lehet-e adómentesen adni a dolgozónak? A lakásvásárláshoz több mint öt éve kapott támogtást. Az szja-törvényen belül évi 1 millió forint adhatóságáról olvastam, csak a kérdésem az, hogy az előtörlesztés nem adható-e mint további támogatás? Válaszát előre is köszönöm.

Mobilitási célú lakhatási támogatás Kérdés

A munkáltató a dolgozónak visszamenőlegesen több havi albérleti díját mobilitási célú lakhatási támogatásként kifizetheti-e? Adómentesség minden feltételének a dolgozó megfelel. Hné

Járóbeteg-ellátás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik cégem járóbeteg-ellátást biztosít néhány dolgozójának, illetve a tulajdonos ügyvezetőjének 50 ezer, 100 ezer és 250 ezer forint kategóriákban. Szeretném megtudni, hogy ez belefér-e az adómentes juttatások körébe, illetve ha nem, a cégnek vagy a magányszemélynek kell-e utána adót fizetni, s ha igen, mennyit? Köszönöm előre is a válaszukat!

Tanulószerződés számfejtése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Munkaviszonyban álló munkavállalónk tanulását támogatva tanulószerződést kötöttünk vele. Így kettős jogviszonyban van nálunk. Kérdésem a következő: a kötelező juttatáson felül biztosítani kell részére a gyakorlati napokon a kedvezményes étkezést, valamint a vizsgákra, beszámolókra való utazás során meg kell téríteni részére az utazást, amelyek 2017.01.01-től adómentes juttatásnak minősülnek. Az étkezést olyan formában biztosítanánk neki, hogy a telepen lévő büfében meleg ételt ehetne a gyakorlati napjain, és erről számlát állítana ki a büfé a cég részére. Ez tudtommal lehetséges megoldás, mivel nem szabályozza a törvény, pontosan milyen módon kell az étkezést biztosítani. Ha ezt a módot választjuk, akkor – annak ellenére, hogy a számlát beállítjuk a könyvelésbe – le kell-e számfejteni ennek az összegét a kötelező juttatással együtt? Valamint a részére térítendő utazási költségtérítést is kell-e számfejteni, vagy elegendő, ha a jegyről kapott számlát berakjuk a könyvelésbe? Válaszukat előre is köszönjük!

Tanulószerződéssel foglalkoztatott részére adott kötelező juttatás Kérdés

A következő ügyben kérek állásfoglalást. Tanulószerződéses tanuló részére járó kötelező juttatások közül a napi háromszori étkezés helyett a gyakorlati képzést folytató szervezet étkezési utalványt szeretne adni vagy pedig SZÉP-kártya vendéglátás alszámlára utalt összeggel szeretné ezt a kötelezettségét teljesíteni. Milyen adóteherrel adhatja a fenti juttatásokat? Besorolható-e az így adott juttatás az szja-törvény 1. melléklet 4.37. pontjában lévő adómentes juttatások körébe? Válaszát előre is köszönöm!

Munkaruházat elszámolhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Salátabokszot üzemeltető kft. dolgozóinak emblémázott pólókat, illetve – az üzlethelyiség elhelyezkedése miatt – pulóvereket vásárolt. Mivel az üzletben készítik a salátákat, önteteket, így a munkavégzés során a saját ruhájuk nagy mértékben koszolódhatna. A kérdésem az lenne, hogy a felsőruházatot adómentesen adhatja-e a kft. dolgozóinak, illetve szükséges-e munkaruházati szabályzatot készítenie az elszámoláshoz. A dolgozók hazavihetik-e a kapott pólókat, vagy a cégnek kell biztosítani azok tisztítását? Ennek adózási szempontból van-e jelentősége? Köszönjük a segítséget!

Munkába járás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: a munkavállaló állandó lakcíme 200 kilométerre van a munkahelyétől. A munkába járás helyben torténik. Ebben az esetben kell-e a dolgozó részére a havi maximum négy alkalom hazautazási költséget megtéríteni, és mennyi a fizetendő minimum térítés a négy alkalomból? Csak közösségi közlekedési költségtérítés lehetséges, vagy alkalmazható a 9 Ft/km költségtérítés, ha a dolgozó állandó lakhelye Budapesten van, a munkavégzés helye pedig Miskolcon? Ha a dolgozó nem adott le nyilatkozatot, hogy honnan jár be dolgozni, de utólag több hónapra visszamenőleg megigényli a 9 Ft/km költségtérítést, jogos-e az igénye, adómentesen kifizetheti-e utólag ezt az összeget a munkáltató? Köszönettel a választ.

Hazautazás Kérdés

Ha egy munkavállaló nem kéri a hazautazás költségét, azt akkor is kötelező számára kifizetni? A munkavállaló tavaly jött a kft.-hez. Ha kéri a hazautazás térítését, az az elmúlt évre is jár neki? És ha idén fizetem ki a tavalyi költséget, ami adómentes, az ebben az évben is adómentes vagy terheli a kft.-t valamilyen adó?

Egyesület adózási kérdései Kérdés

Tisztelt Szakértő! Orvos tagokból álló egyesülettel kapcsolatban a következő adózási kérdések merültek fel. Az egyesült kifizet a tagjainak konferenciákhoz kapcsolódóan utazási költséget (repjegy, szállás, étkezés). Ezt adómentesen teheti az szja-törvény 7. § (1) bekezdésének d) pontja alapján. KÉRDÉS 1: Szükséges az egyesület nevére szóló számla, vagy elég, ha a számla a tag nevére szól? KÉRDÉS 2: Fizethet ki ilyen költséget az egyesület a nevére szóló számla alapján nem tagoknak is adómentesen (ha például pályázatot írt ki, amit egy fiatal orvos nyert meg, aki nem tag)? Illetve lehet az egyesületnél pályázni nemzetközi vizsgadíjak megtérítésére is, nemcsak tagoknak. Ők hoznak számlát, vagy valami dokumentumot a vizsgadíjról. KÉRDÉS 3: Kifizethetik nekik adómentesen az egyesület nevére szóló számla alapján ezt a díjat akkor, ha nem tagok? Ha nem, akkor hogyan adózik? Az említett tevékenységek mind alapszabályban meghatározott alapcélok. Segítségét előre is köszönöm.

Lakhatási támogatás: itt vannak a részletek, kinek, hogyan adható Cikk

A vállalkozások munkaerőhiányának enyhítése, a munkavállalók elhelyezkedésének elősegítése érdekében a munkáltatók kedvező adózási feltételekkel úgynevezett mobilitási célú lakhatási támogatást adhatnak a munkavégzés helyétől távol lakó munkavállalóik számára. Cikkünk ismerteti e juttatásra vonatkozó szabályokat.

Saját tulajdonú személygépkocsi költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemélynek saját tulajdonú személygépkocsi céges használatára tekintettel, kiküldetési rendelvény alapján, a NAV által közzétett üzemanyagár és kilométerenként 15 forintos általános személygépkocsi-normaköltség alapulvételével költségtérítést fizetünk ki. Munkavállalónk kéri, hogy térítsük meg részére a céges üggyel kapcsolatos parkolási díjat is a cég nevére szóló számla alapján. Kérdésem az lenne, hogy kifizethető-e ez a költségtérítés adómentesen? Vagy ez már a NAV által közzétett üzemanyagár, valamint a 15 forint/kilométer általános személygépkocsi-normaköltség alapulvételével kifizetett összeg feletti költségtérítésnek minősül, és így cégautóadó-fizetési kötelezettség keletkezik? Köszönettel: Mónika

Munkáltatói adómentes támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk szeretne adómentes munkáltatói támogatást nyújtani munkavállalóinak. Munkavállaló 1-nél: Teljes felújítás történik, a falakig visszabontanak mindent, a munkavállaló teljes mértékben önerőből végzi a korszerűsítést, nem vesz fel hitelt. Adhatok-e adómentesen, közvetlenül a munkavállalónak támogatást? A fiatal házaspár az együtt költözésnél figyelembe vesz két tervezett gyermeket, így a méltányolható lakásigénynek megfelel az ingatlan. Mi történik akkor, ha nem születik meg mindkét gyermek, csak az egyik? Keletkezhet-e adófizetési kötelezettség később? A kiadásokat csak számlával lehet igazolni? Munkavállaló 2-nél: Új házat építenek, nem vesznek fel hitelt pénzintézettől, a méltányolható lakásigénynek megfelel az ingatlan. Nyújtható-e közvetlenül a munkavállalónak az adómentes támogatás? Ezek a támogatások mind a magánszemély, mind a cég részéről adómentesek? A munkáltatói adómentes lakáscélú támogatás csak hitel törlesztésére használható? Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzemanyag hatósági/piaci ár könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Földbérleti díj kifizetése

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs