10 találat a(z) adókijátszás cimkére

Online piacteret üzemeltetők figyelem! Ilyen adatszolgáltatási kötelezettségek várhatók Cikk

Az Európai Unióban az adójogszabályok meghozatala nemzeti hatáskörben van, ugyanakkor törekvés az is, hogy biztosítsák a piaci szereplők azonos feltételek közötti működését. A márciusban elfogadott új irányelv célja, hogy az összes digitális platformra egységesen ugyanazok az adatszolgáltatási előírások vonatkozzanak, és az adóhatóságok közötti adatszolgáltatás a már bevált információcsere-mechanizmussal valósuljon meg. Cikkünk a DAC 7 legfontosabb elemeit ismerteti.

Magyar áfaügyben döntött az EU Bírósága – a magyar adóhatóság gyakorlatát is alakíthatja Cikk

Az Európai Unió Bírósága ma annak nyomán hozott ítéletet, hogy a Jalsovszky által képviselt Krakvet nevű lengyel társaság korábban beperelte a magyar adóhatóságot. Az Európai Unió Bírósága újfent megerősítette, hogy hol húzódik a határ az adókijátszás és a jogszerű adótervezés között. Ez a magyar adóhatóságot is eddigi gyakorlata újragondolására késztetheti.

Az őrző-védő cégek ellenőrzésére buzdítja a megbízóikat a NAV Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tapasztalatai alapján a személy- és vagyonvédelmi szektorban jellemző a számlázási láncolatokkal elkövetett adókijátszás, adóelkerülés. Ennek leggyakoribb formája, hogy az áfaszabályok kijátszásán túl a vagyonőrök foglalkoztatása után nem fizetik meg a közterheket.

Pénzmosás, adókikerülés, adókijátszás elleni ajánlásokat fogadott el az Európai Parlament Cikk

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a képviselők elfogadták a parlament pénzmosás, adókikerülés és adókijátszás feltárására és megelőzésére létrejött úgynevezett PANA-bizottságának 211 ajánlását.

Számlabefogadó? Ezt teheti adókijátszás gyanújakor Cikk

Milyen intézkedéseket tegyen a számlabefogadó, ha adókijátszás gyanújára utaló körülmények merülnek fel? Mi az, ami a szokásos üzleti gondosság körében minden esetben elvárható az adóalanytól? Milyen eszközök segítik a tájékozódást? A NAV megmondja.

A számlabefogadó is részese lehet az adókijátszásnak Cikk

Mikor tagadható meg a számlabefogadó adólevonási joga? Mely objektív körülmények alapján állapítható meg, hogy az adóalany tudta vagy tudnia kellett volna: adókijátszásban vesz részt? Mikor kell a számlabefogadót az adókijátszás résztvevőjének tekinteni? A NAV erről szóló útmutatóját ismertetjük.

Áfalevonási jog: új útmutatót adott ki a NAV Cikk

Új útmutatót jelentetett meg a NAV az áthárított általános forgalmi adóra vonatkozó levonási jog érvényesítéséről és annak adóhatósági ellenőrzése során figyelembe vett szempontokról. A 3012/2017. számú útmutató 2017. augusztus 4-étől érvényes.

Körbeszámlázós ügyben döntött a Kúria Cikk

A gazdasági esemény nem a számlákban szereplő felek között valósult meg, adóellenőrzéskor a NAV megállapította, hogy a számlabefogadó tudott, illetve tudnia kellett volna az adókijátszásról, ezért adókülönbözet megfizettetése mellett bírsággal is sújtotta az adózót. Az ügy a Kúrián kötött ki.

Amikor a cégnek tudnia kellett arról, hogy adókijátszásban vesz részt Cikk

A munkát ténylegesen elvégző személyek és a számlabefogadó között munkaviszony fennállása nem állapítható meg, ha a jogviszonyt polgári jogi elemek határozzák meg – szögezte le a Kúria a Kfv.VI.35.625/2016. számú adójogi jelentős ügyben. Ugyanakkor azt is megállapította a Kúria, hogy a szerződő vállalkozásnak tudnia kellett volna arról, hogy adókijátszásban vesz részt, ezért nem gyakorolhatja áfalevonási jogát.

Az adókijátszás elkerüléséről is tárgyal hétfőtől az Országgyűlés Cikk

A jövő hétfőn összeülő Országgyűlés napirendi pontjai között szerepel az adóelkerülés megakadályozását segítő nemzetközi egyezmény jegyzőkönyvének kihirdetése.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szolárkezelő egyéni vállalkozó támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Kapott támogatás katabevétel-e?

Szipszer Tamás

adószakértő

Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close