61 találat a(z) adójóváírás cimkére

Nyesz-r Kérdés

Buda-cash ügyben érintett vagyok, ahol a nyesz-r számlámat vezették. A nyugdíjelőtakarékossági számlát 2007.12. 28-án nyitottam, 2014. évben nyugdíjba mentem. 2015. évben valószínűsíthető, hogy megszűnik a számlám. A 2014.évre vonatkozó adójóváírást visszaigényelhetem, ha igen, kérhetem-e egy tetszőleges bankszámlaszámra az utalást, amely nem nyesz-r számla?

Családi adókedvezmény érvényesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk 3 gyermeket nevel, férjével fele-fele arányban nyilatkoztak a családi adókedvezmény igénybevételéről. Közel azonos mértékű a fizetésük. Munkavállalónk havi bruttó fizetése 278 000 forint, így minden hónapban az szja-kedvezmény mellé járulékkedvezményt is igénybe vesz. November hónapban jutalmat kapott, ezért az szja-kedvezményen felül is volt még befizetendő szja-ja (50 ezer forint). Év végén szeretne utalni az egészségpénztárába a 20 százalékos adóvisszatérítés miatt. Ha éves szinten körülbelül összesen 7 027 000 forint lesz a jövedelmük, és van 100 ezer forint befizetett szja-juk, akkor, ha 100 ezer forintot befizetnek az egészségpénztárba, akkor az adóbevalláskor igénybe tudják venni a 20 százalékos adókedvezményt mind a ketten? Esetleg csak például a feleség fizessen be az egészségpénztárba 50 ezer forintot, és majd módosítják a megosztást úgy, hogy a férj veszi nagyobb összegben igénybe a kedvezményt, és így nagyobb járulékkedvezményt fog igénybe venni, a feleség pedig nem vesz igénybe járulékkedvezményt és még befizetendő szja-ja is lesz, amiből igénybe tudja venni a kedvezményt. Válaszát előre is köszönöm.

Így ad 5-15 milliót a magyar állam pluszmunka nélkül tízezreknek Cikk

Egy közepes méretű pesti lakás árának megfelelő összeggel (10-14 millió forinttal) maradt több – családi adókedvezmény nélkül – az új adó- és járulékrendszer révén három év alatt azoknak a felső vezetőknek a zsebében, akik havi bruttó 2-2,5 millió forintot keresnek, anélkül, hogy egy fillérrel is emelkedett volna a fizetésük. Eközben összesen 290 ezer forintot vett el az adójóváírás eltörlése, valamint az egyéni járulékterhek emelkedése azoktól, akik ez idő alatt mindvégig havi bruttó 100 ezer forintot kerestek.

Lesz még egyszer adójóváírás? Cikk

Egyes szakmai portálokon figyelemreméltó elemzések arról szólnak, hogy a – csak kétharmados parlamenti többséggel megváltoztatható – stabilitási törvény előírásai lehetetlenné teszik az egykulcsostól eltérő adózást, az adójóváírás visszaállítását és (a családi kedvezmény kivételével) elvileg még a meglévő kedvezmények rendszerét is megkérdőjelezik a személyi jövedelemadózásban. Van más megoldás?

Bajnai visszahozná az még egy adókulcsot és az adójóváírást Cikk

A bizalom a gazdaságnak azt jelenti, amit a remény az emberek számára - ezzel vezette fel Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök a Haza és Haladás és az Együtt 2014 gazdaságpolitikai elképzeléseit hétfőn Budapesten, a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány és az Együtt 2014 gazdaságpolitikai elképzeléseit bemutató konferencián. A rendezvényen Oszkó Péter volt pénzügyminiszter az adójóváírás újbóli bevezetésére és második adókulcsra tett javaslatot.

A munkáltatói terhek 20 milliárd euróval csökkennek és emelkedik az áfa Franciaországban Cikk

A versenyképesség javítása érdekében adójóváírás formájában 20 milliárd eurós tehercsökkentést jelentett be kedden a francia kormány a vállalkozások számára, a következő három évre. Az összeg felét megtakarításokból, 10 milliárd eurót pedig a 2014-ben hatályba lépő áfaemelésből finanszíroz az állam.

Adójóváírás és új Mt.: 10-ből 3 munkavállaló fizetése csökkent a szabályok változása miatt Cikk

Tízből három munkavállaló fizetése csökkent a térségben az adójóváírás kivezetése és az új Munka törvénykönyvének hatályba lépése miatt - mondták szakszervezeti vezetők kedden Győrben sajtótájékoztatón.

Teljes a káosz a bérkompenzációs adókedvezmény számítása körül Cikk

Az adójóváírás kivezetése miatti nettóbér csökkenést hivatott ellensúlyozni a szociális hozzájárulási adót mérséklő kedvezmény. Minden adókedvezmény igénybevételekor óvatosnak kell lenni, mert egy utólagos ellenőrzéskor az adóhatóság elsősorban a kedvezmények igénybevételének jogosságát vizsgálja. Míg az adózóknak a törvény hatálybalépésekor azonnal kell tudniuk értelmezni a törvényt, addig az adóhatóság néha évekkel a hatálybalépés után alakítja ki álláspontját. A NAV álláspontját sajnos nem mindig a hatályos törvények szövege, hanem a költségvetési igények határozzák meg.

Kompenzálja a kormány a kismamákat Cikk

Jövedelempótlékot kapnak azok a kismamák, akiket hátrányosan érint az adójóváírás lehetőségének megszűnése - tájékoztatott a kormány döntéséről a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.

Gyed, tgyás: kompenzációt tervez a kormány, de nem mindenkinek Cikk

Jövedelempótlékot igényelhetnének a jövőben a terhességi gyermekágyi segélyben, illetve gyermekgondozási díjban részesülők a kormány tervei szerint. A kompenzáció azonban nem mindenkinek járna. Az előterjesztés szerint csaknem 80 ezer szülő van, aki az adójóváírás eltörlése miatt kevesebb juttatást kap kézhez, mint tavaly.

A legfontosabb szja-változások 2012-ben Szakértői Kommentár

A személyi jövedelemadó (szja) mértéke változatlanul egységesen 16 százalék 2012-ben. Megszűnt az adójóváírás, ugyanakkor az összevont adóalap sávossá vált, az éves jövedelem 2 millió 424 ezer forintot (havi 202 ezer forint) meg nem haladó részét nem kell bruttósítani, míg a meghaladó jövedelemrészt továbbra is 1,27-szeres szorzóval kell az összevont adóalapba beszámítani. Mi változik még a?

Bérkompenzáció: az alacsony keresetű, több gyerekes családok járhatnak jól Cikk

A minimálbér adómentessé tételekor - 2002-ben - szakmai hibát vétettek a döntéshozók. Nem csak az akkor 50 ezres minimálbért tették az adójóváírással adómentessé, hanem a havi 50 és 100 ezer között keresőknek is 6 ezer forinttal növekedett a nettó fizetése. Ez 2003-tól a költségvetésnek évi 140 milliárd forint be nem tervezett plusz kiadást jelentett. Most megismétlődni látszik a 2003-as év.

Bérkompenzáció: visszautasíthatatlan ajánlat? Szakértői Kommentár

A költségvetési bizottsági módosító indítványként terjesztette be a bérkompenzációs javaslatot, amely az adójóváírás kivezetése miatt vált szükségessé. Tegnap az Országgyűlés elfogadta, de a végszavazásra csak egy hét múlva kerül majd sor. Amennyiben a végszavazáson is rábólintanak a módosítóra, a megvalósítás egy vagyonba kerülhet a költségvetésnek. Milyen cégek jogosultak a javaslatban foglalt adókedvezményre és milyen feltételekkel?

Tízezer forinttal csökkenhet a nettónk jövőre Cikk

Az adójóváírás kivezetése pedig jelentős nettó kereset csökkenést jelent, ami akár a tízezer forintot is elérheti, a kompenzációról pedig nem tudni semmit. Ha így marad, az adózók 70-80 százaléka rosszabbul fog járni Angyal József, az Adózóna okleveles adószakértője.

Sovány bérkompenzáció várhat a munkavállalókra Cikk

Csupán 170-180 ezer forintig kompenzálnák a munkavállalókat az adóváltozások és a járulékemelés miatt. A kormány és a munkáltatók koncepciója a névleges nettó keresetek megtartását célozza, vagyis a kompenzált bérek reálértéke csökkenni fog jövőre. A kompenzáció 65-75 százalékát az állam állná, ami 100 milliárd forintba kerülne a költségvetésnek.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tűzifa adómentessége

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Tárgyi adómentes szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs