105 találat a(z) adófizetés cimkére

Cég ajándékozása Kérdés

Kft. magánszemély részére ajándékoz nagyobb összeget az adózott eredményéből. Kérdésem: ezt milyen formában teheti meg, milyen adóvonzata lesz a kft.-ben, illetve hogyan adózik utána a magánszemély?

Szövetkezeti tag támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság a következő járulékcsökkentő javaslatot tette cégünknek: a munkavállalók munkaviszonyát megszüntetjük, a munkavállalóink tagként belépnek egy szövetkezetbe, az egyébként változatlanul nálunk munkát végző dolgozók munkájának ellenértékét a szövetkezet havonta leszámlázza,és a szövetkezeti tagok (azaz a dolgozóink) részére az elvégzett munkáért járó díjat támogatásként fizeti ki. A szövetkezet által kifizetett támogatás szerintük mind a szövetkezet, mind a tag részére teljesen adó- és járulékmentes, csak az egészségügyi szolgáltatási járulékot kell megfizetni. Emiatt jelentős költségmegtakarítás jelentkezik nálunk, mint a szövetkezet szolgáltatását igénybe vevőnél, illetve jelentősen nő a szövetkezeti tagok jövedelme (bár biztosítási jogviszonyuk nem lesz). Cégünk kételkedik abban, hogy a fentiekben felvázolt konstrukció megfelel-e a jogszabályoknak, ebben kérjük véleményüket. Illetve arra sem találtunk jogszabályi hivatkozást, hogy a szövetkezeti tagnak kifizetett támogatás után valóban nem kell járulékot és adót fizetni, valamint levonni belőle. Válaszukat előre is köszönjük.

Egyéni vállalkozó osztalékelőlege Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben kérném válaszát: egyéni vállalkozó havi vállalkozói kivétje bruttó 120 ezer forint, mely után a járulékokat és az adóelőleget megfizeti havonta. Július hónapban szeretne vállalkozói osztalékelőleget felvenni, melyet magánszámlájára utalna, az utaláskor ezt a közlemény rovatban megjelölve. Értelmezésem szerint az egyéni vállalkozó, vállalkozói osztalékalap után csak tárgyévet követő év február 25-én (vagy a bevallás benyújtásakor) válik osztalékadó (16 %) és eho (14 %) fizetésére kötelezetté. Helyesen járunk-e el, ha a hónapban elutalt osztalékelőleg után nem állapítunk meg előlegfizetési kötelezettséget? Fizethet-e az egyéni vállalkozó osztalékelőleget? A magánszámlára utalást nem minősítheti-e a NAV vállalkozói jövedelemmé és adóztathatja meg utólagosan? Válaszát előre is köszönöm!

Nyeremény után kell-e adót fizetni? Kérdés

Adott cég nyereményjátékot szervezett, melyet mindenki számára elérhetően, médiában meghirdetett. Egy regisztráció elegendő lehet a nyeréshez. Hogyan kell eljárni a nyertesnek átadott nyereménytárgy tekintetében. Keletkezik-e adófizetési kötelezettség? A szerencsejáték törvény alapján hova sorolható ez a szervezés?

Házeladás Kérdés

Tisztelt Cím! 6 300 000 forintért eladtuk a szüleim házát. Kérdésem, hogy milyen esetben nem kell adót fizetni? Várom válaszát.

Távszerencsejáték adójának befizetése Esemény

Februás 5. Kötelezettség Kire vonatkozik Befizetés/Távszerencsejáték adója E,T

Önkéntesek foglalkoztatása Kérdés

Tájékoztatását szeretném kérni önkéntesek foglalkoztatásáról. Cégünk (Kft) sport rendezvények szervezésével foglalkozik, többen kerestek már meg minket azzal, hogy önkéntesként szívesen részt vennének a lebonyolításban, ingyen csak azért, hogy a sportolók mellett lehessenek. Az önkéntesek számára formaruhát és utazási költségtérítést biztosítanánk, illetve ha van lehetőség rá, egyszeri díjazásban részesítenénk őket. Kérném tájékoztatását, hogy milyen bejelentési és adófizetési kötelezettségünk keletkezik. Köszönettel.

Egy utalással fizethetik hamarosan közterheiket a cégek Cikk

A cégek, az egyéni vállalkozók ezentúl egyetlen pénzmozgással róhatják le közterheiket az egyszerűsített adóbefizetés részletszabályairól hamarosan megjelenő rendelet alapján - írta a Magyar Nemzet.

A NAV a katásokat figyelmezteti Cikk

Az állami adóhatóság több esetben is azt tapasztalta, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) alanyiságot választott adózók hátralékkal rendelkeznek, ami végrehajtási eljárás megindítását vonja maga után - hívja fel a figyelmet a Nemzet Adó- és Vámhivatal (NAV).

Egyre többen nem fizetnek adót Cikk

Március végén megközelítőleg kétezermilliárd forintnyi köztartozást tartott számon az adóhivatal, a tartozást félmillió cég és 1,2 millió magánszemély, e körben az összes adóköteles egynegyede halmozta fel - ismerteti hétfői számában a Magyar Nemzet.

Nyolc jó dolog adóforintokból Cikk

Az adónk újraelosztása közben, a méretes bakik mellett találni néhány olyan projektet is, aminek akár örülhet is az, aki befizette rá a beugrót. A lista természetesen nem tükröz semmilyen sorrendet és teljességet. Kedves olvasók, kommentben várjuk a Ti kedvenceiteket!

Tavaly nem fizetett adót a Facebook Cikk

A Facebook tavaly nem fizetett társasági adót, sőt 429 millió dollár adó-visszatérítés is jár neki - írja a Citizens for Tax Justice szervezet jelentése.

Cafeteria: trükk vagy bumeráng? Szakértői Kommentár

Az interneten kering egy tévhit, mely szerint az úgynevezett „cafeteria-trükkel” könnyen kikerülhető a munkabér vagy más járandóság közterheinek egy része vagy akár egésze. Az ötletgazda szerint a megoldás a magánszemélynek adott olyan kedvezményes vagy adómentes adózású utalvány-juttatás, amelyet az utalvány forgalmazója némi jutalék ellenében közvetlenül a magánszemélytől vált pénzre. Bizonyos cégek már hirdetnek is ilyen konstrukciókat, sőt „utalványtőzsde” is létezik. Úgy tűnik, a „trükk” még nem érte el a hatóságok ingerküszöbét, de csak idő kérdése, hogy a NAV ellenőrzési kampányt indítson, akkor pedig pórul járhatnak azok, akik felülnek az effajta adókímélő buzdításnak.

Nyeremény adófizetési köteltzettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk futball és egyéb sportmeccseket kíván bonyolítani díjazásos rendszerben. Egy példával szemléltetve: egy focimeccs nevezési díja 6000ft bruttó/csapat(mely magába foglalja a pályahasználatot, bírói díjat, szervezési díjat), így a két csapat összesen 12.000 Ft-ot fizet be. A mérkőzés győztese a 12.000 Ft-ból 10.000 Ft-ot megnyer. Ebben az esetben milyen adókötelezettségek terhelik? El tudja számolni magánszemélyként a csapat a nevezési díjat?Válaszát előre is köszönöm.

Gérard Depardieu kevesebb adót akar fizetni Cikk

Belga területen vásárolt magának lakhelyet Gérard Dépardieu francia színész, hogy kevesebb adót kelljen fizetnie - erősítette meg a belga médiának egy határ menti település polgármestere.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Adómentes temetési segély

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kiskereskedelmi adó

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Visszakerülés kivából a tao hatálya alá.

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close