105 találat a(z) adófizetés cimkére

Osztalék kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha jól tudom, a kft. taggyűlése határozhat arról, hogy a megszavazott osztalékot nem fizeti ki azonnal, csak egy későbbi időpontban. Kérdésem, hogy már a döntéskor be kell fizetni az szja-t és a járulékot, vagy csak a kifizetéskor kell az adókat megfizetni? Köszönöm a segítséget!

Lehet-e adómentes az ingyenes szolgáltatás? Cikk

Szépségszalon bizonyos ideig, akció keretében, egyes munkáltatók dolgozóinak ingyenesen szeretne szolgáltatni, ezt hogyan lehet lebonyolítani? Egyáltalán lehetséges-e? Hogyan kell dokumentálni, bizonylatolni, adózni utána? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia, okleveles adószakértőnk válaszolt.

Ajándékkönyv, ajándéktárgy adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Költségvetési szerv rendezvényszervezés keretében az előadó részére könyvet kíván ajándékba adni. A rendezvény (például író-olvasó találkozó) ingyenesen látogatható, az előadó felolvas vagy előadást tart, tiszteletdíjat részére nem fizetnek. A könyvet köszönetképpen kapja a részvételért. Kérdésem, hogy ebben az esetben milyen adófizetési kötelezettség terheli a magánszemélyt, illetve a kifizetőt? Másik eset, hogy születésnapra (kiemelkedő közéleti munkájáért) kortárs alkotó által készített ajándéktárgyat kap a megajándékozott. Ebben az esetben mi a helyes eljárás adózás szempontjából? Válaszát előre is köszönöm.

Egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

A magánszemélyt terheli-e adó-, tb-fizetési kötelezettség, ha helyette más fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékát? Oké, hogy például, ha a kft. fizeti egy nem biztosítotti jogviszonyban lévő ember helyett az egészségügyi szolgáltatási járulékot, s a kft.-t ezért más "büntető" befizetésre nem kényszerítik, DE! Mi van a magánszemély esetében? Őneki a más által – helyette – fizetett járulék miatt kell-e például szja-t stb. fizetni?

NAV-adók befizetési határideje Kérdés

Egyik teherautónkat a vámosok megállították Budapesten. (A teherautón rönkfa volt, de ez mellékes.) A megállítás 13-án délelőtt 10 órakor történt. Kiderült, hogy az adófolyószámlán 350 000 forint adótartozásunk van. De ez az adótartozás 13-án a 08-as bevallás okán könyvelődött fel, melyet el is kívántunk utalni 13-án. Azért emelem ki a 13-át, mert 12-e vasárnapra esett, így minden 13-ára tolódott, de ez is mellékes. Tehát el kívántuk utalni a 350 ezer forintot körülbelül délben, amikor beérünk az irodába. Viszont mivel a teherautót a NAV megállította, s ez alapján megállapította, hogy adótartozás van, ezért nem engedték tovább. Lefoglalási cselekményt hajtottak végre. Közben a NAV valamelyik irodájából felhívtak, s tájékoztattak, hogy amennyiben átutaljuk most azonnal a 350 ezer forintot, akkor továbbengedik az autót. Besiettünk az irodába, s elutaltuk a 350 ezer forintot. A NAV részére e-mailen megküldtük az utalás tényét, s elengedték az autót. Ennyi dióhéjban. A kérdésem: mikor esedékes a járulék vagy bármilyen adó befizetése? A határidő napján 0 óráig, vagy 24 óráig? Tehát esetünkben 13-a 0 órakor már az adófolyószámlán kellett volna lennie, vagy elég lett volna, ha 24 óráig megérkezik? Mert ugye a bevallásra 12-e 24 óráig van lehetőség. Ha a 4 órás utalást nézzük, akkor, ha akár 16 órakor, az utolsó pillanatban utalok, akkor is határidőben megkapja a NAV a pénzt. Kérem, tájékoztasson, hogy van ez! Köszönöm.

Elszámolható költség, vagy sem? A versenylótartás esete egy orvossal Cikk

Mi minősül a vállalkozás érdekében felmerült kiadásnak? – tudakolta kérdésében olvasónk. Sinka Júlia, adó- és számviteli tanácsadó szakértőnk válaszolt.

Segítő családtag Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. burkoló tevékenységet folytat, amire rendelkezik képesítéssel a tulajdonos. Lakóház-építési tevékenységi kört is felvette, amire nem a tulajdonosnak hanem az édesapjának van képesítése. Kérdés, hogy van-e lehetőség arra, hogy az édesapát segítő családtagként bejelenteni (T1041-en?) Ha igen, kell-e utána adókat és járulékokat fizetni? Bért kell-e fizetni neki? Mi a különbség egy munkaviszony és egy segítő családtag között? Köszönöm.

Magánszemély megbízó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Létesíthet-e magánszemély saját házának felújítási munkáira megbízásos jogviszonyt nem vállalkozó magánszeméllyel? Ha igen, hogyan kell adót, és járulékot fizetni utána? Válaszát tisztelettel köszönöm, Szabó Jánosné

Üzembentartói jog átruházásából származó jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély ellenérték fejében átruházná gépjárműve üzembentartói jogát saját kft.-je részére. Kérdés: magánszemélynél milyen bevételnek minősül (összevonandó vagy elkülönült)? Az szja-n kívül terheli-e eho (14 vagy 27 %)? A kft.-nek – kifizetői minőségben – kell-e levonni a jövedelmadót és ehót, vagy ez a magánszemély bevallási és befizetési kötelezettsége az éves személyijövedelemadó-bevallásában? Köszönöm.

Több adót fizettünk májusig, mint tavaly ilyenkor Cikk

Az államháztartás központi alrendszerének 2015. év május végi halmozott hiánya 511,1 milliárd forintra teljesült. Ezen belül a központi költségvetés 588,5 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 47,0 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 30,4 milliárd forintos szufficittel zártak. Egy évvel korábban az államháztartás központi alrendszerének deficitje 681,7 milliárd forint volt – közölte az NGM.

Külföldi magánszemélynek fizetett osztalék utáni adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy magyar zrt. osztalékot fizetne év végén a 2014. évi nyereség után külföldi magánszemély részvényesének. Kell-e levonni tőle adót vagy ehót? Adózik-e Magyarországon, hogyha ő egyébként nem kötődik Magyarországhoz, nem él itt életvitelszerűen, nincs adóazonosítója, se TAJ-száma? Be kell-e őt vallani a 08-as bevalláson? Várom válaszát. Köszönettel.

Katás nyugdíjas foglalkoztatása Kérdés

Cégünk nem főállású (nyugdíjas) katás egyéni vállalkozót foglalkoztatna, heti 20 órában, mérnöki munkakörben, munkaszerződéssel. A szerződés határozott idejű. Kérdésem a következő: hogyan alakul ebben az esetben a foglalkoztatott járulékfizetési kötelezettsége? Munkaviszonya alapján a bruttó összeget 10 százalék nyugdíjjárulék, 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulék, 16 százalék szja és 27 százalék szociális hozzájárulási adó terheli? Ebben az esetben érvényesíthető az 55 év felettiekre vonatkozó szociális hozzájárulási adókedvezmény? Vagy: az a helyes, hogy szja-előleget nem vonunk utána, csak a 10 százalék nyugdíjjárulékot, mert az adót katásként maga megfizeti? Egyáltalán milyen jogviszonyban alkalmazhatunk nyugdíjas egyéni vállalkozót (munkaviszony, megbízási jogviszony)?

Grafikai tevezés felhasználási szerződéssel Kérdés

Kedves Szakértő! Munkanélküli, egyéni vállalkozással nem rendelkező grafikust tervezési feladatért a megbízó kifizethet felhasználási szerződés keretében? Amennyiben igen, milyen adókat, járulékokat kell fizetni utána? Illetve van az így kifizethető összegnek felső határa? Köszönöm szépen a válaszukat.

Ingatlanértékesítés után fizetendő szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérném ingatlanértékesítés és szja-fizetés vonatkozásában. Adott egy ingatlan, pontosabban egy lakóterületen lévő építési telek, amit jelenleg 6,5 millió forintért hirdetünk. A kérdésem az lenne, hogy, ha értékesítjük az ingatlant, a befizetendő szja mértéke pontosan mennyi lenne? Az ingatlant 2015-ben értékesítenénk, és megszerzés szerint 2007-ben lett ajándékozva illetékmentesen a jelenlegi tulajdonosnak. A legjobb tudomásom szerint a befizetendő adót a következőképpen számítanánk: Bevétel: 6 500 000 Ft Költség: Mivel nem meghatározható, ezért a bevétel 75 százalékát kell annak tekinteni? Jövedelem: 6 500 000 Ft - (6 500 000 Ft x 0,75) = 1 625 000 Ft Befizetendő szja: 1 625 000 Ft x 0,16 = 260 000 Ft Ez a számítás így helyes? Jól értelmezem? Segítségüket előre is köszönöm!

Természetben is lehet adót fizetni Cikk

Műalkotással is törleszthetik adókötelezettségüket az olaszok Dario Franceschini olasz kulturális miniszter bejelentése szerint. A felajánlott műkincseket szakértő bizottság értékeli.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Biztosítás adóvonzata 2

Szipszer Tamás

adószakértő

Egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Tervezett kata szigorítás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close