284 találat a(z) adóellenőrzés cimkére

Katás bt., katás egyéni vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! • Egy egyéni vállalkozó a katatörvény hatálya alá tartozik, és most szeretne egy bt.-t alapítani, szintén a katatörvény hatálya alatt. A bt.-ben ő lenne a kültag, és egyben kata alanya is lenne. A beltag az édesapja lesz, aki nyugdíjas. Kérdésem, hogy lehet-e egyszerre egyéni vállalkozóként és a bt. kültagjaként kata alanya? • Amennyiben egyéni vállalkozóként főállású kisadózó, akkor a bt.-ben lehet az illető nem főállású kisadózó? Az egyéni vállalkozásában volt egy NAV-ellenőrzés, ami nagyösszegű adóhiányt állapított meg. Az adókötelezettséget az adózó nem rendezte. • Amennyiben az egyéni vállalkozónak van életbiztosítása, azt a NAV inkasszózza? Köszönöm a válaszát.

Figyelem, lakáskiadók a NAV célkeresztjében! Cikk

Megkezdte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a közösségi szálláshelymegosztó-portálok adatainak elemzését. A májusi adatok alapján több mint ezer bérbeadónak érdemes rendeznie az államkassza felé az ingatlankiadásból származó jövedelme utáni elszámolást – hívta fel a figyelmet közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

NAV-ellenőrzés: új rendszer, brutális számok! Cikk

Célzottan kiválasztott adózók ellenőrzése, a jelenben zajló gazdasági események vizsgálata, az áfára koncentráló adóellenőrzések, az ekáer, az onlinepénztárgép-rendszer és a nemzetközi adatok beépítése a kockázatok feltérképezésébe – egyebek mellett ezekre az elemekre épül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új ellenőrzési rendszere. Erről Tamásné Czinege Csilla, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára tájékoztatta ma a sajtót.

Felelősségvállalás – ekáer Kérdés

Tisztelt Adószakértő! A következő témában kérném a segítségét. A vevő saját maga szervezi az áruszállítást 3,5 tonnás, nem útdíjköteles gépjárművel. A: az eladó tudja, de a vevő nem tudja, hogy a gépjármű a rendelt áruval együtt már meghaladja a 3,5 tonnát, ezért a vevő nem kér ekáerszámot. B: az eladó közli, hogy meghaladja a rendelés a súlyhatárt, de a vevő ragaszkodik a mennyiséghez. C: a vevő előre kért ekáerszámot, de az eladó nem hajlandó kiadni a súlyhatár feletti mennyiséget/az eladó hajlandó kiadni az árut. Közúti ellenőrzés során kiderült eltérésnél hogyan alakul a felelősségvállalás? Van-e jelentősége a bírság megítélésekor, hogy volt e ekáerszám, vagy nem volt? Mi a gépkocsivezető felelőssége (nincs hatósági zár), ő miért felel? Segítő válaszát köszönöm szépen.

Adóellenőrzés indult a vállalkozással szemben? Így lehet önrevíziózni Cikk

Egyes adókötelezettségek teljesítésére irányuló ellenőrzés indításáról értesítette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a társaságot, van-e lehetősége még ezt követően önrevíziót benyújtani – kérdezte olvasónk. dr. Szeiler Nikolett, ügyvéd, adószakértő válaszolt.

Adóellenőrzés: ezeken a helyeken esténként és hétvégén is felbukkanhat a revizor Cikk

A turisták által kedvelt üdülőhelyeken, vendéglátóhelyeken, strandokon, nyári fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken, szállásadóknál, rendezvényszervezőknél, tüzépeken is lehet számítani a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársaira munkaidőn kívül és hétvégén is, a július elejétől augusztus végéig tartó nyári országos ellenőrzések során.

NAV-ellenőrzés: akikért a revizorok az ország másik végébe is elmennek Cikk

Sok vidéki nagyváros adóhivatalában szokásos eljárás, hogy mindíg ugyanazokat a cégeket és magánszemélyeket vizsgálják újból és újból. A leggyakrabban Nógrád és Hajdú-Bihar megyében találkozhattunk véget nem érő adóvizsgálatokkal. Van olyan magánszemély, akit 2006 óta folyamatosan vizsgálnak, és létezik olyan cég, akinek évente 20-30 adóvizsgálatban is van része.

Amit a NAV árgus szemekkel figyel: menedzsmentdíjak és a transzferár Cikk

Idén is kiemelten szerepel az adóhatóság által deklarált ellenőrzési irányok között a kapcsolt vállalkozások közötti költség-ráfordítás elszámolások, az adózónál alkalmazott transzferárképzés gyakorlatának ellenőrzése. Általánosan kialakult – jellemzően a NAV revizorok által is osztott – nézet a vállalati menedzsment díjazásával kapcsolatban, hogy azt elsősorban a jövedelmek adótervezési szempontú átcsoportosítása vezérli. Mindezek okán jelen cikkünkben áttekintjük a menedzsmentdíjakhoz kapcsolódó transzferárazási kérdéseket.

Adóellenőrzés alatt a virágárusok Cikk

Az ekáer adatai szerint a Magyarországon értékesített vágott virág több mint nyolcvan százaléka Hollandiából származik, a kivitel hetvenkét százaléka pedig Ausztriába irányul, közölte az adhatóság. A NAV figyelemmel kíséri a szektorban tevékenykedő vállalkozásokat és szankcionálja a szabálytalanságoka

Importált termék után (kivetéssel) megfizetett adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! A NAV Vám- és Pénzügyőri Igazgatósága által lefolytatott ellenőrzés során kiderült, hogy ügyfelünk a vizsgálat tárgyát képező árut nem a megfelelő vámtarifaszám alatt vámoltatta. Utólagosan a vámáru-nyilatkozat adatait módosította úgy, hogy azt más VTSZ alá sorolta. Ennek következtében utólagos vám- és áfakötelezettséget szabott ki rá a hatóság. Kérdésem: az utólag határozatban kivetett, pénzügyileg teljesített áfa levonható-e (szerepeltethető-e az áfabevallás 70. sorában)? A választ köszönöm!

Nyugdíjjárulék-plafon 2012. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném kérni, ha lehet mielőbbi, iránymutatását. Nyugdíjas ügyvédnő könyvelője vagyok, és eddig bevett gyakorlat volt, hogy év végén az éves eredmény figyelembe vételével a keletkezett nyereség nagy részét, mint decemberi bért számfejtettem, és ameddig élt a nyugdíjjárulék-plafon, a napi mérték figyelembe vételével, azt felszorozva a decemberi 31 nappal, számfejtettem a 10 százalékos nyugdíjjárulékot. A NAV ellenőrzése során azt állítja, hogy rosszul jártam el, mert hiába egyszeri, decemberi bérfizetésről van szó, szerintük az éves plafont kellett volna figyelembe venni, mintha folyamatos lett volna a kivét. Kérdésem az lenne, hogy ha nem folyamatos a kivét, hanem éves szinten egyszer történik meg, akkor is az éves plafont kell-e figyelembe vennem? Mindez 2012. évben történt. Köszönöm mielőbbi válaszát! Üdvözlettel, Sárköziné

NAV-jegyzőkönyv Kérdés

Tisztelt Szakértő! A NAV egyes gazdasági események valódiságára irányuló ellenőrzést tartott cégünknél, egy konkrét szállítói partnerünk és köztünk létrejött gazdasági eseményt illetően (üzletviteli tanácsadás és piackutatás volt a szolgáltatás). Konkrétan megírta, hogy mire van szüksége, számla, szerződés, teljesítési igazolás és nyilatkozat az ügyvezető részéről a szokásos kérdésekkel, kivel állt kapcsolatban, hol ismerte meg, tud-e a partner részéről alvállalkozó igénybevételéről stb. Az ellenőrzés végén egy jegyzőkönyvet bocsátott ki, amiben az áll, hogy a vizsgálat megállapította, a dokumentumok nem támasztják alá kétséget kizáró módon, hogy a felek között a gazdasági esemény megvalósult. Mit lehet erre reagálni? Mit jelent ez pontosan az adózóra nézve? Kell-e a jegyzőkönyvre reagálni vagy majd csak a határozatra? A kész produktum dokumentációját be se kérte, hogy lehet akkor azt mondani, hogy nem valósult meg? Köszönöm válaszát.

Megjelent a decemberi VálaszAdó Cikk

Az adóhatósági ellenőrzés sokunkat érinthet, függetlenül attól, hogy vállalkozunk, vagy sem, van-e bevallási kötelezettség alá eső jövedelmünk. Az adóellenőrzést akár egy ingatlan vagy egy nagyobb értékű gépjármű vásárlása is kiválthatja. De okozhatja egy megromlott üzleti, baráti vagy házastársi kapcsolat miatt tett feljelentés is.

Készpénzfizetési korlát Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem áruértékesítéssel foglalkozó kft. (számítástechnikai eszközöket vásárol és ad el). A napokban nekem, mint a könyvelőjének bejelentette, hogy nagyobb mennyiségű és értékű árut fog vásárolni utánvéttel az egyik nagy áruházlánctól. Mivel készpénzzel fizet, tegyem azt, amit tenni kell. Kérdéseim: 1. Mivel ez a beszerzés meghaladja az 1,5 millió forintot, de még a 2 milliót is, a NAV felé be kell jelenteni, gondolom, ez nem kérdés (akkor nem kellene a NAV felé jelenteni, ha 2 millió forint alatt maradna. Ez esetben az 1,5 millió forintot meghaladó készpénzes kifizetés csak ellenőrzés esetén derülne ki.). Bejelentés alapján ügyfelem számíthat az Art. 172. § (20) f) bekezdés szerinti büntetés kiszabására? 2. Mivel ez egy nagy áruházlánc (amelytől vásárol) feltételezném, hogy a Pmtv. 33. § (4) bekezdés alapján van szabályzata, és vállalja, hogy az árukereskedelmi tevékenysége keretében elfogadhat 3,6 millió forintot elérő vagy meghaladó összegű készpénzt. De ezt nyilván én nem tudhatom, hacsak a szállítási feltételei között nem szerepel. Ez esetben a büntetés rá nem vonatkozna. A NAV 3002/2013-as útmutatójának utolsó mondata az én olvasatomban azt jelenti, hogy az Art.172. § (20) f) pontja alapján mindenképpen büntetést fizet az ügyfelem az 1,5 millió forintot meghaladó összegű készpénzfizetés után. Jól gondolom ezeket? Mielőbbi válaszukat várom, hogy a 15 napba beleférjek. Köszönettel: Kerékjártóné Irén

Kapcsolódó vizsgálat ellenőrzési határideje Kérdés

Tisztelt Szakértő! A NAV-bevallások utólagos ellenőrzésekor elrendelt kapcsolódó vizsgálatra vonatkozik-e az ellenőrzésre fordítható napok esetében az általános szabály, azaz a vizsgálatra vonatkozóan a 30 napos szabály? Vagy az Art. alapján esetleg a kapcsolódó vizsgálat lefolytatására fordítható időre vonatkozóan más a szabály? Üdv.: Bácsi Ferencné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

300 euró alatti EU-s termékértékesítés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számla dátuma, könyvelési periódus, áfa visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számlaadat-szolgáltatás alóli mentesség

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close