284 találat a(z) adóellenőrzés cimkére

Art. 1. § (3a) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves állásfoglalását. Az adózás rendjéről szóló törvény 1. § (3a) pontját alkalmazni kell-e a hatóságnak a 2015. évet megelőzően indított ellenőrzés során, amely ellenőrzés jogerős elbírálása 2015 végén történt? Köszönettel.

Elévülés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-nél vizsgálatot indított a NAV. Az ellenőrzés típusa: egyes adókötelezettségek vizsgálatára irányuló ellenőrzés. Ennek keretében 2007. és a 2009. évben a kft.-től távozott dolgozók kilépő igazolásait és bérjegyzékeit kérik az ellenőrök. Jogos-e a NAV kérése? Ha igen, miért, ha nem, miért nem? Köteles-e a kft. a 2007. és a 2009. évi bérjegyzékeket, kilépő dolgozói igazolásokat a NAV ellenőreinek rendelkezésére bocsátani? Egyáltalán terheli-e őt e dokumentumok vonatkozásában megőrzési kötelezettség? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Kata – költségszámlák Kérdés

Tisztelt Szakértők! Szeretném megtudni, hogy a katás vállalkozóknál a NAV kérhet-e költségszámlákat egy esetleges ellenőrzés során? Köszönettel.

Új rendszer jön az adócsalók kiszűrésére, az ekáer az etalon Cikk

Integrált kockázatkezelési rendszert kívánnak bevezetni a visegrádi országok, amelynek révén tovább szűkítik a csalók mozgásterét. Növelhetik a visegrádi államok költségvetési bevételeit és megvédhetik tisztességes vállalkozóit az év elejétől egységesen alkalmazott alulszámlázás elleni küszöbértékek egyes távol-keleti termékeknél, a közös kockázati profilok és az áfacsalás elleni harc legújabb eszközei – jelentette ki Tállai András Visegrádon, hat ország adó- és vámhivatali vezetőinek találkozóján.

Bírsággal fenyeget a NAV: be kell jelenteni, ha a könyvelőnél vannak az iratok? Cikk

Minden vállalkozásnak külön be kell jelentenie a könyvelő címét, ha csak a könyvelőiroda számítógépen van meg a könyvelése az adóhatóság kialakulóban lévő gyakorlata és az azt megerősítő írásbeli álláspontja szerint – figyelmeztetett az Adótanácsadók Egyesülete. Álláspontja szerint a kialakult gyakorlattól eltérő új bejelentés megkövetelése a vállalkozókat értelmetlen többletmunkára kényszeríti.

Adóellenőrzés: 15 milliós fogás az ekáerrel Cikk

Szabálytalanságokat tárt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer segítségével egy húsipari vállalkozásnál, melynek vezetője a kiszabott 15 millió forint adótartozást készpénzben megfizette – közölte honlapján az adóhatóság.

Készletnyilvántartási és árnyilvántartási kötelezettség II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! A napokban tettem fel a fenti témájú kérdést, és a választ is megkaptam rá. A feltett kérdésem lehet, hogy egy kicsit pontatlan volt, ezért további kérdésem lenne. A NAV ellenőrzés során felszólította az ügyfelet, hogy bocsásson a hatóság rendelkezésére "az értékesített árukról olyan kimutatást, melyben szerepelnek az értékesített áruféleségek nettó és kiskereskedelmi árai". Ez az a pont, amivel igazán nem tudunk mit kezdeni. Milyen nyilvántartás ez, és köteles a vállalkozó ilyen nyilvántartást vezetni? A korábbi válaszában foglaltakat megköszönve, ezúton is várom segítő válaszát.

Tényleg minden számlát lát jövőre a NAV? Cikk

Ugyan helyes célkitűzés az áfacsalások megakadályozása a tisztességes vállalkozások érdekében, de a számlázó programok bekötése a NAV-hoz nem jelenthet teljes körű megoldást. Ez ugyanis jogi és gyakorlati akadályokba ütközik, és továbbra is megkerülhető marad – véli Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke.

Vigyázat, hamis dísztárcsákat találtak az adóellenőrök! Cikk

Egy szegedi telephelyen 546 darab hamis dísztárcsát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai. A világmárkák védjegyével ellátott termékeket lefoglalták, az ügyben büntetőfeljelentést tettek.

Adóellenőrzés a gyakorlatban – megjelent hiánypótló kiadványunk Cikk

A HVG Kiadó Adózóna portálja a szakértőihez intézett kérdéseken keresztül gyakran találkozik az Önök adóellenőrzéshez kapcsolódó problémáival, kétségeivel. Tematikus kiadványunk célja, hogy átfogó képet adjon az adóellenőrzés folyamatáról, buktatóiról, az ahhoz fűződő jogokról és kötelezettségekről, s a felkészüléstől a jogorvoslatig hasznos tanácsokkal segítse az adózókat.

Kimaradt egy vevőszámla Kérdés

Kft. negyedéves ellenőrzést kapott, a megbízólevelet átvettük. Az anyag összekészítése során észrevettük, hogy egy vevőszámla, ami fordított adózású –nincs áfa-megállapítási kötelezettség – (nem tételes) nem került be a bevallásba. Önellenőrzini már nem lehet, mert az ellenőrzés megkezdődött. Az ellenőrzés nem teremt ellenőrzéssel lezárt időszakot. Mire számíthatunk, mi a teendő?

Adóellenőrzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, ha van egy cég, amelynek a székhelye Budapesten van (akár székhelyszolgáltatás keretében, de ott nincs jelen), a telephelye vidéken van, és az iratőrzési cím is be van jelentve, akkor hol végezheti az ellenőrzést az adóhivatal? Az ellenőrök nem akarnak kijönni a bejelentett iratőrzési címre, az iratmennyiséget pedig nem tudjuk felvinni a székhelyre, az adóhivatalba meg nem vihetjük be, mert nincs ekkora tárolóhelyük. Joga van-e kérni az adóhivatalnak az iratok székhelyen való ellenőrzését? Illetve kérhetem-e, hogy az iratőrzés helyére jöjjenek ki? Válaszukat várva, köszönettel.

Így ellenőrizhetik a vállalkozások üzleti partnereiket a NAV-nál Cikk

Megbízható adatokhoz lehet-e jutni az adóhatóságtól arról, hogy egy adott munkáltató adott esetben hány munkavállalót foglalkoztat? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia, okleveles adószakértőnk válaszolt.

Megjelent az augusztusi VálaszAdó Cikk

Joggal tartanak az vállalkozások, magánszemélyek az adóellenőrzéstől, mert még azoknál is kedvezőtlen következményekkel járhat az eljárás, akik mindent megtesznek, hogy jogkövető módon teljesítsék adókötelezettségeiket. Tapasztalatok szerint sokan nincsenek tisztában a jogaikkal, s azzal, hogy mire kell különösen odafigyelniük észrevétel, fellebbezés, önellenőrzés, az adóhatósági határozattal szembeni bírósági eljárás során.

Lecsapott a NAV az autószervizekre: 9 milliárd forint adót nem fizettek be Cikk

Majdnem kilencmilliárd forinttal kevesebb adót fizettek meg az elmúlt másfél évben ellenőrzött szervizek, autó- és a motoralkatrész-kereskedők, mint amennyit kellett volna nekik – állapította meg az adóhatóság az érintett vállalkozásoknál több mint négyezer alkalommal végzett vizsgálatok során a Magyar Idők értesülése szerint. Ráadásul több esetben bűncselekményre is fény derült.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlan-bérbeadás megszűnése közös megegyezéssel

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Online pénztárgép és az online számlázás összefüggése

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Pihenőidő

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close