284 találat a(z) adóellenőrzés cimkére

Transzferár-háború: milliókat nyerhet a szokásos piaci ár megállapítással Cikk

Majdnem megduplázódott a transzferár-ellenőrzések során feltárt adóhiány az elmúlt három évben; amíg 2011-ben 18 milliárd forint volt a jogerős nettó adókülönbözet, tavaly már több mint 33 milliárd forint – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) statisztikáiból. Ezzel párhuzamosan az adóbírságok is jelentősen emelkedtek: tavaly 8 milliárd forint volt az ára a kapcsolt ügyletek között alkalmazott helytelen árképzésnek, a tartalmilag nem megfelelő transzferár-dokumentációknak, szemben a 2011-es 6 milliárdos összeggel.

2011. évi szakképzési hozzájárulás Kérdés

2011. évi szakképzési hozzájárulás – szakmunkástanulók tanulószerződéssel foglalkoztatottak – miatt az NSZFI-től visszaigénylést kértünk, az oktatói bér arányosítása nem történt meg, így a NAV ellenőrzése komoly visszafizetési kötelezettséget állapított meg. Hol lehet – rendelet, kitöltési útmutató – találni erre vonatkozó útmutatót? Segítségüket köszönöm. Jeneiné Ibolya

Jogos-e a büntetés? Kérdés

Az adóhatóság áfaellenőrzést folytatott egy cégnél. Az ellenőrzött időszak 2012. szeptember hónap. Adóhiányt állapítottak meg, mert a cég 2012. október 10-étől adószám felfüggesztés alatt állt, és emiatt nem volt jogosult levonható áfát is feltüntetni a bevallásán. A cég a felfüggesztésről 2012. novemberétől tudott, mert októberi bevallására hibaüzenet érkezett a fenti indokkal. De a szeptemberi bevallásra nem jött hibajelzés, az feldolgozottként (tehát elfogadottként) szerepelt a folyószámlán mindvégig. Az adóhiány, s ezáltal a bírság és késedelmi kamat magas. Jogosan? Köszönettel

Őket most nagyon figyeli a NAV Cikk

Fokozott ellenőrzésekbe kezdett az észak-magyarországi régióban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kereskedelmi és szolgáltatói vállalkozóknál - tájékoztatta a testület sajtóreferense az MTI-t kedden.

Sokat kockáztatnak a vállalkozások: már ezt is nézi a NAV a neten Cikk

Idén már a nyilvános online adatokat is felhasználja a kockázati kérdőívet (KOCKERD) kitöltő vállalkozások ellenőrzéséhez és a vizsgálati célpontok kiválasztásakor az adóhatóság – hívja fel a figyelmet a MAZARS. A kérdőív kitöltésére felkértek körének szélesítése, valamint a nyomtatványok információtartalmának helyszíni ellenőrzése is várható. Kiemelt figyelemre számíthatnak azon cégek, melyek székhelye és/vagy illetékessége gyakorta változik, illetve a cím nem létező, esetleg székhelyszolgáltatóhoz kapcsolódik.

Egyenes vagy fordított áfa? Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kérdésem arra vonatkozik, hogy egyenes vagy fordított áfás a számlázás? A szolgáltatás építési-szerelési munka, hatósági engedélyköteles, a megrendelő önkormányzat alanyi adómentes státuszú, az adó alanyának nem minősül, jogállása alapján az adó fizetése tőle nem követelhető. Az adóhatóság ellenőrzést tartott a kft.-nél, amely nem fővállalkozó, közvetlenül nem a megbízó önkormányzatnak számláz, és neki is számláznak alvállalkozók. A fenti munkához kapcsolódóan mindenki egyenes adózású számlát állított ki, mivel a megrendelő nem alanya az áfának. A revízió megállapította, hogy mind a kimenő, mind a bejövő számlákat fordított áfásan kellett volna kiállítani. Adóhiányt állapított meg a bejövő számlák levonása miatt. A kimenő számláknál viszont elfogadta a felszámított áfát, nem módosította a bevallásban szerepeltetett fizetendő összeget. Kérdésünk: hogyan lehet a kimenő számlákat helyesbíteni, mivel ez ellenőrzéssel lezárt időszak, de az adóhatóság az adózó javára írandó áfa összegét nem állapította meg. Köszönettel.

Megjelent a februári Válaszadó Cikk

Néhány hete már élesben vizsgáznak az új és módosított adószabályok, s mint általában minden év elején, ezúttal is kiderült, hogy a gyakorlatban nem mindig működik minden olyan simán, mint ahogy azt a hivatali íróasztalok mellett, illetve a parlamenti üléstermekben elképzelték.

Ugrásra kész a NAV: július 1-jétől új korszak indul az adóellenőrzésekben Cikk

Számos jogkövetkezmény fűződik az ellenőrzés megkezdésének időpontjához. Például ezen időponttól folytathat le joghatályosan a revízió ellenőrzési cselekményeket, illetve adónem-ellenőrzések esetén a vizsgálat megindulásával áll be az önellenőrzési, bevallás-benyújtási tilalom. Éppen ezért kiemelkedően fontos, hogy az adózók pontosan tudják, mikor indult el az őket érintő vizsgálat.

Sosem gondolná, mennyire vicces az adóellenőr élete Cikk

Három – az adóztatás területén megtörtént – megmosolyogtató rövid történetet mutatunk be, amelyek azt szemléltetik, hogy olykor az adóellenőrök munkája is egészen szórakoztató. A vicces szösszenetekkel egyben megköszönjük az elmúlt évi megtisztelő bizalmukat, amelyre az idén is számítunk.

Adótrükkökkel tetten ért kapcsolt vállalkozások Cikk

A NAV rendszeresen ellenőrzi a kapcsolt vállalkozások közötti transzferárak alkalmazását, és a trükközések miatt az idei év első három negyedében már csaknem 35 milliárd forintos adókülönbözetet állapított meg emiatt - válaszolta Orbán Gábor, a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára egy képviselői kérdésre.

Határozati javaslat a NAV ellenőrzésére Cikk

А közelmúltban а sajtóban NAV botrányként napvilágot látott események felvetik а NAV működése ellenőrzésének szükségességét, ami а közvéleményben egyértelmű igényként jelent meg – indokolja Ivády Gábor és Szily Katalin független képviselő, miért kéri az Országgyűléstől a NAV tevékenységének ellenőrzését .

Támadva védekezik a NAV Cikk

A feketegazdaság elleni harc komoly háború, melyhez nem összeesküvés-elméleteket gyártó gerillaharcosokra van szükség, hanem jól felkészült hadseregre elkötelezett katonákkal - olvasható a NAV válasza honlapján a volt alkalmazottja, Horváth András által megfogalmazott vádakra.

Ide is lecsapott a NAV, jaj a feketézőknek! Cikk

Lakást béreltek és házhoz hívták a szolgáltatókat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) revizorai a fővárosban, hogy kiderítsék, kapnak-e számlát a kifizetett munkadíjról. A tapasztalat: a szerelőktől kezdve a szőnyegtisztítón át az ételszállítókig szinte valamennyi szolgáltató zsebre dolgozott.

Ha az adóellenőr már tudja, mit tett tavaly nyáron Cikk

Adatgyűjtéses revízió vagy adóellenőrzés? Bármelyik jelszóval jelentkezik is be az internetes portálokon értékesítőhöz a revizor, jó, ha az ellenőrzés alá vont adózó felkészül rá: az adóhivatal már sok információt összegyűjtött róla.

Internetes értékesítők: kihez jön a revizor? Cikk

Rendszeres adóhatósági ellenőrzésre számíthatnak az internetes aukciós portálokon értékesítők. Kik azok, akik leginkább a revizorok látókörébe kerülnek?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkaviszony értelmezése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Gépvásárlás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close