302 találat a(z) adóellenőrzés cimkére

EKÁER-nyilvántartás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Fuvarlevél újság áprilisi számában találkoztunk egy cikkel melyben azt javasolják, hogy a fuvarozónak is célszerű EKÁER-nyilvántartást vezetni az EKÁER-számokról mert a NAV ezt is kérheti. Aki csak fuvarozóként találkozik az EKÁER-számmal (nem ő igényli), annak a vállalkozásnak is javasoljuk egy saját, hasonló adatokat tartalmazó nyilvántartás elkészítését. Vezesse fel egy táblázatba:a megrendelőtől kapott EKÁER-számot, a számhoz tartozó megrendelésn azonosítóit (CMR, fuvarlevél száma, honnan-hova viszi az árut), a jármű rendszámát. Mindezekre azért is szükség lehet, mert egy ellenőrzés esetén a NAV bármelyik számlát vagy fuvarlevelet kiemelve kérheti, hogy mutassák be annak a szállítmánynak az EKÁER-dokumentációját, igazolják, hogy a bejelentés a jogszabály szerinti módon megtörtént. Nekünk ezzel annyiban van problémánk, hogy sok esetben mi, mint fuvarozók, nem is tudjuk, hogy egyáltalán az a fuvar EKÁER-köteles-e, és, hogy kell-e EKÁER-számot igényelnie az adott megbízónak. Ön szakértőként mit gondol erről, hogy a fuvarozót is kötelezik ilyen nyilvántartás vezetésére? Köszönöm előre is a válaszát.

Mennyire kötelezett a NAV a határidők betartására Kérdés

Ügyfelünknél a NAV bevallások utólagos vizsgálatára irányuló adóellenőrzést tartott. Az I. fokú határozattal szemben a törvényes határidőn belül fellebbezést nyújtottunk be. A NAV végzésben meghosszabbította a fellebbezés elbírálás határidejét, a végzésben leírtak szerint "A meghosszabbított ügyintézési határidő utolsó napja 2015. május 4." 2015. május 4-ei vagy azt megelőző dátummal semmilyen dokumentumot nem kaptunk. 2015. május 21-én kaptunk egy levelet a NAV Hatósági Osztályától, amelyben közlik, hogy a fellebbezés eredményeként az elsőfokú határozatot megsemmisítik és az elsőfokú adóhatóságot új eljárás lefolytatására utasítja. A határozat dátuma 2015. május 7. A határozatot megküldő levél dátuma 2015. május 15. Vagyis mindkét dátum a meghosszabbított ügyintézési határidő utáni. A kérdésünk, hogy a határidők mennyire vonatkoznak a NAV-ra, nem történt a részükről eljárásjogi mulasztás?

Áfaellenőrzés Kérdés

A NAV munkatársa bejelentkezett telefonon, hogy szeretné ellenőrizni az áfa-visszaigénylés helyességét, amire egy hét múlva kerül sor. Kérdésem: lehet-e még ilyenkor önellenőrizni?

Mikor lehet önellenőrizni? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem gazdasági társaság. A NAV áfaellenőrzési osztálya az Art. 87. paragrafus (1) c) alapján egyes adókötelezettségek teljesítésére irányuló ellenőrzést végez ügyfelemnél. Az ellenőrzés során olyan információkat kaptunk, amiből kiderült, hogy egy konkrét gazdasági esemény áfakötelezettségének bevallását kívánják vizsgálni. A vizsgálat során rájöttünk hogy tévesen vallottuk be az ellenőrzés időszaka alatt a befizetendő áfát. A kérdésem arra irányul, hogy ebben a leírt esetben, amikor az ellenőrzés még ebben a szakaszban van – azaz csak az Art. 87. paragrafus (1) c) típusú ellenőrzés, ami az Art. 87. paragrafus (2) alapján nem teremt ellenőrzéssel lezárt időszakot – lehet-e önellenőrzést beadni és korrigálni a hibánkat, amivel elkerülhetnénk az adóbírságot és a késedelmi pótlékot? Válaszukat előre is köszönöm!

Webes értékesítés számlája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk internetes megrendelések alapján készít és postáz egyedileg, kézzel készített, személyre szóló ajándékokat. A megrendelés e-mailen érkezik, díjbekérőt kap a megrendelő, majd az utalás után kiállítjuk a számlát. A számla számlázó programmal készül, nem e-számla. Kérdéseim: 1. A számlát kiküldhetem-e e-mailen a megrendelőnek, és elegendő-e ez a kézbesítési mód, vagy postán is ki kell küldeni? 2. Szabályos-e az, hogy a számla nem kerül bele a csomagba? A megrendelő a csomagot egy harmadik személynek rendeli, ajándékba küldi, tehát abban nem lehet benne a számla. Hogyan lehet szabályosan eljárni ebben az esetben? Tudom, hogy a NAV próbavásárlásokat tart, és keresi a számlát a csomagban. Ilyenkor mi a jó megoldás? Várom megtisztelő válaszát. Üdvözlettel: Székely Erzsébet Netvestor Kft.

Áfabajok: vigyázzon a felszámolás során vásárolt vagyontárgyakkal! Cikk

Jóval a piaci ár alatt lehet hozzájutni a felszámolási eljárás alá vont vállalkozások vagyontárgyaihoz. A jónak hitt üzlet azonban könnyen visszaüthet, ha a vevő nincs tisztában a számlázási szabályokkal, és – akárcsak a cikkünkben említett esetben – tévesen igényel vissza áfát, ami miatt jelentős adóbírságot ró ki rá az adóhatóság.

Hiányzó iratok az adóellenőrzésnél. Ki felel, az adózó vagy a könyvelő? Cikk

Az adóellenőrzések során gyakori, hogy az adózó azt állítja: azért nem tudja bemutatni a könyvelési dokumentációt a NAV-nak, mert azt ő sem kapja meg a könyvelőjétől.

Rástartolt a NAV a transzferárazásra, erre kell nagyon figyelni Cikk

Egyre gyakrabban zárulnak érdemi megállapítással az adóhatósági transzferár-vizsgálatok, amelyek száma érzékelhetően megnőtt az elmúlt évben – mutat rá legfrissebb összefoglalójában a Baker Tilly Hungária. A cikkben mutatjuk, mire kell fokozottan figyelniük a vállalkozásoknak.

Önellenőrzés utolsó időpontja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olvastam írását, amely az önellenőrzésről szól, talán egyetlen dolgot nem találtam benne, pedig gyakorlatban ez fontos lehet. Mi minősül adóellenőrzésnek? Jól tudom, hogy az önellenőrzési tilalom kizárólag a lezárt időszakot eredményező adóellenőrzések esetén áll fenn? Például az iratbetekintés, vagy az adókötelezettségek ellenőrzése, stb. esetén nincs ilyen megkötés, ugye? Melyik az a pillanat, amikor beáll a tilalom? Ha nem veszem át az ajánlott levelet, amelyben a megindításról tájékoztatnak, akkor még lehetséges az önellenőrzés? Ha csak telefonon tájékoztatnak a megindításról?

Tagok személyes közreműködése Kérdés

Az új Ptk. szerint nem kell beleírni a társasági szerződésbe, hogy kötelezettek-e személyes közreműködésre a tagok. Ennek hiányában viszont hogyan lehet bizonyítani egy esetleges NAV- vagy tb-ellenőrzés során, hogy valaki után azért nem fizet a cég járulékot, mert nem végez személyesen munkát a cégben? Tisztelettel várom válaszát.

Zűrzavart okozhat a számlán feleslegesen feltüntetett adat Cikk

Okozhat-e nehézséget egy adóellenőrzés során, ha az elszámolt számlán feltüntetett adatok között az is szerepel, hogy a hány példányban készült a bizonylat? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia, adó- és könyvviteli tanácsadó szakértőnk válaszolt.

Bűzös kaják, hamis áruk, veszélyes műszaki cikkek: razziázott a NAV Cikk

Veszélyes műszaki cikkek, romlott élelmiszerek és százmillió forintot meghaladó értékű hamis márkajelzésű ruha forgalomba hozatalát akadályozták meg az adóellenőrök. Hét hatóság háromszáz főt mozgósító, ötnapos nagyszabású ellenőrzést tartott a Ganz-telepen – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Megdöbbentő módosítás az Art.-ben! Szembemegy a kormány az EU-val Cikk

Számos problémát vet fel a gyakorlatban az adózás rendjéről szóló törvény egyik passzusának módosítása, amely arról szól, hogy az adóvizsgálattal érintett és már minősített jogviszonyt nem minősítheti az adóhatóság adózónként eltérően. A módosítás ráadásul ellentétes az Európai Bíróság több ügyben hozott döntéseivel.

Ezt is tudni kell az áfalevonásról: könnyen elcsúszhat a vétlen fél is Cikk

Élhet-e egy vállalkozás az áfalevonási jogával olyan számla esetén, amely olyan tevékenységről szól, amiről a kibocsátó nem állíthatott volna ki számlát, mivel az nem szerepel a tevékenységei között? – tudakolta olvasónk. dr. Verbai Tamás, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Kft. vezérigazgatója válaszolt.

Adóelkerülés vagy optimalizálás? Nekimennek az ultrák Junckernek Cikk

Bizalmi szavazást tart, valószínűleg már a jövő heti strasbourgi ülésén az Európai Parlament Jean-Claude Juncker bizottsági elnökről, miután Nigel Farage és Marine Le Pen közös kezdeményezésére összegyűlt az ehhez szükséges aláírások száma, (a 10 százalékot kitevő 76 képviselő kézjegyével). Az EP középpártjai közül egyik sem támogatta az akciót.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlanfelújítás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szállás számla utólagos kiállítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ügyvezetés jogviszonya

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close