491 találat a(z) adóbevallás cimkére

Családi kedvezmény II. Kérdés

Megbízásos jogviszonyban foglalkoztatottnak a bevallásánál (08-as) (nincs más máshol semmilyen jogviszonya) a családi kedvezmény érvényesítésénél figyelmeztetést kaptam. Szeretném tudni mért nem lehet a járulékoknál érvényesíteni a családi kedvezményt? Köszönettel: Judit

Családi kedvezmény Kérdés

Megbízásos jogviszonyban dolgozónak a családi kedvezmény érvényesítését a NAV 08-as bevallásánál a járulékoknál figyelmeztetést kaptam. Szeretném megkérdezni hogy mért nem vonható le a kedvezmény, ha csak megbízásos jogviszonyban van a munkavállaló?

Mezőgazdasági őstermelő? Erre is figyeljen adóbevallásnál! Cikk

Olvasói kérdések alapján úgy tűnik, nem mindenki számára egyértelmű, miként kell számítani az őstermelők egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettségét. Cikkünkben ezeket a szabályokat ismertetjük, s a jobb érthetőség érdekében a szabályozást konkrét példán keresztül is bemutatjuk.

Kkt. ügyvezetője elhunyt, mi a könyvelő teendője? Kérdés

Kkt. ügyvezetője elhunyt, vannak örökösök, de míg a hagyatéki eljárás lezajlik, addig a bevallásokkal, mérleggel mi a teendő? Kkt.-nek még egy tagja van, kisebb tulajdonrésszel.

Egyéni vállalkozók: ezt kell tudni az adóbevallásról Cikk

Az egyéni vállalkozók közül ki kötelezett a február 25-ei adóbevallásra? Mire vonatkozik még ez a határidő? Mit kell tennie annak, aki a tavalyi év egészében vagy egy részében szüneteltette tevékenységét? Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Egyéni vállalkozó Kérdés

Rövid az idő a bevallásig, mégis tisztelettel kérem szíves válaszukat az alábbiakra: év végén nem volt időm átutalni szállítóimnak tartozásom összegét, holott sokkal tartoztam nekik is, és a vállalkozásom indulásához kapott pénzzel is. Sajnos bankszámlámon és az üzlet pénztárában is benn maradt néhány napi bevételem. Könyvelőm szerint ezt most szja -és járulék is terheli, mert nem kifizettem belőle tavaly az adósságom, hanem bár tartoztam nagy összeggel, zárókészpénzem sok volt az év végén (még most is van adósságom ebből). Idén nincs is meg ez a pénz, mert kifizettem belőle részben a szállítóimat, és még nem is volt elég valamennyi tartozásomra. Nincs miből fizetnem "jövedelem" után adót, mert pénzem nincs. Ha szja-t kell fizetnem, akkor a szállítóknak nem tudok hetekig fizetni, tőlük nem kapok árut, így nem lesz bevételem, és így tovább. Elkerülhető-e a jövedelemadóm, hiszen a pénz nem jövedelmem, hanem tartozásom fedezete. Köszönettel várom szíves válaszukat.

Katások bevallása Kérdés

Egy vállalkozó a katás adózást választotta 2013. februárjától. A 2013. évre be kell adni a 1353-as bevallást a január miatt, és a táppénze miatt, és ki kell töltenie a 13Kata bevallást. Jól gondolom? Vagy van más bevallási kötelezettsége is?

Külföldi munkavállaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknél 3 éve munkavállalóként dolgozó francia állampolgár lakcím-, adó-, és TAJ-kártyával is rendelkezik. Idén 04. 30-án végleg elhagyja az országot, visszaköltözik Franciaországba. Azt szeretném kérdezni, hogy mi ilyenkor a teendő? Mely hatóságokat kell értesíteni, milyen formában, illetve a 2014-es szja-bevallását mikor kell benyújtani ilyen esetben? Köszönöm.

Ingó vagyontárgy értékesítése Kérdés

Magánszemélyként 2013-ban személygépkocsit eladtam 1 millió 50 ezer forintért. Két éve 900 ezerért vettem. Kell-e az adóbevallásban szerepeltetnem, ha a belőle származó jövedelmem a 200 ezer forintot nem haladta meg? Köszönöm válaszukat.

Alanyi adómentes értékhatár átlépése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó december 16-án értékhatár-túllépés miatt áfakörös lett. A bejelentés megtörtént. Kérdésem csak annyi lenne, hogy a december 16. és december 31. közötti időszakra neki milyen bevallást, és milyen határidőben kell beadni? Negyedéves 01.20., vagy éves febr. 25.? Közösségi adószáma nincs. Köszönettel: Fazekasné

Fontos adózási határidők! Indul az szja-bevallási szezon Cikk

Hamarosan megérkeznek a személyijövedelemadó-bevalláshoz szükséges nyomtatványok, illetve információk. A munkavállalóknak még ebben a hónapban nyilatkozniuk kell arról, kérik-e munkáltatójuktól adójuk megállapítását, illetve a bevallás elkészítését. Az állami adóhatóság ebben az évben is elkészíti a bevallást azoknak, akik ezt igénylik, erről február 17-ig kell nyilatkozni – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Katás bt adóbevallása(i)? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A katás betéti társaságnak csak mellékállású tagjai vannak, alkalmazottat nem foglalkoztatnak. Kérdésem az, hogy a 13KATA bevalláson kívül kell-e 01-es bevallást adnunk (nyilván nullásat)?Köszönöm.

Ösztöndíj adózása Kérdés

Sportolók a nemzetközi olimpiai bizottságtól, de közvetlenül a magyar MOB-tól utalva havi ösztöndíjat kapnak. Az ösztöndíjjal részletes költségszámlákkal el kell számoljanak. Kell-e ezek után az ösztöndíj után adózzanak, illetve kell-e szerepeltessék az adóbevallásukban. Ha adóznak, akkor mennyit? Köszönöm válaszát.

Így is rendezhető a tagi kölcsön Cikk

Mind többen szeretnék visszakapni a cégüknek adott tagi kölcsönt, elsősorban azért, hogy tisztán álljanak az adóellenőrök előtt. A pénzügyi rendezés egyik lehetséges módjáról feltett olvasói kérdésre szakértőnk, Sinka Júlia válaszolt.

Az adózók harmada minimálbérről vallott Cikk

2012. évről az előző évinél 31,4 ezerrel kevesebb, összesen 4 463,8 ezer db magánszemélyt érintő adóbevallás, egyszerűsített adóbevallás, adónyilatkozat és munkáltatói elszámolást dolgoztak fel a NAV-nál - mondták el az adóhatóság mai sajtótájékoztatóján.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Járulékalap külföldi kiküldetés esetén

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ausztriai magánszemély megbízási jogviszonyban

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Osztalékelőleg osztalékká válásakor bejelentés

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close