491 találat a(z) adóbevallás cimkére

Milyen bevallásokat kell beküldenie a NAV-hoz kezdő egyéni vállalkozónak? Kérdés

T.Szakértő! Kell-e T101E, illetve T1041-es bevallást beküldenie a NAV-nak a kezdő, főállású katás egyéni vállalkozónak az okmányirodai regisztrációt követően? (Nincs alkalmazottja.) Válaszát előre is köszönöm.

Az adóbevallás miatt lebukott patikus esete a kasszával és a rovanccsal Cikk

Tapasztalt könyvelők a megmondhatói, hányféle következménye lehet egy adóbevallásnak – mondjuk adóhiány miatti bírság –, de arra biztosan nem gondolnánk, hogy egy adóbevallás tolvajt is tud fogni. Pedig Mohácson így történt...

Reklámadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! A reklámadó-törvény azt írja, hogy amennyiben a reklám közzétevőjétől nincs nyilatkozatom, akkor a reklám megrendelője havonta, a reklám közzétételéről szóló számla, számviteli bizonylat kézhezvételét követő hónap 20. napjáig köteles az általa megrendelt reklám-közzétételi adót összesítve bevallani és megfizetni. Sajnos itt nem látok arra utalást, hogy az augusztus 15-e előtti és utáni teljesítésekre ez hogyan vonatkozna. A Google-tól havi forgalom esetén egy dabab számlát kapok, amit hó végén 30-ával, vagy 31-ével tudok lekérni, és kinyomtatni. A részletezőben meg tudom mondani, hogy melyik teljesítés volt augusztus 15-e után. Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben a teljes havi Google-számla 2,5 millió forint feletti része adózik 20 százalékkal, vagy csak az augusztus 15-e utáni teljesítésnél kell figyelembe venni a 2,5 millió forintot? Válaszukat előre is köszönöm.

Adószámos magánszemély kifizetőnek is értékesít Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az adószámos magánszemély kifizetőnek és kifizetőnek nem minősülőknek is értékesít szalmából készített használati tárgyakat. Sajnos 2011. óta semmilyen nyilvántartást nem vezetett, bevallásokat nem adott be. A kifizetők nem vontak tőle adóelőleget és azt nem vallották be. Most szeretné az elmaradt éveket bevallani. Mi a teendő abban az esetben, ha a kifizetők évekre visszamenően semmit sem vontak tőle, és több esetben az aktuális minimálbér 30 százaléka feletti kifizetés is történt? Köszönettel várom válaszukat! Üdv:W.Andrea

Másodállásban cégtulajdonos Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg egy cég főállású alkalmazottja vagyok teljes munkaidőben. Emellett egy vállalkozás elindítását tervezem kft. formájában, ahol a kft. ügyvezető tulajdonosa lennék egyszemélyben. A kft.-ben rajtam kívül még néhány alkalmazott lenne foglalkoztatva. A kft. tevékenysége más lenne mint a jelenlegi munkaadóm tevékenysége. Kérdéseim: - Szükséges-e jelenlegi munkáltatómat tájékoztatnom, esetleg engedélyt kérnem, ha a főállásom mellett egy ilyen kft. alapítását tervezem? - Mivel van főállásom, a kft.-ből tervek szerint az első időszakban nem kapnék semmilyen fizetést, juttatást, nem vennék ki osztalékot. Ebben az esetben kell- e az éves adóbevallásomban (ami ezidáig ugye csak a főállásomból származó jövedelemre vonatkozott) bármit feltüntetnem az új tevékenységből adódóan? Esetleg emiatt egészen más rendszer szerint kell majd az adóbevallásomat elkészítenem a későbbiekben? - Ha a kft. alapítója és vezetője egy személyben csak én vagyok, de alkalmazottak is dolgoznak a kft.-ben, attól ez még egyszemélyes kft.-nek minősül(het)? Válaszát előre is köszönöm!

Bevallás adókról, termékdíjról, tranzakciós illetékről Esemény

2014. július 20. (július 21.)

Bevallás távszerencsejáték és játékautomaták adójáról Esemény

2014. július 5. (7.)

Kkv-k adóbevallása: figyeljen a buktatókra az adóalap csökkentésénél! Cikk

Számos feltételnek kell ahhoz a kkv-knak megfelelniük, hogy érvényesíteni tudják a rájuk szabott kedvezményeket. Nem árt ezeket ellenőrizni az adóbevallás elkészítése előtt, nehogy előny helyett hátrányt eredményezzen az elszámolás.

Minimumadó: kinek kötelező, és ki választhatja? Így kell bevallani Cikk

Mikor kell, és mikor nem kell, illetve nem célszerű a minimum jövedelem alapján megállapítani a társasági adóalapot? Miként kell az adóbevallásban hogyan az ezzel kapcsolatos adatokat, információkat megjeleníteni? Mik a kockázatok? Összefoglaltuk.

Megjelent a májusi Válaszadó Cikk

Május az adóbevallások hónapja. Az Adózóna már az ezt megelőző időszakban folyamatosan közölt cikkeket a bevallási tudnivalókról. Ilyen hasznos olvasmány lehet a mikrogazdálkodói egyszerűsített beszámolóról készült írásunk, amelyből nemcsak azt tudhatják meg, ki választhatja ezt a lehetőséget és mekkora adminisztrációs könnyebbséget eredményez ez az adózóknál, hanem azt is, hogy az ilyen beszámoló mennyiben módosít az eredményen, illetve a fizetendő adó összegén.

Diákmunka: mikor adóköteles? Cikk

A tapasztalatok azt igazolják, hogy a diákmunkát végzők közül többen elmulasztják a személyijövedelemadó-bevallás benyújtását, pedig jellemzően az így szerzett jövedelem is adóköteles. A diákoknak is érdemes tehát odafigyelni a közelgő május 20-ai határidőre – olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) facebook oldalán.

Bevallás adókról, járulékokról Esemény

Május 12.

Adószámos magánszemély Kérdés

Kedves Szakértő! Heti 30 órás munkahelyem mellett alkalmanként sminkeléssel szeretnék foglalkozni, erre az adóhatóságnál megkaptam a 7-es adószámot. Kérem segítsen, hogy milyen teendőim, fizetendőim vannak a bevételeim után. Köszönöm!

Kft. által saját tagjának nyújtott kölcsön elengedése Kérdés

Saját tagnak nyújtott kölcsön elengedése esetén a cég részéről egyéb ráforditásként kell könyvelni, és a társasági adó alapját megemelni. A tag részéről 21 százalékos illetékfizetési kötlezettség keletkezik. Ezt milyen formában kell a NAV felé bevallani? A cégnek, vagy a tagnak, mint magánszemélynek, illetve milyen nyomtatványt kell e célra alkalmazni? A tagnak az elengedett kölcsön után kell-e kamatot fizetnie (jegybanki alapkamat + 5 %)?

Végelszámolás befejezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Végelszámolás alatt levő cég március 31-ével szeretné a végelszámolást befejezni. Ezt csak szóban közölte a könyvelővel. Kell-e valamilyen írásos formában is ezt megtennie, valahová előre bejelentenie? A kft. végelszámolójaként minimál tb köteles, mint tag, mellette katás egyéni vállalkozó, nem főállású kisadózónak lett bejelentve. A továbbiakban mi a könyvelő feladata: április 1-jétől a 14T101E lapon bejelenteni főállású katásnak, és a kft.-ben pedig a 14T1041-esen március 31-ével kijelenteni a főállású társas vállalkozói státuszából? Ha március 31-e a végelszámolás befejező napja – úgy olvastam – 60 napon belül kell minden adóbevallást és beszámolót egyidejűleg beadni. A fizetendő adókat, járulékokat a NAV felé március 31-éig kell befizetnie vagy a 60 napon belül elkészült beszámoló beadásáig? A végelszámoló lezáró számviteli beszámolót a könyvelő adja be, a törlés iránti kérelmet pedig az ügyvéd, hogyan kell érteni az egyidejűséget? Köszönöm válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlakiállítás saját költség felhasználásról

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close