28 találat a(z) adóbírság cimkére

Adóbírság: szerepeltetése a könyvelésben, adóhatás elszámolása II. Kérdés

Adóbírság: szerepeltetése a könyvelésben, adóhatás elszámolása Cikk

Olvasónk ügyfelénél a NAV jogosulatlan áfa-visszaigénylést állapított meg, amelyre bírósági felülvizsgálati kérelmet adtak be. Hogyan szerepeltessük ezt a könyvelésében, illetve milyen adóhatásai lehetnek? Antretter Erzsébet adószakértő, a Niveus Consulting Group igazgatója válaszolt a kérdésre.

Adóbírság adóhivatali per esetén Kérdés

Fiktív számlák befogadása: megúszható önellenőrzéssel a bírság? Cikk

Kft. tulajdonosa 2017-ben olyan készpénzes számlákat fogadott be, amelyek egyrészt 1,5 millió forint felettiek, másrészt a megjelölt gazdasági események – bizonyítással – fiktívnek minősíthetők. A vállalkozás önellenőrzést nyújtana be. Ezt követően számíthat szankciókra? – kérdezte olvasónk. Dr. Verbai Tamás, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

881 millió forint elengedett bírság egy év alatt – így spórolható meg az adóbírság fele Cikk

Az adóellenőrzésekben megállapított adóbírság felét törölheti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), ha az adózó a megállapított adókülönbözetet nem vitatja, azt határidőre befizeti, és lemond a fellebbezés jogáról – írja honlapján a NAV.

200% adóbírság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az adózó részére az adóhatóság az ellenőrzési jegyzőkönyvben 50% adóbírságot helyezett kilátásba. Az adózó a jegyzőkönyvre észrevételt tett, majd kiegészítő jegyzőkönyv született, amelyre szintén észrevételt tett. Ezután az 1. fokú határozatban a bírság 50% helyett 200% lett, amelyet az adóhatóság külön nem, csak a korábban már a jegyzőkönyvben is leírtakkal indokolt. Itt nem csak az Art. 215. § (4) bekezdésének érvényesülése esetén lehetett volna megemelni a bírság mértékét?

Nem szabhat ki adóbírságot a határidő elteltével a NAV – mondta ki a Kúria Cikk

Nincs lehetősége az adóhatóságnak adóbírság szankciót alkalmazni az adózás rendjéről szóló (korábban hatályos) 2003. évi XCII. törvény (Art.) 128. paragrafusának (1) bekezdésében nevesített határidő elteltét követően. A tisztességes hatósági eljáráshoz és a jogbiztonsághoz való jog sérelme következik be, ha a törvényben biztosított határidő-hosszabbítást az adóhatóság negligálja – mondta ki a Kfv. I.35.142/2019. számon hozott határozatában a Kúria.

Ki veheti igénybe a feltételes adóbírság-kedvezményt? Cikk

Tájékoztatót tett közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a feltételes adóbírság-kedvezmény igénybevételének feltételeiről.

Fennáll-e az áfaalanyiság? – a Kúria döntése Cikk

Az áfaalanyiság megállapítására vonatkozóan beszerzett bizonyítékokat a bíróságnak okszerűen kell értékelnie – mondta ki a Kúria.

Új szabályok az adóperekben: minden bizonyíték azonnal kell Cikk

Mégsem lesz lehetőség fellebbezésre a november 14-én elfogadott adóigazgatási rendtartásra vonatkozó törvényjavaslat értelmében – figyelmeztetnek a Vámosi-Nagy Ernst&Young Ügyvédi Iroda szakértői. A korábbi tervekben a Nemzetgazdasági Minisztérium bevezette volna az adóperek során a fellebbezés lehetőségét, azonban a végül elfogadott törvényjavaslat szerint erre már nem lesz lehetőség.

Későn ébredt a NAV, nem szedheti be az adóbírságot Cikk

Az áfa adónemben bevallások utólagos vizsgálatára irányuló ellenőrzés jegyzőkönyvét 2014. október 17-én kézbesítették a felperesnek. Az elsőfokú adóhatóság a 2015. május 11-én hozott határozatot. A jogerős ítélet valamennyi kereseti előadás tekintetében elutasította a felperes keretét. Egyebek mellett megállapította, hogy az elsőfokú határozat kiadmányozására valóban az Art. 128. § (1) bekezdés szerinti határidőn túl került sor. Ez a határidő azonban nem jogvesztő, az adóhatóság ezen határidőn túl is jogosult a határozat meghozatalára.

Itt az új adóeljárási törvény tervezete, véleményezze Ön is! Cikk

Felére csökkenne az adóbírság mértéke, és 365 napon belül le kellene zárniuk az ellenőrzéseket az adórevizoroknak – derül ki az új adóeljárási törvény tervezetéből, amelyet ma tett közé a Nemzetgazdasági Minisztérium a kormany.hu oldalán, s augusztus 18-áig lehet véleményezni. Az adóhivatal új szolgáltatással – mentorálással, és ha szükséges, szakmai támogatással – segítené a kezdő vállalkozásokat.

Visszakérte adóját az államtól, mert nem arra költi, amire kellene Cikk

Elege lett egy adózónak abból, hogy az állam nem jól használja fel a befizetett adóforintjait, ezért visszakérte azt az szja-bevallásában. Az adóhatóság 408 ezer forintos adóbírságot szabott ki rá jogosulatlan visszaigénylésre hivatkozva. Az adózó levelet írt a NAV-nak, amiben hosszasan ecseteli az okokat. A levélre a NAV úgy reagált, hogy vizsgálatot indított egy korábbi bevallása miatt – írja a 444.hu.

200 százalékos bírság: nem mindig sújthat vele az adóhatóság Cikk

Ha egy számla hibás, nem biztos, hogy hamisítani, bevételt eltitkolni szeretett volna az adózó, ezért automatikusan az adóhatóság sem szabhat ki rá 200 százalékos bírságot – bizonyítja egy Kúriát is megjárt eset.

Ahol ötvenezer csak kétezret ért – pékségek vezetői buktak le Cikk

Bevételeivel trükköző pékséghálózatot lepleztek le a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) munkatársai Miskolcon, az alkalmazottak a külföldi vezetők utasítására csak az értékesítések töredékét ütötték be a pénztárgépekbe – tájékoztatott a hatóság észak-magyarországi bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense pénteken.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kata, kifizetőt terhelő 40%

Szipszer Tamás

adószakértő

2020. évi helyi iparűzési adó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs