18 találat a(z) adóazonosító cimkére

Egyszerűsített foglalkoztatás: a bejelentés előtt ellenőrizze alaposan dolgozója adatait! Cikk

Egy egyszerűsített foglalkoztatottként bejelentett munkavállaló esetében a cég által megadott adóazonosítóhoz nem a közölt név tartozik – derült ki az adóhivatal értesítése nyomán. A munkáltató nem tudja bevallani a közterheket, mit tehet? – kérdezte olvasónk. Dr. Verbai Tamás, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

Családi gazdaság, egyéni vállalkozó Kérdés

Volt egy családi gazdaság, melynek X volt a vezetője egyéni vállalkozóival, ezt a családi gazdaságot átadta fiának Z-nek, aki szintén kiváltotta a vállalkozóit. De X is benne maradt a családi gazdaságban mint adóazonosítóval rendelkező tag. X a vállalkozói igazolványát nem adta le, hanem a családi gazdaságtól függetlenül gyümölcstermesztéssel kíván foglalkozni. X mint a családi gazdaság tagja használja a családi gazdaság nyilvántartásában szereplő tehergépkocsit, ezen gépkocsi javitási számláját X nevére állitották ki, és X fizette a saját vállalkozói bankszámlájáról. Ki számolhatja el költségként és az áfát?

Katás bt. beltagja és ingatlan-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Valaki katás bt. beltagja, 10 százalék tulajdoni hányaddal, 25 ezer kata fizetés mellett, mert van főállása. Adószámosként (aminek kiváltása úgy tudom, nem kötelező) nyilván nem tudja bérbeadni ingatlanát. Mi a helyzet, ha csak adóazonosítóval végzi ezt a tevékenységet? Milyen módon kell ezt bevallania, és leadóznia? Köszönöm.

Magánszemély adóazonosítóját fel kell-e tüntetni? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tudomásunk szerint minden cég adószámát fel kell tüntetni a számlán. Kérdésünk: magánszemély vásárlása esetén a címén kívül mit kell feltüntetni a vevőnél? Előre is köszönöm a segítségüket. Minden jót! Kis Krisztina

Bérleti díj külföldi illetőségű magánszemélynek Kérdés

Tisztelt Szakértő(k)! Egy cég bérleti díjat fizet külföldi illetőségű magánszemély részére. Kérdésem, hogy ezt a 08-ason hol kell bevallani M-es lapon vagy csak az A lapon? (Nincs magyarországi adószáma/adóazonosító jele – vagy kéne lennie?) Vonatkozik-e rá a 90 százalékos szabály?!

Adóazonosító Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar kft. külföldi illetőségű tagjának és ügyvezetőjének kötelező adóazonosítót igényelni függetlenül attól, hogy lesz-e Magyarországon adófizetési kötelezettsége vagy sem? Korábban az A1 es igazolással rendelkező személyeknek nem igényeltünk, azonban egy alkalommal kaptunk erre egy felszólítást. Várom álláspontját, hogy mi a helyes eljárás? Köszönöm

Megbízási szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. köthet megbízási szerződést csak adóazonosító számmal rendelkező magánszeméllyel, azonban köthet szerződést adószámmal rendelkező magánszeméllyel is. Amennyiben adószámmal nem rendelkező magánszeméllyel köt szerződést, úgy a szociális hozzájárulási adót minden esetben meg kell-e fizetni, illetve a járulékokat minden esetben le kell vonni? A mennyiben adószámmal rendelkezik a magánszemély, úgy csak a számla ellenértékét kell megfizetnie a kft.-nek? Köszönöm a válaszát.

Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok közötti egyezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni az alábbi problémám megoldásában. Sehol nem találom, hogy a 2010. évi XXII. törvény hatályba lépése megtörtént-e. Az a kérdésem, hogy az az amerikai állampolgár, aki évi 183 napnál több időt tartózkodik Magyaroszág területén, de Magyarországról származó jövedelme nincs, annak a személynek keletkezik-e bármiféle adókötelezettsége Magyarországon. Az Amerikai Egyesült Államokban rendelkezik állandó lakóhellyel, az USA-ból származik a nyugdíja, tehát a létérdekek központja szerintem az USA-ban van. Kérdésem, hogy szükséges-e neki adóazonosító jelet igényelnie, és keletkezik-e bármilyen adókötelezettsége az USA-ból származó jövedelmei után? Illetve szükséges-e taj számot igényelnie, és kell-e fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot, vagy esetleges orvosi ellátásnál simán fizeti a kezelés díját? A válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

Román állampolgár alkalmazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég szeretne román állampolgárokat alkalmazni hegesztő munkakörben. A cég tulajdonosának van egy ingatlana, melyben elhelyezné őket. Ilyenkor adhat nekik lakhatási támogatást a cég? A román állampolgároknak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján lévő megrendelőn kell taj számot és adóazonosítót igényelni? Addig, amíg nem kapnak taj számot és adóazonosítót, addig nem alkalmazhatja őket a cég? Az adóazonosítót a NAV-tól kell igényelni, s milyen nyomtatványon?

Külföldi állampolgár ingatlanértékesítése belföldön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi állampolgár (német) Magyarországon ingatlant értékesít az idei évben. Az adózás helye az ingatlan fekvése szerint alakul. Milyen határidőig kell a bevallást benyújtania a külföldi magánszemélynek a személyi jövedelemadóról, illetve szükséges-e adóazonosító kiváltása vagy egyéb más? Köszönöm.

Családi adókedvezmény Kérdés

Kérdésem, hogy 2016.02.22-én elhunyt gyermek után visszamenőleg vissza lehet-e igényelni a január-február hónapra járó adókedvezményt? Az adóazonosítóját már megszüntették. Ilyen esetben hogyan lehet a bevallásban visszaigényelni? Segítségüket köszönöm.

Megszólalt az adóazonosítókról a NAV Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) még az első félévben – azaz jóval a törvényi határidő előtt – megképezte azoknak az adóazonosító jelét, akik 2016. december 31-éig nem töltik be 25. életévüket, az érintetteket erről levélben értesítették – közölte a NAV az MTI érdeklődésére csütörtökön.

Van a gyermekének adóazonosítója? Sokba kerülhet, ha nincs Cikk

Akár több tízezer forint állami támogatástól is eleshetnek azok a szülők, akiknek 10 és 25 év közötti gyermeke november 30-áig nem kapta meg az adóazonosító jelét a NAV-tól, mivel 2017. január elsejétől az érintettek munkáltatója nem tudja majd érvényesíteni a családi adókedvezményt a havi bérből levont adóval szemben – hívja fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Baker Tilly Hungária.

Román cég munkaerő-kölcsönzése magyarországi cégnek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésekben kérném szíves segítségét. Román állampolgár Magyarországon dolgozik, román munkaerő-kölcsönző cég által. Itt tartózkodása a 183 napot meghaladja. A dolgozó bérét Romániában számfejtik, az ottani törvények szerint. Munkaszerződés a román cég és a román állampolgár között jött létre. A román munkavállalónak nincs magyar adóazonosítója. A román cég és a kölcsönbe vevő magyarországi cég között jött létre munkaerő-kölcsönzési szerződés. Milyen bejelentési és bevallási kötelezettsége van a román cégnek, illetve a román munkavállalónak Magyarországon? Kell-e román állampolgárnak magyarországi adóazonosítót kérnie? A Magyarországon szerzett jövedelme után milyen bevallást kell benyújtania nálunk, és mikor? Ezen jövedelem után milyen időszakonként kell adóelőleget fizetnie Magyarországon? Köszönettel: Könyvvitel 2001 Kft.

Vissza a babaruhát: meggondolta magát a Fidesz Cikk

Nem kell 2016. január 1-jétől a gyerekeknek adóazonosító ahhoz, hogy az utánuk járó adókedvezmény igénybe vehető legyen – jelentette be a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön az M1 aktuális csatorna esti hírműsorában.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kettős adóztatás elkerülése Zanzibár

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ingatlanfelújítás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szállás számla utólagos kiállítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close