1844 találat a(z) adó cimkére

Kérje vissza túlfizetett adóját, nehogy elévüljön! Cikk

Érdemes ellenőrizniük az adózóknak adószámlájukat, mert nemcsak az adótartozás, hanem a túlfizetés is elévül – figyelmeztet az adóügyekért felelős államtitkár.

Melyek napjaink legproblémásabb adózási kérdései? Szavazzon! Cikk

Gyakran igazi kihívás a szakma számára megtalálni a helyes megoldást egy-egy adózási kérdésre. Kérdőívet készítettünk, hogy megtudjuk, Önök szerint melyek a legtöbb problémát felvető adózási kérdések pillanatnyilag. A kitöltőknek a HVG Pszichológia egyik számát küldjük ajándékba.

Nyereményadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. fürdőbelépőt ajánlott fel a tv-ben nyereményként utalvány formájában, amit náluk lehet felhasználni. Ezt a tv-ben sms beküldésével nyerhették meg a helyesen válaszolók. Kérdésem, hogy kell-e a kft.-nek adóznia, és ha igen, milyen formában? Köszönöm gyors válaszukat.

Csökken az adóteher, több lehet a béren kívüli juttatás Cikk

A béren kívüli juttatások adótartalmának csökkenése miatt akár havi 5000 forinttal is több maradhat a munkavállalóknál jövőre – mondta Fata László cafetéria-szakértő az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Kérdéses, mikor vezetik be az áramadót Cikk

Továbbra is heves szakmai viták zajlanak a kormányzati berkekben, de még a nemzetgazdasági tárcán belül is az elektromos autók töltésére használt áram extra adóztatásáról. Így már szinte bizonyos, hogy a korábbi tervekkel ellentétben idén nem születik meg a törvény az új áramadó bevezetéséről – értesült a Magyar Nemzet iparági forrásokból.

Kata választása 12 milliót meghaladó nettó árbevétel esetén Kérdés

Azt szeretném megkérdezni, jól gondolom-e, hogy az is választhatja a kata adózást, akinek több a bevétele mint 12 millió? Ha jól értelmezem a törvényt, csak annyi a hátránya, hogy 12 millió nettó árbevétel fölötti összegre + 40 százalék adót kell fizetnie. Sem a belépésnek, sem a bent maradásnak nincs árbevételi korlátja? Üdvözlettel: B. Erzsébet

Civil szervezet járulék- és adókötelezettsége vendéglátás után Kérdés

Nem közhasznú nyugdíjas klub célszerinti tevékenységi körébe tartozik a hagyományőrzés. Ennek kapcsán nótadélutánt szervez, ahol belépőt szed. Az előadáson meghívott művészek lépnek fel, akiket a klub kávéval, üdítővel vendégel meg. Kérdésünk, hogy ez a vendéglátás adó- és járulékköteles-e?

Németországi és ausztriai munkaerő-kölcsönzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretnék önöktől állásfoglalást kérni. Egy magyarországi kft. főtevékenysége „Egyéb épületgépészeti szerelés”. Egyéb tevékenységek között szerepel a munkaerő-kölcsönzés. Ausztriába és Németországba szeretne munkavállalókat kölcsönözni, üzemben történő betonelemek gyártásához. A kölcsönzés időtartama várhatóan 5-6 hónap lesz. Ausztriában fiókteleppel rendelkezik, Németországban csak az szja befizetéséhez szükséges adószámmal bír. Mind a két esetben rendelkeznek A1-es nyomtatvánnyal. Hol lesz az adó- és járulékfizetési kötelezettség az Ausztriába illetve és Németországba kölcsönzött munkavállalók esetében? Tisztelettel Koller Gábor

Szellemi tulajdon hasznosítása Kérdés

Egy magánszemély élelmiszeripari technológiát dolgozott ki, melyet egy cégben hasznosítanak. A hasznosítás után a cég a magánszemélynek a szerződés alapján forgalomarányosan díjat fizet, melyet adóévente állapítanak meg, de a tényleges kifizetés éven túli (több év után) határidőben valósul meg szerződés szerint. A kérdés: - a cég a magánszemélynek kifizetett díjat elszámolhatja-e az érintett adóévben a költségei között? - a cég a kifizetendő összeg után milyen adókat köteles elszámolni, illetve levonni az oltalom alá nem helyezett szellemi tulajdon hasznosítása után? - a cég mikor köteles az fizetendő adókat levonni és bevallani? - a magánszemély milyen adókat, járulékot köteles fizetni amennyiben a szellemi tulajdon nincs oltalom alá helyezve?

Szinte az összes adótörvény módosult Cikk

Megjelentek a 193. számú Magyar Közlönyben a november 14-én elfogadott adótörvény-módosítások.

Törzstőke rendezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társas vállalkozás tagja részére adott kölcsönt. Ezt a kölcsönt nem kérné visszafizetni, hanem a jegyzett tőke leszállításával egyidejű tőkeemeléssel kivánná rendezni. Kérdés, hogy ez lehetséges megoldás-e és van-e adó- vagy illetékvonzata? Tisztelettel: irodavezető

Munkaviszony megszünésekor megtartható munkaeszköz adózása Kérdés

Tisztelt Hölgyem vagy Uram! Kérem szíves segítségét azzal a kérdéssel kapcsolatban, ha a munkavállaló munkaviszonya közös megegyezéssel szűnik meg, akkor az általa megtartható tárgyi eszköz értéke miképpen adózik? Ebben az esetben, ha a megtartható eszköz laptop, telefon, az utolsó munkában töltött napra kiszámolt nettó érték a munkabér részét képezi, vagy egyéb juttatásként adózik? Illetve ezzel egyidejűleg a tárgyi eszköz levonásba helyezett áfája visszafizetendőnek minősül? Vagy milyen más módon keletkeztethet adókötelezettséget az ügylet? Köszönöm szépen a segítséget előre is.

Védőital-e a tea? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság többek között szünetmentes berendezések szervizelését, szerelését látja el. A szerviz feladatok elvégzése több esetben hideg területeken történik. A társaság vezetése úgy döntött, hogy a téli időszakban teát ad a dolgozóknak. Tekinthető-e a tea védőitalnak? Van-e adó- és járulékterhe? Előre is köszönöm válaszukat. Tisztelettel: Szalainé

Fércműnek nevezte a kormány adó- és járulékjavaslatai a román államfő Cikk

Élesen bírálta a bukaresti szociálliberális kormánytöbbség gazdaságpolitikáját csütörtökön a jobboldali Klaus Iohannis államfő, felszólítva a kormányt, hogy tegyen le a tervezett járulék- és adóintézkedésekről, amelyek jövő évtől a munkavállalókra hárítanának minden tb-járulékot.

Krónika: adó- és vámtörvényekről tárgyalt az Országgyűlés Cikk

Az innovatív, közép-magyarországi vállalatok támogathatóságáról, a nemzetközi vámegyezményről az uniós vámjogról, az adóigazgatásról és az adózás rendjéről, továbbá a sportvállalkozások adókönnyítéséről is tárgyalt ma az Országgyűlés.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ledolgozott órák utáni kifizetés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Magyar cégben a munkabér kifizethető-e euróban?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tagdíj fizetésének átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close