1924 találat a(z) adó cimkére

Cégben dolgozó munkás cég általi elszállásolása. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. egyszemélyes ügyvezető igazgató tulajdonosa saját tulajdonú családi házát bérbe adja a kft.-nek a kft.-ben dolgozó munkások elszállásolására. Az ügyvezetőnek van bérbeadói adószáma. Ha a dolgozónak nem kell fizetnie a szállásért, milyen adókra kell számítani a kft.-nek és dolgozónak egyaránt? Köszönöm válaszukat.

Ingatlaneladás Kérdés

Magánszemély 4 és fél éves lakását eladná, venne helyette másikat. Kell-e adót fizetnie?

Menedzserszűrés adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk menedzserszűrést kíván igénybe venni a felsővezetés részére. A szűrés nem biztosításon belüli vizsgálat. Milyen adó- és járulékvonzata van a munkavállalónak vagy / és a munkáltatónak? Köszönöm a segítségét.

Az adóügyi adminisztráció csökkentésére vár javaslatokat a PM Cikk

Míg a magánszemélyek esetében – az szja-bevallás adóhivatali elkészítésével – az adóval kapcsolatos adminisztráció csaknem nullára csökkent, addig a vállalkozásoké még mindig magas, ezért a versenyképesség további javulásához mindenképp szükség van a bürokratikus terhek csökkentésére – mondta Izer Norbert a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.

Katás bt./kkt. "osztalékfizetése" Kérdés

Tisztelt Szakértő! A korábbi kérdés-válasz cikkhez kapcsolódva egy további kérdés merült fel, melyet szeretnék feltenni. https://adozona.hu/kerdesek/2018_8_21_Katas_bt_tagjainak_osztaleka_fcr Értem, hogy osztalék nem értelmezhető katás gazdasági társaság esetén, de mi van akkor, ha munkaviszonyos tag a társaság jövedelméből kíván részesülni? Milyen jogcímen tudja a társaságból jövedelmét jogszerűen kivenni, ha nem katás, hanem munkaviszonyos tagja a bt.-nek / kkt.-nek, és milyen adót kell az után a jövedelem után a gazdasági társaságnak megállapítania? Egyéb személyi illetményként kell számfejteni és munkabér jellegű módon levonni a járulékokat és szochót a kifizetés után megfizetni? A katás tagra vonatkozik csak a törvényileg vélelmezett jövedelemkiszámítás (10. § (3)), a munkaviszonyos tagra akkor nem? Válaszát előre is köszönöm.

Személyi jövedelemadó földértékesitésnél. Kérdés

T. Szakértő! Ügyfeleim mezőgazdasági őstermelők, akik 2017.09.04-én azokat a termőföldterületeket, melyek jelenleg- haszonélvezeti joguk alapján-mezőgazdsági őstermelést folytatnak, gyermekeiknek ajándékozták. Az ingatlanok 1995-ben kerültek az ajándékozók tulajdonába. 2018. évben az ajándékozási szerződést közös megegyezéssel felkívánják bontani, az ajándékozás előtti állapotot vissza kívánják állitani. Az ügyvéd szerint jogilag erre van lehetőség. Az ingatlanok az eredeti állapot visszaállitása után várhatóan értékesitésre kerülnek. Amenyiben a földingatlanra vonatkozó állapot visszaáll, és az –1995. évben szerzett ingatlanok visszakerülnek az ajándékozók tulajdonába, és rövid időn belül értékesítésre kerülnek – keletkezik-e utána személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség? Ajándékozási szerződés felbontása után ügyfelemet az ügyvéd úgy tájékoztattta, hogy az eredeti állapot visszaállitása azt jelenti, mintha nem történt volna ajándékozás, tehát eredeti időponttal kerül visszajegyzésre a szerzési időpont. Kérdésem az lenne, hogy egy várható rövid időn belüli (2018, 2019. évi) értékesités esetén kell-e személyi jövedelemadó fizetni az értékesítés után? Várom megtisztelő válaszát!

Havi bevallás adóról, járulékokról és egyéb adatokról Esemény

2018. augusztus 13.

Telket értékesít? Így számolja ki jövedelme adóját! Cikk

Magánszemély részletekben, több időpontban megszerzett telkét értékesítené. Hogyan kell kiszámolnia a jövedelem adóját? Olvasói kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Aláírást gyűjt a cafeteria adóztatásának változása ellen a DK Cikk

A Demokratikus Koalíció (DK) aláírásgyűjtést indít annak érdekében, hogy az Országgyűlés tárgyalja újra az adótörvényeket, s szüntesse meg a cafeteria megadóztatására hozott új szabályokat – jelentette be az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Telekké átminősített termőföld értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 30 éve termőföldként vásárolt ingatlan egy részének telekké történő átminősítése 2018 évben fejeződött be. A kérdésem az lenne, hogy az így telekként értékesítésre kerülő földrészlet jövedelme beletartozik-e az adóköteles jövedelmek közé, mert a 2017. január 1-től érvényes szja-törvény alapján nem tesznek különbséget az ingatlanok között, a szerzés éve szerint nem adózna. Azonban bennem felmerült, hogy a telekké minősítés, amely a földhivatalhoz bejegyzésre kerül nem képez-e kivételt, hiszen változás történik az ingatlannyilvántartásban. Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel: Lendvainé

Munkáltatói lakáscélú támogatás változása 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk 2015-ben megkezdett munkáltatói lakáscélú támogatása havonta kerül átutalásra külön számlára. Az 5 000 000 forint keretét nem éri el 2018-ban. A támogatás 2019. 01. 01-jétől való adómentességének megszűnése mennyiben érinti a már meglévő támogatásokat? A 2019-re ütemezett havi részleteket már csak adóval terhelten adhatjuk? Válaszát előre is köszönöm!

Alkalmazottnak ingyenesen juttatott lakás járuléka Kérdés

Tisztel Szakértő! Járulékfizetéssel kapcsolatosan lenne kérdésem. Adott egy társasház, amely rendelkezik egy db saját tulajdonú lakással és raktárhelyiséggekkel. Ez utóbbiakat díj ellenében bérbe adja. A társasház éves árbevétele nem él el éves szinten az 50 millió forintot. A társasháznak egy, heti 40 órás munkaidőben dolgozó alkalmazottja van, a gondnok, akinek ingyenesen bérbeadja a lakást. Minek minősül ez a juttatás? Kinek és milyen mértékű járulékot, adót kell az ingyenes juttatás után fizetnie? A gondnok egyébiránt rendelkezik ugyanazon a településen saját tulajdonú lakás ingatlannal. Köszönöm válaszukat.

Adók befizetése Esemény

Adók bevallása Esemény

Bevallás adóról, járulékokról és egyéb adatokról Esemény

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs