17 találat a(z) adó-visszaigénylés cimkére

Megjelent a júniusi VálaszAdó Cikk

Az ilyentájt szokásos adócsomag helyett idén csupán pár adókönnyítéssel kapcsolatos rendelkezés és ígéret jelent meg a Magyar Közlöny, illetve a sajtó hasábjain – ilyen a termelőtevékenységhez felhasznált gázolaj után visszaigényelhető jövedékiadó-mérték növelése és az új lakásokra vonatkozó áfakedvezmény tervezett meghosszabbítása. E havi VálaszAdónkban ismertetjük a már kihirdetett és a várható módosításokat.

NAV-tájékoztató a jövedéki adó visszaigénylésének szabályairól Cikk

Tájékoztatót tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a jövedéki adó visszaigénylésének szabályairól.

Fuvarozók, figyelem! Háromszorosára nő a visszaigényelhető jövedéki adó literenkénti összege Cikk

A jelenlegi 3,5 forintról 2024-től majdnem háromszorosára, tehát 10 forintra nőhet a kereskedelmi gázolaj jövedéki adójából visszaigényelhető literenkénti összeg. A kormány az intézkedés kapcsán azt várja el a fuvarozóktól, hogy a hazai fuvarozók a magyar áruk szállításához szükséges üzemanyagot itthon tankolják gépjárműveikbe – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

NAV-tájékoztató a jövedéki adó megállapításáról az adózó halálakor Cikk

Tájékoztatót tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a jövedéki adó megállapítására, illetve visszaigénylésére irányuló kérelemről, amelyet az örökös az adózó halálakor nyújthat be.

Jövedékiadó-visszaigénylés Kérdés

Szakmunkástanuló utáni kedvezmény könyvelése Kérdés

Ausztria forrásadó Kérdés

Rosszul is járhat a cég, ha később adja be az adóbevallást Cikk

Adminisztrációs könnyítést jelentenek az adóbevallások, beszámolók későbbi benyújtását lehetővé tevő rendelkezések, de akár még rosszabbul is járhatnak azok, akik élnek a felkínált lehetőséggel és a meghosszabbított határidőig adják le bevallásaikat – hívja fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.

Nincs készleten a postákon, kérni kell a külföldi utas adó-visszaigénylő lapja nyomtatványt Cikk

A Magyar Posta Zrt. tájékoztatása szerint nincs állandó postahelyi készlet a NAV által rendszeresített, „A külföldi utas adó-visszaigénylő lapja” nyomtatványból, a nagyobb postahivatalokban is csak pár darab áll rendelkezésre – hívja fel a figyelmet honlapján az adóhatóság.

Autóbérléskor fizetendő adók Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy bérelt autó után milyen adófizetési kötelezettségek és milyen visszaigénylési lehetőségek vannak, továbbá, hogy ez módosul-e 2019-ben? Köszönettel várom a válaszát.

Adózó technikai megszűnt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mit jelent az, hogy az adózó technikai megszűnt? Az időpont után kell-e bevallást benyújtani, a folyószámláján lévő adótöbblet visszaigényelhető-e? Ha esetleg önrevízióval adóhiányt állapít meg a társaság, meg kell-e fizetni az adót? Technikai megszűnt társaságnak ki a képviselője? A társaság folyószámláján lévő pénz felett ki rendelkezik? A NAV a társaság technikai megszűnése okán a társaság bankszámláját zárolhatja-e? Tisztelettel: Lázár Albert

Adótöbbletből átvezetés – NAV-elutasítás II. Kérdés

Tisztelt dr. Verbai Tamás! Előző válaszában kiemelte: az Art. 151. § (2) bekezdése szerint az állami adó- és vámhatóság az általa felülvizsgált, az adózót megillető költségvetési támogatást (adó-visszaigénylést, adó-visszatérítést) az általa nyilvántartott adótartozás, adók módjára behajtandó köztartozás, illetőleg önkormányzati adóhatóság megkeresésében közölt – önkormányzati adóhatóságot megillető – tartozás összegéig visszatarthatja, és ezzel ennek erejéig a tartozás megfizetettnek minősül. Ez azt is jelenti, hogy a visszatartott adó-visszaigénylés fedezetéig az adótartozások megfizetettnek tekinthetők, vagyis nem vonhatók végrehajtás alá? Másik kiemelt jelentősége is van számunkra ennek a kérdésnek, mert a december 20-ai társaságiadó-előleg és -feltöltés megfizetését is érinti. Jogosan utasította vissza a NAV a sportcélú tao-rendelkezésünket, miszerint december 20-án nem volt megfizetve az adó, valamint megbüntethet-e 20%-os mulasztási bírsággal, miközben a visszatartott adó-visszaigénylésünk fedezte ezt a tartozást?

Változó szabályok a gázolaj jövedéki adójának visszaigénylésére Cikk

Április 1-jén módosulnak a kereskedelmi gázolaj után érvényesíthető jövedéki adó-visszaigénylés szabályai a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény, illetve a jövedéki törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 45/2016. NGM-rendelet hatálybalépésével – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Egyszerűsített végelszámolás Kérdés

Végelszámolással kapcsolatos kérdésünk van, melynek szíves megválaszolását kérjük. Kft. egyszerűsített végelszámolással szeretne megszűnni. A végelszámolás időszakában veszteség keletkezett, valamint a NAV folyószámlán túlfizetés. A tag részére a veszteség és a kintlévőség miatt a bevallott, leadózott osztalékot csak részben lehetett kifizetni. Az a kérdésünk, hogyan kell lerendezni a NAV-val a folyószámla-túlfizetést és a tag felé a tartozást? Lekönyvelhetjük-e rendkívüli bevételként a tag által elengedett összeget, és rendkívüli költségnek, hogy lemondunk a NAV tartozásról? Ebben az esetben minden sorunk 0 lenne a mérlegben, és az eredmény is 0 lenne a 1671-es bevallásban. A megszűnés után a tag igényt tarthatna-e az adótúlfizetésre? Egyszemélyes kft.-ről van szó. Szíves segítségüket előre is nagyon köszönjük. Molnárné

Osztalékelőleg 2. Kérdés

Tisztelt Surányiné! Osztalékelőleg címmel feltett kérdésemre adott válaszát nagyon köszönöm. Egy kis kiegészítést szeretnék kérni. A NAV telefonos tájékoztatása szerint az osztalékelőleg után befizetett adót majd a 1653-as bevallásban lehet visszakérni. Valóban nincs lehetőség korábban visszautaltatni? Köszönettel: Vágner Emília

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tárolási díj áfatartalma

Bunna Erika

adótanácsadó

Ingatlanhasznosítás Horvátországban

Bunna Erika

adótanácsadó

Folyamatos szolgáltatás angol adóalanynak

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink