13 találat a(z) adó 1 százaléka cimkére

Szja-bevallás: ajánlja fel adója 1+1 százalékát! Cikk

A Pénzügyminisztérium számításai szerint nagyjából 40 milliárd forint sorsáról dönthet az idén mintegy 4,5 millió magánszemély. Eddig lényegesen többen, mint tavaly – mintegy 735 ezren – adták le elektronikus úton a nyilatkozatukat, de május 20-áig még mindenki rendelkezhet adója egy százalékáról, az is, aki már beadta a bevallását – hívta fel a figyelmet Tállai András parlamenti államtitkár.

Alapítványi óvoda játékbeszerzése Kérdés

Tisztelet Szakértő! Kérdésem: egy alapítványi óvoda az adó 1 százalékból gazdálkodik. Ebből a pénzből csak játékokat vesznek (darabonként 2–10 ezer forintért). Hogyan kell helyesen könyvelni? Kis értékű tárgyi eszköz 145 főkönyv, vagy egyből anyagköltség 51 főkönyv?

Regisztráljon az 1 százalékokért! Cikk

Október 2-áig regisztrálhatnak az adóhatóságnál azok a civil szervezetek, amelyek 2018-ban részesülni szeretnének az 1 százalékos felajánlásokból – figyelmeztet újra a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Itt a válasz, mire költi az állam a Nemzeti Tehetség Programra felajánlott adót Cikk

Már március 14-én megjelentek a Nemzeti Tehetség Program (NTP) 2017. évi pályázatainak első felhívásai – közölte ma az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A pályázatok beadási határideje április 20. Évek óta a Nemzeti Tehetség Program a kiemelt költségvetési előirányzat a különféle egyházak mellett, amelyre az szja 1 százalékát felajánlhatják az adózók.

Szja 1+1%: külön kell rendelkezni, ha a NAV készít bevallástervezetet Cikk

Aggódnak a szja 1 százalékára váró szervezetek, hogy ha a NAV által elkészített adóbevallási tervezet automatikusan adóbevallásnak minősülhet, sok adózó megfeledkezik rendelkezni az 1+1 százalékról, sőt vannak, akik azt hiszik, hogy ezt a „kényelmi” adóbevallást választóknak erre nincs is lehetőségük.

Alapítvány cél szerinti és működési költségei Kérdés

Közhasznú alapítványnak szinte csak adó 1 százalékából van bevétele. Költségei az alábbiak: irodabérlet, rezsi, telefon, internet, munkabér. Ezek működési költségként elszámolhatóak az adó 1 százalékáról szóló törvény alapján. Van még könyvelési díj, ez működési költségként nem számolható el, de akkor miből fizetjük ki, ha csak az adó 1 százalékából van bevételünk? Szokott lenni üzemanyagköltség, tehergépkocsi-lízing, biztosítás; ezek a cél szerinti tevékenység költségei, mert azt szolgálják? Van évi egy alkalommal jelentkező költségek, ez máshova nem sorolt egyéb üzleti szolgáltatás, mely tartalma a szerződés szerint: – információs munka, cél szerinti tevékenységet segítő háttérfeladatok, szervezés, lebonyolítás. Melyek valóban a cél szerinti tevékenységeket segítik, akár a szervezés, akár a honlapműködtetés, akár a médiamegjelenések biztosítása folytán. E segítő tevékenység alapján jelentős adó bevétel folyik be az alapítványhoz az adó 1 százalékából, melyért a szolgáltató kft. jelentős összeget számláz ki felénk. A szerződésben benne van, hogy az adó 1 százalékából ténylegesen befolyt összegből sávonként minél nagyobb a bevétel, annál nagyobb százalékban meghatározott összeg (az adott sávra felszámítva) illeti meg a szolgáltatót. Tehát szinte azt feltételezzük, hogy ami bevétel befolyik a felajánlásokból, azt mind e cég tevékenységének köszönhetjük, és szinte jutalékos rendszerben számláz felénk. Ez így jogszerű? Illetve ez a nem kis összeg elszámolható-e a cél szerinti tevékenység költségeként?Mert működésiként, marketingköltségként nem. Bár valójában azt segíti elő, hogy legyen bevételünk, amiből megvalósítjuk a céljainkat. Köszönöm.

Alapítvány – adó 1 % Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az adó 1 százalékáról szóló törvény kimondja, hogy "a kedvezményezett az e törvény alapján átutalt összegnek a 6. § szerinti átutalását követő év december 31. napjáig történő felhasználására vonatkozó, a cél szerinti és működési költségeket összegszerűen is tartalmazó adatait – meghatározva a támogatás esetleges, az átutalást követő második év december 31. napjáig terjedő tartalékolásának tényét, célját és összegét is – a kiutalást követő második év május 31. napjáig az adóhatóság részére elektronikus úton küldi meg (a továbbiakban: beszámolási kötelezettség). A kérdésem arra vonatkozik, hogy ha egy alapítvány részére például 2015 szeptemberében kiutalta az adóhivatal az adó 1 százalékából részükre felajánlott összeget, akkor ebből az összegből úgymond előre el lehetett-e költeni működésre, marketingre vagy cél szerinti tevékenységre kifizetett összegeket? Azaz elszámolhatók-e utólag költségek, kiadások az adó 1 százalékának terhére? Kicsit fura a kérdés számomra is, nekem az lenne a "logikus", hogy csak azt költhetem el, amit megkaptam, és még azt is bizonyos határidőn belül kell felhasználni a törvény szerint. De vannak eltérő álláspontok, és konkrétumot sehol nem találtam erre vonatkozóan. Várom megtisztelő válaszukat! Köszönöm!

1 % felhasználása Kérdés

Ha egy egyesület a reklámra forditható 10 százalékot nem használta fel, kötelező-e azt továbbvinni, vagy át lehet csoportosítani müködési költségre? (Működési költség 25 százalék +10 százalék reklám)? Köszönöm.

Ezt kell tudni az szja 1 százalékának felajánlásáról, változott a szabály Cikk

A magánszemély adófizetők a közérdekű, illetve közhasznú tevékenységet folytató civil szervezeteket, az egyházak hitéleti tevékenységét évek óta a befizetett személyi jövedelemadójuk 1-1 százalékának felajánlásával támogathatják. A szabályozás változásaira is tekintettel összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Közhasznú igazolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szervezetünk közhasznú minősítéssel rendelkezett, azonban ezt a bíróság a késői beérkezés miatt megszüntette, a határozat mépg nem jogerős. Kérném, szíveskedjen közölni, adhatunk-e ki közhasznú igazolást a támogatásról abban az esetben, ha a határozat még nem jogerős. Illetve az adó 1 százalékára jogosultak vagyunk-e abban az esetben, ha a közhasznú minősítésünk folyamatban van? Várom válaszát.

Alapítvány vagy egyesület alapítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Településünkön egészségügyi szolgáltatások támogatására alapítványt vagy egyesületet tervezünk létrehozni. Az alapítvány mikortól jogosult az 1 százalékos felajánlások fogadására, illetve a gazdálkodó szervezetek befizetéseikkel mikortól tudják a társasági adójukat csökkenteni? Véleményük szerint mely formában lenne célszerűbb működni? Válaszukat előre is köszönjünk.

Alapítvány: adó 1 százaléka Kérdés

Tisztelt Adózóna Szakértő! Óvodai alapítványnak segítő szülőként kérdezem, hogy milyen regisztrációs kötelezettsége van az alapítványnak ahhoz, hogy továbbra is megkapja a támogatók 1%-os szja felajánlását. Az alapítvány nem közhasznú, de úgy tudom, hogy ez továbbra sem feltétele a felajánlások fogadásának. A regisztrációnak mi a határideje, és a mi a benyújtás módja. Köszönettel: Bereczk Zsuzsi 0630/5002686

Civil szervezetek regisztrációja Kérdés

Kérem, tájékoztassanak arról, hogy azoknak a civil szervezeteknek, amelyek igényt tartanak a magánszemélyek személyi jövedelemadójának 1százalékos felajánlására, hol, mikor, és miként kell regisztrálniuk. Válaszukat köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózó adó-, és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close