163 találat a(z) Szlovákia cimkére

Áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar cég szlovák cégnek terméket értékesít. A szlovák cég román cégnek továbbértékesíti az árut. A termék a magyar cég telephelyétől közvetlenül Romániába érkezik. A fuvarozást a szlovák cég szervezi, a költségeit ő viseli. Áfa szempontjából hogyan történik az ügylet helyes elszámolása? Köszönettel: Szombati Imréné

Szlovákiai munka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar székhelyű cég alvállalkozóként bedolgozik egy szintén magyar székhelyű cégnek. Most Szlovákia kellene az alvállalkozónak dolgozni. Az lenne a kérdésem, hogy nekünk mint alvállakozónak milyen kötelezettségeink vannak, hova kell bejelentkezni? A dolgozókat be kell-e jelenteni kiküldetésre? Válaszukat előre is köszönöm.

Szlovákiai munkavállalás Kérdés

Magyar munkavállaló négy hónapot Szlovákiában dolgozott kinti cégnél. A 1653-as bevallásban melyik soron kell bevallani a jövedelmét, és itthon kell utána adózni? Köszönettel.

Bezárt webáruházak – kétmilliárdos áfacsalás! Cikk

Több mint kétmilliárd forinttal károsította meg a költségvetést egy bűnbanda elektronikai és háztartási gépek kis-és nagykereskedelmével. A NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága Vádemelési javaslattal fejezte be a nyomozást – közölte az adóhatóság.

Egyéni vállalkozó járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy egyéni vállalkozó, akinek van biztosítási jogviszonya heti 20 órában Szlovákiában. A munkaszerződés szlovák nyelven rendelkezésre áll. Most Magyarországon is heti 20 órás munkaviszonyt fog létesíteni vele egy kft. Kérdésem az, hogy ebben az esetben a 2*20 órát össze lehet-e adni, és az egyéni vállalkozónak így nem kell majd az elvárt bérminimum alapján megfizetnie a járulékokat? Egy esetleges adóellenőrzés során a szlovák nyelven írt munkaszerződést le kell fordítani magyar nyelvre? Szlovákiában munkavállalóként az adózótól levonják az szja-t és a járulékokat? Kérdésem az, hogy az 53-as bevallás valamelyik sorában a Szlovákiából származó jövedelmét fel kell-e tüntetni? Köszönöm a válaszát.

Boltzár jöhet Szlovákiában is Cikk

Az összes állami ünnepre és a munkaszüneti napokra is kiterjeszteni készül az üzletek nyitva tartásának tilalmát a szlovák kormány – jelentette Ján Richter munka, szociális és családügyi miniszter közlésére hivatkozva a Hospodárské Noviny (HN) szlovák gazdasági-közéleti napilap.

Áfacsalás: visszaeső bűnözőt fogott a NAV Szlovákiában Cikk

Csaknem százötvenmillió forint áfát csalt el a fagyasztott sertés- és csirkehús-beszerzésekkel manipuláló bűnszervezet, amelyet a NAV nyugat-dunántúli pénzügyi nyomozói buktattak le.

Konszignációs raktárak kezelése az áfában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar cég Szlovákiában konszignációs raktárat létesít. Milyen bejelentési és bevallási kötelezettsége van a magyar cégnek? Az áru szlovák raktárba való szállításakor keletkezik ekáerszám-igénylési kötelezettség? Köszönettel: Szombati Imréné

Tag járulékfizetése heti 36 órát elérő szlovák munkaviszony mellett Kérdés

Egy kft. tagja eddig heti 36 órát elérő magyarországi munkaviszony mellett ingyenesen látta el az ügyvezetői feladatokat. Mostantól azonban az EU másik tagállamában, Szlovákiában létesített munkaviszonyt, ott is lesz biztosított. Kérdésünk, hogyan hat ez a körülmény a magyar cégben lévő ügyvezetői minőségére, járulékfizetésére?

Közösségen belül végzett bérmunka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy szlovák társaság Magyarországra szállít faanyagot bérmunka elvégzése céljából, amelyen egy magyar cég ragasztási munkát végez, azt követően pedig továbbszállítják az anyagot egy másik magyar társaságnak, amely elvégzi a felületkezelési munkálatokat, majd kiszállítja a kész parkettát a szlovák megbízó részére. Kérdésem az, hogy a ragasztást végző cég számlázhatja-e az elvégzett munkát áfamentesen a szlovák megbízónak, vagy áfás számlát kell-e kiállítania, mivel közvetlenül nem tőle kerül vissza Szlovákiába a megmunkált anyag? Ha áfamentes lesz a számla, akkor milyen igazolásokat kell beszerezni a számlázás dokumentálásához? Válaszát köszönöm: Simonné

Szabadalom adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély 2015. augusztis 31-éig egy szlovák cég alkalmazásában állt. A magánszemély egy új technológiát fejlesztett ki, amit szabadalmaztatott. Miután a magánszemély munkaviszonya megszűnt a szlovák cégnél, és a cég tovább alkalmazta a technológiát, hosszas egyeztetés után a szabadalom átvétele miatt a szlovák cég 10 millió forintot utalt a magánszemély bankszámlájára. A kifizetett összegből adót nem vont le, elszámolást nem adott. (10 millió forint volt a megállapodott összeg, ezt teljes mértékben ki is fizették neki.) Jelenleg a magánszemély egy magyar cég alkalmazásában áll, semmilyen jogviszony nincs közte és a volt szlovák munkáltatója között. Kérdésem az lenne, hogy terheli-e valamilyen bejelentési, bevallási, adófizetési kötelezettség a magánszemélyt? Köteles-e a szlovák cég adatot szolgáltatni az ügylettel kapcsolatban a szlovák, esetleg a magyar adóhatóságnak? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Erdélyi Andrea

Külföldi vállalkozás által vásárolt ingatlan áfa-visszaigénylési lehetősége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni egy szakmai kérdésben, mely külföldi vállalkozással kapcsolatos. A közösség más tagállamában (Szlovákiában) letelepedett vállalkozás Magyarországon ingatlant (építési területet) vásárolt belföldi adóalanytól, aki az általános forgalmi adót felszámolta, és feltüntette a számlában. A szlovák vállalkozásnak nincs letelepedési kötelezettsége, nem letelepedett adóalany Magyarországon, mivel az ingatlant bérbeadással kívánja hasznosítani, és jelenleg nincs magyar adószáma sem. Kérdésem az lenne, hogy vissza tudja-e igényelni az ingatlan beszerzésével kapcsolatos általános forgalmi adót a külföldi vállalkozás, ha visszamenőleges, önkéntes áfaregisztrációt kér a szerzés időpontját megelőző időpontra?

Magyarországi fióktelep Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy szlovák cég és magyarországi fióktelepének egymás közti árumozgatásával kapcsolatban szeretnék állásfoglalást kérni. A szlovák cég élelmiszer-nagykereskedelemmel foglalkozik, Olaszországból importál termékeket, amit a szlovák telephelyen tárol, onnan magyarországi fióktelepére szállít, és a magyar ügyfeleit innen szolgálja ki. 1. Kell-e számlát kiállítania a szlovák cégnek a magyarországi fióktelep részére, vagy elég szállítólevéllel, fuvarokmánnyal (CMR) alátámasztani? 2. Elszámolható-e az áru (ELÁBÉ) a magyarországi fióktelep könyvelésében? Előre is köszönöm válaszukat.

Építési-szerelési szolgáltatás Szlovákiában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy Magyarországon bejegyzett, magyar adószámmal rendelkező kft.-nek Szlovákiában épület építését végzi társaságunk, alvállalkozóként. Egyik társaság sem létesített telephelyet Szlovákiában, egyiknek sincs szlovák adószáma. A magyar adószámos alvállalkozó cég a magyar fővállalkozó kft.-nek áfa felszámítása nélkül számlázhat? Előre is köszönöm válaszát.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság közleménye Cikk

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság és a Szlovák Társadalombiztosítási Intézet „Sociálna Poistovna – ústredie” a nemzetközi nyugdíjszakmai együttműködés keretében magyar-szlovák nyugdíjtanácsadó napot tart 2016. május 3.-án Komáromban, a polgármesteri hivatalban.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szülői szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Lízing

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs