139 találat a(z) SZÉP-kártya cimkére

SZÉP-kártya utáni szocho Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kormányrendelet szerint 2020.04.22-től 2020.06.30-ig szochomentes a SZÉP-kártya. Ami kérdés felmerül, hogy az április havi munkabérrel együtt utalt SZÉP-kártya-támogatás összege – az utalás május 5-6. – mentes-e vagy sem, illetve április 22-étől április 30-áig meg kell-e osztani a SZÉP-kártya-támogatás összegét, vagy a teljes SZÉP-kártya összege mentes? Erre vonatkozóan eddig még nem kaptunk sehonnan megfelelő választ. Ebben kérnénk – amennyiben lehet, gyors – válaszát.

Társas vállalkozó – SZÉP-kártya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kétszemélyes kft., amiben az öregségi nyugdíjas tag ügyvezető is egyben. Az ügyvezetőségért semmilyen díjazást nem kap, a cég fizeti havonta a 7710 Ft egészségügyi szolgáltatási járulékot. Kaphat-e ez az ügyvezető béren kívüli juttatásként SZÉP-kártyát? Ha igen, akkor milyen összegben, milyen közterhek fizetése mellett? Válaszát köszönöm: Vass Pálma

Módosítható a SZÉP-kártyás támogatás összege visszamenőleg? Cikk

Az április 21-én megjelent kormányrendelet (140/2020.) tartalmazza a béren kívüli juttatásként adható Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) támogatás összegének emelését és mentesítését a szociális hozzájárulási adó alól. Mi a helyes eljárás azonban akkor, ha a munkavállaló kilépett és a béren kívüli juttatást már megkapta, vagy abban az esetben, ha egész éves juttatást egyszerre utalja a munkáltató? Olvasói kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

SZÉP-kártya szocho- és kivamentessége – további kérdés Kérdés

Tisztelt Surányi Imréné! Köszönettel vettem rendkívül gyorsan megküldött válaszát. A 2. kérdésemben foglaltak megértéséhez kérem további szíves segítségét. A 140/2020. kormányrendelet valóban nem tartalmaz előírást a kivamentességre vonatkozóan. Én az alábbiak alapján jutottam el arra a következtetésre, hogy a 04. 22-06. 30. közötti időszakban kifizetett SZÉP-kártya juttatások a kiva alól is mentesülnek. A kiva alapja többek között [Katv. 20. § (2) c pont] a Szocho tv. 1. § (4) bekezdésében foglalt béren kívüli juttatás. A veszélyhelyzet során azonban a Szocho tv. egyes rendelkezéseit a veszélyhelyzet alatt kiadott kormányrendeletekben foglalt módosításokkal kell alkalmazni. A már említett időszakban a SZÉP-kártya-juttatást nem terheli szochofizetési kötelezettség, azaz "nem létezik" a Szocho tv. 1. § (4) bekezdése, ebből adódóan pedig nem áll fenn a kivafizetési kötelezettség. A fentiekből jutottam arra a következtetésre, miszerint – bár nincs konkrét utalás a kormányrendeletben a Katv.-re – mégis alkalmazható lehet a kivamentesség is. Molnár Anikó

SZÉP-kártyás támogatás: emelt összeghatárok, szocho alóli mentesítés Cikk

Emelkedik a béren kívüli juttatásként adható Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) támogatási összege, és annak meghatározott időben megfizetett részét nem terheli szociális hozzájárulási adó (szocho) – derül ki a 82. Magyar Közlönyben kihirdetett 140/2020. kormányrendeletből.

SZÉP-kártya – 0% szocho Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1.) A munkavállaló kilépett április 10-én, a SZÉP-kártyája vendéglátás alszámlájára 160 ezer forintot kapott. A 10 000 Ft 1,18 szorosa után a 17,5% szociális hozzájárulási adót megfizette a munkáltató. 2020.04.21-től a keretek emelkedése miatt a 10 000 forint még beleférne a béren kívüli juttatások adózásába. Önrevízióval vissza lehet-e igényelni? 2.) A munkáltató április végén elutalja az egész évi SZÉP-kártya keretösszeget, akkor ez után a szocho 0%? Előre is köszönöm a válaszát!

MKB SZÉP-kártya, áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét az alábbi esetben: Áfás kft. részére 2019. évben az MKB SZÉP-kártya forgalmáról az MKB Nyrt. áfás számlát állított ki a forgalmi jutalékról, most ezt egy könyvvizsgáló kifogásolta és 2020. 02.hónapban: számla kelte 2020.02.05 teljesítés pl.2019.06.30, 2019.07.31. és 2019.08.31 számlával egy tekintet alá eső okiraton visszastornózta és új számlát kapott a kft. áfa nélkül. Ebben az esetben a számlával egy tekintet alá eső okiraton lévő áfát 2019. évben II. és III. negyedévben önellenőrizni kell? A II. negyedév csak 103 forint, a III. negyedév visszastornózott áfa 5224 forint. 2020.02.05-én a kft. részére a 103 és az 5224 forintot visszautalták a bankszámlára, ezek a tételek még 2019. évi bevételek, hogyan kell kettős könyvelésben könyvelni ebben az esetben? Köszönöm segítséget.

Nő a SZÉP-kártyára adható juttatás, csökken egyes lakások áfája, haladék az adóbevallásokra Cikk

A kormány a koronavírus-járvánnyal összefüggésben döntött a beszámolók és adóbevallások elhalasztásáról, a kártyás vásárlás lehetőségének szélesítéséről, áfakönnyítésről és a SZÉP-kártyára adható összegek emeléséről is – közölte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője csütörtökön online sajtótájékoztatón.

SZÉP-kártya: a pénzforgalmi szolgáltatók nem számíthatnak fel díjat a fel nem használt összegre Cikk

Megjelent a Magyar Közlöny április 5-ei számában a kormány rendelete a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) felhasználásának veszélyhelyzettel kapcsolatos különös szabályairól.

Javaslat a SZÉP-kártya-szabályok módosítására Cikk

A Széchenyi-pihenőkártya felhasználásának kibővítését javasolják az élelmiszerboltokban a kiskereskedelmi ágazat képviselői a kormánynak, az iparkamarával közös javaslataikon túl további elképzeléseket is megfogalmaztak a jövő héten bemutatkozó gazdaságvédelmi akciótervhez – írja a Magyar Nemzet.

Szökőév az adózásban Cikk

Hogyan érinti a szökőév az adózást? Átnézve az adószabályokat, vannak esetek, amikor a szökőév eggyel több napja hatással van az adókötelezettségre. Összegyűjtöttük a legfontosabbakat.

Cafetéria 2020 Kérdés

T. Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy költségvetési szerv esetén a 200 000 forint rekreációs keretösszeg nettó, vagy bruttó összeg. Szeretném megkérdezni, hogy miként alakul az adózás abban az esetben, ha a bruttó keretösszeg 232 500 lesz 2020. évben, mennyi lesz az igényelhető nettó összeg úgy, hogy csak SZÉP-kártyára lehet kérni juttatást az egyes juttatási elemeknél az szja által meghatározott éves keretösszegig.

Béren kívüli juttatás: előnyben a nagyvállalatoknál dolgozók Cikk

Átlagosan bruttó 371 ezer forintot, a tavalyinál kicsit kevesebbet nyújtanak a munkavállalóiknak cafeteria juttatásként a cégek a Szent István Egyetem és a HR Kutató Központ által végzett friss kutatás szerint, amelyből az is kiderül, hogy elsősorban a nagyvállalatok adnak béren kívüli juttatást – írja mai számában a Világgazdaság.

Ez a legnépszerűbb cafeteriajuttatás a SZÉP-kártya után Cikk

Jövőre is a SZÉP-kártya lehet a legnépszerűbb elem a cafetéria-rendszerben – közölte a BDO Magyarország.

SZÉP-kártya: jövőre már kisvasúton is felhasználható Cikk

Jövő januártól a keskenynyomközű vasúton, így akár a felcsúti kisvasúton is felhasználható lesz a SZÉP-kártya. Ehhez persze a szolgáltatóknak be kell szerezniük a kártya elfogadásához szükséges terminált.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Környezetvédelmi termékdíj

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Belföldi fuvar euróban történő elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close