265 találat a(z) Németország cimkére

Német magánszemélynek fizetett megbízási dij Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk (Magyarországon bejegyzett kft., nincs külföldi telephelyünk) egy német magánszeméllyel kötött megbízási szerződést egy projekt kapcsán. A német magánszemély Németországban végzett munkát számunkra. Megbízási szerződést kötöttünk vele, igazolta az illetőségét, így a díjazását teljes egészében kifizettük, nem vontunk belőle adót, és nem fizettünk utána a magyar állam felé adót, tekintettel a kettős adóztatást elkerülő egyezményre. Kérdésem, hogy a 08-as bevalláson fel kell-e tájékoztató adatként tüntetni a német magánszemély adatait? Ha igen, melyik sorban? Tisztelettel várom válaszukat.

Bekeményít Németország a szociális juttatásokkal visszaélőkkel szemben Cikk

Kemény fellépésre és visszamenőleges ellenőrzésre is számíthatnak a német szociális ellátással visszaélő emberek, függetlenül attól, hogy németek vagy európai uniós (EU-s országbeli) külföldiek – közölte Hubertus Heil, a német szociális és munkaügyi miniszter egy lapjelentéssel kapcsolatban, amely szerint egyre nagyobb gondot okoznak a kelet-európaiak szervezett, csoportos visszaélései.

Németországi munkabér tagi jogviszony mellett Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy magyarországi egyszemélyes kft. tulajdonos tagja vagyok, s közben három éve Németországban német munkáltatónál alkalmazott. A vállalkozásnak nincsen árbevétele. Nem fizetek járulékot a magyarországi kft.-ben. Helyesen járok-e el a magyar tagi jogviszonyomban?

Kitilthatók a dízelautók a szennyezett levegőjű német városokból Cikk

Ki lehet tiltani a dízelmotorral működő járműveket a szennyezett levegőjű városokból Németországban a szövetségi közigazgatási bíróság ma kihirdetett döntése alapján.

Nincs döntés a dízelautók használatának tiltásáról Cikk

Elnapolta a német szövetségi közigazgatási bíróság csütörtökön a döntést a dízelautók városi használatának tiltásáról szóló eljárásban, a testület tájékoztatása szerint az országszerte nagy figyelemmel várt ítéletet február 27-én hirdetik ki.

Sofőr fizetése Kérdés

Németországba is fuvarozó magyarországi cég sofőrjeinél a német minimálbért havi vagy napi szinten kell értelmezni? Segítségét előre is köszönöm.

Dagad a német sztrájkhullám – már 170 üzem érintett Cikk

A németországi fém- és elektronikai ipar 3,9 millió dolgozójának érdekeit képviselő szakszervezet január elején kezdett sztrájksorozatának újabb akciója elsősorban autógyártókat és autóipari beszállítókat sújtott az első két napon. A Ford kölni üzemében például 17 ezren, a MAN Truck & Bus müncheni gyárában hétezren függesztették fel a munkát 24 órára, a beszállítók közül pedig például a Bosch, a Magma és a Schaeffler egy vagy több gyárában is sztrájkoltak – írja a napi.hu.

Külföldi telephelyen dolgozó magyar szakember Kérdés

183 napot meghaladóan Németországban dolgozó szakmunkásnak Magyarországon és Németországban is számfejtenek bért. Németországban úgy, hogy a magyar bért is hozzáadják a német bérhez, és úgy vonják le az adót. 183 nap után is vontak le a dolgozótól szja-t Magyarországon, amit évente az szja-bevallásában visszaigényelt a NAV-tól, és vissza is kapta. Most azonban a NAV önellenőrzést kér a kifizetőtől, vele kívánja a többletlevonást rendezni úgy, hogy majd a kifizető rendezze azt a dolgozóival. Ez havonta közel 200 ember 08-as bevallásának önellenőrzését jelentené, amire nincs kapacitás. Van erre Önök szerint megfelelő, normálisnak mondható megoldás? Mi alapján tagadhatja meg a NAV a többletlevonás ilyen módon történő kifizetését? Köszönettel!

Termékimportálás, németországi teljesítési hellyel Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő ügylethez kérnék segítséget. Egy magyarországi cég importál terméket harmadik országbeli cégtől, mégpedig úgy, hogy a termék Németországban van, valószínüleg vámszabadterületen. A terméket Németországba fogja tovább értékesíteni. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben a magyar cégnek Németországban kell-e kérnie adószámot? Az ügylet ott telephelyet keletkeztet-e vagy csak regisztrációs adószámot kell kérnie? A számlát a német partner felé a a magyar vagy a német szabályoknak megfelelően kell-e kiállítani? Magyar vagy német adószámot (kell-e német adószám) kell feltüntetniük? Nagyon köszönöm.

Tehergépjármű-beszerzés külföldről Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk Németországból autókereskedőtől használt tehergépjárművet vásárolt. A kereskedő a számlát áfamentesen állította ki. Feltételezzük, hogy az autókereskedő a különbözeti áfa szabályozás szerint járt el. Szükséges nyilatkoztatni a kereskedőt, ha a különbözeti adózás tényét nem tüntette fel a számláján? Amennyiben nem ad a kereskedő nyilatkozatot, keletkeztethet az ügylet adófizetési kötelezettséget Magyarországon? Köszönettel.

Német GmbH-nak adott kölcsön elengedése magyar kft.-nél Kérdés

Családtagok Németországban GmbH-t alapítottak, melynek működéséhez a család magyar kft.-je biztosított kölcsönt. Az üzlet "nem jött be", a kft. elengedi a GmbH-nak a tartozást, mivel a GmbH nem tud fizetni és veszteséges. Mire kell figyelni a tartozás elengedésénél, alkalmazhatók-e a magyar vállalkozások közötti tartozás elengedésre vonatkozó adójogszabályok?

Egészségbiztosítási járulék EU-tagállam Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ismerősöm 2018. január 1-jétől Németországban dolgozik hivatalosan, munkaszerződéssel, feltehetőleg több évig. Idáig fizette maga után a havi 7110 forintot, mivel egy évig nem volt munkahelye. Megnéztem a 18T1011 kitöltési útmutatóját, abból úgy értettem, hogy annak ellenére fizetnie kell a 2018-tól érvényes egészségbiztosítási járulékot, hogy EU-tagállamban dolgozik. Kérem segítségét, hogy ezzel kapcsolatban kell-e változást bejelenteni, esetleg valamilyen igazolást kérni a német munkáltatótól. Köszönöm szépen.

Ettől mindenkinek leesett az álla Németországban Cikk

Megemelte a 2017-es GDP-növekedési becslését a német kormány: a tavaly októberben prognosztizált 2 százalék helyett már 2,2 százalékos bővülésre számít. Németországban – nyolc éve a legnagyobb ütemben –, az előző havihoz képest 3,4 százalékkal nőtt a német ipari termelés.

Bekeményít a legnagyobb német szakszervezet, ennyit akarnak dolgozni Cikk

Figyelmeztető sztrájkot tartott ma a legnagyobb német szakszervezet, az IG Metall, amely a többi között azt követeli, hogy vezessék be a 28 órás munkahetet.

Családi gazdálkodó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy külföldi magánszemélynek Németországban van főállása, Magyarországon családi gazdálkodóként tevékenykedik, ahol tételes költségelszámolást választott. Jelezte a német egészségbiztosítónál, hogy Magyarországon is keletkezik jövedelme. A német tb szerv a magyar bevételét hozzávette a német bevételéhez (feltételezhetően helyesen, figyelemmel a 883/2004 EK rendelet 13. cikkére, hiszen csak egy tagállamban lehet valaki biztosított), és ez alapján állapította meg a járulékot. Kérdésként merül fel, hogy a Németországban a magyar őstermelői bevételre megállapított járulékokat ő Magyarországon – tekintettel, hogy tételes költségelszámoló – levonhatja-e költségként vagy figyelembe veheti-e jövedelemcsökkentő tételként? Ha igen, akkor milyen jogszabály alapján, és kell-e ehhez valamilyen igazolás a külföldi tb szervtől? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ügyvédi iroda – letéti költségek továbbterhelése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Bérelt ingatlanon végzett felújítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close