286 találat a(z) Németország cimkére

Katás adóalany külföldön végzett tevékenysége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó, aki kata szerinti adózást és alanyi adómentességet választott, EU adószámmal még nem rendelkezik. Építőipari tevékenységet szeretne végezni Németországban, magánszemélyek, közösségi és nem közösségi adóalanyok részére vegyesen. Kérdés: 1. A tevékenység megkezdése után milyen adózási és bevallási kötelezettsége keletkezik Magyarországon? A bevétel része-e a katás bevételének (árbevételkorlát miatt), a bevétel összegét kell-e figyelni az alanyi adómentesség határának megállapításánál? Áfabevallást mely számlák után kell adni? 2. Amennyiben az egyéni vállalkozó telephelyet létesít Németországban (és azt Magyarországon bejelenti), miben változik az adózási és bevallási kötelezettsége (kata, áfa)? Köszönettel: Pintér Gyöngyi

Német ingatlan Kérdés

Tisztelt Címzett! Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy segítsenek az áfa teljesítési helyét és az alkalmazandó áfakulcsot meghatározni. A partnerem „A Kft.” építőipari szolgáltatást nyújt német magánszemélyeknek, ehhez német adószámot váltott ki és a német 19 százalékos áfakulcsot számítja fel a megrendelők felé. Most új elemként egy „Magyar Kft.”-t vont be alvállalkozóként. Az építőipari munkát az „A Kft.” megbízására a „Magyar Kft.” végzi Németországban, az anyagokat ott szerzik be. A „Magyar Kft.” milyen áfakulcs felszámítása mellett állíthat ki számlát az „A Kft.” részére? Kiegészítő információ, az érintett két kft. a magyar áfakörben van, és rendelkezik EU adószámmal is (HU.. ). Mind a ketten kizárólag belföldi (HU) székellyel rendelkeznek, külön telephelyük nincs. Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat.

Láncügylet, háromszögügylet? Kérdés

Üdvözlöm, az alábbi kérdésben kérem segítségüket. Egy magyar adóalany terméket vásárol német adóalanytól. A német adóalany a terméket márkaképviselettől és egy lengyel adóalanytól vásárolja. Az érintettek rendelkeznek érvényes közösségi adószámmal. A magyar adóalany ezt a terméket továbbértékesíti egy andorrai cégnek. A magyar adóalany intézi a szállítást saját költségére, nem számlázza tovább. Mire figyeljünk a számlázásnál abban az esetben, ha a termék bejön Magyarországra (vámszabadterületre, az áru nem kerül átcsomagolásra), illetve ha Németországból, Lengyelországból egyenesen Andorrára kerül átszállításra? Válaszukat előre is köszönöm!

Németországi adószámigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnénk Németországban árut vásárolni. Nem szállítanánk Magyarországra, hanem ott értékesítenénk is. Hogyan kell német adószámot igényelni? Hogyan kell adóbevallást vagy egyéb bevallásokat beadni? Segítségüket előre is köszönöm!

Kérdez a használtautó-kereskedő: közösségi beszerzés vagy sem? Cikk

Be kell-e fizetni az áfa összegét a beszerzési ár után Magyarországon, ha a használtautó-kereskedő Közösségen belül, magánszemélytől vásárol használt autót és itthon különbözeti áfa alá van bejelentve? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Verbai Tamás jogász, a HÍD Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

Ennyit dolgoznak egy héten a németek Cikk

Többet dolgoznak és kevesebbet keresnek a volt NDK területén élő németek, mint Németország nyugati tartományainak lakossága – mutatta ki egy német kormányzati felmérés. Az is kiderült, átlagosan mennyit dolgoznak egy héten a németek.

Németországi devizaellátmány adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi társaság munkavállalói kiküldetésben dolgoznak Németországban. Magyarországon minimálbér után biztosítottak, míg Németországban devizaellátmányban részesülnek. Kérdésem, hogyan kell adózni a devizaellátmány után? Jelenleg csak Németországban adózik az ellátmány. Köszönettel: Reményi Győzőné

Használt autó áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A használtautó-kereskedő Ausztriából és Németországból vásárol használt autót magánszemélytől. Itthon különbözeti áfa alá van bejelentve, pont a használtautó-kereskedés miatt. Kint nem fizeti meg a vásárlás után az áfát, mivel az eladó magánszemély volt. Behozza Magyarországra a megvásárolt autót és értékesíti itthon, magánszemélynek vagy cégnek. Én úgy tudom, hiába különbözeti adózással fizeti az adót itthon, ha magánszemélytől veszi közösségen belül a használt autót, Magyarországon be kell fizetni az áfa összegét a beszerzési ár után. Akkor nem kellene, ha kereskedőtől veszi és a beszerzés számlája bruttó, vagy a kinti kereskedő is különbözeti áfát feltünteti a számlán. Segítségét előre is köszönöm.

Adó- és járulékfizetési kötelezettség külföldről származó jövedelem esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérem a következő kérdés megválaszolásában: adott egy magyar munkáltató, ahol a munkavállaló munkaszerződés keretében jövedelmet szerez. A munkavállaló német állampolgár, magyarországi állandó lakcímmel rendelkezik. Ezen munkavállaló külföldön Németországban (anyacégnél) is munkát vállal, munkaszerződés alapján jövedelmet szerez. A munkavállaló foglalkoztatása nem kirendeléssel, kiküldetéssel történik. Németországban nincs lakcíme. Kérdéseim a következők: - A1-es igazolást mely országtól kell kérni? - A munkavállaló eldöntheti, hogy mely országban akar biztosított lenni? - A külföldi jövedelem után a külföldi állam szerinti szabályok alapján kell jövedelemadót fizetni a munkavállalónak? - Amennyiben Magyarországon lenne biztosított, akkor A1-s igazolással a külföldről származó jövedelmére külföldi szabályok szerinti járulékot nem kell megfizetni? Várom válaszát!

Újabb adókedvezménnyel támogatják a németek az elektromos autók vásárlóit Cikk

Újabb kedvezményt vezetnek be Németországban az elektromos meghajtású autók vásárlásának ösztönzésére.

Adókedvezményt készít elő elektromos szolgálati autókra a német kormány Cikk

Adókedvezménnyel ösztönözné az elektromos járművek szolgálati autóként való elterjedését a német kormány egy, a dpa hírügynökség által megtekintett törvénytervezet szerint.

Több száz vevővel fizettetik vissza Németországban a luxus elektromos autóik után járó kedvezményt Cikk

Országszerte mintegy 800 Tesla S tulajdonosnak kell Németországban visszafizetnie azt a 4000 eurós (mintegy 1,3 millió forint) kedvezményt, amelyet a jármű megvásárlásakor kaptak – közölte szerdán az ügyben illetékes német hatóság.

Németországi adózás mellett gyermekkedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy Németországban dolgozó magyar állampolgár (németeknél veszi igénybe a gyerekkedvezményt), akit heti 20 órában alkalmaznak, milyen vállalkozási formát választhat Magyarországon, hogy ne veszítse el a kinti gyerekkedvezményét? Elég-e a magyarországi részmunkaidős állás? Például katás részmunkaidős egyéni vállalkozó? Válaszát előre is köszönöm!

Magyarországon bejelentett munkaviszony távmunkában Németországból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy munkavállalónk Németországba költözik (családjával) és onnan végezné távmunkában a munkáját, hogyan adózik, a tb megfizetése hogyan teljesül? Hol lesz jogosult egészségügyi ellátásra? Hogyan néz ki a gyakorlatban a magyarországi bérszámfejtése (járulékok levonása stb.)? Tudomásom szerint egy belföldi illetőségű munkavállaló külföldi foglalkoztatás esetén is belföldön marad adóztatható a munkaviszonyból származó jövedelme után, ehhez az egyik feltétel a 183 napot meg nem haladó külföldi tartózkodás (vagy a kiköltözést követően nem az adóévet vesszük alapul, hanem folyamatosan kell a kint töltött időt számbavenni Németország esetében?). Mi a helyzet, ha az illető belföldi (magyarországi állampolgár) munkavállaló, belföldi a munkaviszonya (Magyarországon bejelentett munkajogviszony),csupán külföldről végezné azt távmunkában? Mikortól kell (ha kell) állandó lakcímmel rendelkeznie Németországban, azaz meddig lehet ideiglenes lakcímmel Németországban tartózkodni, azaz mikortól beszélhetünk arról, hogy az illető életvitelszerűen él kint és dolgozik onnan távmunkában? Milyen kötelezettségei/kötelezettségeink (nekünk mint munkaadónak) vannak? Megállja-e a helyét az a szabály a fentiek alapján, hogy nekünk mint munkáltatónak gondoskodnunk kell arról, hogy a járulékkötelezettségeket a jogszabályoknak megfelelően kell megállapítanunk, szem előtt tartva, hogy az EU-s szabályozás és általában a szociális biztonsági egyezmények a munkavégzés helyéhez rendelik a járulékfizetést? Csilla

Őstermelő biztosítási jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni őstermelő biztosítási jogviszonyával kapcsolatban. Munkaviszony melletti őstermelő munkaviszonyát megszüntette és Németországban vállalt munkát. Közös igazolványa van édesanyjával. Hétvégén hazajár és dolgozik a gazdaságban. Lakcíme nem változott meg. Ebben az esetben itt Magyarországon az őstermelői jogviszonya marad munkaviszony melletti, mivel Németországban van biztosítási jogviszonya, vagy főállásúnak fog minősülni? Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyszerűsített foglalkoztatás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Mikor jár műszakpótlék?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close